Oldal kiválasztása

Meghosszabbított kiállítás a Vaszary Galériában

Szerző: | 2019-11-18.

A nagy érdeklődésre való tekintettel január végéig meghosszabbították a Vaszary Galériában látható A Folyók, tavak, tengerek - Az éltető víz című kiállítást. A közel nyolcezer látogatót vonzó, nemzetközi művészeket is felvonultató tematikus kiállításról egy szakavatottat, Topor Tünde művészettörténészt kérdeztük.

Topor Tünde művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője, Winkler Nórával közösen kétszer is tartott rendhagyó tárlatvezetést a kiállításon.

– Rengeteg lehetőség van ebben a kiállításban, egy nagyon jó anyagot állított össze Plesznivy Edit, akit irigylek is azért, hogy a Szépművészeti Múzeum és Nemzeti Galéria anyagából válogathatott a tárlatra. Olyan értékes és érdekes képek szerepelnek a kiállításon, amelyeket alig ismertünk. A tárlat nagy erénye, hogy nemcsak arra ad lehetőséget, hogy a vízzel kapcsolatos témákról, a víz ábrázolásának lehetséges módozatairól beszéljünk, hanem általa kirajzolódik egy művészettörténeti vonal is – így Topor Tünde.

A Folyók, tavak, tengerek – Az éltető víz című tárlat a Rippl-Rónai József kiállítás mellett, a maga közel nyolcezer látogatójával, a galéria egyik legnépszerűbb anyaga. Több nagy név is szerepel a kiállításon, a francia remekművek mellett egyebek mellett Benczúr Gyula, Csók István, Vaszary János, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál alkotásai is láthatók a galériában.

– Nem lepett meg, hogy sokan látogatják a kiállítást, a téma és a kiállított művészek névsora is vonzó. Nagy igény van az olyan népszerű, tematikus kiállításokra, amik a modern festészetet mutatják be, de még a laikusabb közönség számára befogadható módon. Azt is érdemes kiemelni: igen ritka, hogy egy hazai, főleg vidéki kiállításon feltűnjön egy Gustave Courbet kép, ami fantasztikus érték, de említhetnék néhány magyar festőt is, Medgyánszky festményét én például Párizsban láttam először kiállítva. A Vaszary Galéria úgy működik, mintha egy nagyon rangos múzeumnak lenne az egyik kiváltságos bemutató helye – fogalmazott Topor Tünde, aki szerint Az éltető víz kiállítás egy identitást erősítő tárlata a galériának, hiszen a vizekről szóló tematikus anyagnak hol máshol lenne jó helye, mint a Balaton parton lévő galériában.

– A Vaszary Galéria magasra pozicionálta magát az elmúlt években, ebben nagy segítség volt, hogy a Szépművészeti Múzeum átalakítása miatt, több alkalommal is bemutathatták a múzeum rangos anyagait. Ugyanakkor nem hagyatkoztak csak erre, a saját kiállítások is átgondolt, minőségi tárlatok voltak. Balatonfüreden felismerték, hogy szükség van a kortárs művészet megmutatására is. Népszerű kiállításokkal megalapozták a galéria ismertségét, közönséget szereztek maguknak, majd jöhetett a missziós tevékenység a kortársak bemutatása.

A kiállítást a következő hónapokban is rendhagyó tárlatvezetések kísérik, itt lesz majd Eperjes Károly, Lackfi János, Korzenszky Richárd, illetve múzeumpedagógiai programok is kapcsolódnak a január végéig látogatható tárlathoz.

A Vaszary Galéria márciusban nyílik új kiállítás, amely a hazai legjobb kortárs képzőművészek alkotásaiból válogat majd.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart