Oldal kiválasztása

Géczi Jánosé a költőverseny fődíja

Szerző: | 2019-09-08.

Géczi János kapta Szűz a gyermekkel, Szent Annával és egy szamárral című verséért az idei Salvatore Quasimodo nemzetközi költőverseny fődíját, a különdíjat megosztva Fodor Balázs Kútásók című művéért és Aknai Tamás Sziget című alkotásáért ítélte oda a zsűri.

A díjakat gálaműsor keretében adták át az Anna Grand Hotel dísztermében, ahol Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója mondott köszöntőt. A három díjazott verset először magyar nyelven hallhatta a közönség Oberfrank Pál színművész tolmácsolásában, majd az olaszra fordított változatot Carla Romanelli olasz színművész olvasta fel. Az első díjas költemény szerzője, a Balatonalmádiban és Dalmáciában élő Géczi János egy Salvatore Quasimodot ábrázoló bronzplakettet, herendi porcelánt és pénzjutalmat kapott.

A három díjazott vers

A háromnapos rendezvény olasz kerti partival kezdődött a Vaszary Galéria kertjében, ahol az itáliai gasztronómiával lehetett ismerkedni, majd születésnapján köszöntötték Carla Romanellit. Az olasz színésznő a magyar közönség számára sem ismeretlen: ezúttal a Makk Károly rendezte Egy erkölcsös éjszaka című filmjét vetítették le.

Szombaton könyv- és folyóirat-bemutatóval folytatódtak az események: Dante Marianacci Ahogy a költők látják Mona Lisát, valamint Madarász Imre A Nagy Háború nagy költője – Giuseppe Ungaretti és az első világháború című könyvét, illetve a Tempevölgy című folyóirat szeptemberi számát vehették kézbe az érdeklődők. Délután megemlékezést tartottak a Tagore sétányon, Salvatore Quasimodo költő emlékfájánál. A rendezvény zárónapján a Kisfaludy Színház közreműködésével irodalmi estet rendeztek a költőverseny korábbi díjnyertes alkotásaiból.

A nemzetközi költőversenyt 1992 óta Salvatore Quasimodo olasz költő emlékére rendezik meg Balatonfüreden. Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett költő 1961-ben gyógykezelésre érkezett a városba, majd gyógyulásának emlékére fát ültetett a Tagore-sétányon és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit.
Az idei versenyre 162 pályázó 321 verssel nevezett határon innen és túlról. A 27. alkalommal megrendezett nemzetközi megmérettetésen a Salvatore Quasimodo-emlékdíj és a Salvatore Quasimodo-különdíjak mellett a zsűri kilenc költőnek elismerő oklevelet adományozott.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart