Oldal kiválasztása

Újra nyitva a Kerektemplom

Szerző: | 2023-06-21.

Elkészült a Kerektemplom felújítása, mostantól újra lehet misézni a kápolnában. A római Pantheont idéző templomot kívülről teljesen felújították, új vakolatot kapott, restaurálták a bejárati kapuját és az oszlopait. Renoválták az altemplomát, ahol kiállításokat szerveznek majd. A szintén felújított sekrestye szomszédságában egy új mosdó helyiséget alakítottak ki. Új hangosítást és világítást kapott az épület.

A templomban Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát tartott szentmisét, és megáldotta a templomot. A szertartáson részt vett Nyiredy Maurus atya, a római katolikus templom vezetője is.

– A Kerektemplom egy különleges hely. Gyóntatóként számos élettörténettel találkozom itt, sokan teszik le a templom falai között életük terhét. Ez egy fontos spirituális hely – mondta Mihályi Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele, aki hangsúlyozta: a felújítás révén a templom mindenki előtt nyitottá vált, hiszen a régi, fekete rács helyett a bejáratnál egy üvegajtó várja a betérőket.

  • Képgaléria

A füredi savanyóvízhez járó vendégek kérésére 1841-ben kezdték el a Kerektemplom építését. A kápolna azóta a város egyik emblematikus épületévé vált. A templom tervét Fruhman Antal győri építész készítette, aki alapul vette hozzá a római Pantheon képét, és annak kicsinyített mását építette fel igen tetszetős formában. A klasszicista stílusú, szép térhatású templom főoltárának képe Jézus Krisztus és a szamáriai asszony találkozását ábrázolja, a kútjelenet a savanyúvízforrásra, annak áldásos hasznára utal. A templomban Vaszary János Krisztus a keresztfán című festménye is látható. A templom 2012 óta a tihanyi bencés plébániához tartozik.

A Kerektemplom felújítása a GINOP-7.1.9-17-2018-00008 számú Balatonfüred reformkori városrészének integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése című projekt keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

 

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Adj vért Balatonfüreden!

Az ország hét városában véradási akciót tartanak szeptember utolsó hétvégéjén. Balatonfüred az egyik helyszín.

Közel ezren tekertek

A zord időjárás ellenére a BalatonFondón közel ezren indultak el.

Mert ha elindul a vonat...

2024.09.26.

Biztos nem Belgrádba ment a kérdéses járat... Akkor nem, hogy 32 percet késett volna, hanem 32 perccel előbb érkezett volna…

MÁV

2024.09.25.

A 32 perc az még csak lóf... sem. Ez tényleg így van. Bármit csak akkor lehet szóvá tenni, ha 120…

soha többet vonat!!!

2024.09.25.

Több éve vonatoztam utoljára és hétfőn egy világ dőlt össze bennem! a 13,05-ös tapolcai vonat 32 perces késéssel indult Füredről,és…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Mvm Cmyk Emblem Mg
Szerencsejáték Zrt
Bahart