Oldal kiválasztása

Szerző: | 2017-06-27.

Kiállítás nyílt négy évszázad gyerek portréiból. Művek a 17. századtól a kortárs alkotásokig. Hogyan változott a gyerekek és a család társadalmi megítélése az elmúlt évszázadokban? Az idealizált, moralizáló ábrázolástól napjaink kritikus hangvételéig - festmények, szobrok, fotók és videók.

A Vaszary Galériában nyílt tárlat a biedermeiertől a jelenkorig öleli fel a gyermekeket ábrázoló műalkotásokat, a legkorábbi mű az 1600-as évekből származik. Festmények, grafikák, szobrok, fotók és videómunkák szerepelnek a kiállításon egyebek mellett Barabás Miklós, Munkácsy Mihály, Szőnyi István, Csók István, Fényes Adolf, és Vaszary János és több kortárs alkotó műve.

– Akkor művészi az ábrázolás, ha jól megfigyeljük azt, amit szeretnénk megjeleníteni. A megfigyelés a fontos. Több alkotáson az ábrázolt gyerek ránk néz. Azt nézi, hogyan nézzük őt, vagyis hogyan reagál a külvilág. Gyermektekintetek között sétálhatunk és eldönthetjük, ki néz kit – mondta megnyitó beszédében Jeney Zoltán író.

– Párizsban éppen ebben az évben zárt be egy nagyon hasonló tematikájú kiállítás, amely a gyermekek ábrázolását járta körül. Magyarországon úgy gondolom hiánypótló lesz a Vaszary Galériában nyíló tárlat, utoljára 1940-ben rendezett az akkori Műcsarnok a gyermekábrázolással kapcsolatos tárlatot. A füredi kiállítás négy évszázadot ölel fel, de nem kronológia szerint mutatjuk be az egyes korszakokat, inkább azt szeretnénk minél plasztikusabban érzékeltetni, miként változott a család és a gyermek társadalmi szerepének a megítélése. Jogilag, erkölcsileg is sok minden változott, ahogy a nemi szerepekkel kapcsolatos elvárások illetve a gyermek-szülő közötti viszony is – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Révész Emese a kiállítás kurátora.

Boldogság, ártatlanság, szépség, szabadon szárnyaló képzelet, a valóságot átható játékvilág, ösztönös alkotóerő. A gyermekhez manapság ilyen és ehhez hasonló pozitív fogalmak sorát társítjuk. A kiállítás annak ered nyomába, hogy a gyermekről alkotott, koronként változó képzetek hogyan jelennek meg a képzőművészetben. A gyermeket kultúránként és koronként másként ítélték meg: hol felmagasztalták, az ember eszményi állapotaként tekintettek rá, hol pedig tökéletlen felnőttként bántak vele.

– Sok érdekességgel, információval szembesülhetünk a képek által, olyanokkal, amelyek a korabeli írásokból, napló jegyzetekből nem feltétlen derülnek ki. Sokszor egy megfestett tekintet, gesztus, viselet, az ábrázolt környezet beszédesebb és árulkodóbb. A mintegy ötven műből az is kiderül, hogy az utóbbi 10-20 évben megjelent az intézményekkel, a felnőttek szerepével kapcsolatos társadalomkritika. Korábban a gyermek ábrázolások egyfajta ideált jelenítettek meg, a kortárs képzőművészetben viszont már megjelent a modern család szétesése – fogalmazott a művészettörténész.

A kiállítás több mint félszáz bemutatott művet tár a közönség elé a magyar képzőművészet legszebb alkotásaiból. Minden terem egy-egy témakört jár körül, egymással ütköztetve, társítva különböző korok képalkotását az anyaságról, családról, nemi szerepekről, vidéki életről, iskoláról, nevelésről, játékról.

A kiállítás 2018. január 8-ig látogatható.

balatonfured.hu

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk
  • Mándoki2024-04-17 13.32AgoraA wc legyen nyitva egyetértünk. Bár olykor szoktunk sétálni Akaliban, én azért nem cserélném el Füreddel, határozottan nem, jó itt

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004