Oldal kiválasztása

Épül a füredi tudáscentrum

Szerző: | 2020-06-10.

Az Európai Unió 1,2 milliárd forintos támogatásából valósulhat meg a füredi tudáscentrum második üteme. A Fürdő utcai Rendszertudományi Innovációs Központ (RIK) mellett látványos szakaszába érkezett az új épület kivitelezése, ami a Műegyetem első, Budapesten kívüli, jelentős méretű képzőhelye lesz.

– A Műegyetemnek korábban is volt egy továbbképző központja Balatonfüreden, a Rendszertudományi Innovációs Központ 2011-es átadását követően pedig egy komoly szakmai kapcsolat vette kezdetét az intézmény és a város között – válaszolta kérdésünkre Kotán Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kancellárja. – Itt jellemzően speciális képzési, vállalkozási, mentorállási programok, nyílt innovációs módszertanok bevezetése, elterjesztése volt napirenden, és a Műegyetem a RIK-el közösen ezt azóta is folytatja. Eredményes időszak áll mögöttünk, amelynek során egy tudáscentrum kezdett kiépülni.

Az eredeti elképzelés is az volt, hogy egy többfázisú tudásközpont-fejlesztés valósuljon meg Füreden, ennek második üteme készül most a Fürdő utcában. Az Európai Unió 1,2 milliárd forintos támogatásából megvalósuló beruházást az egyesem saját forrásaival és az önkormányzat saját eszközeivel egészíti ki. A 2.350 négyzetméteres RIK mellé most épülő tudáscentrum csaknem kétezer négyzetméteres lesz, struktúrájában és építészeti stílusában is illeszkedni fog a szomszédos épülethez.

– A tudásközpont egyik motorja a helyi önkormányzat, és személyesen Bóka István polgármester, a másik motorja pedig az egyetemünk: fantáziát látunk abban, hogy a füredi régióban komoly képzésekkel és programokkal jelenjünk meg – mondta a kancellár.
A két, egyenként kétszintes épület együtt egy új innovációs negyedet fog alkotni a városban, és Kotán Attila szerint ugyanitt egy harmadik épületre is lehet majd számítani, ahol ipari gyártórendszer-műhelyek kaphatnak helyet. A második szakasz szakmailag is szorosan kapcsolódik a RIK-hez.

– Az innovációs negyedbe minden korosztály számára szeretnénk képzési programokat, kurikuláris, vagyis tananyaghoz kötött képzéseket, de a térségi vállalkozásokat is meg szeretnénk szólítani. Az építkezéssel párhuzamosan jelenleg is zajlik a szakmai-képzési programok kidolgozása, valamint a szolgáltatáscsomagok összeállítása. Ezeket fogjuk felkínálni a térség és az ország vállalkozóinak, leendő hallgatóinknak és partnereinknek. Képzők képzése, cégeknek minőségbiztosítási feladatok ellátása, vállalati-vállalkozási igények kiszolgálása alkalmazott kutatási eredményekkel – ez mind szerepel a terveink között. A BME önálló szervezeti egységeként alapvetően a digitalizációval, informatikával, IKT-eszközökkel kapcsolatos szolgáltatásokkal fogunk megjelenni a térségben. Ha a három épületből álló egység létrejön, akkor teljessé válik a városban egy olyan innovatív megoldás, ami egyszerre tudja kiszolgálni a közoktatás, a felsőoktatás, a felnőttképzés és a környékbeli vállalkozók igényeit. Mi pedig azért leszünk büszkék erre a létesítményre, mert a Műegyetemnek ez az első, Budapesten kívüli, jelentős méretű képzőhelye– tette hozzá Kotán Attila.

Az önkormányzat, az egyetem és a kivitelező a járványügyi helyzetben is szorosan együttműködött az építkezésen, így tarthatónak tűnik a márciusban elkezdett épület 2021 májusi átadása.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart