Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

2 814 Hozzászólások
 1. Pósvári Gábor írta

  Tisztelt Probio Rt., kedves Somogyi Laci!A város tisztaságáért, működéséért tett munkátokat valóban végtelenül nagyra becsülve érdeklődöm tisztelettel, muszáj – e az Arácsi utat szegélyező zöldterület péntek este 18 és 21.15 között motoros fűkaszával nyirni? Kérhetjük – e, hogy legközelebb valami emberi időt válasszanak, hogy kevés Vendégünk, akiket partközelből, ‘nyugalom’ jeligével fel tudunk csábítani, ne legyen végtelen kiakadva, és mi sem fogyasszunk el egy levél Advilt, fejfájás ellen 😉😊? Köszönjük szépen!
  Üdvözlettel : Pósvári Gábor

  1. Somogyi László Probio ZRT írta

   Elnézést kérek, a Probio nem dolgozott, viszont alvállalkozónk nyirta helytelenül a megadott időpontban a füvet. Újra figyelmeztettük a rendelet betartására.

 2. szkeptikus írta

  Látom, sok a jogos panasz, én viszont – a nevem ellenére – ismét jó hírről számolok be. Az Arácsi úti Spar kibővített parkolójába ültettek fákat is – remélhetőleg locsolni sem felejtik el őket -, így pár éven belül némi árnyékkal szolgálnak majd a nyári kánikulában, az 50 fokos aszfalton parkoló autók számára. Apró öröm a sok probléma közepette!

  1. Zöldebb Füredet írta

   Sokkal több helyre kellene fákat ültetni! A csarnok mellett nyáron meg lehet kukulni a forróságtól. Oda miért nem ültetnek még fákat? Egyszerűen nem jut eszébe senkinek? Nem igaz, hogy ez pénzkérdés!

 3. Péter írta

  Balatonfüred és Csopak közötti kerékpárútra igencsak ráférne egy alapos karbantartás. Méteres a gaz, a Kerekedi csárda után, ahol elkanyarodik a kerékpárút az erdőbe, hatalmas csalánmező, leszakadt faágak, lomb törmelék mindenhol, elég veszélyes ez így. A szürke-marháknál, ahol az út kikerüli a kis házat, szintén beláthatatlan és a belső íven összegyűlt téli síkosságmentesítő zúzalék még csak ront a helyzeten. Egyszóval: borzalmas. Kinél kell érdeklődni? Talán van némi remény, mert egy rövid szakaszon lekaszálták a gazt, de hadd ne minősítsem milyen minőségben…

  1. Bringázás írta

   Az említett rész már rendben van, de Balatonfüred Tihany közötti rész katasztrófális! Keskeny, hibákkal teli útszakasz, behajló bokrokkal, kaszálatlan szegéllyel! Ez a balatoni brigakör legforgalmasabb része! Komoly problémák, balesetek lesznek, ha nem teszik rendbe! Kinek a dolga ez? A tihanyi rész viszont megújult, örömmel tapasztaltam!

 4. TAGORE-hoz 2 írta

  A sétányon való parkoláshoz. A Zákonyi sétányon most már nem az autók, hanem a motorosok parkolnak. Ezen a részen a naposabb hétvégéken még a gyalogosok sem férnek el, de ahogy a motorosok az össze vissza keresztben parkolásukkal lekorlátozzák a forgalmat az felháborító. Ki ellenőrzi ezt és mikor tesznek ez ügyben rendet? A másik nagy probléma a motorosok környezet szennyezése mind a bűzös kipufogó gázokkal, mind a mértéktelen zajszennyezésükkel. A sétányról elinduló ill. ott végig hajtó motorosok (kevés kivétellel) olyan elviselhetetlen erővel berregtetik motorjaikat, amit csak a sétányról való végleges kitiltásukkal lehetne megoldani. Javasolnám, hogy nagy a motorokkal, a 71-es úton belülre kizárólag a mélygarázsba lehessen behajtani, ill. parkolni, a Zákonyi sétányon tiltsák be közlekedésüket és parkolásukat.

  1. Tallózó írta

   Ez jó ötlet, de hogy mikor lesz belőle valóság?? De a zajt nem csak a nagy motorok csinálják, a kicsi, olyan 50 köbcenti körüli büzgyárak is éppolyan hangosak és azokból még több van és azok a hét minden napján zavarnak. Itt valami átfogó szabályozás kéne, amit aztán be is tartatnának velük. Ez a törvény valószínűleg csak akkor fog megszületni, amikor az utolsó olajkút is kiszáradt.

  2. Motorok és autók a sétányon írta

   Az a baj, sajnos, hogy turistavárosban sajnos a turista – meg hát ugye a pénz – az úr 🙁
   Ha a motorok nem is lesznek halkabbak, hátha a fesztiválok, szurkoljunk…

  3. TAGORE2! írta

   A sétányon semmi sem változik! Hétvégén a gyermekemet sajnos majdnem elütötte egy behajtani tiloson szabálytalanul közlekedő áruszállító! Sajnos sokan valóban nem ki és bepakolasra, hanem parkolásra használják a sétányt!! Ki tesz egyszer rendet??

  4. TAGORE2-höz írta

   Kedves Hozzászóló! Őszintén sajnálom a történteket és ezt tényleg így is gondolom, mert személyes tapasztalatból tudom, miről ír – bár nálam nem a sétány volt, hanem a sokat emlegetett áruházi kereszteződés és nem a gyerekem volt, hanem én, illetve „csak” egy személygépkocsi. Hogy ki és mikor tesz rendet? Előbb nyerem meg a lottó ötöst és írom ezt úgy, hogy sosem vettem egy szelvényt sem. Vagy ha egyszer tényleg elütnek egy turistát, akkor elszabadul a turisták haragja és akkor végre történik valami?

 5. Gilmour írta

  Szeretném megkérdezni (sokadszorra) változik-e valami az Ady utcai gyalogátkelőknél? Az autósok nem lettek (tisztelet a kivételnek) normálisabbak. Levegőnek nézik a gyalogosokat.

  1. Loczy gimi zebra írta

   Az a kereszteződés gondolom a Lóczy Gimnáziumnál lévő, mivel ott van ilyen jellegű probléma. Oda minimum fekvőrendőrt kellene tenni, piros-sárga felfestéssel, mint a normális helyeken (igen: ez így nem normális). Nagyobb városokban az iskolák környékén gyakori az ilyen megoldás és már ez is sokszor segít. De itt a helyzetből adódóan többek szerint indokolt lenne egy forgalomirányító jelzőlámpa is, a gyalogos forgalom segítsége és a gyerekekre való vigyázás érdekében. A lámpa lehetne nyomógombos, így nem váltana feleslegesen.
   Jó taktikai kivitelezés esetén a közelben lévő két kereszteződés (Köztársaság utca és Noszlopy utca) forgalmát is javítaná, így egyúttal némileg segítene a Noszlopy utca sarkán (sarki bolt közelében) lévő gyalogos zebra forgalmán is. Nem is értem, tényleg nem, olyan mintha Füreden szándékosan kerülnék a forgalom irányító jelzőlámpák használatát. Alig van belőle pedig több helyre is kéne. Ide mindenképp!! Az erősebb közvilágító lámpa a gimnázium előtt jó ötlet volt, de sajnos nem lett sokkal jobb a helyzet. Oda és attól a szakasztól feljebb nagyjából a Noszlopy úti kereszteződésig indokolt lenne még lámpákat telepíteni. Tudom, hogy ez pénzköltés, de rajtam nem fognak spórolni. Maximum járok keresőlámpával este, bármennyire is nézek ki hülyén vele. Engem és a gyerekeket nem fogják nem észrevenni annál a zebránál! Azt vettem észre, már az is nagy segítség ha lefelé világítunk vagy biciklisként lámpa és fényvisszaverő mellény van rajtunk. TEHÁT, aki szerint ott megfelelő most a közvilágítás (mi más is lehetne), nem elgondolkodtató ez? Csaknem a divat miatt vesznek észre jobban?

