A Balaton legismertebb borászai és vendéglátósai fogtak össze, hogy tegyenek a tópart turizmusáért illetve gasztronómiájáért. Egész évben élhető és élvezhető Balaton a cél.
Március 21-én a húsz legismertebb balatoni borász és vendéglátós jelképesen a tó közepén alakította meg a Balatoni Kört, hogy összefogásukkal, a helyi termékekre építő régióközpontú gasztronómiával magasabb szintre emeljék a vendéglátást.
Balatonfüredről Siófokra indultak a tó egyik emblematikus hajójával, a Kelénnel, az összefogás jegyében összekötve a két partot. A tó közepére érve az alapítók négy méteres Balaton-sziluettet raktak ki boraikkal megtöltött poharakból és ezekkel koccintva alapították meg ünnepélyesen a Balatoni Kört. Stratégiai partnerként meghívták a Magyar Turizmus Zrt, a Balaton Turizmus Szövetség, a Balaton Fejlesztési Tanács és a Bahart vezetőit, valamint a szőlő-borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztost.
Az összefogást azzal a céllal hozták létre, hogy régiós szinten érdekvédelmet szervezzenek: a helyi borokat, ételeket és alapanyagokat akarják előtérbe állítani. A hagyományos tömegturizmushoz képest magasabb szintre kívánják emelni a gasztronómiát. A szándék szerint ez több lenne egyszerű vendéglátásnál. A szerveződéssel a balatoni régióhoz tartozó hat borvidék és három megye között húzódó adminisztratív megosztottságot is szeretnék csökkenteni. Például tudatosan egységes arculatot építenének egységes logó alatt.
Azzal, hogy a helyi, környékbeli termékekre teszik a hangsúlyt, a munkahelyteremtésben is szerepet akarnak vállalni a szervezet tagjai – mondta Kardos Gábor, szervező.
A Balaton Kör régiós gondolkodásának egyik fontos eleme lesz a Balaton borának a megteremtése is, amely várhatóan a térség tradicionális bora az olaszrizling lesz.
Dr. Kiss Eliza miniszteri biztos kiemelte, a Balatonra kell építeni a bormarketingen túl akár az országimázst is, mivel itt páratlan környezetben egyesül a borturizmus és a régiós gasztronómia.
A Balatoni Kör alapítói fő célként fogalmazták meg, hogy a szűk nyári szezonon túl négy évszakos szezonalitás alakuljon ki a tóparton. Szeretnék, ha az egész éves nyitva tartás általánossá válna a Balatonnál. Nemcsak a gasztronómia és a vendéglátás magasabb szintre emelése a céljuk, hanem általában a balatoni életminőség javítása a régióközpontú szemléletmód révén. A Balatoni Kör nem csupán az alapító pincészetek marketing-szervezete kíván lenni, hanem elsősorban közérdekű, összbalatoni célokat szolgálna.
A vendéglátásban szeretnék elérni azt, ami a példaként emlegetett francia vagy olasz régiókban már általános, hogy helyi termékekre és helyi borokra épüljön a kínálat. Nagy probléma azonban, hogy jelenleg a balatoni halászat felfüggesztése miatt idén gyakorlatilag nem juthatnak legálisan balatoni halhoz az éttermek, ami turisztikailag is komoly versenyhátrányt jelent a horvát tengerparttal, vagy akár Európa nagy tavaival szemben.
Már az előszezonban szeretnék elindítani Borpart nevű akció- és rendezvénysorozatukat, amely a nyári turistacsalogató fesztiváldömpingből kiemelkedve arra hívná fel a figyelmet, hogy nem elég egy-két napra reklám-eseményekkel és ideiglenes fabódékkal jól működő vendéglátás látszatát kelteni, egész évben jól működő minőségi vendéglátó helyek kellenek a partra.
A Balatoni Kör alapító tagjainak névsora:
– Bergmann Ernő (Bergmann Cukrászat – Balatonfüred)
– Bezerics Dániel (Bezerics Borház – Keszthely)
– Bujdosó Ferenc (Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Balatonlelle)
– Csapody Balázs (Kistücsök Étterem, Borpince és Vinotéka – Balatonszemes)
– Dobai András (Kredenc Borbisztró – Balatonfüred)
– Gál Attila (Miakő Étterem és Borház – Köveskál)
– Istvándy Gergely (Istvándy Pincészet – Badacsony)
– Jásdi Attila (Jásdi Pince – Csopak)
– Légli Ottó (Légli Szőlőbirtok – Balatonboglár)
– Kardos Gábor (szervező, a Badacsonyi Kör ügyvivője)
– Kovács Tamás (Szent Donát Birtok – Csopak)
– Konyári Dániel (Konyári Pincészet – Balatonlelle)
– Laposa Bence (Laposa Birtok – Badacsony)
– Martonosi Zsolt (Baricska Csárda – Balatonfüred)
– Nagy László (VSOP Balaton-felvidék, a Sabar borház borásza)
– Nagy Miklós (Hotel Bonvino, Neptun Panzió, Borbarátok Vendéglő – Badacsony)
– Pach Gábor (Zimek Pálinka Manufaktúra – Zamárdi)
– Szeremley László (Szeremley Birtok – Badacsony)
– Trombitás Tamás (Trombitás Borház – Szentbékálla)
– Váli Péter (Válibor – Badacsony)
balatonfured.hu
füredi átlagnyug(nyög)díjas
2024.10.08.
Eszerint ha időpontra megyek Pestre, (novembertől, egészségügyi okokból, mert Veszprém egy rémálom, tegnap 2,5 órát próbáltam az Sztk-ban valamit elérni,…
Bővebben
Szerettem vonatozni
2024.10.05.
Én 4 óra 30 percig utaztam Balatonfüred Bp között. Székesfehérváron lekéstük a délipartról érkezö express vonatot és nem volt mozdony!…
Bővebben
Mert ha elindul a vonat...
2024.09.26.
Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…
Bővebben