Oldal kiválasztása

Borhetek – A borvidék legjobb borai a sétányon

Szerző: | 2020-07-31.

Megnyílt a Borhetek. A város legnépszerűbb gasztronómiai eseménye augusztus 30-ig tart a Tagore sétányon. A borvidék legjobb nedűi, harminc fajtából származó, közel háromszáz-féle bor kóstolható. Huszonnégy borász kínálja a borait, a borosgazdák faházai között az első helyet, a hagyományoknak megfelelően, az év füredi borásza kapta most is, ezúttal a Szabó és Fia Borpince.

A koronavírus-járvány miatt sokáig kétséges volt, megrendezhető-e a fesztivál, Bóka István polgármester kérdésünkre elmondta: a napokban bejelentett friss szabályozások értelmében nincs akadálya a rendezvény megtartásának, hiszen nem zenés-táncos programról van szó. Az augusztus 20-ai tűzijáték viszont idén elmarad és a Borhetekhez kapcsolódó kulturális rendezvények száma is a szokásosnál jóval kevesebb lesz.

Rendkívüli egészségügyi óvintézkedések a Borheteken.

A Borhetek megnyitóján a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető kiemelte: a járványhelyzet következményeinek enyhítése érdekében a gazdaságvédelmi alapból elkülönített 25 milliárd forintos mentőcsomagból 1,8 milliárd forintra pályázhatnak a borászok. – A borhetek most az összefogásról szól, és az élet szépségét hirdeti – mondta a miniszter.

  • Képgaléria – Borhetek megnyitó.

Csak a Balatonfüredi-Csopaki borvidék borászai vehetnek részt a rendezvényen, azok, akik megfelelő pontot értek el a városi borversenyen, és akik egyben rendelkeznek füredi szőlőterülettel. A borászok mellett három pecsenyesütő, négy pálinkás és 15 kereskedő árulja majd a portékáit.

A Borheteken csak palackozott borok kínálhatók, a rendezvény alatt többször ellenőrzik majd a minőséget. Borászatonként 8-12 féle bort lehet kóstolni, összesen mintegy háromszáz tétel közül választhatnak a vendégek.
Az olaszrizlingből szinte kimeríthetetlen a kínálat, a klasszikustól a késői szüretelésűn át, a dűlőn szelektáltakig, mindenféle lesz. A gyöngyöző borok nagy kedvencek, valószínűleg az idei fesztivál slágertermékei lesznek, de minden gazda kínál rozét is, ezek azonban egyre testesebb borok. A fajsúlyosabb vörösborok, a borkülönlegességek és a díjnyertes nedűk sem hiányoznak majd.

Idén sincs egységár, egy deci bor fajtájától, évjáratától és kínálójától függően 400 forinttól akár 600-700 forintba is kerülhet.

A boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig tartanak nyitva. Egyedi készítésű, három decis kristálypoharakból lehet inni a bort, amelynek különlegessége, hogy minden pohár talpában dombornyomással szerepel a Balatonfüred felirat.

Íme, a kitelepülő borászatok listája:

Szabó és Fia Borpince
Balogh Pincészet
Zelna Borászat
Bökő Pince
Arias Borászat
Figula Pincészet
Gyukli Pince
Dobosi Pincészet
Feind Pincészet
Koronczai Pince
Söptei Pincészet
Thetis Borászat
Echo Pince
Fodorvin Családi Pincészet
Piffáth Pince
Mészáros Pince
Lídia Borház
Csiszár Családi Pince
Schieszl Borház
Lázár Pince
Horváth Borház
Vesztergom Pince
Béla és Bandi Borászat
Koczor Pince

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004