Oldal kiválasztása

Műemlék épületek újultak meg

Szerző: | 2023-12-14.

Mintegy 900 millió forint európai uniós forrásból komplex turisztikai fejlesztés valósult meg Balatonfüreden. A reformkori városközpont emblematikus műemlékeinek megőrzése és a turisztikai attraktivitás növelése volt a cél. Megújultak a Huray-villák, látogathatóvá tették a Kerektemplom altemplomát, felújításokat végeztek a Jókai-villában, a Vaszary-villa kertje pedig rendezvényhelyszínként működhet majd.

A projekt átfogó célja a világörökségi várományos helyszín, vagyis a reformkori városrész műemlék épületeinek megőrzése, védelme, bemutatása illetve új turisztikai attrakciók létrehozása volt.

– Több ütemben és több program keretében fejlesztettük az alsó városrészt. Ez a projekt mind a helyiek, mind a turisták számára fontos épületek megújításáról szólt. Öröm, hogy megújult a város egyik ikonikus épülete a Huray-villa és végre méltó helyet kapott a Tourinform iroda. Vegyük birtokba az épületeket, az önkormányzat azon lesz, hogy folytassa a városfejlesztést – fogalmazott Bóka István polgármester a Vaszary-villában tartott projektzáró ünnepségen.

A Széchenyi 2020 program keretében a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumvezetésével zajlottak a fejlesztések, amelyek révén a város több emblematikus épülete is megújult. A Kerektemplom altemplomában kiállítási teret, valamint akadálymentes mosdót alakítottak ki, új hangosítást, világítást kapott az épület. A klasszicista stílusú templom homlokzatát is restaurálták. Részletek itt.

A Jókai-villa kerekesszékkel is megközelíthetővé vált. Megújult az épület vizesblokkja és az alagsori auditórium, ahol múzeumpedagógia foglalkozásokat tartanak majd. Rendezték a Vaszary-villa kertjét, a park új árnyékolókat, padokat és kandelábereket kapott, amik élvezetesebbé teszik majd a kerti mozi élményét. Itt helyezték el a korábban a Tagore sétányon álló Sellő szobrot is.
Füred egyik ikonikus épületegyüttese, a svájci stílusban, 1868-ban épült Huray-villák pedig teljesen megújultak, bárki számára látogathatók. A nagyobb villában a turisztikai információs iroda és ajándékbolt kapott helyet, a kisebbik villában egy időszakos rendezvény és kiállítóteret alakítottak ki.

– Gyönyörű épületbe költözhettünk, a vendégek fogadása mellett igyekszünk minél több programnak is helyet adni a Huray-villákban illetve a megújult kertben. Szeretnénk még egy zenepavilont elhelyezni az udvarban, hogy még több szabadtéri rendezvénynek tudjunk helyet adni – mondta Böröcz István a helyi turisztikai egyesület elnöke.

A rendezvényen Wallner Krisztina tájépítész az épületek környezetének kialakításáról beszélt, hangsúlyozta: a parkokat, a kisebb tereket és sétaútvonalakat úgy alakították ki, hogy azok kiemeljék a műemléki épületeket illetve lehetőséget adjanak arra, hogy a szabadban valósulhasson meg minél több közösségi program.

Tóth Dávid az épületek felújítását végző Pyxis Nautica Építésziroda tervezője a Kerektemplom történetéről és fejlesztéséről tartott kisebb előadást. A Tihanyi Bencések az 1834-es fürdőtelepi tűzvész után Packh Jánost bízták meg a templom tervezésével, de tragikus halála miatt ez nem valósult meg. A Fruhmann János győri építész tervei alapján elkészült templomot, amelyet a római Pantheon ihletett, végül 1846. júniusában szentelték fel.

– Az állagmegóvás érdekében elkerülhetetlen volt, hogy megoldjuk a templom szigetelését, hiszen folyamatosan vizesedett az épület. Történtek látványos fejlesztések is, például a korábbi rács helyett egy üvegfal fogadja a templomba betérőket, mégis a legfontosabb az volt, hogy megóvjuk az utókor számára a templomot- mondta a tervező.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló fejlesztésben részt vett Balatonfüred önkormányzata, a Magyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés Perjelség, Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

Test/esetek

2024-04-27. 10.00 Modern Műtár

Fotókiállítás.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • hálás lakótelepiek2024-04-26 10.34AgoraMielött teljesen elkedvetlenednének azok, akik azért még jót is építenek Füreden, nagyon örülünk az ugyan sokáig készült, de nemrégen átadott
  • Somogyi László, Probio ZRT2024-04-26 07.23AgoraTisztelt Nyugdijas, a padokat a felújitás után visszaraktuk, köszönöm a jelzését.
  • Lakótelepi lakos2024-04-24 17.19AgoraTársasház épül. 2 000 000 / m2 áron. 😞

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004