Oldal kiválasztása

Elhunyt Kő Pál szobrászművész

Szerző: | 2020-06-09.

Néhány nappal 79. születésnapja után elhunyt Kő Pál Kossuth-díjas, Munkácsy- és Prima Primissima-díjjal kitüntetett szobrászművész. Kő Pál sok szállal kötődött a Balatonhoz és Balatonfüredhez.

2003-ban a városban állította fel egyik legjelentősebb köztéri alkotását, az Antall József-emlékművet. Életmű-kiállítása volt Balatonfüreden, amelyen tanítványainak munkáit is bemutatta. Rendszeres résztvevője volt a Hamvas Napoknak, állandó meghívottként részt vett az Anna-bálokon, ahol 2004-ben Kiss Ernő-díjjal ismerték el a nemzet és azon belül Balatonfüred kulturális életében végzett tevékenységét.

A Kossuth-díjas szobrász, a nemzet művésze, egyetemi tanár egyszerre volt a szobrászművészetben újító és több ezer éves kézműves hagyományok virtuóz folytatója.

Kő Pál Perespusztán született 1941. június 2-án. Édesanyja után Pataki Lajosnak anyakönyvezték, a Kő Pál nevet 1961-ben vette fel.

A Magyar Képzőművészeti Főiskolát 1968-ban végezte el, mestere Somogyi József volt. 1955-ben a jászszentandrási katolikus templomba stációképeket készített. 1963 óta volt kiállító művész.
1978 óta tanított a Képzőművészeti Főiskolán majd Egyetemen, 1992-1996 között rektorhelyettes, 2009 óta volt az egyetem professor emeritusa.

Legismertebb munkái közé tartozik a Gellért-hegy Szent István király szobra és a balatonfüredi Antall József-emlékmű. Részt vett a Vatikánban felállított Magyarok Nagyasszonya kápolna kődomborműveinek megalkotásában, továbbá ő készítette a mohácsi történelmi emlékhely rendezési koncepcióját, sírjeleit.

Magyarország és a Kárpát-medence számos városában volt kiállítása, műveit bemutatták Amszterdamban és Dortmundban is, 2001-ben pedig Párizsban életmű-kiállítása nyílt.

– Lujos, ahogy mi is barátként szólíthattuk, sok szállal kötődött Balatonfüredhez. Jó volt látni, ahogy a magyar kortárs szobrászművészet másik nagy alakjával, Melocco Miklóssal együtt élvezték Balatonfüred és környéke adta kikapcsolódási lehetőségeket, együtt pihenve, közben együtt gondolkodva újabb alkotásokon, irodalmon, történelmen, hazán – emlékezett meg a művészről Bóka István polgármester.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart