Oldal kiválasztása

Ügyleírások – Üzemképtelen jármű, roncsautó elszállítása

Szerző: | 2023-12-06.

Üzemképtelen jármű, roncsautó elszállítása

A város közigazgatási területén az üzemképtelen járművek közterület-használati hozzájárulás nélkül közterületen nem tárolhatók. Üzemképtelen gépjárműnek az a gépkocsi tekinthető, amelyen nincs rendszám, vagy lejárt a műszaki engedélye.

A gépjármű üzemben tartója az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles haladéktalanul eltávolítani a közterületről.

Amennyiben ez nem történik meg, a tulajdonos kiértesítése és felszólítása után a Közterület-felügyelet a rendőrség értesítését és jegyzőkönyv felvételét követően a járművet elszállíttatja, ha a gépjármű a felszólításban megadott határidőn belül közterületről nem lett elszállítva, vagy levizsgáztatva.

Elidegenítési és terhelési tilalom alatt álló jármű nem szállítható el mindaddig, amíg a tilalmat pl. a NAV behajtási eljárást követően fel nem oldja.

Az elszállítási és tárolási költség megfizetése esetén a tulajdonos visszakaphatja az autóját, de ha nem jelentkezik, a gépjármű árverésre kerül.

Az eljárás menete

A Közterület-felügyelet munkatársa a bejelentésben szereplő helyszínen a szemlét elvégzi, amely alapján ellenőrzi a bejelentésben foglaltakat. Indokolt esetben intézkedik a feladat megoldására, a probléma elhárítására, és erről tájékoztatja a bejelentőt.

Vonatkozó jogszabályok:

  • 55/2009. (X. 16.) IRM rendelet a kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazására, a járművek elszállítására, valamint a felmerült költségekre vonatkozó szabályokról
  • 1999. évi LXIII. törvény a közterület felügyeletről

Ügyintézés elektronikus úton itt >>

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

100 éves a BFC

2024-05-29. 17.00 Balaton Szabadidő Központ

Sporttörténeti kiállítás és könyvbemutató.

Hírek, Agora

Hírek

Jelentkezés a Borhetekre

Augusztus 9. és szeptember 1. között rendezik meg idén a Borheteket. 24 borász települ ki a sétányra.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004