Oldal kiválasztása

Egykori hírességek nyomában

Szerző: | 2024-10-02.

Ki volt Káldy Ferenc? Hogyan lett az arácsi építőanyag gyártóból a balatoni térség egyik jelentős építésze? Miért tervezte ingyen a füredi Hungária Yacht Club épületét és miért tartotta fontosnak az építőmesterek regionális érdekvédelmét? Ezekre a kérdésekre is választ ad majd az Arácsi Szalon(ka) és a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület új rendezvény-sorozatának első programja.

A két civil szervezet sorozatot indít, amelyben megidézik az arácsi temetőkben nyugvó nevezetes, a település fejlődését, kultúráját előmozdító, hírnevét öregbítő egykori hírességeket.
A rendezvénysorozat első, október 5-én tartandó előadása, az 1987-ben, Balatonfüreden elhunyt, Káldy Ferencről szól. A program részletei itt.

– Káldy Ferenc életútjának átfogó bemutatása régi adósságunk, ráadásul lánya, Mária itt él Balatonfüreden, elismert néprajzos. A teljes hagyaték nála van, dokumentumok, tervek, fényképek, így általa egy valóban kuriózumnak számító előadás részesei lehetünk. De az arácsi temetőben nyugszik például Passuth László vagy Némethy Ernő, a balatoni vitorlázás kiemelkedő alakja, és még sorolhatnám a neveket. Van tehát létjogosultsága a sorozatnak – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Takács Miklós, a helytörténeti egyesület elnöke.

Káldy Ferenc (1905 – 1987) építészmérnök, építési vállalkozó volt. A balatoni térség egyik jelentős építésze, nevéhez közel ötszáz épület tervezése fűződik, ebből Balatonfüredhez százötven kötődik, köztük például a hajógyár nagy fesztávolságú csarnoka.
A szakmája mellett a vitorlássport kiemelkedő alakja és rekordere, aki éppen a sport szeretete miatt vállalkozott, egyebek mellett, az 1933-ban alapított Hungária Yacht Club épületének megtervezésére. A HYC szervezetében vezetőségi tag volt és ő maga is sokat tett azért, hogy a klubház az eredeti tervekkel ellentétben ne Siófokon, hanem Füreden épüljön fel. A bencés rendtől megszerzett nehezen megközelíthető, iszapos terület rendezéséhez és feltöltéséhez azonban nem volt anyagi erőforrása a szervezetnek, így Káldy Ferencre hárult a feladat megoldása, az ő áldozatkészségének köszönhető, hogy megépült végül az épület.

A Balaton déli partján is számos épületet tervezett és épített, a legjelentősebb a boglári római katolikus templom felépítésében való részvétele. Helyi kötődésű építészként fontos szerepet játszott az építőmesterek regionális érdekvédelmének kialakításában.
1949 tavaszán letartóztatták, 1953-ig a kistarcsai internálótáborban, majd három évig a recski kényszermunkatáborban raboskodott, vállalkozását államosították. Dolgozott segédmunkásként, majd kőműves kisiparosként iparengedélyt váltott. 1964-ben építette meg házát Balatonfüreden a Mikes Kelemen utcában, amely haláláig otthona volt. 1975-ben nyugdíjba vonult, már nem vállalt kivitelezést, de tervezéssel élete végéig foglalkozott.

Fotó: Káldy Ferenc és dr. Berzsenyi Zoltán 1943-ban

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart