Füredi az év fagyija

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai megmérettetésén Dobó Norbert balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja, sőt az ezüstérmet is ő vitte el törökmézes vaníliájával.

A Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert mindkét fagyija tejes alapú készítmény. A maracujára – más néven passiógyümölcsre – épülő győztes párosítást pekándióval rétegezték, a második legjobbnak talált vaníliafagyit diókrémmel és törökmézzel dobták fel.

– A vaníliafagyiban kicsit klasszikusabb, hagyományosabb ízeket ötvöztünk, a passió-karamell az új vonalat erősíti, modernebb kombináció – mondta Dobó Norbert a budapesti eredményhirdetést követően az MTI-nek.

Norberték fagylaltozója 2007 óta várja a vendégeket Füreden. Az üzletbe az édesapja ötlete alapján vágott bele és vele kezdte a fagyi készítést is, de már öt éve önállóan viszi a boltot.

– Igazából nem fagyival akartunk foglalkozni, viszont az üzlethelyiség, amit kinéztünk úgy volt kiadó, hogy csak fagyizót lehet nyitni. Arra gondoltunk, kipróbáljuk, folyamatosan tanultunk és igazán megszerettük ezt a szakmát – így Dobó Norbert, aki saját bevallása szerint sok cukrászkönyvet forgat. Télen ötletelnek, tavasszal kísérleteznek, nyáron pedig megvalósítják az új ízeket.

Az idén ez már a második nagy elismerés a füredi cukrászoknak, hiszen néhány hete az Év Balatoni Fagyija címet is egy füredi cukrász vitte el.

Az év fagylaltja versenyen két harmadik helyet osztottak ki. Somogyi Renáta a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóból zöldcitrom egy csipetnyi mentával elnevezésű művével, illetve Koncz Andrea a gödöllői Sissi Fagyizóból a balzsamecetes Modena kincsével egyaránt bronzérmes lett.

A 2020-as év fagylaltja versenybe 62 alkotást neveztek, az öt régiós elődöntőből tizenhárom készítmény jutott be a keddi budapesti döntőbe.

– Kezdetben, több mint húsz évvel ezelőtt egy szűkkörű szakmai verseny volt, majd évről évre fejlesztettük, hogy minél szélesebb körben mutassuk be a hagyományos és kiváló minőségű hazai kézműves fagylaltot – mondta Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ügyvezetője.

A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel ízesíthetők és díszíthetők.

Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.