Oldal kiválasztása

Átadták a füredi bíróságot

Szerző: | 2023-07-11.

Ünnepélyes keretek között átadták a Balatonfüredi Törvénykezési Hely új épületét. Az óvárosban, a Kossuth utcában álló intézmény a Veszprémi Járásbíróság szervezeti egysége, jellegét tekintve ilyen jogi intézmény egyelőre nincs másik az országban.

A két tárgyalótermet, dolgozószobákat, meghallgatási illetve a legmagasabb biztonsági követelményeket kielégítő őrizetes helyiséget tartalmazó új törvénykezési hely épülete az Országos Bírósági Hivatal kivitelezésében készült el.

– Hét évtizedes szünet után indul újra Balatonfüreden az igazságszolgáltatás. Egy kiemelt színvonalú, modern épületet adunk át, az volt a célunk, hogy minél közelebb hozzuk a lakossághoz a törvénykezést – fogalmazott az ünnepségen Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

A Veszprémi Törvényszék elnöke dr. Némethné Szent-Gály Edit hangsúlyozta, hogy az épület kifejezetten az ítélkezés szempontjai szerint készült. Érdekesség, hogy az új bírósági épület az egykori Balatonfüredi Járásbíróság, ma óvodaként működő épületével szemben áll, mintegy demonstrálva a balatonfüredi igazságszolgáltatás múltját és jelenét.
– Ez a törvénykezési hely sokkal több, mint egy épület, a megújulás, az újjászületés épülete is – vélekedett a Veszprémi Törvényszék elnöke.

– Ez egy fontos állomás a városfejlesztésben, hiszen az óváros rehabilitációjának a része. Szerettünk volna itt a közösség számára is fontos épületeket építeni, első elem a járási hivatal volt, a bíróság után pedig az év végén átadjuk a Helytörténeti Gyűjteményt is. Másrészt a törvénykezési hely erősíti Balatonfüred járásközponti szerepét, ami fontos szempont számunkra – fogalmazott Bóka István polgármester.

Az épületnek helyet adó ingatlant a város önkormányzata térítés mentesen biztosította, az építkezés kiemelt kormányzati beruházásként zajlott. A 750 négyzetméteres földszint és emelet kialakítású épület fűtéséről egy hőszivattyús rendszer gondoskodik, a tetőn napelemeket is elhelyeztek, így a füredi a legalacsonyabb költségigényű és ökológiai lábnyomú bírósági épület Veszprém vármegyében.
Az épület homlokzatát latin jogi mondások díszítik, a földszinten pedig a Balatonfüredi Királyi Járásbíróság múltját bemutató állandó kiállítást helyezték el.

Arról, hogy milyen ügyeket tárgyalnak a füredi törvénykezési helyen, itt írtunk.

Az eseményen részt vett Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára is.

  • Képgaléria

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004