  2. Gilmour írta

   Az a baj hogy az autósok (tisztelet a kivételnek)körében divat lett hogy nem állnak meg a zebránál. A gyalogost le kell nézni. Elvégre ő az úr az autóban. 🙁 Hihetetlenül lesüllyedt sok ember szellemi szintje.

 6. kisgyermekes anyuka írta

  Szeretném felhívni az illetékesek figyelmét, arra hogy a református iskola posta felőli lépcsőjén már csak egyoldalon lehet közlekedni a lehajló fa ágak miatt. Szerintem tiszta életveszélyes a gyerekek számára még véletlenül is szembe vághatják az iskolába igyekező gyermekeket.Kérném mielőbbi intézkedést az alsó gallyak levágására.

 7. Kovászna írta

  A Kovászna parknál a patak csupa gaz, valamint a patak túlpartján a kertek ápolatlanok, méteres a fű… a felső városrész miért ilyen igénytelen?

  1. park írta

   A park nem igénytelen, sőt, rendszeresen járunk oda a gyerekünkkel, tudom, hogy gondozzák. A kertek borzalmasak, a tulajdonosokat kellene megkérdezni, hogy évek óta miért nem képesek rendezni a területet.

  2. parkos írta

   A park valóban gyönyörű, de a névtelen betelefonálónak igaza van mert a patak menti sávra ráférne egy fűnyírás valamint azt az árkot, amit elkezdtem ásni a vezetéknek, nos azt is jó lenne egyszer befejezni és betemetni. Látszik hogy gondozzák tehát azért ne dramatizáljunk kéremszépen, biztos csak szabadságon voltak az illetékes probiosok, de remélhetőleg nem felejtették el.
   Meg amúgy annyira nem is sürgős, csak legyen meg előbb utóbb.
   A patak túloldalán lévő kiskertek önkormányzati tulajdonúak, de bérbe vannak adva nagyrészt. Szóval ott tessék reklamálni az illetékes lakóknál. Becsületükre szóljon, némelyik környéke egész rendben van, tehát lehet ezt úgyis…

  3. Névtelen írta

   A patak túloldalán lévő kiskertek parcellázva vannak, valóban önkormányzati tulajdon mind. Amit az itt lakók bérelnek azt rendbe is tartják, a többi ápolatlan területet az önkormányzatnak kéne rendezni. Kéne..

  4. park írta

   Ez vicc, mindig az önkormányzatra mutogatunk. A patak túlpartján semmi sincs rendben, nem tudom ki milyen területet bérel, de ott bárhová nézek csak igénytelenség van. A házak bejárata is kritikán aluli. Pedig mondjuk egy egyszerű füvesítés és rendszeres fűnyírás sokat dobna a területen, és nem feltétlenül a probióra, meg másokra kellene mutogatni. Mondjuk az is segítene, ha a hullámpalákból meg ponyvákból álló brutál lepusztult tárolókkal is kezdenének valamit, vagy azt is az önkormányzatnak vagy a máltai szeretetszolgálatnak kellene megcsinálni?

  5. APPEL MIKLÓS csárda utca.9 írta

   Meg kell nézni a csárda utca 9.et, park írta a házak bejárata kritikán aluli. Ez így nem fedi az igazat.40. éve nyírom a füvet,köztük az Önkormányzat területét is. Igaz tavaly kaptunk sövényt, amit el is ültettek, ennek kijárása másfél évembe került, de megérte. Szépen cseperedik igaz LOCSOLOM NYÍROM GONDOZPOM rendesen. Tehát nem felel meg a KRITIKÁN ALULI megfogalmazás.A hátsó kertet szintén 40. éve bérelem, ott is RENDSZERESEN NYÍROM VÁGOM a füvet,még a PATAK PARTJÁN IS.EZ a csárda utca 9. A többi nem tudom kié. Egy biztos már sokan KIHALTAK a régi bérlők közül,és a FIATALOK NEM bérlik tovább. Bementem az Önkormányzathoz,hogy KIBÉRELEM a csárda utca 7. mögötti területet,DE azt a választ kaptam, hogy BÓKA úr, NEM ENGEDI csak 1.évre.Namármost ha elültetek 1-2-3 GYÜMÖLCS fát, az csak évek múlva terem, NEM IGAZ–,,?Melyik jobb, a HATALMAS FŰ, vagy a gyümölcsfa?Mert a fák alatt NYÍRTAM VOLNA FÜVET IS.ENNYI.

 8. Anna írta

  Tudom, hogy engem,mint füredi lakost nem kérdeznek, de ha kérdeznének,megmondanám,hogy egyáltalán nem szeretnék,még egy úszó világbajnokságot Füreden!! Mármint azt nem szeretem, amivel ez jár,hogy hosszú idöre a tájára se mehetünk a sétánynak, a partnak,zsúfoltság,tömeg mindenütt.

 9. szkeptikus írta

  Hurrá! Ne csak a rosszat írjuk ide! Nagy örömömre szolgál, hogy az egykori Brázay-villa strandját, ami az átkosban emlékeim szerint miniszteri üdülőként funkcionált (= közember számára elérhetetlen, sőt, megközelíthetetlen), megnyitják a nagyközönség számára! Több, mint 10.000 négyzetméteres, mindenki által elérhető és használható Balaton-parthoz jutunk. Remélem, az ősszel kezdődő munka jövő tavaszra valóban be is fejeződik.
  Az egyre több, jogtalanul elzárt partszakasz mellett ez valóban örömhír! Valamit visszakapunk, ami elvileg mindig is a miénk volt.

 10. Gilmour írta

  Szép dolog hogy megint Füredre tervezik az úszóvilágbajnokság egyik helyszinét. Csak az a kérdésem hogy az ittlakókat megkérdezik arről hogy ők szeretnék-e? Egyre zsúfoltabb ez a város, jó lenne már kikérni a Fürediek véleményét is.

 11. újra Horváth Mihály út... írta

  Mai nap mentem a Horváth Mihály út nyugati részén az állomástól a szabadidő központig. Hát most látszik igazán milyen hepe-hupa… telis tele tócsákkal…azaz süllyedésekkel ahol meg tud állni a víz. Kész hullámvasút érzés, főleg a fent említett irányban. Mikor marják már fel? és csinálják meg végre normálisan? Remélem nem vette senki át ezt a silány munkát….

 12. Majálishoz írta

  Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a Jókai bableves főzőverseny láthatóan kinőtte már a kereteit. Ez a Jókai napok legnépszerűbb programja, rossz időben is kicsinek bizonyul a Koloska. Itt van nekünk az óhajtott gasztronómiai fesztivál, csak úgy érzem nem élünk vele! Ezt a rendezvényt kellene újabb energiákkal feldúsítani, a Koloskában is lehetne terjeszkedni vagy akár több helyszínen, bent a városban is lehetnének főzések, jó programok. Nem kell erőlködni az ideológián sem, Jókainál jobb apropó nem kell, tökéletes a kulturális töltet. Szezon előtt egy jóhangulatú, helyiek, turisták számára is szerethető csúcsprogramot lehetne ebből csinálni. A kulturális majális szerintem szuper ötlet,kicsit lazább programok kellenének. Nem az őszi, sznoboskodó, semmiféle plusz tartalmat nem adó gasztro fesztivál a megoldás, nem kell próbálkozni, ötletekkel vergődni és milliókat eltapsolni, minimális érdeklődés mellett. A Jókai bableves a miénk!

 13. TAGORE! írta

  Valaki végre odafigyelhetne a Tagore sétányon való parkolásra!Sok üzlettulajdonos sajnos parkolónak használja az üzlete elötti területet!Nem biztos,hogy a drága pénzen lerakott kő erre való!Régebben volt kint tábla,de már a behajtani tilos is letakrva van!!Elég nyomasztó látvány a sétányon parkoló autók látványa!

  1. TAGORE-hoz írta

   Amíg (csak) parkolnak és nem a kereszteződésben kanyarodnak össze-vissza (lehetőleg persze index nélkül, mert azt úgy kell), addig „jó”… Igen, ez most szarkasztikus / cinikus volt. De hát jön a nyár, jönnek a régi problémák – és maradnak is…

 14. m.e. írta

  Füredi A Hegyről. Nem bántott meg én is megtaláltam. A mondandója második fele a lényeg. Erre voltam kíváncsi. Köszönöm.

 15. m.e. írta

  Érdekelne, hogy hol találok pontos leírást a füredi csend rendeletről. Mettől, meddig melyik napokon, melyik hónapokba? Szóval ilyesmi. No meg hol lehet bejelenteni ha valaki nem hajlandó betartani. Mik a szankciók. Van e szankció?

  1. füredi a hegyről írta

   Tényleg nem bántásból írom, de ha valamit keresünk egy oldalon, akkor az a szokás, hogy beírjuk a kulcsszót a keresőbe. Itt is ezt kellene tenni. Egyébként a közérdekű információk között van a csendrendelet, egy kattintással megtaláltam. Rossz hír, én még olyat nem hallottam, hogy valakit valóban megbüntettek volna azért mert vasárnap tolta a flexet. Vagy lehet szólni a szomszédnak és felfogja, vagy nem, és akkor kezdődik a jószomszédság.

  2. Füredinek a hegyről írta

   Egyetértek. Én sem láttam büntetést, nem is hallottam róla. Elméletben létezik, gyakorlatban nincs visszatartó ereje a bírságnak, ha nem vetik ki. Akármelyik, de tényleg akármelyik vasárnap vagy ünnepnap lehúzott ablakkal gurulna, vagy kerékpározna, adja ég sétalna a hatóság a felső városrészben, találna szabálysértőt. Két utcára tőlünk megjegyezte az ott lakó, minek tartsa be, úgysem büntetik. Az ott lakók már összevesztek vele,mégis folytatja. Évek óta várjuk a konzekvenciát, de valós ellenőrzést nem láttunk. Így minek a törvény? Csak feszültséget kelt a lakók között.

 16. WC használat írta

  Megdöbbenve tapasztaltam Húsvétkor, hogy a Kiserdei játszóteret meglátogatva zárva voltak a mosdók. A játszótér tele volt kicsikkel, nagyokkal du.4 órakor. A házikó környéke árulkodott a nyitvatartás szükségességéről. Az üzemeltetőnek javaslom, hogy tegyen eleget a kiírásnak. 2019-ben abszurd, hogy ebben a városban, idegenforgalmi szempontok maximális figyelembe vételével ez megengedhető. Egy szomorú nagymama

 17. Sznobéria írta

  Miért nem lehet Balatonfüreden, a füredi lakosok, kisgyerekes családok számára egy hangulatos majálist rendezni a Kovászna parkban?

  1. Majalis írta

   Egyetértek, úgy örülök hogy valaki leírta! Nagyon szeretnénk mi is ha a Kovászna parkban lenne majális. Ideális helyszín és nem kell felmászni a hegyre.

 18. m.e. írta

  A mai nap volt szerencsém megnézni az újonnan épülő üzleteket a mélygarázs felett. Szerintem nagyon szép lesz ha teljesen elkészül. Viszont a Matróz étterem vagy kocsma vagy mi, igen csak rontja az összképet. A park étterem félig meddig gondozatlan épülete még csak elviselhető a szemnek, de ez a „festészeti központ” a volt Matróz, nagyon gáz. Nincs semmi esély ezeknek a rendbetételére?

  1. Madagaszkár írta

   Sokan kérdezik ezt,én is. A válasz az szokott lenni nincs rá igény. Nagy szégyen egy ilyen nagy városba hogy teljessen elmaradt a majális. Nem hinném hogy érdekel valakit a Vaszari villában , tartando igénytelen müsor.

  2. momo írta

   Azért mert önt nem érdeklik a koncertek, a kiállítások és az arról tartott beszélgetések, nem mondanám igénytelennek a műsort. Inkább azt mondanám, önnek nincs igénye erre. Ettől még persze lehetne klasszikus majális a városban.

 19. Örök Füredi írta

  Bármerre járok a világban a vizpartot mindenhol kövel borított sétáló sávokká alakították ki. Canária, Spanyolország stb.Miért zárják el a vizpartot az emberek elöl épületekkel a Balaton partján? A Tagorén aztán megszorul a nép és nagyon gyorsan megtelik. A Hoteleket csak egy bizonyos távolságra a parttól kellene építeni. Amit máshol megértettek, hogy az emberek fontosabbak mint az épületek a Balaton körül nem így van! Miért?

  1. cinikus írta

   Beruházói mohóság.

  2. Zoltán írta

   Tudomásom szerint a part menti 30 méteres terület állami tulajdonban van, amit a szállodák elzárnak a vendégek előtt.Nyilván engedéllyel! Szabadon bejárható területet kellene kialakítani a part mellett, csakúgy mint testvérvárosunkban, Abbáziában (Opatija), ami nem zavarná a szállodák vendégeinek strandolását sem.

 20. Tallózó írta

  Kisfaludy strand fái. Nagyon-nagyon örülök, hogy a szokásos panaszkodások helyett (amik egyébként sokszor jogosak) végre jót is írhatok ezen a felületen. Rengeteg fát kivágtak ott, pedig némely öregebb fa láthatóan egészséges volt. Akkor elsirattam a „fáimat” meg a hiányozni fogó árnyékot. Tegnap (16.-án) is ott voltam, kétszer is megpucoltam a szemüvegemet, hogy tényleg azt látom-e, amit látok, de minden rendben volt. Rengeteg frissen ültetett, de már nagyobbacska fa sorakozik mindenfelé, meg látszottak a helyek, ahova még újak jönnek. Mindenkinek köszönet érte! Ha ezt így folytatják, ez lesz Európa zöld tüdeje.

  1. Nazirah írta

   Már több alkalommal találkoztam a Tagore sétányon, és feljebb a házak között (Blaha utca környéke) kóbrló két rókával. Igen szelídnek tűnnek, egész közel engedik az embereket magukhoz, ami ijesztő és veszélyesnek tűnik. Van rá lehetőség, hogy befogják vagy valahogyan eltávolítsák őket a város utcáiról?

 21. sétáló írta

  Vajon kinek nem tetszett a Kisfaludy strand nyugati bejáratával szemben épülő ház bátor, színezése? Miért kellett átfestetni erre a semmitmondó, jellegtelen v.barnára?

 22. A parkolásról írta

  Örömteli, hogy parkoló-bővítés folyik az Arácsi úti Spar-nál, bár ez is kétélű fegyver, mert így még inkább arra ösztönzik az embereket, hogy eszükbe ne jusson kiszállni az autójukból, és – ó, uram-teremtőm! – gyalogolni. No, mindegy! Azon viszont csodálkozom, hogy senki illetékesnek nem jut eszébe: a parkolókba fákat kellene ültetni, hogy a nyári, tűző napsütésben árnyékot találjanak az autóknak. Olyan nagy dolog lenne ez? (Szerintem az építési költségek észrevehetetlen hányada lenne.)
  Ha ilyen szempontból vizsgáljuk a füredi parkolókat, meglehetősen lehangoló az eredmény!

 23. füredi lakos írta

  Sajnálatos,hogy a virágos Balatonfüredért lakossági támogatás évről évre egyre csökken.A virágok ára pedig egyre csak drágul Szomorú.

 24. Egy Füredi a sok horgász közül írta

  Nagyon jó és szép a kemping fejlesztés csak én füredi mit élvezek belöle jó pénzért le mehetek a Balaton partjára még a szezon után se mehetünk be

  1. Cogito ergo sum írta

   A mai eszement építkezések mellett a „Görög Falu” kifutó legény sem lehetne, pedig már az is nagy felháborodást keltett.Ha nem vagy szobalány, kertész, pincér vagy hasonló, akkor nézheted a kerítés mögül a Balatont, ha nem takarja el egy épület. Ez az eredménye, mikor a kapzsi pénzügyi szemlélet uralkodik a műszaki szemlélet felett.

 25. Egy kíváncsi érintett írta

  Tisztelt Építéshatóság! Ha egy építkezésen nem látható az építtető, a tervező és a kivitelező neve, valamint egy látvány terv, hogy ilyen lesz ha megépül az elgondolkodtatja az embert! Pl. megfelel-e minden az építési és törvényi előírásoknak? A régi mentőállomás helyén történő építkezésen semmi sincs feltüntetve a fentiek közül. Vajon MIÉRT? Megköszönném a nyilvános tájékoztatást.

  1. jöttlátottsírvafakadt írta

   Na, ha nekem annyi ezresem lenne, ahány ilyen építkezés van a város közigazgatási területén, indulhatnék új kocsiért…. 🙂 Ember…. éppen szedik el a gépek a Meleg hegy tetejének északkeleti oldalát pld…. :)))) Ehhez képest egy tájékoztató tábla semmiség, még ha előírás is.

 26. Fecske1 írta

  Tisztelt Probio. Szeretném felhívni a figyelmet hogy a köztemetőben már 2 hete éjjel nappal égnek a villanyok. Talán ezzel lehetne spórolni. Csodálkozom hogy még senki nem jelezte.

  1. s írta

   Köszönöm szépen a jelzését, tudtunk róla, az óraátállitás miatt volt hosszabb nappali világitás, időbe telt a szakembereknek a korrigálás, de megtörtént.

 27. szkeptikus írta

  Jön a legújabb mánia! Közel 400 kg-os, négy méter hosszú, elektromos jet-ski, ami közel 60 km/órás sebességgel képes száguldani. Persze, a gazdagok sportja. Megy a lobbizás kőkeményen, mert valakiknek ez hatalmas buli (nem az átlag polgárról beszélek, aki parkoló után kajtat az izzasztó kánikulában). Az első lépés megtörtént: nincs tiltás, de további pontosítások szükségesek. Nincsenek kétségeim afelől, hogy mi lesz az eredmény, annak ellenére, hogy a polgármesterek kivétel nélkül tiltakoznak – de ez kit érdekel? Majd „ott fönn” eldöntik, hogy mi a jó nekünk. Az értéket rég sárba tiporta az érdek!
  Ez lenne a fejlődés? Mert hogy többen már kiabálnak, hogy nekünk, balatoniaknak semmi sem jó. Nos, ilyen száguldozó monstrumok tömkelege marhára nem hiányzik a tóról. Annak idején a környezetszennyezésre (is) hivatkozva sikerült végigvinni, hogy a motorcsónakokat kitiltsák. Szerintem ez is szennyezi a környezetet, ha nem is üzemanyaggal, de minden egyébbel. Nagy hiba a környezet védelmét arra szűkíteni, hogy ne szemetelj!

 28. m.e. írta

  Valakik itt Csopakot hozzák példaként. Nevetséges. 1 darab 100 m2 bolt 8 bezárt vendéglátó egység. A főutcán kívül semmi látnivaló. Minősíthetetlen utak. Egyedül a borospincéire lehet büszke. Ja és pár éve még város akart lenni. Nevetséges! Ja, hogy van WC. Szükség is van rá.

 29. Evelin írta

  Kedves Város vezetés / Probió vezetése

  Nagyon örülünk, hogy az Esterházy strand közparkként üzemel a strand szezonon kívül és ilyen szépen ápolva van a környezete. Sokat járunk gyermekeinkkel sétálni és a játszóterezni zömében hétvégén. Azonban elvárható európai alap „szolgáltatás” lenne, hogy a strand WC-t lehetne használni legalább hétvégéken, ha már ilyen sok ember t összehoz ez a közösségi tér. Az üzemeltetésnek bele kellene férni a város büdzséjébe. A Borcsa Étterembe szoktunk bekéretszkedni, persze a személyzete mindig készséges de sokszor nekünk kellemetlen. Köszönettel: Kovács Evelin

  1. Tallózó írta

   Kedves Evelin! Miután Füred néha már kora tavasszal is megtelt, és ilyenkor is szükség lenne az Ön által jogosan hiányolt „kulturális alapszolgáltatásra” ezért ha van kedve, látogasson el Balatonakaliba, talán 3 hete és pár napja is voltunk ott és ez a „dolog” már régen üzemel ott. Minden nap!! Kicsit Füred előtt járnak, szerencsére vannak még ilyen kellemes meglepetések is. Tudomásom szerint Csopak is példát mutathatna némely dologban.

  2. Kisfaludy strand írta

   Jó lenne a Kisfaludy strandon is, oda is sokan ellátogatnak, szezonon kívűl! A szomszédos balatonparti településeken, pl: Csopak, bizony évek óta nyitva van a mosdó, kulturáltan, wc papírral, papírtörölközővel ellátva! Balatonfüreden nem lehet ezt megoldani? Egyébként a strand végén miért vágtak ki annyi fát?

  3. no csopak írta

   Sorra hozzák fel itt példaként Csopakot. Vicces. Lehet, hogy nyitva a wécé, és ezt jól is teszik, de azért ne hasonlítsuk már össze a két települést. Csopakon tulajdonképpen egy szál strand van, aztán ezzel nagyjából kifújt a szolgáltatásaik kínálata. Nyáron a strandjukon egy tökmagot nem lehet elejteni annyian vannak, borzasztó kicsi a terület, ha a füredi strandok megtelnek akkor bezzeg már írogatják itt hogy élhetetlen a város. Csopak lassan egy éve képtelen befejezni a Római út felújítását. Porban, dzsuvában kell hónapok óta autózni. Borzalom.

 30. Egy fürdi állampolgár írta

  Tisztelt Önkormányzat! Hogy,lehet az hogy alig nyitották meg a jelentkezést a Virágos Balatonfüredért és már nem lehet jelentkezni mert betelt! Csak az ismerőknek és gazdagoknak lehet! már itt is ide jutottunk Balatonfüreden,sajnálattal tapasztaltam! A munkás ember, nyugdijas már nem számít!

  1. figyelmesebben írta

   Kedves állampolgár. Sem a gazdagok, sem az ismerősök nem tehetnek arról, hogy nem olvasta el figyelmesen az információt, hiszen április 4-től van lehetőség jelentkezni a versenyre. Tehát még nem járt le a jelentkezés, hanem még el sem indult.

 31. Krónikás írta

  Az elmúlt napok csapadékmentes időjárása miatt általános tűzgyújtási tilalom van érvényben a mai naptól az egész országban. Ennek értelmében Veszprém megye teljes területén is tilos tüzet gyújtani valamennyi erdőben és a fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében. Tilos tüzet gyújtani a kijelölt tűzrakó helyeken, az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő kül- és belterületi ingatlanokon, a közút és vasút menti fásításokban. Továbbá tilos a parlag- és gazégetés is.

  Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók fokozottan figyeljenek arra, hogy égő cigarettacsikket és dohányterméket ne dobjanak el, és azokat minden esetben oltsák el.

  A tűzvédelmi korlátozások megszegése bírsággal sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően húszezer forinttól hárommillió forintig terjedhet.

