Oldal kiválasztása

Megbillent a Balaton

Szerző: | 2019-07-29.

Szombat délelőtt a Balaton teljes hosszában fújni kezdett az eleinte élénk, majd egyre erősebb északkeleti szél. A szél hatására a tó tengelyében kelet-nyugat irányú áramlás alakult ki amely délutánra szabályosan átnyomta a tó vizének egy részét a nyugati medencébe. A 18 órakor mért hivatalos adatok szerint 40 centiméternyi különbség volt a siófoki és a keszthelyi vízszint között.

A jelenségről Horváth Ákos, a Balaton meteorológusa számolt be a hirbalaton.hu-nak. Siófok partjainál a csökkenő vízszint miatt a part kövei szabályosan kizöldültek, ahogy az algával borított, amúgy víz alatti részük átmenetileg szárazra került.

A vizugy.hu adatai szerint szombaton a Balaton átlagos vízállása reggel 113 centiméter volt, ami ideálisnak tekinthető a nyár derekán. Július 27-én, szombaton, 18 órakor mért adatok szerint ugyanakkor Siófokon és Balatonfűzfőn 100, Keszthelyen 140 centiméteres volt a vízállás, vagyis a tó víztükrének ritka, kelet-nyugat irányú megbillenése miatt 40 centiméteres volt az eltérés a keleti és az észak-nyugati vízszint között. (A Balaton rendszerinti vízszintmaximuma 120 centiméter +/- 5 %)

A Balaton vízszintjének kilengése nem számít ugyan rendkívüli jelenségnek, de a hétvégén tapasztalt mértéke szokatlan.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Albina

2024-05-19. 18.00 Zsidó Kiválóságok Háza

Színházi előadás.

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004