Oldal kiválasztása

Csökkentik a városban az energiafogyasztást

Szerző: | 2024-04-19.

Balatonfüred részt vesz a négy város (Ajka, Tapolca, Várpalota) partnerségi együttműködésében létrejött Smart Grid energiahatékonysági programban, amelynek célja az intézmények hosszútávon fenntartható, energiagazdaságos működtetésének biztosítása. Balatonfüreden kezdésként négy önkormányzati intézmény, a tűzoltó parancsnokság illetve a hivatal csatlakozott a programhoz. A tervek szerint ez év ősztől működik majd a rendszer, amelynek részeként napelemeket is telepítenek.

– Az a célunk, hogy hatékonyabbá és olcsóbbá tegyük az egyes önkormányzati intézmények fenntarthatóságát. Annak érdekében, hogy leszorítsuk a jelenlegi működési költségeket először okos mérőket helyezünk ki a kiválasztott intézményekbe, hogy pontos adatunk legyen az energiafogyasztásukról, majd felállítunk egy energiahatékonyságot és energia megtakarítást támogató szakértői rendszert – fogalmazott Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja, a Várpalotán tartott sajtótájékoztatón, amelyen Campanari Talabér Márta Várpalota-, és Schwartz Béla Ajka polgármestere is hangsúlyozta a rendszer előnyeit.

Dr. Fodor Attila, a Pannon Egyetem docense, kiemelte: az energia árak folyamatosan emelkednek, ezért elkerülhetetlen, hogy felelősségteljesen gondolkodjunk az intézmények fenntarthatóságáról.
– Az a legolcsóbb energia, amit nem használunk fel, – ez az alapgondolatunk, ennek szellemében nagyon pontos képet kell kapnunk az adott intézmények jelenlegi energiafelhasználásáról, hogy azt aztán a szakértői rendszer kialakításával, az alternatív energiák használatával a lehető legkisebb mértékre tudjuk csökkenteni – fogalmazott az egyetem projektekért felelős dékánhelyettese, ugyanis a Pannon Egyetem biztosítja a 180 millió forintos, uniós támogatásból létrejött projekt szakmai hátterét.

Balatonfüreden egyelőre a Tündérkert illetve a Mogyoró úti óvodában, a Lipták Gábor Könyvtárban, az önkormányzat épületében, a Zsidó Kiválóságok Házában valamint a Lapostelki úton álló Tűzoltó Parancsnokságon szerelnek fel okos mérőket, sőt a program részeként az utóbbi két helyen napelemeket is telepítenek.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart