50. Kékszalag

Több mint 600 indulót vár a Magyar Vitorlás Szövetség az idei, jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjra. A versenyen elindul a többszörös olimpiai bajnok osztrák Roman Hagara vezette Red Bull csapat is. Újdonságok, külföldi kihívó, emlékérem teszik különlegessé a jubileumi Kékszalagot.

Mérföldkőhöz érkezik Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye: július 26-án indul Balatonfüredről az 50. Kékszalag Erste Nagydíj.

Látványos rajtot és versenyt ígérnek a szervezők, Balatonfüreden a  parton pedig a szokásosnál is színesebb programok várják majd az érdeklődőket.

– Bár a Balatonon évente közel kétszáz vitorláseseményt szerveznek, ezek közül legismertebb és a legnagyobb mezőnyt felvonultató verseny a Kékszalag – mondta dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a verseny sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentették: a Roman Hagara és Hans P. Steinacher olimpiai, világ- és Európa bajnok vitorlázók vezette Red Bull Extreme Sailing Team is részt vesz a versenyen.

A vitorlások küzdelmét ezúttal fedélzeti kamerák, drónok segítségével követhetik nyomon az érdeklődők, a teljes verseny élőben követhető lesz a Kékszalag honlapján. Balatonfüreden a közönség a partra telepített LED falakon is figyelemmel kísérheti a verseny alakulását.

– Bízunk benne, hogy a vitorlástársadalom ünnepén rekordszámú egység áll majd rajthoz, idén több mint 600 hajót várunk. Az esemény rangjának megfelelően nem csak a vitorlázókra gondoltunk, Balatonfüreden, a parton is számos program és érdekesség várja majd az érdeklődőket – mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, aki kiemelte: Balatonfüred és a Kékszalag összefonódását jelzi az is, hogy a jubileumi esemény pont Anna napon rajtol. A város ikonikus rendezvénye, az Anna-bál a Kékszalag rajtja előtti hétvégén, július 21-én lesz, egyben ez lesz a tókerülő regattát megelőző Fehér Szalag verseny napja is.

Részletes program itt.

– A jubileumi verseny egy út kezdetét jelenti. A Magyar Vitorlás Szövetség az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy minél több ember számára tegye elérhetővé a vitorlázást, így pedig hozzájáruljon a vitorlásturizmus fejlődéséhez. A verseny előtt elindul a Kékszalag Roadshow is, amely négy hétvégén át népszerűsíti a versenyt és a vitorlázást a Balaton körül – tett hozzá a főtitkár.

Az Erste szeretne mindenkinek esélyt adni arra, hogy a Kékszalag legprofibb hajóin élhesse át a versenyt. A www.erstehiggymagadban.hu oldalon július 10-ig bárki pályázhat arra, hogy a Fantom, a Ganz Danubius, az Inyama, a Lisa, a Nemere II, a Prevital, a Restless, a Sirocco, a Trentasette, a Westport, vagy a Red Bull GC40-es Extreme hajóján kerülje meg a tavat. Az indulásnak nem feltétele a hajózási múlt és tudás, azonban a kapitányok maguk választanak a hozzájuk jelentkezők közül, így érdemes megírni, miért szeretne valaki bekerülni a kiválasztott csapatba.

Az 50. Kékszalag Erste Nagydíj jó alkalmat teremt a jótékonyságra is: verseny során egy jótékonysági szalag megvásárlásával az Autistic Art Alapítványt támogathatják az indulók. A nevezésnél plusz öt- illetve tízezer forint befizetésével tudják támogatni a 10 civil fenntartású, autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthont segítő alapítványt.

Korát és hosszúságát tekintve európai szinten élen áll a Kékszalag, amely rendkívül népszerű is. A tavalyi versenyen 526 hajó indult el, ez a létszám már évek óta tartja magát. A legutóbbi Kékszalagot a Litkey Farkas vezette Festipay nyerte, alig több mint 10 órás idővel.  Az első Kékszalagot 84 évvel ezelőtt, 1934-ben rendezték. Egészen 2001-ig kétévente rendezték meg a légvonalban 155 kilométeres tókerülő versenyt (kivéve a második világháború alatt), azóta pedig évente rajtol a Kékszalag.

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.