Oldal kiválasztása

Ügyleírások – Szálláshely-szolgáltatás üzemeltetési eljárás

Szerző: | 2023-12-06.

Szálláshely-szolgáltatás üzemeltetési eljárás

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény, és a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) alapján. A szálláshely-szolgáltatás olyan szálláshelyen folytatható, amely rendelkezik szálláshely-kezelő szoftverrel.

Minden esetben kötelezően csatolandó iratok:

– a szálláshely helyszínrajza
– a szálláshelykezelő szoftver meglétét igazoló dokumentum
– a szálláshelyminősítő szervezet (Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft.) által kiadott minősítő dokumentum.

Az alább felsorolt feltételek fennállása esetén csatolandó okiratok:

1./ Nem a kérelmező tulajdonában lévő szálláshely esetében a szálláshely használatának jogcímére vonatkozó igazoló okirat, vagy annak másolata, a tulajdoni lap kivételével.

2./ Haszonélvezet esetében – ha nem a tulajdonos, vagy a haszonélvező a szálláshelyszolgáltató – a haszonélvező hozzájárulását igazoló okirat.

3./ Közös tulajdonban álló szálláshely esetében, ha nem valamennyi tulajdonostárs a szálláshelyszolgáltató, a tulajdonostársak hozzájárulását igazoló okirat.

Az eljárás illetékmentes.

Statisztikai adatszolgáltatás:

A Korm. rendelet 16. § (1)-(2) bekezdése szerint az egyéb szálláshelyet üzemeltető szálláshelyszolgáltató köteles az adott naptári évre vonatkozóan a tárgyévet követő év január hó 31. napjáig a jegyzőnek írásban adatot szolgáltatni a fogadott vendégek számáról és a vendégek által a szálláshelyen eltöltött éjszakák számáról.

Az adatokat összesítve, valamint magyarországi lakóhellyel rendelkező és magyarországi lakóhellyel nem rendelkező vendégek szerinti bontásban kell közölni.

Letölthető nyomtatványok:

Szálláshely-szolgáltatási tevékenység ellenőrzési terve itt >>

  • Szálláshely-szolgáltatás bejelentés nyomtatvány (2022)
Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart