Oldal kiválasztása

Borhetek – Fesztivál a sétányon

Szerző: | 2023-08-02.

A borvidék legjobb nedűi, harminc fajtából származó, közel háromszáz-féle bor kóstolható. Huszonnégy borász kínálja a borait, a borosgazdák faházai között az első helyet az év füredi borásza kapta most is: az Arias Borászat. A város legnépszerűbb gasztronómiai eseménye augusztus 4-27. között zajlik a Tagore sétányon.

A borosgazdák faházai a szokott helyen sorakoznak idén is a Tagore sétányon, az első helyet, a hagyományoknak megfelelően, az év füredi borásza kapta, ezúttal is Kálmán József, azaz az Arias Borászat.

Azok, akik komolyabban érdeklődnek a borok iránt, a fesztiválon szereplő borászok borbemutatóin olthatják a tudásszomjukat. Csak egy borheti pohár kell a délutánonként hat órakor kezdődő bemutatókhoz és lehet kérdezni, kóstolni vagy éppen elmélkedni a borról.

A Borhetek ideje alatt új kezdeményezésként, pecsétgyűjtő és kupon kampányt indított az önkormányzat. Részletek itt.

A Borheteken ezúttal is csak a Balatonfüredi-Csopaki borvidék borászai vehetnek részt, azok, akik megfelelő pontot értek el a városi borversenyen, és akik egyben rendelkeznek füredi szőlőterülettel. A kitelepülő 24 borászat listája alább.
A Borhetek ebben az évben csatlakozott a Magyar Bormarketing Ügynökség Buborékok nyara kampányához, maguk a szervezők is izgatottan várják, hogy a kiállító borászok milyen izgalmas buborékos italokkal, pezsgőkkel, borkoktélokkal, újragondolt fröccsökkel készülnek majd a látogatóknak. A tradicionális értékek mellett kiemelt cél ugyanis megmutatni a bor fiatalos, trendi arcát, amelyhez a buborék, különösen nyáron, a Balaton partján, szenzációs választásnak ígérkezik.

A Füred TV videója a Borhetek megnyitójáról:

Az augusztus 4-27. között zajló gasztronómiai eseményt ezúttal is koncertek kísérik. A Kisfaludy Színpadon illetve a Tagore sétányon felállított Rizling színpadon naponta játszanak zenekarok. Jazz, blues, népzene váltják majd egymást.
Augusztus 11-13. között a BalatON-koncert sorozat részeként a sétány előtti vízfelületre felállított színpadon is lesz zene. Itt lesz például Keresztes Ildikó, az Anna and the Barbies illetve Paulina.

Részletes program itt.

A sétányra kitelepülő 24 boros gazda mellett pecsenyesütők, pálinka árusok, egy cukrászda illetve kereskedők kapnak helyet.

Csak palackozott borok kínálhatók, a rendezvény alatt többször ellenőrzik majd a minőséget. Borászatonként 8-12 féle bort lehet kóstolni, összesen mintegy háromszáz tétel közül választhatnak a vendégek.
Hagyományosan az olaszrizlingből szinte kimeríthetetlen a kínálat, a klasszikustól a késői szüretelésűn át, a dűlőn szelektáltakig, mindenféle lesz. A gyöngyöző borok és rozék továbbra is nagy kedvencek, de a fajsúlyosabb vörösborok, a borkülönlegességek és a díjnyertes nedűk sem hiányoznak majd.

Idén sincs egységár, egy deci bor fajtájától, évjáratától és kínálójától függően 500 forinttól akár 700-1300 forintba is kerülhet.

A boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig tartanak nyitva. Egyedi készítésű, három decis kristálypoharakból lehet inni a bort, amelynek különlegessége, hogy minden pohár talpában dombornyomással szerepel a Balatonfüred felirat.

Évente átlagban közel kétszázezren keresik fel a fesztivált. Hacsak nem lesz kirívóan rossz idő, idén is legalább ennyi vendégre lehet számítani. A hétvégéken rendre nagy tumultus várható, augusztus 20-án a parti tűzijátékkal együtt pedig csúcsra jár a fesztivál.

Íme, a borászok listája:

ARIAS BIRTOK

KORONCZAI PINCÉSZET

VESZTERGOM PINCE

GYUKLI PINCE

BÖKŐ PINCE

REITNER PINCE

DOBOSI PINCÉSZET

FEIND PINCÉSZET

SÖPTEI PINCÉSZET

ZELNA BORÁSZAT

BALOGH PINCE

MÉSZÁROS PINCÉSZET

LÁZÁR PINCE

THETIS BIRTOK

LIDIA BORHÁZ

KOCZOR PINCÉSZET

DÖRGICSÉLŐ

PALOZNAKI PÉTER PINCE

SCHIESZL BORHÁZ

SZABÓ ÉS FIA BORPINCE

FIGULA PINCÉSZET

FODOR BORBIRTOK

BÉLA ÉS BANDI BORÁSZAT

PIFFÁTH PINCÉSZET

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

Test/esetek

2024-04-27. 10.00 Modern Műtár

Fotókiállítás.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • hálás lakótelepiek2024-04-26 10.34AgoraMielött teljesen elkedvetlenednének azok, akik azért még jót is építenek Füreden, nagyon örülünk az ugyan sokáig készült, de nemrégen átadott
  • Somogyi László, Probio ZRT2024-04-26 07.23AgoraTisztelt Nyugdijas, a padokat a felújitás után visszaraktuk, köszönöm a jelzését.
  • Lakótelepi lakos2024-04-24 17.19AgoraTársasház épül. 2 000 000 / m2 áron. 😞

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004