Oldal kiválasztása

56. Kékszalag – Ötszáz hajó a vízen, a parton programok

Szerző: | 2024-06-14.

Július 18-án, csütörtökön rajtol el az 56. Kékszalag Nagydíj. A versenyen várhatóan közel 3000 sportoló, több mint 500 hajóval indul majd. A verseny távja légvonalban 155 km, limitideje 48 óra. A parton ezúttal is kisebb fesztivál kíséri majd a sporteseményt.

Július 18-án, reggel 9 órakor Balatonfüredről rajtol el Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenye az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj.A Kékszalag ma már lényegesen több, mint egy vitorlásverseny. A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják Balatonfüredre az érdeklődőket.

– Hazánk legismertebb vitorlásversenyén több, mint 30 különböző kategóriában mérhetik össze tudásukat a vitorlázók. A Kékszalag idén a második legfontosabb verseny a Magyar Vitorlás Szövetség számára, ugyanis 2024 az olimpia éve, melyre Magyarország komoly várakozásokkal tekint. A sportolók motivációja a táv teljesítésében más és más, de közös bennük a sportágunk és a természet iránt érzett tisztelet, elkötelezettség. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Kékszalag Nagydíjon a történelmi múlttal rendelkező klasszikus hajóktól, egészen a legkorszerűbb technológiákkal rendelkező vitorlásokon át, mindenki egyaránt képviseltesse magát – mondta a verseny sajtótájékoztatóján Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

A Kékszalag Fesztivál számos kulturális és gasztronómiai programmal, július 13-án a Fehér Szalag vitorlás versennyel kezdődik és július 20-án a Gyógy téren rendezett ünnepélyes díjkiosztójával ér véget.

– A Magyar Vitorlás Szövetség a verseny rendezésben idén több módosítást is tervez, módosulnak a rajteljárás, új mentési szabályzatot készítenek elő, a Telekom jóvoltából minden hajóra nyomkövetőeszköz kerül, mely a biztonság mellett a verseny közvetítését is támogatja majd. A verseny élő közvetítését a www.kekszalaglive.hu oldalon csütörtök reggeltől a díjkiosztóig követhetik az érdeklődők.
2024 az olimpia éve, ezért július 19-én este 20.00 órakor a balatonfüredi Vitorlázeumból indítjuk útjára majd a magyar olimpiai csapat tagjait: Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt – jelentette be Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

A verseny rekordidejét 1955-től 57 évig a Nemere II. tartotta. Az 1944-ben épült 75-ös cirkáló az akkor már kétszeres győztes Németh István kormányzásával 10 óra 40 perc alatt ért körbe. Ezt a csúcsidőt javította meg a Fifty-Fifty, amely Józsa Márton kormányzásával 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a Kékszalagot, 2014-ben. Tavaly saját korábbi rekordját megdöntve, 5 óra négy perc és négy másodperces idővel újabb rekordot állított fel. Józsa Márton a Fifty-Fifty katamaránjával idén is indul a versenyen, ő az egyik legnagyobb esélyes.

Az első Kékszalag 1934. július 27-én rajtolt a Balatonfüred – Alsóörs – Keszthely – Balatonfüred távon. Az elképzelés az volt, hogy a Balaton Kék Szalagját bármely vitorlás elnyerhesse, amely a kiírt távon, az óramutató járásának megfelelően a leggyorsabban körbe hajózza a tavat. A 21 induló hajó közül végül csak kettő nem teljesítette a távot. Az abszolút győztes Ugron Gábor, a Rabonbán nevű hajó kormányosa volt. 1942-ig a versenyt kétévente tartották meg, majd a háború miatt kimaradt néhány esztendő, a hagyomány 1947-ben éledt újra.

A versenynek több olyan meghatározó vitorlázója van, akinek többször is sikerült abszolút győzelmet aratnia a Kékszalagon. A rekorder Litkey Farkas tizenhárom győzelmével. Többszörös győztes Kovács Béla (1936, 1938), az első női győztes Gordon Evelyn, aki 1940, 1942), Németh István (1951, 1953, 1955), Lovas József (1977, 1979), Eindl Steeg Simsalabin (1985, 1987) és Tuss Miklós (1993, 1995).

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004