Oldal kiválasztása

Szerző: | 2018-03-25.

Dr. Levendel László sajátos gyűjteményéből nyílt kiállítás a Vaszary Galériában. A tárlat bemutatja a gyűjtőt, a tuberkulózis leküzdésének egyik jelentős orvos alakját illetve sajátos gyűjteményét, valamint feltárja az akkor népbetegségnek számító tbc és alkoholizmus kultúrtörténeti érdekességeit, egyben betekintést ad a Kádár-korszak rejtett nyilvánosságának egyik jelentős szellemi műhelyébe.

Anna Margit, Derkovits Gyula, Kassák Lajos, Kondor Béla, Ország Lili, Vajda Lajos – csak néhányan azok közül, akiknek egy-egy alkotása látható a kiállításon.

– Levendel László nem volt a szó klasszikus értelmében vett műgyűjtő, viszont az általa gyógyított alkotókkal különleges viszonyt alakított ki, hiszen holisztikus szemléletű orvosként tevékenysége messze túlmutatott a tüdőgyógyászaton. A művészek megajándékozták az alkotásaikkal, ez a gyűjtemény eredete. Később aztán az úgynevezett Európai Iskolához tartozó modernista, ám sorsüldözött, politikailag elhallgatott, egzisztenciálisan tönkretett hazai művészek körével került szoros kapcsolatba. Gyógyította őket, tüdőbetegként vagy éppen, mint Kondor Béla esetében alkohol problémáik miatt. Különös érzékenységgel viszonyult a szociálisan hátrányos helyzetűekhez, a társadalmi problémák rendszerszintű megoldása foglalkoztatta. A művészetek és a művészek barátja, igazi humanista volt, akinek a lakása a rendszerváltást előkészítő eszmecserék kulcsfontosságú helyszínévé vált – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére B. Nagy Anikó a kiállítás egyik kurátora.

  • Képgaléria

A tárlat archív dokumentumok, visszaemlékezések valamint korabeli filmek ikonikus részleteinek segítségével mutatja be az akkor még gyógyíthatatlan tüdőbetegség kultúrtörténeti vetületeit, a gyűjtemény műalkotásait pedig szelektáltan, tematika mentén tárja a közönség elé.

Anna Margit, Ámos Imre, Barta Lajos, Bálint Endre, Bortnyik Sándor, Derkovits Gyula, Gedő Ilka, Gyarmathy Tihamér, Jakovits József, Kassák Lajos, Kondor Béla, Mattis-Teutsch János, Ország Lili, Rozsda Endre, Sikuta Gusztáv, Vajda Júlia, Vajda Lajos, Veszelszky Béla – íme a kiállításon látható képek alkotói.

– Mindannyian traumatizált művészek voltak. Súlyos betegséggel küszködtek, átélték a háború borzalmait, családtagjaik, barátaik halálát, művészileg ellehetetlenítette őket a politika vagy éppen súlyos alkohol problémáik voltak. A Levendel-gyűjtemény olyan, mint egy időkapszula, a család nem adott el belőle egyetlen műtárgyat sem, Levendel halála óta nem is bővült, ez így együtt egy sajátos kordokumentum, amit a tematikus elrendezéssel és különböző magyarázó szövegek kíséretében igyekszünk megmutatni a kiállításon – mondta a hagyatékot gondozó Kiscelli Múzeum művészettörténésze.

A Menedék a tüdőszanatóriumban című kiállítás június 30-ig látogatható a Vaszary Galériában.

Levendel László orvos, író (1920-1994) túlélte a munkaszolgálatot és a bori koncentrációs tábort. Tüdőgyógyászként 1952-től haláláig az Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézetben dolgozott. Itt barátkozott össze Mezei Árpáddal, az Európai Iskola egyik teoretikusával, általa ismerte meg a képzőművészeti műhelynek még élő alkotóit: Anna Margitot, Bálint Endrét, Jakovits Józsefet, Gyarmathy Tihamért, Ország Lilit. Némelyiküket hosszú évekig gyógyította. A művészek kézről kézre adták az orvost, akinek meggyőződése volt, hogy minden betegség csak akkor gyógyítható, ha az egész embert, testet és lelket egyaránt meggyógyítja.
Több száz orvosi publikációja mellett, könyveket szociológiai, lélektani, művészeti írásokat is közölt. 1991-ben megalapította a Liget és a Szitakötő folyóiratokat.
„Sokáig úgy gondoltam, mint a legtöbb orvos, hogy a személyesség nem méltó az orvosi gondolkodáshoz. A mind személytelenebb orvos–beteg kapcsolat láttán egyre inkább igénylem a személyességet. Az elidegenedett, elszemélytelenedett emberi kapcsolatokban minden megtörténhet. A személyesség nem a torzítás lehetőségét, inkább a hitelesség jegyeit hordozza” – nyilatkozta.

[bs-white-space desktop-ws=”34″ tablet-ws=”16″ mobile-ws=”10″][/bs-white-space]

Ha nem akar lemaradni Balatonfüred fontosabb híreiről, programjairól, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

DumaFüred 2024

A humor legnagyobb hazai fesztiválja újra a városban. DumaFüred fesztivál július 19-28. között.

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart