Oldal kiválasztása

Szerző: | 2020-11-24.

Hogy tudtak alkalmazkodni a nem turizmusból élő füredi cégek a koronavírus okozta helyzethez? – workshopot tartottak a foglalkoztatási paktum keretében. A Balatonfüred és Balatonalmádi közös helyi foglalkoztatási együttműködés azaz a paktum keretében, újabb workshopot rendeztek.

A szakmai tanácskozás ezúttal az atipikus foglalkoztatásról szólt. A rendezvényen több cég képviselője is beszámolt arról, miként alkalmazkodtak tavasszal a járvány okozta változásokhoz. A szokásostól eltérő foglalkoztatást szinte mindenhol bevezették, hol kevesebb, hol több sikerrel. Volt ahol teljesen, vagy részben átálltak a home office, azaz az otthonról történő munkavégzésre, de a munkaidő csökkentését, a munkaszerződések módosítását is alkalmazniuk kellett a vállalkozásoknak.

Az előadók szerint a vírus egy komoly figyelmeztetés volt, hogy olyan irányból is érheti támadás a gazdaságot, a kis- és középvállalkozásokat, ahonnan a legkevésbé számítanának rá. A szeptember 29-i rendezvény Balatonfüreden az utolsó szakmai program volt, ahol előadást tartott többek között Pék Gyöngyi, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. humánpolitikai vezetője, Németh Árpád, a Telenor dél-nyugat magyarországi régiójának vezetője, valamint két balatonfüredi cég képviselője. Az egyikük Balogh Ákos volt, aki tíz éve a Rendszertudományi Innovációs Központ Zrt. cégvezetője. Balogh Ákos a Balatonfüredi Napló kérdésére válaszolva azt mondta, az IT, azaz a számítástechnikai szektort kevésbé érintette a vírushelyzet, de gondjaik nekik is vannak.

Ezek a cégek sokkal rugalmasabban és jobban tudják azt a helyzetet kezelni, amibe került az ország. Nyilván ennek az az oka, hogy maga a munkafolyamat jórészt számítógépeken, az interneten történik, a kommunikáció csatornái ugyancsak az interneten vannak és a feladatok is az interneten teremtődnek. Tulajdonképpen az embernek a szürkeállományán és a laptopján kívül nincs is szüksége másra, ha a megfelelő sávszélesség és megfelelő IT biztonság is rendelkezésre áll, ezek a szakemberek bárhonnan képesek dolgozni. Persze azért ez nem ilyen egyszerű, hiszen azok a cégek, akik nálunk vannak, küzdenek a helyzet okozta problémákkal, a piac megérezte a válságot. Az épületünk az első hullám idején gyakorlatilag kiürült, voltak felmondások is, de mára a cégek többsége visszajött, most már folyamatos munkavégzés van. Itt a második hullám és nekünk mint fenntartónak ez nem egy jó állapot, mindenesetre bízunk a jövőben. Bízunk a mellettünk lévő építkezés végeredményében, hiszen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem beruházása számunkra is fontos, a mi épületünk által kínált potenciált erősíteni fogja – fogalmazott Balogh Ákos.

Budapesten és Balatonfüreden is működtet üzemet a 77Elektronika Kft., amelynek helyi üzemvezetője ugyancsak a vírushelyzetről, az ahhoz való alkalmazkodásról beszélt. Pozsgai Norbert elmondta, hogy az első perctől kezdve felvették a kesztyűt.

Nagyon komoly óvintézkedéseket vezettünk be a munkavédelem és az egészségvédelem területén. Odafigyeltünk a megfelelő fertőtlenítésre és takarításra, ezen felül minden dolgozónk kapott maszkot, tisztító- és fertőtlenítőszert tartalmazó csomagot, amit otthon is tudtak használni, hiszen ezekből az eszközökből egyébként hiány volt a boltokban. Mi olyan gépekkel dolgozunk, amelyek bár nagyon korszerűek, emberi jelenlétre azért szükség van. Jelen pillanatban olyan technikai beruházások folynak, melyek majd azt teszik lehetővé, hogy akár távoli asztalról, emberi jelenlét nélkül lehessen ezeket a gépeket irányítani, újraindítani vagy esetleg szervízelni. A füredi üzemben egyébként most is teljes létszámmal dolgozunk, sőt az első hullám idején sem volt egyetlen dolgozónk sem táppénzen. A folyamatos működéshez ez elengedhetetlen lesz a jövőben is, – mondta Pozsgai Norbert.

A workshopon Holczer András alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, ma csak az lehet sikeres vállalkozó és cégvezető, aki képes alkalmazkodni a kialakult helyzethez, kész kompromisszumokat kötni. Előtérben kell helyezni és a működés érdekében alkalmazni kell az atipikus foglalkoztatás minden lehetséges módját, – tette hozzá Holczer András.

Gajdos Attila, a paktum projektmenedzsere zárszavában elmondta, hogy paktum projekt 2017. nyarán kezdődött és 2020. november végén fejeződik be. A projekt során kitűzött mutatószámokat már több mint egy éve elérték, köszönhető ez a projektben részt vevők munkájának. A projekt során 268 fő jutott álláshoz (a célérték 156 fő volt) és 387 fő vett részt munkaerőpiaci programokban (a célérték 358 fő volt). A paktum a foglalkoztatás támogatása mellett, a partnerség építését is felvállalta, amely során számos rendezvényt (workshopot) tartottak Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

A rendezvények témáit úgy találták ki, hogy azok a foglalkoztatáshoz kapcsolódjanak, a térség szereplői között információáramlás és véleménycsere történjen, a működési tapasztalatok cseréje is történjen meg, valamint széles körű partnerség épüljön ki.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart