Oldal kiválasztása

A költészet megváltó erővel bír – Farkas Wellmann Endre a Quasimodo fődíjas

Szerző: | 2023-09-09.

A 31. alkalommal kiírt Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny fődíját Farkas Wellmann Endre A vándor című költeményével érdemelte ki. Több mint háromszáz vers érkezett az idei versenyre, amelyen különdíjat kapott Jóna Dávid: Patchwork című verséért, a Térey János díjat pedig Payer Imre: Rapszódia tájakról, időkről című alkotása érdemelte ki.

– A jó vers a szavak mögötti valóság megnyilatkozása – fogalmazott Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára az Anna Grand Hotelben tartott gálán. Mint hangsúlyozta: a füredi költőverseny a költészet napjához mérhető ünneppé vált, több ezer költemény születése köszönhető az irodalmi rendezvénynek.

– Most két napra kiszakadhatunk a mindennapokból, hiszen a versek elviselhetőbbé teszik mindannyiunk számára a mókuskereket, amit reménytelenül hajtunk nap, mint nap – mondta Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, míg Gabriele La Posta, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója a költészet elgondolkodtató, megváltó erejét emelte ki.

Farkas Wellmann Endre A vándor című verse.
Payer Imre Térey János díjas költeménye.
Jóna Dávid különdíjas verse.

  • Képgaléria

A 31. Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny Borbély Szilárd, a Nincstelenek című számos nyelvre lefordított regény szerzője, nemzedéke egyik legnagyobb költője emlékét felelevenítő kiállítással kezdődött a Kisfaludy Galériában, ahol Tamus István grafikái láthatók szeptember 16-áig. Ezt követően a hagyományoknak megfelelően a Tagore sétányon Salvatore Quasimodo emlékfájánál tartottak ünnepséget. A rendezvényen bemutatták Franco Cajani Visszapergetett álmok másodszor című olasz-magyar kötetét és műfordító lévén a magyarul is kitűnően beszélő Roberto Ruspanti Agrigentói sétány című regényét.

A költőverseny irodalmi kerti-partyval, borkóstolóval és Bakos Árpád triójának koncertjével zárul majd szombat este.

 

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004