Fesztivál vezeti fel a 198. Anna-bált

A Magyar Állami Operaház műsorai, éjszakai szerenádok, prímások gálakoncertje és az elmaradhatatlan szívhalászat – íme, az Anna Fesztivál kínálata. A július 24-30. között zajló, ezúttal a múltba visszarepítő fesztivál újra élettel tölti meg a várost. A kávéházakban és a Tagore sétányon cigányzenészek muzsikálnak majd, a legjobb prímások zenélnek és világhírű operák részletei csendülnek fel.

Az egész hét az Anna-bál jegyében zajlik a városban. A július 29-én, szombaton rendezendő bál előtt napközben kávéházi cigányzenészek muzsikálnak a füredi vendéglátóhelyeken és a parton, a közönség ki is választhatja közülük a számára legkedvesebbet.

Július 25-én máris egy újdonság várja az érdeklődőket. A Blaha utcában vonószenekarok adnak szerenádot az idei Anna-bálba készülő balatonfüredi 18 éves lányoknak, akik az utcára nyíló teraszon állva hallgatják majd a muzsikusokat. Az érdeklődők pedig a zene leple alatt szemügyre vehetik az elsőbálozókat. Képgaléria itt.

Krúdy Gyula novellája alapján, amelyben vízbe dobott férfi nevekkel feliratozott fa-szíveket kellett kihalászni a hölgyeknek a Balatonból, hogy megtudják ki lesz a báli táncpartnerük, idén is kifut a hajó, fedélzetén a szép lányokkal. A szívhalászat romantikája előtt a Gyógy téren felállított nagyszínpadon az elmúlt évek prímásversenyeinek legjobb zenészei adnak koncertet. Itt lesz július 27-én és 28-án a hagyományos Operagála is, világhírű darabokból csendülnek fel részletek a Magyar Állami Operaház művészei jóvoltából.

Az Anna-bál hagyományos báli menete ezúttal is este fél nyolckor indul a Vaszary Villa kertjéből, a Blaha Lujza utcán keresztül az Anna Grand Hotelig. 2025-ben ünnepli kétszázadik évfordulóját az Anna-bál, ennek apropóján, felvezetve a bicentenáriumot, a szervezők már ebben az évben időutazásra invitálják az érdeklődőket. Három kisebb történet elevenedik majd meg a báli menet útvonalán, amelyek más-más kort villantanak fel. A közönség egy-egy jelenetet láthat színészek, táncosok közreműködésével. Ízelítőt kaphatunk az ötvenes-hatvanas évek báli hangulatából, megidézik a bál 19. századi romantikusabb pillanatait illetve a békebeli húszas éveket. Részletek itt.

A báli helyszín a Gyógy téren felállított 150 férőhelyes pavilonnal bővül, így több mint hatszáz vendég lesz jelen a 198. Anna-bálon, amelynek estéjén táncprogramok és a Füred Dixieland Band koncertje várja a látogatókat, illetve a nagy hírű mezőhegyesi, szilvásváradi és bábolnai ménesgazdaságok díszes fogatain lehet sétakocsikázni Balatonfüred belvárosában.

Az Anna-bál szépeinek kiválasztásáról Schiffer Miklóssal a zsűri elnökével beszélgettünk.

A július 24-30. között zajló Anna-fesztivál részletes programja itt.

Az Anna-fesztivál a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa kiemelt eseménye.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.