Oldal kiválasztása

Füred a magyar irodalom nyári fővárosa

Szerző: | 2020-09-21.

Egész Európában egyedülálló a balatonfüredi Quasimodo költőverseny, amelyet az időtlenség tesz igazán erőssé. Több mint tízezer vers érkezett eddig a versenyre, ami lenyűgöző szám. Mindez azt jelzi, hogy a költészet él, a jó verseknek nagy rajongó tábora van. Ez manapság nem tűnik mindig egyértelműnek, de itt Balatonfüreden minden kétség elpárolog, itt újra lehet hinni a kultúra, a művészet erejében - vélekedett Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár a Quasimodo költőverseny díjátadóján.

Ezúttal a Vaszary Villa kertjében megrendezett ünnepségen átadták a költőverseny díjait. Az emlékdíjat Lövétei Lázár László Melyik Nap alatt? című versével nyerte el, a költő azonban a vírushelyzet miatt nem tudott személyesen részt venni az eseményen. A különdíjat Zsávolya Zoltán Munkacímre című verse érdemelte ki, az idén először átadott, Debrecen városa által felajánlott Térey-díjat pedig Garaczi László az In Cauda Venenum című verséért vehette át.

A verseny történetében először dalversenyt is hirdettek a korábbi években a megmérettetésen díjat nyert versekből. A Szőcs Géza, Kováts Péter, Márta István összetételű zsűri, Kálnay Adél: Ami marad című versére írt Balogh Máté szerzeményét találta a legjobbnak.

Can Togay, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Program művészeti és kreatív igazgatója az eseményen kiemelte: tovább kell erősíteni Veszprém és Balatonfüred kulturális együttműködését. Irodalmi sorozatot indítanak az EKF programjainak keretében, lépésről lépésre akarják elérni, hogy Balatonfüred a magyar irodalom nyári fővárosa legyen.
– Balatonfüred szereti a művészetet, a várost pedig szeretik a múzsák és a költők, ezzel a kivételes helyzettel élnünk kell – hangsúlyozta Can Togay, aki hozzátette: a közelmúltbeli sikeres filmpiknik után komoly esély van arra, hogy jövőre Veszprém és Balatonfüred adhat otthont a magyar filmfesztiválnak is.

– A Quasimodo költőverseny története azt bizonyítja, hogy szükségünk van egy ilyen rendezvényre, amely az egységes magyar irodalom és költészet ünnepe. Főleg a mai világunkban, amikor bármerre nézünk az egység helyett széttördeltséget, megosztottságot látunk – fogalmazott Bóka István, Balatonfüred polgármestere a díjátadón.

Három napon át zajlottak az irodalmi programok a városban. Itt volt a költőverseny több korábbi nagydíjasa, Czigány György, Falcsik Mari, Géczi János, Zalán Tibor. Faludy Györgynek, aki éppen húsz évvel ezelőtt nyerte el a verseny fődíját, emléktáblát is avattak az Anna Grand Hotel Panteonjában. A nagy kalandor néhány versét Földes László Hobo adta elő.

A hagyományoknak megfelelően a Tagore sétányon Salvatore Quasimodo emlékfájánál is megemlékeztek a Nobel-díjas költőről, itt Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója mondott köszöntőt, hangsúlyozva az olasz-magyar irodalmi, történelmi párhuzamokat.

Az irodalmi fesztivál keretében bemutatkozott a Tempevölgy és az Országút folyóirat, voltak kötetbemutatók, koncertek és kerti parti. Újdonságként kerekasztal beszélgetést rendeztek Szőcs Géza költő, Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Elek Tibor irodalomtörténész, Szkárosi Endre költő és Gyurgyák János történész, könyvkiadó közreműködésével Trianonról.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004