Oldal kiválasztása

Felavatták Heller Ágnes emlékkövét

Szerző: | 2020-07-20.

Heller Ágnes filozófusnak állítottak emlékkövet a balatonfüredi zsidó temetőben. A nemzetközileg elismert tudós halálának első évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a hozzátartozók és tisztelők mellett közéleti személyiségek és több nagykövet is részt vett.

Olti Ferenc a megemlékezés szervezője, a magánszemélyek adományaiból felállított emlékkő avatásán úgy fogalmazott: Heller Ágnes kivételesen éles eszű, szókimondó gondolkodó volt, aki megkerülhetetlen az etika, az esztétika és a kultúrfilozófia kérdéseit illetően minden fontos szakmai körben. – Ezen a Tamás-hegyi murvabányából származó sziklán sokszor üldögéltünk Heller Ágnessel hosszan beszélgetve az élet fontos kérdéseiről, most ez őrzi itt emlékét – mondta a temetőben Olti Ferenc.

Pascale Andréani, a Francia Köztársaság nagykövete a személyes élményei mellett Emmanuel Macron francia köztársasági elnök szavait tolmácsolta.

– Heller Ágnes hangja és tekintete nagyon hiányozni fog nekünk, de a szikrázó intelligenciája és rendíthetetlen szabadságszeretete továbbra is közöttünk él – idézte az elnök szavait.

Johannes Haindl, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete kompromisszummentes, őszinte gondolkodónak nevezte a magyar filozófust, akinek Európa jövőjéről tett megállapításai semmit sem vesztettek érvényükből.

Yacov Hadas-Handelsman Izrael nagykövete úgy fogalmazott: Heller Ágnes erősen hitt a szabadságban, úgy vélte, a szabadság mindenkinek jár. Bátor volt és erős túlélni a holokausztot – tette hozzá.

A rendezvényen felidézték Heller Ágnest egy 2006-ban készült hangfelvétel segítségével, amelyben arról beszélt, hogy sok emléke fűződik Balatonfüredhez és a Balatonhoz.

Heller Ágnes 90 éves korában 2019. július 19-én hunyt el. A magyar filozófia 20. századi történetének meghatározó, nemzetközileg elismert alakja volt, de közéleti szerepvállalása is országosan ismertté tette.
A nagykövetek a megemlékezés után ellátogattak a Zsidó Kiválóságok Házába.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Charlie 77

2024-07-15. 20.30 Balaton Szabadidő Központ

Koncert.

Hírek, Agora

Hírek

Szúnyogirtás Füreden

Ismét szúnyoggyérítést tartanak a városban. Június 24-én lesz a földi kémiai irtás.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004