Oldal kiválasztása

Szerző: | 2020-11-24.

Több, mint félmilliárd forintot használtak fel a Balatonfüred és Balatonalmádi térségét érintő helyi foglalkoztatási együttműködés keretében. Az úgynevezett Paktum projekt részeként augusztus 4-én turisztikai szakképzési tájékoztatót tartottak Füreden.

Szakképzés egy turisztikai térségben – ezzel a címmel tartottak workshopot a foglalkoztatási program keretében. A rendezvényen Hári Lenke füredi alpolgármester mondott köszöntőt, majd az Eötvös Lóránd Általános Iskola igazgatója, Tremmer Bernadett beszélt a pályaorientáció fontosságáról.

– Tapasztalataim szerint csak hetedik-nyolcadik osztályban kerül szóba a pályaválasztás, holott a gyerekeknek minél korábban meg kellene ismerkedniük az egyes szakmák tartalmával. A tudatosság erősítésére és a személyiséghez leginkább illő pálya megtalálásához – bármilyen furcsán is hangzik – akár már alsó tagozatban lehetne pályaorientációs napokat tartani – véli az igazgatónő.

Mayer Gyula, a vendéglátással és turizmussal foglalkozó veszprémi SÉF technikum és szakképző iskola vezetője szerint a duális képzés révén az oktatás lépést tud tartani a piac igényeivel.

– A folyamatosan változó világ indokolja, hogy folyamatosan változzon a tananyag, az oktatók és a kettő közötti kapcsolat is. A vendéglátás és a turizmus napról napra átrendeződik, és ahogy fejlődik a szervezeti, háttértechnikai feltétel, úgy kell nekünk is elmozdulnunk. 2020. szeptember elsejétől az új tartalmi szabályozásban a gazdasággal egy ütemben fogunk tudni haladni, míg korábban egy lépéssel le voltunk maradva. Tovább erősödik a duális partnerek szerepe, így egy hullámhosszon fogunk tudni kommunikálni. A külföld vonzereje csak a nyelvtudás elmélyítése szempontjából maradt meg, de a Balatonon és környékén, mint kiemelt üdülési övezetben elértük az osztrák bérszínvonalat. Óriási dolog, hogy itt tudjuk tartani a munkaerőt. A szezonalitás miatt jó, ha egy vendéglátónak vagy egy szállodának van egy partnerintézménye Ausztriában vagy Németországban, így olyan karriert tudunk a fiatalok számára bemutatni, ami télen-nyáron jó színvonalú megélhetést biztosít – állítja a szakember.

A workshop alkalmával Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja a megújuló szakképzésről, a változásokról és a lehetőségekről tartott előadást, Böde Flórián, a füredi Aura Hotel menedzsere pedig a térség turisztikai szolgáltatója szemszögéből beszélt a szakképzet munkaerő-helyzetről.

Gajdos Attila, a foglalkoztatási paktum projektvezetője arról számolt be, hogy a kitűzött vállalásaikat sikeresen teljesítették: összesen 554 millió forintot kötöttek le, 387-en vettek részt a munkaerő-piaci programban, aminek a keretében 221 fő jutott álláshoz. A 2020. november 29-n záruló Paktumban lesz még egy workshop Balatonfüreden, Balatonalmádiban pedig befektetés-ösztönzéssel kapcsolatos rendezvényt tartanak.

2020. augusztus 4.

 

 

Megosztás

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Rajzpályázat

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek” címmel rajzpályázatot hirdet a Karitáció Alapítvány.

Agora

  • Attila2024-02-28 17.10AgoraÍzléses közterületek Füreden? De mi lesz a lakóteleppel ,évek óta nem kezelik rendesen a növényeket ,bokrokat, fákat. Több szolgáltató feltúrta
  • Hát csak nem már megint egy átkozott szálloda?2024-02-23 16.27AgoraÉs ráadásul annyira szép zöld, hogy csak na. De a lényeg, hogy a turizmus nem cél, hanem eszköz. Az egyik
  • Rendelethez2024-02-23 16.24AgoraKöszönöm az információt! És egyben nagyon gratulálok az illetékeseknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Gazdabolt
Bahart
image004