  1. Krónikásnak írta

   Rendben van, hogy létezikilyen rendelet. Elég sokan vagyunk akik ezt be is tartják. Sajnos azok is sokan vannak, akik ezt figyelmen kívül hagyják és nem érdekli őket a tilalom. Ugyanez igaz sajnos a fűnyíró-flex-hangoskodós törvényre. Hiába hozta meg az önkormányzat, hiába tartják be sokan, még mindig komoly létszámban vannak a renitensek.
   Valójában mindkettő esetében a törvény betartatását hiányolom. Hiába írunk ide az Agorára, volt is rá javaslat itt:
   – égetés? menjen egy kört a tűzoltóság kiskocsival / személyautóval időnként. Ahonnan füst száll fel ott tűz is lesz. Ingyen pénz, mehet a kasszába.
   -fűnyírás/flex tiltott időszakban? nem megoldható a betartatás, ha a hétvégén a közteresek nem mennek pár kört lehúzott ablakkal. Lassan gurul az ember és hallja is merre kell menni beszedni az ingyenpénzt.Mehetne ez is a kasszába.
   Konstans van olyan szomszéd aki vasárnap zajong (fűnyírás, flex stb) időnként elégeti a kerti zöldhulladékot. Hiába szólunk neki röhög rajtunk, nincs betartatva a hozott törvény. Ez a törvénytisztelő polgárokkal szemben negatív húzás. Mi nem zajongunk, nem égetünk, de ugyanúgy hallgatjuk más zaját és nyeljük más füstjét. Ha szólunk nekik, „nem kéne ezt így és itt”, kérjük hagyja abba, kiröhög / elküld / spiclinek bélyegez.
   Megosztó két rendelet az már egyszer biztos. Mármint a társadalmat osztja meg sajnos. Kíváncsian várom, mit fog idén tenni az önkormányzat. Segít nekünk? Vagy idén is marad az elmúlt 2 évhez hasonló helyzet?

 32. Füredi család írta

  A Kisfaludy utcából is indokolt lenne sétálóutcát varázsolni. Közel van a parthoz, egy csoda lenne ott sétálgatni egy pohár borral a kézben, nem a zsúfolt sétányon.

  1. Tallózó írta

   F. Családnak: álom, álom, édes álom, ez a csoda 2 napig tartana, aztán pont olyan zsúfolt lenne, mint a sétány. Füred túlságosan (és talán indokolatlanul) fölkapott lett, majd ha elejtik, akkor újra nyugodtabb lesz. Addig valahogy kibírjuk.

 33. Magduska írta

  A Blaha utcai vendéglátó helyek és az autóforgalom témájában szólnék pár szót. Az utca vendéglátó helyei ill. tulajdonosai kreativ emberek, évente egyre több jó programmal települnek ki az utcára. Most hét végén is volt vendégcsalogató ajánlatuk. Vendég is volt, biztosan több is lett volna, ha az utcában nem hosszú sorokban hajtottak volna át az autók. Az már a tavalyi év eredménye, hogy legalább a parkolást megtiltotta itt a város, igy szépen virító virágos ládák alkotnak kerítést a járda szegélye és az uttest között. De a kitett asztaloknál enni-inni bizony nagy kihívás ebben az autóbüzben. Nem utolsó sorban egészségtelen. Talán meg lehetne oldani, hogy ne csak a főszezon két hónapjának hétvégi estéin legyen sétáló utca a Blaha utca, hanem mondjuk tavasztól őszig minden hétvégén déltől…. Sokat segítene a vendéglátósokon, na meg rajtunk, akik szivesen üldögélnénk , fogyasztanánk ezeken a helyeken.

  1. füredi a hegyről írta

   Csatlakozom, jó lenne minél előbb tehermentesíteni a Blaha utcát a kocsi forgalom alól. Hétvégéken legyen sétáló utca, de úgy emlékszem volt is erre már tavaly kísérlet és jó is volt. Reméljük elgondolkodik ezen a városvezetés, jó üzenete lenne, lehet így is.

  2. Autó írta

   Jó lenne, ha abból a 2 utcából végleg kitiltanák a kocsi forgalmat, mindenki parkolót keres feleslegesen megy meg egy kort hátha lesz parkoló, vagy teljesen normálisan leparkol a várakozni es megállni tilos táblát figyelmen kívül hagyva…a rendőrök meg figyelmen kívül hagyjak e számos szabálytalan megállást, parkolást. Szomorú, hogy ide jutott ez a varos…

 34. Olvasó írta

  A legújabb füredi újságban olvastam egy verset Apokalipszis címmel. Elég szörnyű víziót tár elénk a szerző, aki viszont ismeretlenségben marad, nem írták oda a nevét. Bízzunk benne, hogy a költőnek nincs igaza, s mégis megmarad a föld békességben, pusztulás nélkül! Fő az optimizmus!

 35. újra Horváth Mihály út... írta

  tegnap mentem délután a pályaudvarról a szabadidő központ irányába…korábban már régen jártam erre fele. Hát tényleg siralmas, ahhoz képest hogy ÚJ út. Ezt egy az egyben fel kellene marni és újra aszfaltozni, mert jelenleg mint egy hullámvasút – főleg a felső része. Adott esetben baleset veszélyes is tud lenni. Nem tudom, hogy vehette át bárki is ezt az utat… köszönettel, István

 36. Mr. Proper írta

  Itt a pénz, hol a pénz(?). Még mindig milliók ömlenek. Szálláshelyek támogatása. Szuper. A Jófogáson pedig naponta új eladó családi ház hirdetést olvasunk. Szellemváros épül, én mondom. „Megnövekedett a vendégéjszakák száma”, „soha nem látott fejlődés”… Ezek szerint a megnövekedett vendégéjszaka megnövekedett Idegenforgalmi adó bevételt jelent. Remélem a megnövekedett városi bevétel jó helyre megy, érdekelne mire is, mert az óvárosban már tábla figyelmeztet a járdán az omladozó épületekre. Azok tényleg védettséget élveznek… Gondolom…
  A Brázay-villát sajnálom. Hál’ égnek a Sellő-szobor (díszkút) megmenekült – igaz már rég nem ott volt – emléktáblával avassuk újra, a villa épület emlékére.

 37. m.e. írta

  Tisztelt Füredi. Van igazság abban is amit ön ír és csak abban bízhatom magának van igaza és minden szép és minden jó. Sajnos én nem ezt tapasztalom. Természetesen a várost én is nagyon szeretem, különben már nem élnék itt. Előző írásait is elolvastam és arra gondoltam, hogy valószínűleg ön egyike az utolsó idealistáknak akik a városban élnek. Vagy hivatalból dicsér.?

  1. füredi írta

   Nem állítottam, hogy minden szép és jó. Ellenkezőleg, azt mondtam, el kéne szakadni végre az idealizált, mesés elvárásoktól és a realitást nézni. Sok hiba van, de megelégeltem ezt a valóságtól sokszor elrugaszkodott szakadatlan elégedetlenkedést, megelégeltem, hogy csak az elnagyolt kritika kap itt hangot hosszú ideje, hogy folyamatosan leszólják azt, ami a miénk. Lehet ezt máshogy is nézni. És azt tapasztalom, hogy sokan vagyunk ezzel így, sokan gondoljuk így, de ennek nem adunk hangot, mert ugye minek, és hallgatni, legyinteni könnyebb. Kedves m.e. kérdését csak úgy tudom értelmezni, hogy ön viszont akkor hivatalból kritizál.

 38. szkeptikus írta

  Azt hiszem, a legalapvetőbb kérdés, hogy a fejlődés fogalma alatt mindenki mást ért. Vannak, akik számára az a fejlődés, hogy a korábbiakhoz képest békésebb, nyugodtabb és kevésbé agresszív környezet veszi őket körül, ezáltal teljesebb életet élhetnek. Nincs akkora zaj, ami ellen szinte lehetetlen védekezni, nincs akkora nyüzsgés, ami természetesen az idelátogatóknak sem kellemes, nincs akkora por-piszok, és a zöld környezet egyre dominánsabb lesz – aminek sajnos épp az ellenkezőjét tapasztaljuk. Vannak viszont, akik számára az a fejlődés, ha minden üresen álló telken az átlagpolgár számára megfizethetetlen, betonba öntött társas nyaralókat építenek, a városban egyre több a gépkocsi, holott az utcák nem szélesedhetnek, egyre hangosabb a zene, a zaj, a sétányon egy-egy nyárestén már mozogni is nehéz – főleg ha valami rendezvény van. Aztán jöjjön még több és még több vendég, mert valakik ebből nagyon de nagyon meggazdagodnak. Tessék kérem, lehet választani fejlődés és fejlődés között!

  1. Idealista írta

   A fejlődés minőségi változásokkal és a korábbihoz képest differenciáltabb életlehetőségekkel jár. Mindegyikre van számos példa a városban, sajnálom hogy ezekről nem akar tudomást venni. A kisütött lángos olajszagtól elrugaszkodtunk hála az istennek. Akárhogy csűri csavarja a koszt és piszkot, meg betonozást -ebben ráadásul nagyon mellé lő, mert ilyen gondozott közterületeket, ennyi növényt és parkot, a beton helyett természetes követ nagyon kevés városban talál. Itt van élet Füreden, ennek én örülök.

  2. m.e. írta

   Számomra még egyszer mondom számomra, nem az a gond, hogy beton vagy fa szép vagy csúnya. Ezek is fontos dolgok, de nem a legfontosabbak. Füred megváltozott. Nagyon. Talán 30 éve nem volt ilyen szép és rendezett, de igen is egy multi, kulturális város volt. Minden „szépségével” és egyebekkel együtt is. Most a hirtelen meggazdagodott sznobok gyülekező helye lett. Valamikor régen el mentem, mentünk a strandra vagy sétányra, barátokkal, kollégákkal, ismerősökkel találkoztam. Most finoman fogalmazva a promenád egy nemlétező világ tükörképe. A helyi lakosság meg menekül innen. Talán ez a fejlődés. Nem tudom. De a szívem és az érzéseim azt mondatják velem valami nem stimmel. Ez nem a mi városunk ez az” Ő „városuk lett. Csak egy isten létezik és az nem odafönt van hanem a bankokban!

  3. füredi írta

   Én nem tapasztalom, hogy a „helyi lakosság menekül innen”. Elég nagy az ismerősi köröm munkámból kifolyólag, nem tudok olyanokról, akik menekültek volna innen. Arról igen, hogy a fiatalok egyetem után nem jönnek vissza, de ez egy másik történet és sajnos az egész vidék nagy gondja. Ez az én városom, akárhány sznobot látok akkor is, mert én ismerem sok arcát a városnak, én tudom a részleteit, ők meg nem. Azt halkan megjegyezném, hogy minden ideérkezőt le sznobozni meg automatikusan lenézni elég veszélyes üzem, csak az ismerősi körömből több tucat olyan beköltözőt tudok mondani, akik nem tartoznak egyik kategóriába sem. Értékes, értelmes emberek, akik a nagyvárosok után keresték a megnyugvást, a víz, a táj energiáját és itt megtalálták. Ugyanmár, kedves m.e. a pénz mindenhatóságát kéri számon Füreden? Miért nem mindjárt a globális felmelegedést? Ez szélmalomharc. Füred nem egy megfestett, idealizált képeslap, ahol angyalszárnyakon közlekednek a helyiek és a vének tanácsa dönt, ki az aki megérdemli hogy ide bebocsátást nyerjen! Ez egy közkedvelt város, (mindig is az volt) egy közkedvelt tó partján, amelyik igyekszik megélni, szépülni, kulturálódni,. A strand, a sétány, a mozi, mind mind a miénk, vagy a miénk is, rajtunk múlik mennyit érnek számunkra.

  4. szkeptikus írta

   Idealistának. Sajnálom, hogy nem akarta megérteni azt, amit megfogalmaztam, ebből kifolyólag nem is arra válaszolt, amit fölvetettem. Ez van. Mindössze azt tartotta fontosnak, hogy minősítsen, csakhogy ez veszélyes fegyver, visszafelé is elsülhet.

  5. Gilmour írta

   Amit néhányan Füreden fejlődésnek gondolnak a sok építkezés alatt azt azért nevezzük már inkább természetkárosításnak. Nem hinném hogy az a fejlődés hogy minden üres telket beépítenek. Ja, körülnézhetne a hivatal hogy hova rakják le az építési törmeléket. Pl a Tűzoltósággal szemben is valaki már elkezdte a törmelék lerakását. Vagy ott van a Nagy mező. Remélem történik valami! Még egy kérdés! Az Ady utcai gyalogátkelőkkel fog történni valami? A válaszukat előre is köszönjük!

 39. meddő írta

  Én olyat még nem hallottam füreditől, hogy valamire azt mondja, ez de jó lett, örülök neki. Itt mindig, mindennel baj van. Vicces ezt látni úgy hogy közben tisztában vagyunk az ország általános állapotával.

  1. Meddőnek írta

   Kedves Meddő, említene néhány örvendetes példát? Hátha könnyebb lenne a panaszkodóknak. Köszönöm. Abban sajnos igaza van, hogy az ország állapota sajnos sok szempontból minősíthetetlen. De hogy a fürediek emiatt (mindig) azzal vigasztalják magukat, hogy ott (még?) nem minősíthetetlenek az állapotok? Ami szerintem sokakat nagyon bosszant, hogy láthatóan van forrás, csak nagyon rosszul használják fel – pl. a Kiserdő felújítására úgy kellett elkülöníteni / jóváhagyni forrást, a százhuszadik betonborzalom esetében biztosan gyorsabban szabadultak fel azok a források. Az a beszélő pénz kinek az érdekeit képviseli 🙁

  2. Füredi írta

   Menthetetlenül mást gondolunk! Félreértett, én nem azt mondtam, hogy itt még nem minősíthetetlenek az állapotok, azt mondom: szeretek Füreden élni, a hibáival együtt is kedvelem ezt a helyet, az energiáját, amit ad nap mint nap, jól tudom érezni magam itt, sokféle időtöltésre van lehetőségem. Örülök hogy kulturált, gondozott környezet vesz körül, örülök hogy van nyüzsgés a parton, örülök hogy megtalálom a természet csendéjét is ha arra vágyom, szeretem a kiüresedett téli őszi várost és kedvelem a nyárit is. Jó hogy minőségi városi szolgáltatásokat találok itt, szeretem hogy jobb filmeket vetítenek a moziban mint a megyeszékhelyen, szeretem a füredi fagyit, a bicikliutakat, szeretem a fehér templom harangjának a hangját, szeretem a Kiserdőt, a Koloskát és mindig minden körülmények között a sétányt a platánokkal. Sorry, ez van 🙂

  3. Profit fejlödés, az van! írta

   Szeretem Füredet úgy ahogy van, ez örökre így marad. Nem mindent, de nagyon sok mindent szeretek sorolás nélkül.
   Ami nyugtalanit az új építkezések tömkelege, a milliós négyzetméter árak ami csak egy befektetö réteget vonz a városhoz az egész országból.Emlékeztet London tönkre tett ingatlan piacára, amikor az orosz befektetök felvásároltak negyedeket, ezek a szellemvárosrészek mert üresen állnak.
   Felverték az árakat, aki ott akar dolgozni képtelen lakást venni, a fizetések nem „verödtek fel” így marad az albérlet ami méreg drága. Az én és a szüleim korosztálya tudott lakáshoz jutni becsületes munkával Füreden. A gyerekeink ilyen árak mellett ki vannak zárva, a kölcsönöket meg sem emlitem. Örülök, ha romos házakat felújítanak de miért nem építenek a fiataloknak lakást megfizethetö áron a helyükre? Miért nem építenek egy idösek otthonát amire valóban szükség lenne? Miért csak a profit irányitja az építkezéseket a szükség helyett?

  4. Ö. Füredi írta

   Profit Fejlődés Az Van!–hoz: amit itt leírt, azt el merné ismételni egy közmeghallgatáson? nagyon igaz és szomorú dolgokat írt, nagyjából összefoglalása a sok-sok véleménynek. Az Ön (és mások) hozzászólásai mögött van egy kimond(hat)atlan, mindenki által ismert válasz. És emiatt nem fog itt semmi sem történni, csak a profit fog nőni. Ide jutottunk. Hajrá Balatonfüred!

 40. Egy Füredi a sok horgász közül írta

  Én sűrűn járok a sétányon de nem tapasztalom a sok horgász az túlzás az kevés meg rendet rak maga után ami a sok turistáról nem mondható el egy borhéti este után mi szemetet takarítanak el és mégsem zárják be.

 41. Füred régen és most írta

  Sajnos a negatív oldalhoz kell csatlakoznom. Már tavaly is írták/írtuk, hogy a kevesebb több, rossz az irány stb. Olyan, mint ha a világon senkit nem érdekelnének az egész évben ott lakó valódi lakosok, pk értéktelenek lennének, mert mindig mindent csak a turistáknak/turistákért. Akik botrányos Isten-szindrómában szenvednek. A természet védelme, megőrzése? Minek? Építsünk inkább újabb szállodát, luxus apartmant, betonkockát. Aki tud aludni a fesztiválok mellett / Akit nem zavarnak a fesztiválok, az érezze magát rettentő szerencsésnek, de kérem, hagyja a kialvatlan többséget verbálisan kirohanni, mert X nap nem alvás után (főleg, ha nem alvás után még dolgozni is kell) nyilván kicsit háttérbe szorul a racionalitás és inkább az érzelmek kerülnek előtérbe. De – számomra legalábbis – a többi hozzászólásban is sajnos érthető az érzelmi töltés, mert a hozzászólók szeretik (szeretnék szeretni) a várost, de ezt sajnos maga a város nehezíti meg hosszú ideje egyre jobban. Mérget veszek rá, hogy ha fele ennyi beton lenne, a turisták csak fele ennyire lennének istenítve, a „másik fél” pedig a valódi lakosoknak, az ő kéréseiknek, jutna, a város akkor sem menne tönkre, de lehet, élhetőbb lenne. Csak sajnos, és most itt visszacsatolok saját hozzászólásom elejéhez, amit a valódi lakosok írnak itt, az, nagyon úgy tűnik, senkit nem érdekel, csak azt, aki írja – és itt harap saját farkába a kígyó. 🙁

  1. füredi írta

   Akkor szeresse a várost, nem olyan nehéz ez! Jó itt élni, kevesebb irigykedés, kevesebb indulat, kevesebb elégedetlenkedés és máris könnyebb lesz, higgye el.

  2. Füredinek írta

   Hát épp ez az, hogy (még) szeretem a várost, de éppen pont ezért vagyok nagyon szomorú, mert látom, ahogy megy tönkre. Ami ugyanis itt hosszú évek óta folyik, az egészen biztosan nem fejlődés – legalábbis nem előre 🙁

 42. Névtelen írta

  Kedves „füredi Írta”! A polgári lét nem egy megkövesedett múltidéző történet. Annak alapja a megszerzett értékek megbecsülése, majd ennek felhasználásával új értékek létrehozása. Az én meglátásom szerint, Füreden semmi nem szól a fiatal generáció igényeiről, csupán a Zamárdiból áthallatszó akármi, ami sem nem zene, sem nem kultúra. Ha az ember 8 hétből 3 hétig nem alszik, az nem a megkövesedett szemlélet visszatükröződése, hanem a kialvatlanságról szól. Az pedig érint minden korosztályt. Még a pici gyermekeim sem tombolnak örömükben éjszaka, mikor reng az ablakunk. Azt pedig, hogy itt infrastruktúra és hely hiányában dől Füredre a beton, és vele együtt sokkal több ember, mint amit ez a város kuktúráltan ki tud szolgálni, nem nevezném kellemes iránynak. Balatonfüred soha nem volt, Siófok, és nem is akarta még a látszatát sem kelteni. Ma már nem som kell, hogy beérjük.

  1. füredi írta

   A polgári lét egyik jellemzője, hogy képesek vagyunk árnyaltan gondolkodni és a tőlünk eltérő értékrendekben is megtalálni az elfogadhatót. Meggyőződésem, hogy több új értéket sikerült létrehozni az elmúlt tíz évben Füreden és azt sem lehet mondani, hogy ne becsülnék a hagyományokat. Túlzásnak és hatásvadásznak tartom azt a megállapítást, hogy Zamárdi miatt 3 hétig nem alszik az ember, és reng az ablak – ez közel sincs így. Itt élek, magam is tapasztalom a nyárral járó jó és kevésbé jó hatásokat, de fölösleges szélsőségekbe esni csupán érzelmi alapon pro és kontra is. Füred olyan messze van Siófoktól, hogy nem értem, miért példálózik ezzel az általános közhellyel. Járt a siófoki éjszakában az elmúlt években? Vagy a siófoki strandokon, esztrádon? Járt már egyáltalán az utcáin, közterein? Annak, ami ott van, semmi köze Füredhez még látszatra sem, ha pedig közelebbről megszemléli az ember akkor viszont már ordít a különbség. Füred teljesen más irányba megy, szó sincs arról, hogy Füred és Siófok hasonulna egymáshoz, ég és föld a kettő.

 43. AnnaTl írta

  Zamárdi is tiltakozik a „red bull” cucc miatt. A balatoni nyár két hónapra van kvalifikálva. Ebből kettő hetet elvisz Zamárdi. Most jön a harmadik hét. Szerintem tök hülye, aki kiad bármennyi pénzt is bármilyen lakhatásért itt Füreden. Sikeresen omlik szét egy polgári fürdőváros élhetősége.És ez csak a tulsó part hozadéka. Nincs ebben a saját gyártás. Milyen álságos ennek fényében a reformkori színjáték.

  1. füredi írta

   Érdekes, úgy tűnik ennek a vitának sosem lesz vége. Én egyáltalán nem jelenteném ki evidenciaként, hogy ” omlik szét a polgári fürdőváros” én nem ezt látom, épp ellenkezőleg, egyre épül, szépül. ÉS egyre több időtöltési lehetőséget nyújt. Hál istennek, hogy nemcsak a reformkori sétálgatás van hanem előfordulnak már fiatalosabb programok illetve a magas kultúra iránt érdeklődők is találnak kedvükre valót. Ezerszer leírták már, hogy egy turisztikailag frekventált helytől ne várjuk el, hogy úgy viselkedjen, olyan adottságai legyenek mint egy bakonyi zsákfalunak. A kettő nem jön össze. Lehetetlen számonkérni a meghitt csöndet egy fürdővárostól. Egyébként korábban sem volt az, sem a reformkorban, se a német turisták inváziója idején, se máskor. Zamárdi engem speciel nem zavar, de ez is örök vita.

  2. Ö. Füredi írta

   Füredi Írtá-nak A polgári fürdőváros már szétomlott. Hol épül, hol szépül? pl. szépség az a borzalom, ami most a mélygarázs tetején épül? az egy rémálom! És egyre több ilyen rémálom épül, sajnos. Pl. Kisfaludy strand bejáratával szemben, ami ugyan máshol elmenne, de nem ott. 200m-el odébb újabb lakótelep épül, és vesz el helyet a nagy parkolóból, na kíváncsi vagyok, micsoda embertelen állapotok lesznek ott 36 fokban és nagy porban. (Komolyan gondolja-e csak egy épeszű ember, hogy Jókai most venne-e itt egy villát?) Ha Zamárdi nem zavarja, akkor vagy egy különlegesen szerencsés ember, vagy halláskárosult. Hogy ennek az egésznek mi lesz a vége? A reformkoriságnak már vége, ezt a színjátékot tovább fönntartani egy „álságos színjáték”. Ami talán a legjobban zavar, az a fiatalabbak állítólagos „szórakozását” kísérő embertelen, 3 hónapig tartó zaj és fölfordulás. És az a pimaszság, amivel ők a tolerancia jegyében megkövetelik tőlünk ennek az elviselését, miközben ők mások irányában ezt a toleranciát lábbal tapossák.

  3. város írta

   Az mondjuk jellemző, hogy aki másképp látja Zamárdit, mint ön, az azonnal halláskárosult. Nulla tolerancia. Nem akarom meggyőzni róla, hogy Füred sokat fejlődött az utóbbi években, ezt véleményem szerint rendkívül nehéz lenne eltagadni, szerencsére sokan vagyunk akik ezt így gondolják, persze az öné is egy vélemény. Nincs „embertelen, 3 hónapig tartó zaj” ez nonszensz, ez a kijelentés nem vehető komolyan.

 44. Egy Füredi a sok horgász közül írta

  Cinikusnak
  Én szívesen sétáltam a kőgáton és csodáltam a Balatont és nem hagytam magam után semmit.

  1. T.Árpád írta

   Elég végigsétálni a Tagore sétányon….és látni a sok horgász milyen szemetet hagy maga után!!Persze vannak kivételek….

  2. egy másik cinikus írta

   Tisztelet Önnek, de én is szívesen sétáltam ott és sajna sokszor szúrta a szememet az ott hagyott szemét.

 45. Brázay írta

  Tökéletesen egyetértek. Amikor először olvastam, hogy lerombolnak egy régi épületet és a helyére szállodát építenek, azt gondoltam félreolvastam. Még most sem értem a dolgot. Vagyis a pénz részét értem.

 46. Kiállítások írta

  Sajnos nem tudok örülni a Petőfi Irodalmi Múzeummal kötött megállapodásnak. A Vaszary Villában szívesebben látnék színvonalas, netán kortárs(!) képzőművészeti kiállításokat mint múzeumokban porosodó anyagokat.

 47. szkeptikus írta

  Füred ismét szegényebb lett egy rendkívül szép fekvésű területtel. A Brázay-villa parkjáról beszélek. Jönnek(?) a milliomosék, mi meg távolról nézegethetjük azt, ami korábban a miénk, városlakoké volt. Persze, tudom, majd dől a lé, de könyörgöm, most már semmi sem számít ezen kívül? Épp a pápa mondta nemrég: a halotti leplen nincs zseb!!
  Mennyivel emberibb megoldás lett volna oda egy szép és gondozott mini-arborétumot telepíteni, ahol mindenki kedvére hűsölhetett és sétálhatott volna a nyári kánikulában. Most majd lesznek ott kétmillió/négyzetméteráras, többnyire üresen álló ingatlanok, mert a gyakorlat azt mutatja: ezeket kizárólag befektetési célból vásárolják. Egyre elkeserítőbb ez az egész, ami itt a városban folyik!

  1. Szkeptikusnak írta

   Igen, ez (is) nagyon szomorú 🙁

 48. m.e. írta

  Nem kellene egy Petőfi vagy Kossuth szobor? Utcáink vannak, de emlékhelyeink nincsenek. A fürediek évtizedek óta Gróf Széchenyi István szobránál tartják a Március 15. ünnepségeket. Pedig szegény gróf nem is támogatta a forradalom Kossuth által kitűzött céljait. Ő reform párti volt és nem háború párti. Amúgy 1848 szeptemberére szinte teljesen megbomlott az elméje. A forradalom az ő számára innentől mást jelentett. Tehát nem kellene egy Petőfi vagy Kossuth szobor?

  1. jöttment írta

   Csak óvatosan az elmebomlásos történettel, ami csak egyike a rengeteg teóriának, amire bizonyíték pont annyi, mint a finnugor ügyre! 🙂 Viszont a két említett hazafi szobrát tényleg mindenki szívesen látná a városban, ez talán nem vitás. Nem hiszem hogy vitát indítok, ha leírom, Petőfi egy géniusz volt. Már aki olvasott tőle a kötelezőkön kívül….:)

  2. szobrok írta

   Jöttmentnek. Ady is géniusz volt, József Attila is… Szerencsére vannak néhányan! Az más kérdés, hogy a hatalom hozzáállása erősen érdek- és nem értékközpontú. És ez szomorú!

  3. szobrokhoz írta

   Az hagyján, de Pilinszky, és Weöres is zseni volt. Nekem mondjuk József Attila az, akit mélyen a szívemben hordok. Nem szobrokban kell mérni ezt, mindenkinek nem lehet itt talapzata. Annyi szobor van már a városban, Széchenyi lábánál szerintem tökéletes a márciusi forradalomra emlékezés.

 49. Soóky Árpád , Balatonfüred, Kéki u 5/B írta

  A Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivataltól ma, március 13-án megérkeztek a jelen év adókirovásai és a befizetésre szolgáló csekkek.1 azaz egy munkanappal a befizetési határidő előtt! Ha én ügyfélként ügyet intézek : 8 – 14 – 30 nap az elintézés határideje.
  Mi van, ha nem vagyok itthon /dolgozom, unokáknál vagyok, kórházi ápolásra szorulok vagy bármi egyéb bajom akadályoz/ és nem tudok azonnal a postára sietni a többi sorstárssal együtt /huzamos sorállás!/,hogy elintézzem a befizetést? Késedelmi kamat?
  /S pont a Hivatal ne tudná, hogy a befizetés határideje egybeesik a nemzeti ünneppel?/
  Azt hiszem, meg lehetne tisztelni az adózásra kötelezetteket azzal, hogy – sok munkája ellenére – a Hivatal időben, legalább 14 nappal a határidő előtt eljuttatja az adókivetést és a csekkeket!

  1. Ö. Füredi írta

   Egy órája hozta a postás nekem is pont az ilyen tartalmú levelet. Irány a telefon, egy kedves és udvarias női hang megpróbálta a kör négyszögesítését, nem sikerült. Majd azt ajánlotta, ha jó futó vagyok, még elérem a postát. (nem sikerült) (megdicsérem a hölgyet, legalább volt humorérzéke, nekem már elfogyott) Becsületére mondva pici elnézést is kért, és hogy valami új rendszer indult mostanában, amit a „szakemberek” még nem ismernek jól, „vannak problémák”, és ha késve fizetek, akkor sem fognak dutyiba dugni. Hát majd meglátjuk. Azért nem ártott volna, ha előbb betanítják a szakikat és csak utána startolnak. Ilyenkor eszembe jut, hogy ez valószínűleg Papua Új-Guiena-ban már nem téma.
   Soóky úrnak: ne adja fel, a remény hal meg utoljára, biztosan sokan ülünk ebben a hajóban, csupa rendes ember, valahogy már kell magunkat vigasztalni.

 50. Egy Füredi a sok horgász közül írta

  Megint eltelt egy év és még mindig nem lehet horgászni a Paksi kőgáton pedig mikor épült azt ígérték hogy a horgászok használhatják ami sok évig igy is volt.Nem értem az indokát tiltásnak mit zavarnak a csendes horgászok.Nem az jó ha minél többen élvezzük a Balatoni szabadságot nem az a cél hogy a Balaton mindenki számára hozzá férhető legyen.

  1. cinikus írta

   Csendesnek csendesek, de amit maguk mögött hagynak…

  2. APPEL MIKLÓS írta

   A kőgát be van kamerázva, tehát odabentről mindent látnak. MIért nem figyelmeztetik a szemetelő, és ha nincs javulás,akkor LAPÁT.