Oldal kiválasztása

Gitárfesztivál a városban

Szerző: | 2024-06-21.

Négy este, neves külföldi fellépők, a klasszikus gitározás legjobb előadói - újra nemzetközi gitárfesztivál a városban. Június 26-29. között minden nap koncertek és mesterkurzusok.

Immár 18. alkalommal várja a klasszikus gitárzene kedvelőit a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál. Virtuóz vagy éppen romantikus, temperamentumos vagy elmélyült – élő gitárzenék négy napon keresztül a Vaszary Galériában.

Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait. (Eddig 34 országból érkező, mintegy kétezer művészt hallhatott Balatonfüreden a fesztivál közönsége. Sőt, a rendezvény 2007-ben Japántól 192 órával, majd 2008-ban a Kanadaiaktól visszahódítva 216 órával felállította a világ leghosszabb koncertjének rekordját is.)

Ebben az évben is érdemes lesz odafigyelni a fellépőkre – ígéri a nemzetközi gitárfesztivál szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszakvezető egyetemi tanára.

– A koncertek mindegyike a legmagasabb szintet képviseli majd műfajában. Két versenygyőztes fiatal koncertjével nyitjuk meg a fesztivált: Andrzej Grygier fiatal lengyel gitárművész, aki a 2021. évi Budapesti Nemzetközi Gitárverseny első helyezettje volt illetve Io Yamada japánból, aki az Alessandriai Nemzetközi Gitárverseny első helyezettje, zenél majd.
Második este, június 27-én a cseh gitárművész Pavel Steidl lép fel, ő a világ egyik legendás gitárosa, játéka tele van humorral, színnel, szívvel, biztosan megnyeri a közönség szívét és gondolatait egyaránt. A harmadik estén a klasszikus gitár világából meghívott két legendás szólista – Pavel Steidl és Zoran Dukic találkozik a modern fingerstyle két virtuózával (Reentko Dirk és Thomas Fellow), hogy a hangszer új, innovatív hangzását hozzák létre. Teljesen új élményt ígér a zenéjük. Utolsó este, június 29-én Zoran Dukic horvát gitárművész ad koncertet. Neve etalon a gitárosok és a gitárzenét szeretők körében, lélegzetelállító virtuozitás, lenyűgöző dinamikák, elképesztő szépségű és tisztaságú hangszín jellemzi játékát – foglalta össze a fesztivál kínálatát Eötvös József.

A meghívott zenészek, valamint Eötvös József gitárművész nyilvános mesterkurzusokat is tartanak majd délelőttönként, 9-13 óra között a Ferencsik János Zeneiskolában, ahol egy-egy tehetséges fiatalt tanítanak közönség előtt, hogy a hangszer iránt érdeklődők bepillantást kaphassanak az apró műhelytitkokba is.

18. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál részletes programja itt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart