Oldal kiválasztása

Turisztikai túlélő csomag

Szerző: | 2022-11-22.

Annak érdekében, hogy a szállásadók és a vendéglátóhelyek nyitva tudjanak maradni a kitermelhetetlen energia- és alapanyagköltségek mellett is turisztikai akciótervet fogadott el a kormány. A turisztikai ágazatot segítő intézkedések egyebek mellett időszakosan felfüggesztik a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetését illetve egy évvel kitolják az új szálláshely-minősítési rendszer bevezetését.

A szektor támogatása érdekében, a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére elfogadott csomag nagymértékben enyhíti a turisztikai vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és egyúttal segíti napi működésüket is – írja az MTÜ a közleményében.

Íme, a Magyar közlönyben megjelent intézkedési csomag legfontosabb kitételei.

Felfüggesztik a turizmusfejlesztési hozzájárulást 2022. október 1-je és 2023. március 31. között, a már befizetett hozzájárulás visszaigényelhető. A meghatározott időszakra nem kell sem megállapítani, sem bevallani, sem pedig megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Ennek köszönhetően több milliárd forint marad a szolgáltatóknál.

A kormány fél évre lazít a turisztikai ágazat adatszolgáltatási kötelezettségén, és az elmúlt hónapokban nagy elánnal bejelentett, általunk is megírt szálláshely-minősítési rendszer határidejét is kitolja egy évvel. A 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- illetve egyéb szálláshelyek első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosult.

A munka törvénykönyvében alapesetben biztosított 4 hónap helyett, kizárólag a turisztikai ágazatban lehetőség van huszonnégy havi munkaidőkeret alkalmazására, ami segítséget nyújthat a munkavállalók megtartásához, tovább foglalkoztatásához az alacsony forgalmú hónapok és az átmeneti szállodabezárások alatt.

Változtak a Szép-kártyára vonatkozó szabályok: eltörölték a különböző füleit, a vendéglátásra, szállásra vagy szabadidős tevékenységre nyújtott források mindegyike más-más területen is felhasználható.

Módosult a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók NTAK-adatszolgáltatásának kezdő napja. A féléves halasztás (2023. július 1.) hosszabb felkészülési időt biztosít a szolgáltatóknak az adatszolgáltatási gyakorlat feltételeinek minél hatékonyabb kialakítására.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004