Oldal kiválasztása

Rózsaszínbe öltözve – Száz nap múlva Giro-rajt

Szerző: | 2020-01-30.

Száz nappal a Giro d’Italia magyarországi rajtja előtt, a tradíciónak megfelelően, az összes olyan településen, amelyet érint a kerékpárverseny, egy-egy emblematikus épületet, a világhírű sportesemény apropóján, rózsaszínűvé varázsoltak. Füreden a Vaszary Galéria öltözött rózsaszínbe.

A világ egyik legnagyobb, 3580 kilométeres országúti kerékpárversenyén, több mint kétszáz sztár kerékpáros áll rajthoz. Májusban a világklasszis bringások az első három szakaszt Magyarországon teszik meg, ebből a harmadik táv lesz a Balaton-felvidéken.
Balatonfüreden május 11-én 10.45 – 13.22 között halad át a mezőny a 71-es úton.

A Rózsaszín fények éjszakáján való részvétellel a városok a legendás versenyhez való csatlakozást, az összetartozást fejezik ki már évtizedek óta. Légifelvételek is készültek a megfestett épületekről, amelyeket a verseny közvetítése alatt levetítenek majd.
Naponta 300-400 ezer ember biztatja az utak mentén a versenyzőket, a Giro-t közel 200 országban, több mint 800 millióan követik majd a képernyők előtt.

Veszprémben a városháza, a tűztorony és a korcsolyapálya, Balatonfűzfőn a csillagvizsgáló, Tihanyban pedig az egykori apátsági magtár illetve a Mádl Ferenc tér borult egységesen rózsaszínbe, ezzel megkezdődik a száz napos visszaszámlálás.

Balatonfüred különböző kísérő programokkal várja majd a világhírű versenyt. Szurkolói pontokat állítanak fel, az érdeklődők programokon, játékokon vehetnek részt. A tervek szerint a helyszínen egy kivetítőn is figyelemmel lehet majd kísérni a versenyt, amelynek elképzelhető, hogy lesznek magyar résztvevői is.

– A Giro d’Italia amellett, hogy egy komoly sportteljesítmény, népünnepély is. Százmilliók követik a verseny közvetítését, a helyszíneken pedig szinte fesztiváli hangulat van. Jó lehetőség ez az országnak és Balatonfürednek is, hogy megmutassa magát. A verseny idejére izgalmas, érdekes programokkal készülünk, számítunk a gyerekekre, diákokra is  – fogalmazott Holczer András, a város alpolgármestere, aki hozzátette: mivel maga a verseny május 11-én, hétfőn lesz, a hétvégi felvezetést a már meglévő programokhoz (VII. Concours d’Elegance veteránautó szépségverseny, 6 napos Ultrafutó Verseny, Balatonfüredi Kollektív Tárlat) igazítják.

A balatoni futamot egyébként két helikopter követi majd, az egyik a kerékpárosokat, míg a másik a tájat, a nevezetességeket mutatja 198 országban élőben.

A verseny magyarországi szakaszának első etapja május 9-én, szombaton egy 9,5 kilométeres budapesti időfutam lesz, amely a Hősök teréről indulva az Andrássy úton halad, érinti a Parlamentet, majd a Dunán át a Clark Ádám téren keresztül a Várban zárul. A második, 193 kilométeres etap ugyancsak a Hősök teréről rajtol május 10-én Komárom-Esztergom irányába, áthalad Pannonhalmán és Győrben ér véget a táv.
A harmadik, 197 kilométeres szakasz május 11-én Székesfehérvárról indul, Veszprém érintésével befut Balatonfüredre, aztán a Tihanyi-félszigetről a Balaton-felvidéken át, Hévíz érintésével Nagykanizsán fejeződik be.

A balatoni verseny pontos útvonala a megyében így alakul: Ősi, Berhida, Papkeszi, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Szentkirályszabadja, Veszprém, Csopak, Balatonfüred, Tihany, Aszófő, Örvényes, Balatonudvari, Balatonakali, Zánka, Köveskál, Gyulakeszi, Tapolca, Hegymagas és Balatonederics.

A mezőny a három magyar szakasz után repülőre ül és Szicíliában folytatja.

A verseny részletes térképe:

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Sokan költöttek Füreden

Több mint 9 milliárd forintot költöttek a K&H SZÉP-kártya birtokosok, a top 3 nyári helyszín között ott van Füred is.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart