Oldal kiválasztása

Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.
Megosztás

2 952 hozzászólás

  1. Nagyon jó dolognak tartom, hogy most, hogy jobb idő van megint, a virushelyzetre tekintettel minden hétvégén tele a vendégház a kormányablak mögött. Az elmúlt években már megszokhattuk volna a hétvégi hangoskodást,éjjel kettőig tartó házibulikat,ami persze mind-mind munkavégzéssel kapcsolatos tevékenység. Komolyan elhiszi ezt bárki? Pár házzal arrébb sem tudunk sokszor pihenni a hangzavartól, ez senkit sem zavar???

    Válasz
  2. Tudom, hogy a járvány közepette nem ez a legfontosabb, de a a sétányon megint elszaporodtak a varjak. Nem kicsit, nagyon! Csak azért, hogy festegessem egy kicsit az ördögöt a falra, van ám madár influenza vírus is. De ami igazán sok van az a madár sz@r! Lehetne valamit intézni ez ügyben?? Hátha még is lesz szezon!

    Válasz
    • Nem csak a varjak szaporodtak el, hanem turisták is. Több ezres tömeg minden hétvégén. Maszk nélkül (tisztelet a kivételnek). Sorban állnak, esznek-isznak. Ugyanez Csopak és Tihany is! Vannak más szempontok is, mint „szegény” vendéglátósok, étterem -és szállodatulajdonosok!

      Válasz
  3. Tisztelt Városvezetés vagy kitudja milyen hivatal! Miért kell engedélyezni a Koloska völgyben az épitkezést? Miért kell hagyni hogy mindent beépítsenek? Nem fogják fel hogy ez nem fejlödés hanem környezetkárosítás?

    Válasz
  4. Szeretném felhívni döntéshozóink figyelmét arra, hogy igény lenne valamelyik újonnan épülő szabadidős parkunkban (lakótelep, forrás park) egy gördeszka-roller-görkorcsolya park kialakítására. Néhány százezer forintból megvalósítható lenne, és ezáltal biztonságosabb környezetben űzhetnék gyermekeink ezeket a sportokat. Nem az utcán autókat kerülgetve, vagy a Tagore sétány és környékének padkáit rongálva.
    Biztos vagyok benne, hogy üde színfoltja lenne városunknak egy ilyen létesítmény.

    Üdvözlettel:
    Apuka

    Válasz
  5. Mikor lesz végre megnyitva a Füred áruház mögötti lépcső, a tetőn már régen nem dolgoznak, a parkolóból kerülni kell a feljutáshoz.Ki az illetékes ebben? A választ köszönöm,ha valaki megteszi.

    Válasz
  6. Egyetértek nem lehet mindenkit arra rávenni, hogy komposztáljon. Ennek több oka is van. De, ha ez ilyen fontos, akkor a város biztosítson ingyenes komposztálót a lakosoknak, innentől kezdve joggal kérhetné számon, hogy komposztáljunk.

    Válasz
    • És a komposztáló mellé vegyenek nekünk gereblyét, vasvillát, metszőollót is. És biztosísanak valakit, aki időnként átforgatja a komposztot. És ha kész a komposzt, terítsék szét a kertünkben. És ha mindennel végeztek, akkor vigyenek el moziba is.

      Válasz
    • Természetesen a lakótelepen nem lehet/szokás komposztálni. Meg kell jegyezni, hogy a hulladékokról szóló törvény rögziti a „szennyező fizet ” elvet is, azaz a hulladéktermelő , a hulladékbirtokos ..felelős a hulladék kezeléséért, a hulladékgazdálkodás költségeinek megfizetéséért.. Tehát én nem hiszem, hogy a városnak ingyenes komposztálót kellene biztositani. Amit a város tudomásom szerint idén is biztositani fog, az a kéthetenkénti zöldhulladék szállitás áprilistól novemberig, ebből is a nyolc alkalommal történő szállitáson felüli (ezt az NHKV biztositja) rész.
      Folyik egy biomassza fűtőmű létrehozásának projektje , amihez felhasználható lehet a város biológiai hulladéka is , ez véleményem szerint biztató megoldást körvonalaz.

      Válasz
      • Tisztelt Probio! A balatonfüredi lakosok boven fizetnek annyi epitmeny- es mas helyi adot, amiert joggal varhatjak el ezt a szolgaltatast normalis szinvonalon, mint korabban. Ez a komposztaljunk szlogen egy nagyvonalu ketszinuseg. A zoldteruleteket onkormanyzati engedellyel irtjak varosszerte, eleg csak korbenezni, mi zajlik az aracsi focipalya kornyeken vagy a setany csopak feloli reszen… Arrol nem is beszelve, hogy agakat evekig tart komposztalni, vagy a lakotelepi reszeken is szamarsag ez a fajta leegyszerusito megkozelites… Az orszag egyik leggazdagabb varosa tenyleg ezen akar sporolni? Inkabb peldamutato modon a biomassza projektet kellett volna mar reg elinditani!

        Válasz
        • Lassan az építményadón kívül semmit sem fizetünk helyben. Szép példája ennek a NAV kiküldte tértivevényes súlyadó, ami miatt a Covid ellenére mehettünk a Postára és vehettük át és fizethettük be felfelé kerekítve.

          Válasz
    • Tisztelt Perczel Annamária, igaza van , problémát jelent az áramlási viszonyok miatt is az iszaplerekódás. Ennek megoldására több szervezet készitett már többféle javaslatot, nálunk is tervbe van véve, hiszen az iszapkotrást és a mederhomokozást is terveztetni-engedélyeztetni kell. Ez hamarosan rendelkezésre áll mindkét strandunkra. Ami nagyobb probléma, az a finanszirozás, hiszen e tekintetben több százmilliós ennek költsége, ami véleményem szerint nem oldható meg a strandok esetében helyi forrásból, ehhez számitunk állami segitségre is. Tehát én a nyárra történő iszapkotrást, mederhomokozást nem látom megvalósithatónak még.

      Válasz
  7. Hallgattam a hiradót a strandfejlesztésekről. Nagyon jó! DE Az Esterhazy strand tavaly ha vizbe mentem akkor a bójákig és szinte fel lábszárig iszapba süllyedős volt. Lesz valami meder karbantartás? Valami kotrás? A választ köszönöm.

    Válasz
    • Kedves Annamária. A Balaton – még – élővíz, de többen gondolkodnak a kicsempézésén.

      Válasz
    • Zöld hulladék témában: nem tudunk és nincs is rá lehetőségünk a kertünkben komposztálni, mivel a város nem oldja meg, itt ott látok már kihajított zöld hulladékot , villanyoszlop közé begyűrve, behalmozva, fás szárú hulladékot egyáltalán nem viszik el, hát akkor marad a kommunális hulladékba nyomkodás, hát ha ez jó a városnak, tessék. Elpucolom én is a kommunálisban vagy egyesek majd kiszórják az erdőbe, többen már így tesznek…. Gratulálok a Pro Bio-nak, eddig működött a tavaszi lemetszett ágak elszállítása, hát most majd győzzék eltakarítani minden felől…..

      Válasz
  8. Lehetne kirakni egy táblát a Tamás hegyre hogy „ne szemeteljetek látogatók”, mellé egy kukát használati útmutatóval? Köszönjük szépen!

    Válasz
    • A keresztnél van szemétgyűjtő és a kilátónál is. Amikor a múltkor arra jártam, mindkettő teljesen tele volt, és a környékét is elborította a szemét. Készítettem fényképeket róla, de ide sajnos nem lehet föltenni. Hiába helyeznek ki szemétgyűjtőket, ha nem ürítik őket rendszeresen, olyan, mintha nem is lenne.
      Táblát kirakni szerintem fölösleges, mindenki tudja, hogy a szemetelés mivel jár. Aki ezzel nem törődik, annak kitáblázhatják az egész hegyet, akkor sem érdekli, és ugyanúgy szemetel. Sajnos.

      Válasz
  9. Az olaszok jövő hétfőtől már meglépik: „tilos a városok, települések közötti közlekedés, és a lakóhelyet is csak engedéllyel lehet elhagyni.”

    Válasz
    • Szkeptikusnak: az olaszokat talán hagyjuk. Havonta legalább kétszer „meglépnek” valamit, ismert eredménnyel. Az elmúlt 60-70 évben legalább ugyanennyi kormányuk volt, akkor pont a vírus ügyben jobbak nálunk? Lakóhelyelhagyási tilalom pedig mit hozhat? van még valaki ma, aki csak egy lépést is tesz fölöslegesen? De Nem Értem-nek másrészt nagyon igaza van: legyen lakóhely elhagyási tilalom, de így: péntek estétől hétfő hajnalig!! Az jót tenne mindenkinek. És akkor nem lep el minket az a siserehad, aki a sokkal fertőzöttebb nagyvárosokból hozza hozzánk a bajt.

      Válasz
      • Azt kell, hogy mondjam, a fertőzés ilyen brutális mértékű terjedése mindenképpen összefügg a mobilitással. Sajnos az emberek egyre türelmetlenebbek, és még mindig nem fogják föl, hogy ez az egész már valóban élet-halál kérdése.

        Válasz
      • Hát mi, az értelmesebbek tavaly sem hittük, hogy miénk a világ. Csak fentről ezt kommunikálták. Akinek volt esze, akkor sem ment le a tömött strandra, stb. sajnos erősen látszik, hogy az ország nagy része gondolkodásmentes, és nem kapcsol el az M1ről.

        Válasz
        • Ön nem hallott még olyanról, hogy irónia? Tanítják az általános iskolában irodalomórán…

          Válasz
          • Hol? Az ön által írtakban semmi ironikus nem volt. Ha a szándéka az lett volna az más. Gondolatolvasást sem tanultam …

  10. Nem értem, miért nem rendelnek el idén is lakhelyelhagyási tilalmat, tavaly jól működött. A hét végén ismét ránk zúdul a tömeg, kinek jó ez? Csak az jöhessen a városba, akinek van itt ingatlana, nem olyan bonyolult ez! Ha ez így megy tovább, kapunk a nyakunkba olyan negyedik hullámot, hogy megnézhetjük magunkat. Tavaly nyáron is azt hittük, hogy miénk a világ, az lett belőle, ami most van: naponta csúcsot dönt a fertőzöttek, elhunytak, lélegeztetőgépen lévők száma. Még ez sem elég? Mi kell még, hogy lehiggadjunk végre, és ne a nyári adriai nyaralásról ábrándozzunk egyfolytában?
    De egyeseknek nagyon jó lehet, hogy az a legnagyobb problémájuk, lesz-e idén is „virágosítási” verseny.

    Válasz
    • Ugyanazért, amiért a miniszterelnök súlyos két hét elé nézünk bejelentése után csak egy héttel hirdették ki a felemás zárásokat, de azzal is a kihirdetés után három napot várva.

      Válasz
  11. Lesz idén és ha igen mikor Balatonfüred virágosítási verseny?

    Válasz
    • Kedves Irén, az önkormányzat április közepén tervezi kiírni a virágosítási versenyt, ha az aktuális járvány-helyzet erre lehetőséget ad. Üdv a szerk.

      Válasz
  12. Eötvös suli sorsa. Jó lenne, ha a leendő elsősök szüleit is bevonnák a szavazásba, még ha informálisan is. Mi is érintettek vagyunk! Az Eötvös egy igen jó hírű iskola, az épület is rendben van, és van elég diák is, szuper a sakkpalota. Miért kell átvenni? Anno a Bemet „megmentette” a Református Egyház, de az Eötvöst nem kell megmenteni semmitől. Él és virul, szép épület, felújítva, híres iskola, jó tanárok, boldog és ügyes, sikeres diákok. Ez így jó. Nem kell változtatni, belenyúlni. A Katolikus Egyház meg csináljon magának egy iskolát, ha már iskolát akar! Az Eötvös „nem eladó”! Tisztelt Polgármester Úr! Ha már a Klik hallgat és nem tesz semmit (legalábbis nem érezzük), legalább Ön tegyen valamit! Védje meg az Eötvöst az egyházi átvételtől!

    Válasz
    • Az iskolát a szülők védhetik meg a szavazataikkal. Jelen helyzetben már mindenki tudja mérlegelni a lehetőségeket, reméljük felelős döntést hoznak. Az iskola pedig jobban tenné, ha nem kacsingatna új fenntartók felé anélkül, hogy erről a szülők véleményét előzetesen kikérné. A leendő elsős szülők a véleményüket a gyerek beiratásával vagy más iskola választásával mondhatják el. A jelenleg hittanra járó Eötvös iskolai diákok számából kiindulva nincs igény az egyházi oktatásra.

      Válasz
  13. Az Eötvös iskola vezetősége kokettált az evangélikusokkal, ez visszaütött. Kár volt kavarni. Az érsek mondandója világos, a maga szempontjából, csakhogy nem meggyőző, ettől nem fogom azt gondolni jöjjenek a katolikusok. A tankerületet hagyjuk, azok csak a hallgatásban, odázásban jók. Érthetetlen, hogy a kormány miért tett egy kerékkötőt a rendszerbe. A szülők hozzáállása érthető. Az szerintem nem járja, hogy beiratom a gyerekem egy állami fenntartású iskolába, aztán időközben, kihúzzák alóla a talajt és katolikus lesz a suli és hittanozni kell. Minimum az hogy felmenő rendszerben vennék át, kezdjék az elsősökkel, de így nem lehet semmiképp támogatni.

    Válasz
    • Régen tudományos szocializmust kellett tanulni, meg politikai gazdaságtant, most van helyette hittan. Nem változik itt semmi!(Fontosnak tartom megjegyezni: az egyháztörténet, a vallások – úgy a nyugati, mint a keleti – tanításának ismerete rendkívül fontos a kultúra megértése és befogadása szempontjából, nem erről beszélek!!)

      Válasz
  14. Ez az állandó komposztálásra ösztökélés egy vicc. Nem lehet csak ez az egyetlen megoldás, ez kivitelezhetetlen. És akkor ugye ne égessen az ember egy faágat sem, mert nem szabad.

    Válasz
  15. A befektetők pumpálják fel az ingatlanok árait. Teljesen jó az ingatlanos cikk, próbáltunk keresni lakást Füreden, gyakorlatilag feladtuk. Eszement ami van. Az nem normális, hogy lassan 40 millió alatt nem lehet kapni egy elfogadható lakást a városban. Hogy maradjanak akkor itt a fiatalok? Kinek van pályakezdőként ennyi pénze, hogy beszálljon egy lakásba? A munkabérek fasorban sincsenek a kínálathoz, nem tudom meddig nyílhat még az olló!

    Válasz
    • Az a gyanúm, hogy az említett befektetők csupán élnek a lehetőséggel. Az árakat az eszement kereslet nyomja föl ennyire, így működik a piac. Miért adjak el egy lakást 30 millióért, ha ötvenet is megadnak érte? Ki az az őrült, aki így tenne? Füred valamiért kedvenc, menő hely lett a pénzesek körében, sikk birtokolni egy füredi ingatlant, még ha csak néhány napot is tölt benne a tulajdonos – pár szelfi erejéig, ami aztán mehet valamelyik közösségi oldalra. Igen, nagyon kilengett az inga, de úgy tűnik, még mindig nem érte el a szélső helyzetet. Aztán törvényszerűen ki fog majd lengeni a másik irányba is, na akkor lesz itt majd eszement kapkodás. Láthatjuk, hogy a globális fölmelegedés egyáltalán nem tesz jót a Balatonnak, az ökológusok kongatják is a vészharangot, de erre sajnos senki nem figyel. Meg ha figyelne is, mit tehetünk az ellen, hogy a tó átlagos vízhőmérséklete évről évre emelkedik (=algásodás és annak következményei)?

      Válasz
  16. A tavasz első jeleire hétvégenként megjelentek újra nagyobb számban a turisták a sétányon, így felértékelődött a Tagore sétányon levő köz-WC jelentősége. Tisztasága rendben van, de elég furcsa, hogy ebben a vírusos helyzetben, mikor nagyon fontos a kézmosás szerepe, a kézmosóban nincsen meleg víz. A csap meleg víz oldala el van zárva. Az ott alkalmazásban levő hölgy azt mondta, hogy nem régóta van itt, de azóta még nem is volt meleg víz. Talán nem lehet olyan szegény Balatonfüred, hogy a tömegek által használt köz-WC-ben meleg vizet biztosítson, nem is beszélve esetleges kézfertőtlenítőről.

    Válasz
    • Ott legalább van nyilvános WC! Viszont a város felső részében egyáltalán nincs. Kényszermegoldásként az ember bemegy a Rendelőintézet vagy a Polgármesteri Hivatal, esetleg a Kormányhivatal WC-jébe, bár most a járvány miatt ezek sem vehetők igénybe. Abszurdum, hogy egy ilyen „menő” városban nincsenek nyilvános WC-k, ez sok mindent elmond. Abban bízom, hogy a most indult rekonstrukció tervezői gondoltak erre – vagy ne legyek naiv? Hogy létezik az, hogy egy ilyen alapvető igénnyel senki nem törődik? Kinek a feladata a város üzemeltetése?

      Válasz
    • tisztelt Somogyi ur, megnyugtato, hogy egy szakmáben jártas személy áll a Probio élen. Sajnos Ön ennek ellenére álomvilágban él. A lakotelepen lakok hol tudják a konyhai hulladékot komposztálni. Szerintem minden a hagyományos kukában landol. Ez pedig teljesen ellentétben áll az Ön környezetbarát hulladékgazdálkodásával. A megritkitott zöldhulladék szállitás is azt eredményezi, hogy a szelektálás nem töténik meg. Mindenki megprobálja a hulladékát valahogy eltüntetni.
      Nálunk Germeringben a nyári idöszakban hetetnte, télen 2 hetente viszik el a Zöld- (konyhai) hulladékot. Talán lehetne tanulni

      Válasz
  17. A polgármester úr szerint a Huray utcába tervezett konferencia-központ tovább élénkítheti a város idegenforgalmát és bővül a szálláshelyek száma. Hadd kérdezzem meg: tényleg muszáj még tovább „élénkíteni” az idegenforgalmat? És még mindig nem elég a szálláshely a városban? Még több ember jöjjön ide, még több bevétel realizálódjon? Felső határ a csillagos ég? Mit bír még el ez a város, illetve az állandóan itt lakók? Egyedül a színház- és rendezvényterem létrehozásával értek egyet, mert az nonszensz, hogy nincs a városnak ilyen értelmű, és a város hírnevéhez méltó létesítménye. (Mert hogy az Anna bálnak is helyt adó épület tudtommal nem a város tulajdona – de ha tévedek, javítsanak ki!)

    Válasz
    • A konferenciázók nem a túlzsúfolt nyári szezonban tartják a rendezvényeiket, akkor szabin vannak ők is, hanem jellemzően ősszel, télen. Szóval ők akkor lesznek itt a városban, amikor nem gond, nincsenek sokan, ráadásul tapasztalatom szerint a konferenciázók nem igen mozognak a városban, inkább a szálláshelyükön lazulnak. Az kérdés, mennyi vendéget bír el a város, szerintem eléggé a csúcs közelében vagyunk. Viszont szerintem a város okosan igyekszik „kicserélni” az ideérkező vendégkört, a minőségibb turizmus felé lép, a rengeteg galériával, a programokkal, a kínálattal, a város kinézete, jellege, állapota is inkább a beérkezett rétegnek hívogató. Reméljük ez sikerül, mert ez nekünk helyieknek is jobb lenne.

      Válasz
  18. Lehangoló és kiábrándító, ahogy a három, fiatalon elhunyt színésznő (Szöllősy Nina, Szilágyi Nina és Balla Béláné Gildai Ernesztina) sírja kinéz az arácsi temetőben. Ha már olyan büszke a város a reformkori múltjára, ezt hirdeti minden fórumon és bőségesen profitál is belőle, akkor miért nem szán egy bizonyos keretösszeget arra, hogy ezek – a város történelme szempontjából is jelentős – síremlékek úgy nézzenek ki, ahogy azt az emlékezet megkívánja? Talán nincs gazdája ennek a területnek? A sírkövekre vésett szövegek alig, vagy egyáltalán nem olvashatók, a középső sírkő megdőlt és az egész roppant elhanyagolt állapotot mutat. Annyi mindenre jut pénz ebben a városban, közös múltunk emlékeinek ápolására és gondozására vajon miért nem?

    Válasz
  19. Tisztelt Somogyi úr, itt a tavasz mindenki metszi a gyümölcsfáit, mikor indul a zöldhulladék szállítás? A Probio honlapján szinte valamennyi bejegyzés 2020 évről szól. Ideje lenne az információkat aktualizálni.

    Válasz
    • Tisztelt Brokhorst! A zöld hulladék szállitása szokás szerint április elején indul, mint már évek óta. Jelenleg még a feltételek, részletek tisztázása folyik a megrendelővel. Ez úton is kérem és javasolom, hogy lehetőség szerint mindenki a saját telkén próbálja környezetbarát módon megoldani ennek a hasznos hulladéknak a feldolgozását, komposztálását, hasznositását. Lehet mulcsozni a füvet, szecskázni a fásszárúakat, vagy vegyes tüzelésű kályhában télen fűtőanyagként hasznositani, a lombokat komposztálni, tápanyagként visszahasznositani.

      Válasz
      • Értem ezt a komposztálásra törekvést, de azért ezzel mindent nem lehet megoldani. Itt a tavasz, mindenki metsz, nemcsak kisújjnyi ágakat, lomb is van, egy átlagos családi háznál, amiből ugye nincs kevés a városban, elég sok zöldhulladék gyűlik össze. Hol van még április? Én nem tudom, de mi ezt nem tudjuk mind komposztálni, ez nem életszerű. Miért nem reagál a város arra, hogy sokkal korábban itt a tavasz, miért nem lehet legalább egy szállítást elvégezni? Megint a pénz? Akkor költsenek kevesebbet a tök fölösleges marketingre vagy a programokra, de ez véleményem szerint elég fontos lenne, ha fontosak a helyi lakosok igényei is.

        Válasz
        • Nem beszélve a társasházak közös zöldterületeiről, ahol talán fölállítható egy komposztáló valahol (közös megegyezéssel), csak utána mi a csudát csinálnak a komposzttal? Nincs se konyhakert, se virágoskert, ahol fölhasználhatnák.

          Válasz
  20. A kérdéses általános iskola névadójáról írja a Wikipedia: 1894 – vallás- és közoktatásügyi miniszterként… NÉGYSZÁZ új NÉPISKOLÁT hozott létre minisztersége 7 hónapja alatt… Elgondolkodtató!

    Válasz
    • Az akkor volt. Most meg 2021-et írunk! Persze, gondolkodni azért nem árt!

      Válasz
    • A vallás alatt nagyon sok tudást is kapnak a gyerekek aminek tudása hozzá tartozik az alap müveltséghez, itt ahol élek. Nem kell „vallásosnak” lenni a szülöknek. Én az 50-es években születtem M-országon és a mai napig szégyelem, hogy nem tudok olyan dolgokat amit kellene a vallásokról, bibliában megírt dolgokról pláne most amikor keveredik az 5 nagy vallás a vándorlások miatt.

      Válasz
      • Az alapműveltséghez a magyar helyesírás is hozzátartozik, amit viszont, minden általános iskolában tanítanak, de láthatóan ezzel akadnak gondjai. Ne haragudjon, nem kioktatni szeretném, de ha a műveltségről értekezik, akkor nem árt ezzel is tisztában lennie.

        Válasz
        • Nincs gondom a magyar helyesirással miután nincs rá szükségem! Másnak úgy tünik ez jelent problémát nem a lényeg, hogy a gyerek tudja mi a karácsony, húsvét, vizkereszt stb! Amire rámutattam az a komunizmusban felnött generáció alapmüveltség hiánya. Nem kívánok vitába szállni, föleg nem vallási kérdés miatt! Megteszi ezt más aki nagyon tudja a magyar helyesírást!

          Válasz
          • Alapmüveltség (sic!) Sok Nyelven. Erre mondják, ha hallgatott volna, bölcsebb maradt volna.

        • Azt gondolja, hogy a katolikus iskolában az öt nagy világvallásról majd érdemi tudást kapnak a gyerekek? Én ezt nem gondolom. Azt sem támogatom, hogy a három füredi általános iskola közül kettő egyházi fenntartású legyen. Aki vallásos neveltetést szeretne, annak meg van a lehetősége a városban.

          Válasz
      • A Bibliát meg lehet ismerni, a különböző egyházak tanait meg lehet ismerni anélkül, hogy egyházi fenntartású iskolába járnánk. Ha pedig ragaszkodnak a szülők ehhez, akkor erre meg van a lehetőség a városban, a református iskolában, az egyik középiskola pedig a bencések kezében van. Szerintem ennyi bőven elég egy városban az egyházi oktatás jelenlétéből.

        Válasz
  21. Érdekelne mikor és milyen formában szavazhatnak majd a szülők és a pedagógusok az Eötvös iskola fenntartásáról? Minél előbb márciusban meg kellene tartani ezt.

    Válasz
  22. Ennyire vallásosak lennénk hogy hittanra kell majd járnia lassan minden füredi gyereknek? Nagyon remélem hogy tényleg úgy van mi szülők elutasító döntése elég ahhoz hogy maradjon az iskola eredeti formájában.

    Válasz
  23. Nem kell több városi iskolát az egyháznak adni. Se a katolikusoknak, se az evangélikusoknak, akikkel paktáltak. A szent benedek suli sem lett semmivel jobb mint előtte, hiába az egyház.

    Válasz
    • Az iskola vezetése kereste az egyházi fenntartás lehetőségét csak nem a katolikusokkal, és ebből lett a probléma. Érintett vagyok szülőként, ezért nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni, de mi határozottan azt szeretnénk egyik egyház se vegye át az iskolát, ha pedig erről elkezd egyeztetni az iskola, az minimum elvárás lenne hogy előtte készítsen egy igényfelmérést az idejáró diákok között.

      Válasz
  24. Most, hogy hirtelen melegebbre fordult az idő, egyre hangosabbak a cinkék a kertben. Az utcán végig hangzik: Nyitnikék! Nyitnikék! Nem tudom, ez elhallatszik-e az operatív törzsig? Igaz, a cinkék könnyen hangoskodnak, nem tartoznak a veszélyeztetett kategóriába.

    Válasz
  25. Ha már az autózás szóba került! A Bfüredet Aszóföt összekötö felsö úton jó lenne ha a felhordott sarat eltakarítanák a fuvarozó vállalkozók, traktorosok stb. Elhiszem hogy most saras a föld de legyenek szivesek tisztán tartani! Az autóslk, kerékpárosok, motorosok nevében köszönjük!

    Válasz
  26. Február 18. Tombol a tél. A térdig érő havat viharos északi szél hordja, fennakadások vannak a közlekedésben, már az ellátás is akadozik. A Balaton jege 25 cm-re hízott, már egy tankot is elbírna. Az égbolt reménytelenül szürke, éjszaka mínusz 20 fokot mérnek, de nap közben is keményen fagy. Bezárkózik a világ. EGY FENÉT! A hőmérő valóban 20 fokot mutat, de pluszban. Félmeztelenül napozom az erkélyen, a bőrömet szinte égeti a nap. A hóvirágok a kertben már rég elnyíltak.
    Erre mondaná Besenyő Pista bácsi: Normááális?!?

    Válasz
  27. Én nem tudom. Sokat autózom, de nem az a tapasztalatom, hogy Füreden rosszak lennének az utak. Sőt, a környékkel összevetve, hogy Pestet vagy Veszprémet ne is hozzam ide, jók a közlekedési viszonyok. Vannak kátyúk és vannak hibák, de azt leszűrni és ilyen vehemenciával, ahogy ön teszi, hogy itt milyen áldatlan állapotok vannak nem tudom értelmezni. Én nem így érzem.

    Válasz
    • Kedves Autos, megnyugtato, hogy neked minden tetszik. Kiváncsi lennék az autod futomübeállitásának értékeire és a lengéscsillpitoinak állapotára. Meg hogy egy javitás mennibe kerülne

      Válasz
      • Jaj, micsoda indulatok. Ácsi, nem azt írtam, hogy minden szép és jó és rózsaszín ködben autókázom a városban, ott vannak a betűk, tessék elolvasni, csupán azt, hogy az a drámai kép, amit valaki itt elővezetett szerintem erős túlzás. És tényleg nem kellett még lengéscsillapítót cserélnem, nem tehetek róla. Igen, jártam Európában, látom a különbséget. Nem értem, ha valaki ír itt valamit, ami nem egyből a lebecsmérlése mindennek, ami füredi, akkor egyből lenyomják.

        Válasz
        • Nehéz ma olyanról írni, ami európai összehasonlításban pozitív lenne. Az utóbbi 20 évben egyre messzebb kerültünk Európától, szinte mindenben. Balatonfüred talán egy kicsit lassabban távolodik, de távolodik. Vannak apró örömök, de azokat is elnyomja a propaganda.

          Válasz
        • Kedves Autos, én csak a következöt szeretném a vitához hozzá füzni: Horvath Mihály utca a vasutállomás és uszuda közöztti szakasza; Arács-Csopak összekötö ut (romai ut); Horvath Ádám utca valamennyi az utobbi 1-2 évben készült. A felületük olyan mint egy mosodeszkáé, ez egy müvészet, mert ugyanazzal a gépepel épitik mint a világon máshol, ott azonban olyan az utfelület mint a tükör. Az ut szélén a padka ( csak szészben van kikövezve a többi gyep) magasabb mint az uttest, oriási pocsolyák vannak esö után mert ez miatt nem tud a viz elfolyni. Persze szakképzelten erdélyi meg ukran segédmunkásoktol mit lehet elvárni Szoval ennyit a magyar utépitési müvészetröl. Mig ez nem változik nem kell csodalkozni az utak minöségén.

          Válasz
          • Egy pillanatig nem állítottam, hogy nincsenek úthibák, amiket felsorolt bizonyára így is van. Főleg a tél végefelé vannak felfagyások, kátyúk. Csak arra reagáltam, aki szerintem durván eltúlozva pocskondiázta a várost, meghogy lengéscsillapítót meg mittudomén még mit kell cserélnie a füredi utak miatt. Ezt most is erős túlzásnak tartom.

          • Szerintem is szép és jó város Füred, de Autos hozzászólásával is egyet kell értsek. Sajnos a mostanság elkészült utak minősége ha nem is kritikán aluli, de a jó minőségtől messze vannak. Nem is értem…ugyanazt a technológiát használják (vagy kellene használni) mint külföldön. Mindenesetre ezeken az utakon mostanság végig menve olyan, mintha hullámvasutoznék…az útszélekről nem beszélnék…botrányos. Illetve megemlitenék pár rettentő példát, pl. Völgy út, Noszlopy út Fürdő utca felöli szakasza (JÁRDA NÉLKÜL).. de azért szeretem Füredet…

        • Kedves Anzsu, az élhetöséghez annyit szeretnék hozzáfüzni. 2020 nyarán foglalni szerettem volna egy 4 személyes (2 felnött 2 gyrek) családnak 1 hetes üdülést . A szállodákat nem lehet megfizetni, apartman valamivel olcsobb, az éttermek drágábbak mint Austriában vagy olaszországba. En nem látom hogy ez miert élhetö város. Végül is Horvatországban 10 napot nyaraltunk annyi pénzért mint egy füredi szálloda került volna. Félpanzio, gourme minöségben.
          Hajrá Balaton. hajrá Füred

          Válasz
          • Nem vitatom. Van ilyen is. Horvátországgal példálózni viszont nem túl szerencsés, mi is szeretjük, számtalanszor nyaraltunk ott, de brutálisan drága. Minden pofátlanul drága náluk, az autópályától kezdve a sörön át az éttermekig. Füred szerintem élhető város, szeretünk itt élni, az apartmanok ára egyáltalán nem befolyásol ebben, persze nekem könnyű, nincs apartmanra szükségem.

      • Na ki? Azt írja a „Zsidó Kiválóságok Háza nem a tájba illő, már ott van, el kell fogadjuk.” Szerintem nem el kell fogadjuk, hanem emeli a környék nívóját, esztétikus az épület, ami jelleget ad egy területnek. Már megbocsásson, de mi lenne itt tájba illő? Szomszédságában elég leromlott állapotú, bocsánat, de teljesen jellegtelen ház, másik szomszédságában Tüzép, az utcában semmilyen építészeti jellegzetességet nem mutató családi házak, hol szépen gondozott, hol leromlott állapotban, és egy evangélikus templom. Ha ide tájba illőt építenénk, akkor az sajnos egy teljesen jellegtelen, egykori tucat családiháznak kellene lennie. Miért kellene ilyet építeni ide, most 2021-ben? Kinek és miért lenne az jó? Ráadásul ugye itt egy történelmi múlttal rendelkező épületről beszélünk, amit kivakartak szó szerint a sz…arból, és kapott egy új fogadóépületet, teljesen más funkcióval, ami nem imitálhatja a pár száz évvel ezelőtti építkezést. Ennek a kettőnek az együttes jelenléte teszi izgalmassá az épületet, járul hozzá ahhoz, hogy a város egyik építészeti értéke legyen. Nos, ha ez a lakosságra lett volna bízva, ide értve magamat is, akkor ez nem valósulhatott volna meg. Jó, hogy végül az lett, ami. Legyünk rá büszkék, örüljünk neki, de ha ez nem megy, legalább azt jó lenne elérni, hogy ne ekézzük csak úgy csípőből.

        Válasz
    • Jártál Te már Európában? Vagy csak Ausztriában? Amikor éjszaka érek vissza, egyből lehet tudni, mikor léptem, át a határt. Mert van határ. És nem csak az utak minőségével van itt probléma. Nappal még látványosabb, és ha még az emberekkel is kommunikálsz…Nem csoda, hogy olyan sok ingázó inkább a másik oldalon maradt:(

      Válasz
    • Egyetértek Gabi véleményével. Nekem is ez jut eszembe ha letenye felé megyek az autopályán. Valamennyi hidnál kb. 10 cm-el le van süllyedve apálya. Az 100Km7H-nál egy olyan ütés a futomünek ami hihetetlen kárt okoz az autoban. Egy ideig ez nem látszik, csak a müszaki vizsgánálderülnek ki a hibák.
      Van pénz erdelyben sipályát épiteni sziriában templomokat épiteni de a magyar utakra nem jut. Magyarország jobban teljesit.

      Válasz
    • nem ha jegyzetfüzettel jártam volna füreden akkor még most is jegyzetelhetnék, annyi problema van. Pl. menny át az autoddal a vasiti átjáron a kersztezödés irányába. Ha ez a véleményed szerint kiválo minöség akkor arra következtetek, soha nem voltál füredn kivül. Ajánlom tegyél egy utazást barmely országban a nyugati hatàron tul.

      Válasz
  28. Kedves Csalódott Vidéki!

    Sajnálom, hogy a mi VÁROSUNK Neked ezt az élményt jelentette. Amennyiben mégis arra szánod a szabadidődet, hogy ismét városunkba látogass, szeretettel felhívom a figyelmedet arra, hogy mi fürediek miért vagyunk büszkék városunkra, miért szeretünk itt élni: Balaton. a legnagyobb csoda, amivel nem lehet betelni. Minden évszakban, minden nap, minden napszakban más arcát mutatja, órákon keresztül lehet csodálni. A tiszta levegő, a virágos parkok, ligetek, a Szívkórház, a Tagore sétány, a reformkori városrész, a hajók, vitorlások, a vízi madarak, az árnyas, rendezett utcák, a sport, a múzeumok, a művészeti alkotások, a Panteon, az iskolák, a strandok, a kulturális élet, a gasztronómia, a cukrászdák, éttermek, kávézók és hosszan sorolhatnám még, hogy miért jó nekünk ez a város. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmet az úthibákra, biztos igazad van, de hidd el szinte minden nap autóval közlekedem a városban, de fel sem tűntek az általad felsorolt hibák, valószínű, minden településen előfordulhat.Hidd el, ha hosszabb időt eltöltesz Füreden, Te is megérzed azt, amiért mi nem cserélnénk senkivel lakóhelyet.

    Válasz
    • kedves Anzsu, a jo levegö kijelentésed egy kicsit sántit. Nem tudom te hol laksz de nálunk itt az Öreghegyen olyan büz van ha felhös az ég és szélcsend van hogy még maszkban sem ajánlatos kimenni.

      Válasz
  29. tegnap meglátogattam a egekig dicsért Füredet. Annyira büszkék vagytok a városra, de az utjaitok olyan pocsékok, hogy szinte lehetetlen közlekedni. A 71-en olyan kátyuk és lesüllyedt aknafedlapok vannak, ha az ember belehajt a lökésgátlo kiakad. A kempigi körforgalomban majd kiesek az ember az autobol olyan hepe hupás a burkolat. Ugyanez a helyzet a halászkertnél amikor a 71-röl lekanyarodunk. A Csokonai utcában a Blaha mellet a macskakövezés teljesen le van süllyedve, olyan mint ha az ember a viharos Balatonon közlekedne. A kerek templomtol a 71-ig ugyan ez a helyzet. Ez egy rövid körut volt nálatok, de ennyi elég is volt a legélhetöbb városbol.

    Válasz
    • Vicces ez az indulat. Jól körbejárta a várost vendégként jegyzetfüzettel a kezében 🙂 Bizony, sok úthiba van, javítani kellene, persze ennek sok köze nincs ahhoz, mitől élhető és szerethető egy város. A 71-es egyébként nem városi kezelésben van, ahogy az összes más településen is, az állami tulajdon, az út felújítása tehát nem ide tartozik.

      Válasz
      • Azért nincs igaza kedves „Helyi írta”, mert a 71-esen is közlekednek fürediek, bizonyára Ön is. Ide tartozik nagyon is, van ennek a térségnek egy országgyűlési képviselője, esetleg meg lehetne keresni a problémával, intézhetne egy kis útfelújítást nekünk.

        Válasz
        • Persze intézhetne, gondolom nem Ön az egyetlen akinek ez eszébe jutott. a 71-es a legfrekventáltabb út, eléggé szemelőtt van. De akkor miben is tévedtem? Nem azt írtam, hogy nem közlekedek rajta, hanem azt állami tulajdonban van az út és nem önkormányzatiban, kvázi szépen kérni lehet, aztán ennyi. Mellesleg pár hete ezen az oldalon volt hír, hogy megcsinálják majd a 71-es Germering utca csomópontot, brutál állami beruházás lesz.

          Válasz
        • És akkor most várjuk meg, hogy kész legyen és utána mondjuk azt, hogy nem tetszik.Azért az „építészeknek” is lehetne egy kis szépérzékük, vagy esetleg azt nem tanítják, hogy mi a tájba illő? Gyerekkoromba nem csak egyenes vonalzók voltak, volt olyan is amin ívek voltak, görbe vonalzónak hívják, de utána néztem és most is kapni ilyet.
          A példák sem jók, orvos, pék, buszsofőr, ezek egyszeri alkalmak, de amit építenek az megmarad, utána már késő bánat.
          Látjuk a buszpályaudvart is, minden rendben, csak buszpályaudvarnak nem alkalmas. „A Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarájának különdíja: Balatonfüred, Vasútállomás és buszpályaudvar épülete (Tervező: Gyarmati Tamás)”.” Nagyon örülünk a díjaknak, különösen azért, mert az elismerések azt mutatják, a reformkori városrészen kívül is vannak színvonalas épületek a városban – fogalmazott Holczer András, alpolgármester a díjátadón.”Röhej. Ez nagy „színvonalas épület”, nem csináltak semmit csak beburkolták, előszőr az sem sikerült.
          A giminél meg nem tűnt fel a tervezőnek, hogy a falon van egy díszítő kerámia, simán megtervezte a feljárót. Ezért fogadjuk a terveket fenntartással a Lóczy barlangnál. Na szóval hagyjuk ezt az építészet egy szakma kijelentést, ezt mindenki tudja nem kell kioktatni, de talán nem az íróasztalnál kéne tervezni.

          Válasz
          • Bármikor mondhatja, hogy nem tetszik. Olyan még nem volt, hogy egy épület vagy bármilyen kreatív elgondolásnak a megvalósítása mindenkinek tetszene. Ez lehetetlen és nem is ez a dolguk. A Zsidó Kiválóságok Háza ellen például mennyi prüszkölés ment itt nem is olyan régen, sokszor minősíthetetlen stílusban, most meg már teljesen elfogadott épületté vált. Érdekes, hogy ha nem a saját véleményével azonos véleményt olvas, akkor az egyből kioktatás. Az ember a saját burkából nehezen lép ki, nehezen fogadja el, hogy vannak másféle burkok is. Ne haragudjon, de az ön stílusában is van egy adag lesajnáló indulat, innen nézve főleg érdekes, hogy ezt viszont másoktól számonkéri. Néhány megjegyzés.
            Csak egyszer diagnosztizálja félre a nőgyógyász a feleségünket vagy a lányunkat, a buszsofőr csak egyszer nézzen el egy elsőbbségadás táblát, máris nem egyszeri a baj, ugye. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy nem vezet jóra, ha a konyhaasztal mellől kiabálunk bele olyan dolgokba, amikhez nem értünk.
            A buszállomás kitűnően működik, sokkal de sokkal kulturáltabb a környezet, mint volt. Az épületet nem lehetett lebontani, ezért találták ki a lehetőségekhez képest átalakítását. Nem értem a gúnyt. Kérem, fogadja el, hogy vannak, akiknek tetszik a buszállomás és örömmel használják, mert sokkal jobb mint a korábbi pusztulat.
            A gimnáziumi kerámiáról már sokszor volt szó, tudjuk mi történt. Jól hangzik, hangulatkeltésre jó, amit ír, hogy a béna építész nem vette észre, hogy ott van a plasztika, – de tudjuk, nem ez a valóság. Mellesleg évtizedeken keresztül a kutyát nem érdekelte itt ez a plasztika, ott lapult meg a növény dzsumbuj mögött, baromi rossz állapotban – nem emlékszem, hogy felszólalt volna bárki is, hogy ejnye-bejnye. Az iskola elegáns és szép lett, örülök, hogy megcsinálták, (mondjuk jóval korábban kellett volna) kár, hogy ennek sem tudunk örülni.

          • Nem akarok belemenni ebbe a vitába, hogy mi szép vagy nem szép én arról beszéltem, hogy tájba illő, vagy nem. A Zsidó Kiválóságok Háza is jó példa erre, most, hogy már ott van, el kell fogadjuk. Ez nem jeleneti azt, hogy a környezetébe illő. A buszállomás is kitűnően működik, csak ahonnan a buszok indulnak télen nem egészen kényelmes várakozni, nagy a huzat. A buszok először nem fértek be a tető alá. A bukkanón felakadtak a buszok. A helyijáratos buszok megállójánál a padok kint vannak a szabad ég alatt, a kerékpár tároló van a fedett helyen. Kulturáltabb a környezete , hát igen, csak a murván elég nehéz mondjuk babakocsival közlekedni. A parkoló is rosszul megtervezve. Ezért írtam azt, hogy nem íróasztal mellől. A gimi kerámiánál mi a valóság, mert én nem tudom? Talán ez: ” Garányi József nyolc méteres műve az eredeti tervek alapján lebontásra került volna, ám lakossági panaszok alapján az önkormányzat mégis megmentette a Munkácsy-díjas keramikus művész munkáját és inkább az azt elfedő betonfalat bontja el. A műalkotás végül a helyén maradt, ám az továbbra is takarásban van. A város többször egyeztetett a tervezővel, végül a fal lebontását és a tervek újragondolását kérte az önkormányzat. Ennek eredménye, hogy jövő hétre, az épület ünnepélyes átadására elbontják a szürke betontömböt.” Itt zavart érzek az időben. Miért nem előtte egyeztettek a lakossággal és a tervezővel. Most is csak azt tudom mondani, hogy a lakossággal egyeztetve, azért mert mi élünk itt és mi fogjuk használni, vagy nézni, nem íróasztal mellet tervezni.

          • Na ki? Talán segítene a helyzeten, ha nem politikai és indulati alapon közelítene a problémákhoz. Azt Ön sem gondolhatja komolyan hogy lakossági egyeztetéssel kell építeni, ahány lakos annyi vélemény, szempont, soha semmi nem készülne el. Ami meg elkészülne egy kompromisszum katyvasz lenne megterhelve a közízléssel. Ez még a hollandoknál sem így működik, akik azért kicsit fejlettebbek nálunk demokráciában. Ha a lakosság véleményezné az építkezéseket, akkor vajon mennyi és mennyi ma értékes épület nem épült volna meg, szegény Gaudit meg tuti megkövezték volna.
            Buszállomás. Látott már ekkora beruházásokat hiba nélkül? Ez nem meseország, hanem Magyarország, a maga kivitelezőivel, meg az építőipar, ami tele és tele van nemtörődömséggel. Az a kérdés, hogy javítják-e a hibákat. Nem értem babakocsival miért kellene murván menni az állomáson, amikor le van díszburkolva minden. Szerintem jobb hozzáállás, ha úgy gondolkodunk, hogy van egy állomásunk ami jól néz ki, vállalható, ellátja a funkcióját és a régi ócska épületet kiváltja. Talán segítene a helyzeten,ha nem ideákban gondolkodna, hanem nézzen körbe milyen a térség többi települése, milyen az általános állapot, milyen az ország, milyen az általános környezet, a lakosság általános magatartása a környezetében vagy csak éppen a háza előtti közterületet hogyan gondozza – van hova fejlődni és akkor finom voltam. Ebben a valóságban a város szerintem nagyon sokat tesz azért, hogy összeszedett, minőségi, kulturált környezetünk, épületeink, tereink legyenek. Vannak hibák, igen.
            A gimnáziumi plasztika sztoriját, forgatják egyesek a végtelenségig, csúsztatnak, de ez nem változtat azon, amit erről gondolok: addig senkit nem érdekelt a plasztika sorsa, amíg nem lehetett ebből ügyet csinálni, Munkácsy díj ide vagy oda. Végül megoldódott a kérdés és van egy modern, szép iskola a városban, ami sorry nekem kifejezetten tetszik, jó ránézni.

          • Úgy látom én vagyok a megszólított. Ne vegye magára, de azért annak részemről örülök, hogy nem a gyerekkori görbevonalzójával áll neki épületeket tervezni, lehet, hogy az meg nekem és sokunknak nem tetszene 🙂

          • Ha Ön a Ronda Nem Ronda nevet is használja, akkor igen. Ha a beírásomból csak a görbevonalzó dolog jött le, akkor nem sok értelme volt hozzászólni.

          • Nem, én Füredi néven mertem azt írni, hogy nincs kifogásom a Lóczy barlang látogatóközpontja ellen. Erre jött a görbevonalzójával, hogy az építészeknek nincs szépérzékük, bezzeg Önnek, aki megmondja mi a szép és a jó. Ezen ironizáltam kicsit. De igaza van, nincs értelme hozzászólni, mert úgyis kifacsarja majd amit írok. Nekem tetszik a látogatóközpont terve, tetszik hogy kezdenek valamit azzal a hellyel hamár oda vendégek járnak, tetszik hogy rendezettebb lesz a környezet. Ennyi a bűnöm.

    • Teljesen egyetértek. Annyi azért szóljon a városvezetés javára, hogy folyamatosan dolgoznak ezen problémák megoldásán.

      Válasz
  30. 2015. november 12-én többek között a balatonfured.hu is beszámolt arról, hogy 300 milliárdos fejlesztési forrást vehet igénybe a 2014-20 közötti időszakban a balatoni régió. A sajtót bejárta, és azóta többször is feljött a téma egy-egy látvány sajtótájékoztatón, hogy Balatonfüred, Siófok és Keszthely 3-3 db elektromos autóbuszt kap a helyijáratokra. Hol vannak ezek az ígért járművek, illetve mivel Balatonfüreden láthatóan nincsenek, hol van az a pénz, amit célzottan erre megjelöltek anno a 300 milliárdos keretben? Lesz ebből még valami?

    Válasz
    • Naív voltam, hogy erre választ vártam. Se busz, se a pénz.

      Válasz
      • Ilyen bonyolult kérdést nem szabad feltenni, mert az a vége, hogy nem válaszolnak rá. Vicc nélkül, itt még nem sok kérdésre kaptunk választ az illetékesektől.

        Válasz
  31. Érdekelne, hogy itt bizonyos szálláshelyekre nem vonatkoznak az előírások? Ha jól tudom nem lehet kiadni a szálláshelyeket, ehhez képest jó pár tizenéves a B… utcában levő szálláson házibulit tartott, éjjel egyig hallgathatta mindenki! Nem az első eset, folyamatosan éjszakába nyúló bulik vannak, az ember pihenni sem tud hétvégente.

    Válasz
    • Igen, mi is hallottuk, eddig se érdekelte őket semmilyen korlátozás, vagy jogszabály. Többször is hajlnaig tartó hangos zenés bulit tartottak, esküvőt, nem érdekli őket hogy kit zavar és kit nem

      Válasz
  32. Ez a vízparti rész megnyitás jól hangzik. Végre park is lesz a parton nemcsak strand. Ez egy jó rész, kiváncsian várom, hogy oldják meg hogy a strandi fizetős időszakon túl végig lehessen sétálni.

    Válasz
    • Jelenleg is a strandok területére a fizetős időszakok kivételével minden további nélkül be lehet menni. Ha a partszakasz a Kisfaludy strand keleti végétől az Esterházy nyugati végéig városi tulajdonban lesz, akkor szépen végig lehet majd ott sétálni.

      Válasz
  33. A Lóczy barlang új látogatóközpontja rondább nem is lehetne. (a honlapon láttam a tervet) Nem illik Füredhez, nem passzol a környékhez, biztosan díjat is fog majd kapni. És biztosan sokba is került. Lassan lehagyjuk Siófokot. Gratulálok.

    Válasz
    • Mi illik Füredhez? A századelőn épített fatornácos házak? Vagy a hullámpalatetős eszkábáltak, amelyek szép számmal vannak a faluban? Meg kellene érteni, hogy a 100 évvel ezelőtti építkezést imitáló új házakat nem lehet építeni, ezt sehol nem csinálják, nem véletlenül. Az építés mellesleg egy szakma, jó volna ebbe nem beleszólni mindenkinek, kedve szerint, mert akkor beledumálhatnánk az összes szakmába. A nőgyógyásznak megmondjuk mit csináljon, a péknek ráverünk a kezére, hogy ne úgy süssön, ahogy, a buszsofőrt meg kitessékeljük a kormány mellől, mert mi ugye nála sokkal okosabbak vagyunk és jobban vezetünk. Értem, hogy most nagy divat fikázni bármit amit építenek itt, ez menő, jól odamondani valamit, hogy ronda, meg sz…r. Szíve joga egyébként rondának látni egy épületet. Cinizmusa, hogy majd ezért biztos díjat kap, viszont leleplezi a szándékot. Nekem van közöm az építészethez, mint mindenen, ezen is lehet vitatkozni vannak jobban sikerült épületek és kevésbé, de végre abba kellene hagyni a partvonal mellől való folytonos bekiabálást és indulatokat.

      Válasz
      • Elnézést, eddig úgy tudtam, hogy M.-on szabad véleménynyilvánítás van, és nem kell mások engedélyét kikérni, hogy nekem mi tetszik és mi nem, de tévedtem. Vannak, akiknek ezt szabadabb és olyasmit állítanak, amit én sose mondtam. A két fajtát úgy lehet megkülönböztetni, hogy én sikerrel befejeztem az általános iskolát, stb., a másik népség pedig ötször ismételte a negyedik osztályt. Ez a minösítés aztán élete végéig frusztrálttá teszi és ezért írja az alábbi indulatos és dühtöl fröcsögö okoskodását.
        Remélem, most egy ideig nem szól bele a nagyok dolgába. Muszáj volt magyarul fogalmaznom, habár lehetett volna keményebben is és népiesebb beszólásokat is alkalmaznom, de ez itt valószínüleg nem illik. Kész!

        Válasz
        • Azt hiszem kedves csak füredi, ezzel a válaszával nagyon mellé lőtt.

          Válasz
          • Azért azt megvárhatná „Csak füredi” amíg a Lóczy barlang látogató központját felépítik! Vélemény nyilvánításra ad lehetőséget itt a város mindenkinek a kereteken belül. A művészet /az építészet is ide tartozik/ megosztja a véleményeket, ez a feladata. Ide keverni az iskolát, nagyra tartást nagy butaság. Tiszteletben tartani más véleményét, munkáját az inkább bölcsebb. Nem volt ott az iskolában, amikor ezt tanították? Nekem tetszenek a tervrajzok a képek amiket láttam az építkezésről. Ez a része a városnak is kap egy látogatási lehetőséget. Én meglátogatom az biztos!

    • Sokan kaphatnak felmentést, mert hétfőnként majd mindegyik közterületi szemétgyűjtő tele van tömve háztartási szeméttel. De láttam én Deák utcai panzióból is átosonni a túloldalra háztartási szeméttel. Sajnos.

      Válasz
    • Siófokot nem kell idekeverni. Merőben más irányba tart a két város. Köszönőviszonyban sincsenek egymással sok-sok szempont alapján sem. Nem értem ezt a látványos nekikeseredést, olyan mintha nem egy városról beszélnénk.

      Válasz
  34. Szerettem volna a PROBIO-nál a szemétszállítást szünetelteni, mert egy évre külföldre megyek.Senki nem fog a házban lakni. Balatonfüreden ilyen opció nincs. Ha nyaralószerződése van valakinek, akkor 26 hetet kell fizetni. Ha állandó lakos, akkor nincs ilyenre lehetőség. Járt már valaki így? Mi lehet a megoldás? Olyanért nem szeretnék fizetni, amit nem veszek igénybe.

    Válasz
    • Igen ez így van mi is fizetünk pedig nem vagyunk ott. Alap dija minden szolgáltatásnak van.

      Válasz
      • Ha nincs fogyasztás, a szolgáltatónak akkor is fenn kell tartania a rendszert, hogy a szolgáltatás ismételt igénybevétele esetén minden zavarmentesen mehessen. A rendszer fenntartása pénzt igényel. Ezért van az alapdíj, ami más néven rendelkezésre állási díj. A nevében is benne van, hogy miért kell fizetni. Ugyanez van minden más szolgáltatónál is (víz, áram, gáz).

        Válasz
      • Sajnos nem alapdíjat kell fizetni, hanem a teljes összeget :(. Elszomorító….

        Válasz
      • Tisztelt kérdező, az alábbiakban idézett jogszabály szerint az ingatlanok esetében van lehetőség a dij visszatéritésére utólag, ha nem használják:
        Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételének rendjéről szóló 32/2015(X.28.) önkormányzati rendelete szabályozza a hulladékszállítási díjfizetés alóli mentesség lehetőségeit, amelyek az alábbiak:
        A lakó- vagy üdülőingatlan használaton kívülisége esetén, amennyiben az ingatlant ténylegesen nem használják, használónak díjtartozása nem áll fenn, írásban kérheti a Közszolgáltatótól a szolgáltatási díj visszatérítését az alábbiak szerint:
        a. A használaton kívüli időszakra (üdülő esetén a teljes nyaraló időszakra, azaz 6 hónapra) vonatkozóan a közmű szolgáltató által leolvasottan „0” fogyasztást igazoló közüzemi elszámoló számla – víz (m3) vagy villany (kWh) – másolatának megküldésével a tárgyévet követő év január 20-ig lehet kérni.
        b. A Közszolgáltató a tárgyévre vonatkozó mentesség iránti kérelmet kizárólag a tárgyévet követő január 20-ig fogadja el.

        Válasz
        • Nagyon köszönöm a válaszát, az ügyintéző sajnos azt a felvilágosítást adta, hogy ez nem lehetséges, csak úgy, mint a nyaralótulajdonosoknak, hogy 26 hetet mindenképpen fizetni kell, illetve ezen időszak is a nyaraló szerződéshez igazodik.
          Mégegyszer köszönöm megtisztelő válaszát.

          Válasz
          • Sajnálom a félreértést, esetleg az lehetett a kommunikációban a probléma oka, hogy a tárgyévi dijat valóban meg kell fizetni, és azt csak utólag fogják visszatériteni, amennyiben ön a megfelelő igazolást benyújtja a tárgyévre év végén, illetve a következő év január 20-ig.
            Tisztelettel:

          • Csak úgy kíváncsiságból: ilyenkor kamatot is fizetnek? Mert -lássuk be- előre tudták, hogy olyan szolgáltatásra vesznek el díjat, amire nem volt igény és tudták, hogy nem valósul meg? Illetve bonusz kérdés: a Probio utcájában (Probio, rendőrség előtt/mellett :-)) direkt nincs egy darab szemetes sem?

  35. Kedves Cogito, nem akarom Önt szétszaggatni, sok igazság van abban, amit ír. De pl. nagyon sok háztartási cikk, szerszám, vegyiáru van az említett boltokban, ami olcsó is, és nagyon jó is! Én is olvasok teszteket, véleményeket, és bizony nagyon sokszor látom, hogy nem mindíg az a legjobb, ami a legdrágább, és ezt bizony tapasztalom is.

    Válasz
    • Kedves Cogito Ergo Sum & AHA! Szivesen vásárolok a Lidlben bármikor. Nem Füreden élek. Belátásom szerint minöséget kapok/választok a pénzemért elégedett vagyok azzal amit ott vásárolok. A nagy kérdés kinek mi a minöség és mennyit akar ezért fizetni? A minöség számomra étel tekintetében a közelben termelt vegyszer mentes zöldség, gyümölcs a hús követhetö legyen a származási helyéhez, tartásához. Egyszerüen tudni akarom mit teszek a családom elé. „Drága mint a patika” mondja egy régi közmondás, én inkább az ételt tekintem „gyógyszernek” mint amit a gyógyszerek tartalmaznak addig amig ezt magam választhatom. Az olcsó a legdrágább nagyon sokszor, miután többször kell belöle venni nem tart sokáig stb. Nagyon sokan a legolcsóbbat veszik meg mert nem jut jobbra, lásd portej és a többi termék amin a forgalmazó óriás hasznot zsebel be.

      Válasz
      • El tudja komolyan képzelni, hogy egy nagy és globális élelmiszer-bolthálózatnál Ön még követni tudja a kezdetektől a pénztárig az utat? És pedig hitelesen? Csak egy példa, hiszen a húst említi, nagyon sok terméknél ez áll: származási ország EU. Lenne szíves itt a családjára megnyugtató módon követni a hús útját? hogyan áll neki? És remélem nem annyira naiv, hogy nem is sejti, miért is nem írják oda pontosan mondjuk csak legalább az országot. És így tovább. És ha tudná is, hogy melyik hizlaldából jön a hús, de tudja -e, mivel hizlalták a disznókat? milyen vegyszerrel kezelték a kukoricát? a sor végtelen, ellenőrizhetetlen, és ez a CÉL, na meg a PROFIT. „Cogito e.s.” logikusan érvel, de az én érvelésem talán kicsit kiüti az övét azzal (ezer bocsánat!!!!!), hogy a nagyon drága (maradjunk most csak az élelmiszereknél) dolgoknál is teljesen lehetetlen ellenőrizni az egész utat a pénztárig. És itt vége, ami marad, az csupán illúzió, aki tehát jobb a pszihológiában és „mellékhatásaiban”, az többet (de nem biztos, hogy jobbat) fog eladni. Kedves „Olcsóbban jót”! ha lenne fogalma arról, hogy a nagy cégek hány profi reklámszakembert és ügyvédet foglalkoztatnak főállásban, és vajon miért? miért? ha minden 100%-an rendben lenne, ott ezekre nem lenne szükség…..Nekem van erről és más hasonló dologról fogalmam, sajnos……nincsenek illúzióim

        Válasz
      • Minden rendelésre időpontra lehet menni, csak akkor engednek fel, ezért üresek a folyosók szerencsére, már nem pletyi randi hely.

        Válasz
        • Sajnos ki kell hogy javítsam a megjegyzését, mert pl. a sebészetre nem kell időpontot kérni.

          Válasz
  36. Pénteken a délelőtti órákban jártam a Rendelőintézetben, egy szakrendelésen volt dolgom. Maszk föl, lázmérés a bejáratnál, minden rendben, mehetek föl az első emeletre. Döbbenten tapasztaltam, hogy az első emeleti folyosó teljesen üres volt. Szinte hihetetlen volt számomra a látvány. Teljesen egyedül ücsörögtem a rendelő bejárata mellett, mindössze néhány fehér köpenyes hölgy jött elő egy-egy ajtó mögül, és vonult végig a töküres folyosón. Más esetben egy ilyen hétköznap délelőtt a folyosó zsúfolásig tele szokott lenni, néha még szabad ülőhely sincs. Hová tűntek a betegek? Mi történt? Hirtelen mindenki meggyógyult, és már nincs szüksége orvosi ellátásra? Józan ésszel az ember azt gondolná, hogy ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, akkor az teljesen független attól, hogy van-e járvány, vagy nincs. Az én esetem is ilyen volt: föl kellett keresnem a szakrendelést, hát fölkerestem. De mit csinálnak a többiek, akik ilyenkor meg szokták tölteni a folyosót? Miért nem jönnek el az orvoshoz, ha szükséges lenne? Otthon gyógyítgatják magukat, hogy majd csak lesz valahogy? Valami itt nagyon nincs a helyén.

    Válasz
  37. Örülök, hogy végre elkezdődött a Kossuth u. felújítása! Azonban az itt élőket jobban érdekelné, hogy milyen élelmiszer üzletet terveztek ide,- mivel a bevásárlás a mindennapjaink része – mint a helytörténeti gyűjtemény, vagy a járási hivatalok. Biztos ezek is nagyon fontos dolgok, de többet járunk boltba, mint bíróságra… Azt hiszem többek nevében is írhatom, hogy nagyon szeretnénk egy Aldi-Lidl típusú üzletet, ahol mindent és olcsón tudunk beszerezni!

    Válasz
    • Az, hogy milyen élelmiszerbolt meg kávézó, név szerint milyen szolgáltatók lesznek itt az még biztos nem eldöntött. Még egy kapavágás sem volt, tapasztalatból tudom ilyen nagy beruházásoknál vicces lenne most ezzel foglalkozni. Van bőven idő szerződni a szolgáltatókkal. A járási hivatal, helytörténeti gyűjtemény azt azért tudni, mert a funkciója fontos egy épületnek, mire kell alkalmassá tenni. Az egyiket például élelmiszerboltnak építik, de hogy melyik bolt költözik oda az ebben a fázisban édesmindegy. Szerintem Aldi biztos nem lesz, kettő is van belőle a városban, remélem Lidl sem, itt egy kisebb lélegzetű, városias kisboltnak lenne helye.

      Válasz
      • Igazából mindegy is, hogy mi a bolt neve, ami fontos lenne, hogy legyen jobban ellátott, mert a mostani sajnos nem az. Délelőtt 8-9 órakor már nincs péksütemény, (pogácsa, kakaóscsiga, kalács stb.) többször előfordul, hogy alapvető dolgok hiányoznak, és – bár régen a szegények boltjának hívták – egyáltalán nem olcsó. Márpedig itt a „faluban” nem a tehetős réteg él… És szerencsés lenne, ha a háztartási cikkektől a gyümölcs-zöldségig mindent egyhelyen lehetne beszerezni. Mert most az ember ki-be járkál egyik boltból a másikba. Persze lehet így is élni, de ha már újat építünk…

        Válasz
        • Nem promotálni kívánok, de tényleg egy kevésbé drága és az itt élőknek megfelelő árakon kínáló -ahogy alább is megemlítették- lehetőség szerint gyümölcs, zöldség, háztartási cikkek, stb. mindent egy helyen elérhető legyen és JÓ ÁRON. Lidl-ben szoktam néha vásárolni, mikor Veszprémbe megyek – nagyon jó áraik vannak és kedvezőbbek a versenytársakhoz képest (nem kicsit!) és nagyon jó választék van ott. Szerintem a felső városrész megérdemelne már egy ilyet. üdv

          Válasz
          • Nagyon fájdalmas dolgot kell írnom, mindenkit érint, engem is. Nem sok értelmét látom az olyan diszkusszióknak, miszerint hol és hogyan lehet olcsón és jót vásárolni. Ilyen nincs, nem is lesz soha. 4. mondat: Mikor lesz végre az emberi gondolkodás része az a tény, hogy a minöségnek ára van, olcsó és jó együtt lehetetlen! A jó árak és választék önmagában rendben, de még nem minöség! Van olyan, hogy olcsóbb valami A-ban mint B-ben. Lehet az is, hogy A-ban valami (szubjektív módon) jobbnak néz ki, mint B-ben, de csak úgy néz ki. Nem írhatok nevet, hogy melyik ismert cég relatív olcsó termékei miféle minösítést kapnak szerencsére már az interneten is hozzáférhetö oldalakon (onnan az információm) ami aztán onnan elég hamar eltünik. (érthetö módon, ugye…..) Azt sem írhatom le, hogy több!, hazánkban nagyon népszerü és olcsó ennivaló ezen „belsö”?? minösítésen az ipari hulladék szintet érte el. De vidáman árulják tovább, és veszik is, mert OLCSÓ! Hát akkor most jó étvágyat kívánok minden hasonló dologhoz. —-akik most majd darabokra akarnak szaggatni a szabad véleménynyilvánítás égisze alatt, azok még nem sajátították el a 4. mondat értelmét.

    • Mellesleg a házat vette meg, nem az utcát. Bár ezt felfogni látom nem egyszerű.

      Válasz
      • Nem mondtam azt, hogy az utcát vette meg! Csak arra céloztam, hogy hasonlóan cselekedett volna! Bár ezt felfogni látom nem egyszerű . De túl fogom élni.

        Válasz
    • Kérem olvassa el pontosan a kormányrendeletet. Ott az áll szó szerint: „minden rendezvény megtartása tilos”. Az Ön által említett 15 fős limit nem létezik. Ma semmilyen rendezvény nem tartható!

      Válasz
  38. Örülök, hogy az Óvárost megpróbálják végre megszépíteni. A tervek szépek. Kérdésem , hogy vajon az a rengeteg autó hol fog állni? Parkolóról szó sem esett. A 14 lakáshoz minimum 20 autó alap…az ügyintézés további látogatókat „parkoltat”, az élelmiszer üzlet? Van erre valami terv? Vagy tovább súlyosbodik a város parkolási lehetősége és már nem csak a kiemelten kezelt parton. Reménytelen lesz lassan.

    Válasz
    • El kellene olvasni a cikket! Benne van: „Az autók az utca mögötti mélygarázsban kapnak helyet, itt egy hatvan férőhelyes fedett parkolót alakítanak ki, kihasználva, hogy a Kossuth utca és a Somogyi utca között mintegy 6 méteres szintkülönbség van.”

      Válasz
    • Igen, és az a szörnyű, rettenetes és fölháborító helyzet állhat elő, hogy emberek kénytelenek lesznek négy kerék helyett a két lábukat használni,.

      Válasz
  39. Máshol is tartanak ilyen zártkörű rendezvényeket. 15 főig, maszkban, távolságtartással megengedett. A szabadban vesszőtáldani meg pláne. Az más kérdés, hogy van-e értelme ennek? A sok online programos erőlködésnek sincs sok teteje szerintem, de ha valaki akarja, akkor csinálja.

    Válasz
  40. A „minden rendezvény megtartása tilos” mondat az ominózus kormányrendeletben nem azt jelenti, hogy minden rendezvény megtartása tilos? Közben Balatonfüred Vince-napot „tart” és egy rendezvényen átadják a kulturális díjat is. Csak én nem értem, hogy miként lehetséges ez?

    Válasz
  41. üdvözlöm a felső városrész megújulását ..igaz pár éves csúszással. Elnézve a terveket, nagyon szép lesz. Tudható, hogy milyen kereskedelmi egység fog helyet kapni a sarkon? reméljük élhető árakon kínáló mini-market (vagy supermarket) Lidl? üdv, Kristóf

    Válasz
  42. Sok szó esik arról, hogy zöldüljön Füred. Rendben van. De mi legyen a meglévő autókkal, meg az idecsődített tömegekkel? Mert a helyzet a következő: a parkolóhely mindenhol kevés, ahol valamit felújítanak, vagy átépítenek, ott első dolguk az utat leszűkíteni, nehogy véletlenül meg lehessen állni. Aztán konkrétum: az Iskola utcában, ahol parkoló épült közpénzen, hogy az iskola, posta, stb miatt meg lehessen állni, évekkel ezelőtt „valaki” megvett egy házat. Először megállni tilos lett, mostanra már oszlopok is vannak. Hogy is van ez? Zavarja a tulajt a KÖZTERÜLETEN parkoló autó? Amikor vette a házat, a parkoló ott volt! Ilyen alapon mindenhol tiltsuk meg a parkolást! Ideje lenne, ha az adónkból nem ellenünk dolgoznának az illetékesek!

    Válasz
    • Nehogy most megsértődjön, de nagyon cinikus leszek: ha Ön lett volna az a „valaki”, aki annak idején megvette azt a házat, akkor ugyanazt csinálta volna. Ilyen egyszerű az élet. Ez az élet! Erre kell építeni és akkor mindig a nyerő oldalon van!

      Válasz
    • Ha ez a hír majd valóság lesz, akkor elkezdek örülni. De csak akkor. Amúgy már annak is örülnék, ha a jelenlegi zöldterület nem állandóan fogyna. Sokan és sokszor írtak már Siófokról, mint elrettentő példáról, dehát hiába. A rossz valahogyan mindig vonzóbb volt, mint a jó. (és kifizetőbb is….)

      Válasz
  43. Örömteli hír, hogy több zöldterületet akar a város. A cikkben olvasható, hogy ezt például a HÉSZ „szigorításával” képzelik el, növelve a zöldterületi arányt, és csökkentve a beépíthetőséget. Sajnos sokan a jelenlegi „enyhe” szabályozást sem tartják be, rengeteg példát látni erre szerte a városban. Szerintem jó ötlet lenne ennek ellenőrzésére pár embert felvennie az önkormányzatnak, hogy ne csak papíron, hanem a valóságban is zöldebbé válhasson a városunk.

    Válasz
  44. Kíváncsian várom, hogy a Horváth Ádám utca elejéről és a Móra Ferenc illetve Illés József utca csatlakozásától mikor veszik le végre a sok tiltó közlekedési táblát, amik hetek óta teljes mértékben érdektelenek, mert az utca – végre! – a Sellő utcáig elkészült. Sok helyen már az útszéli parkosítás is megvan, aminek szerintem minden erre járó örül. Sajnos így járatják le a táblák hitelét. Ennek az az egyenes következménye, hogy egyes közlekedők ezt látva akkor sem veszik komolyan a táblákat, amikor pedig életbevágóan fontos lenne. Annyit még meg kívánok jegyezni, hogy a max. 10 km/órás sebességkorlátozás egyszerűen nevetséges! Jelenleg az a helyzet, hogy a nevezett helyeken ott van 6 (hat!) db közelekdési tiltó illetve figyelmeztető tábla, amit senki nem tart be. Mit is kérdezne ilyenkor Besenyő Pista bácsi?

    Válasz
    • Én itt semmi problémát nem látok. A kutyát se érdekeltek eddig se a táblák, tehát mindegy hogy vannak-e, vagy nem, meg hogy mi van rajtuk. Ezt mutatja az is, hogy a cégek sem viszik el ezeket, csak valamikor sokadikán. Ilyenek nálunk a mindennapok. Ilyen az általános civilizáltsági fok. És már sok-sok éve stabilan áll ez a nívó. Ez is valami, nem?

      Válasz
    • Többen írtak már a Horváth Ádám utcáról. Én eddig csak Pálóczi Horváth Ádám utcát ismerek. Megváltozott volna az utca neve? öreg a térképem?

      Válasz
  45. Sétálóhoz: ha kész lesz az új strand, az odajárók hol fognak parkolni? mert a nagy parkoló már az eddigi strandolók autóival is annyira tele van, hogy ott néha lehetetlen még megállni is, ezért már nagyon sokan máshova mennek, vagy le sem mennek fürdeni. Vagy sorompó fogja számolni az autókat és egyszer majd pirosra vált arra a napra? Pedig nyugágyat vagy széket biciklin levinni nem lehet. Persze megint oda jutottunk, hogy mennyi embert bír még el Füred és mennyit érdemes „elbírni”. Kíváncsian várom a végeredményt.

    Válasz
    • Én például sokszor lesétálok a partra. Tudom, ez a mai motorizált „sétálóknak” hihetetlen, de nem az a kirándulás, hogy beállok az erdőbe a kocsival és járok 30 métert.

      Válasz
      • Olyan nagyon ne legyen kíváncsi, mert úgyis tudja a végeredményt: tumultus a parkolóban, tenyérnyi szabad hely sem a strandon, frusztrált, türelmetlen emberek, akik föl vannak háborodva, hogy nem azt kapják a pénzükért, amire befizettek. Ha tavasszal elkezdődnek a könnyítések, olyan nyarunk lesz, amit senki nem kíván! Jobb, ha nagy ívben kerüljük a 71-es alatti részt! Ez volt tavaly nyáron is: megy mindenki, mint a mérgezett egér. Vasárnap ismerőseim kirándulni voltak Badacsonyban. Annyian voltak, hogy egymás sarkára hágtak az emberek, mint nyáron. Ebből már lehet következtetéseket levonni Füred vonatkozásában is.
        Abban teljesen igaza van, hogy matracot, táskákat, takarókat nem igazán megszokott a helyi járaton fuvarozni, majd ezekkel a hátunkon hosszasan ácsorogni a sorban a pénztárnál.

        Válasz
      • Sétálónak: bocsánat, én nem csak ezt írtam, legyen szíves olvassa el még egyszer. 3 személynek egy nyugágyat és 2 széket se gyalog, se biciklivel nem tudunk le és fölvinni. Ez összesen 7 km. 73-71- és 65 évesek vagyunk. (a 65 éves társunk bicegve teszi meg ezeket az utakat!!!) Vagy nekünk már a fürdés is luxus? Amúgy nem motorizált „sétálók” vagyunk, általában 3-6 km-t megyünk, ha az idő engedi, és tegnap is lesétáltunk a partra. Eléggé rosszul esik ez az egysíkú és rosszindulatú általánosítás. De sok hozzászólást végigolvasva már semmin sem csodálkozunk.

        Válasz
        • Szeretünk fürdeni -nek. Dicséretes a séta, gratulálok és jó egészséget hozzá! Egy ötlet: a strandra, mi kora reggel megyünk és a legnagyobb tumultusos hónapokban is van parkolóhely .

          Válasz
  46. Gratulálok az Aranyhíd sétányon lévő partszakasz megvásárlásához. Így a paksi kikötőtől a Vitorlás térig a strandok üzemelési idején kívül mindenki által látogatható, egybefüggő, sétálható parti sáv jöhet létre.

    Válasz
  47. Köszönet a vállalkozónak! – a margóra pedig: vajon 1,6 milliárd forintból hány rászoruló gyereket (és akár felnőttet is) lehetett volna támogatni?

    Válasz
    • Igen, köszönet azoknak, akik ebben a szép gesztusban részt vettek és megajándékozták a gyerekeket! És itt a pont. Az 1,6 milliárdot idehozni ne haragudjon de demagógia, felesleges hangulatkeltés. Ezzel az erővel minden egyes beruházást ki lehetne játszani a többi ellenében. Fontos ez is, az is. Ráadásul pályázati pénzeket összekeverni adománygyűjtési kezdeményezéssel végképp értelmetlen. Volt egy jó ötlet, kivitelezték, a gyerekek boldogok voltak, – mi a fenének idekeverni megint valami agyatlanságot, hogy lehúzzuk ezt is? Nagyon szomorú ez.

      Válasz
      • Kedves Hozzászóló, ez nem kavarás, sem demagógia és végképp nem agyatlanság. Ahogy Ön írja, hogy az „összehasonlítással” lehúzom az adományozást, ennyi erővel szerintem az értelmetlen. Irigylem, ha Ön még mindig hisz abban, hogy Magyarországon léteznek még igazi, tisztességes pályázatok. Ez a csarnok pedig sok minden, de biztosan nem fontos – irigylem azért is, ha Ön szerint igen; kívánom, sok öröme legyen benne. Egyébként pedig ugye (szerintem) mindenki arra pályázik (és egészíti ki a pályázati összeget saját zsebből), amire akar, amit fontosnak tart – kinek a defibrillátor, kinek az állatmenhely, kinek a rászorulók, kinek az egészségügy, kinek a kézicsarnok. Reméljük, ha sikerül elbontani a görög falut, oda pedig egy húszcsillagos hotelkomplexumot építenek majd, mert az is nagyon fontos.

        Válasz
        • Bárcsak ne írt volna újra. Össze-vissza kever dolgokat. Szomorú, hogy egy nemes kezdeményezésből ennyit és ezt szűrte le. Részemről befejeztem a polémiát.

          Válasz
    • Most komolyan, miért kell még szenteste előtt is ünneprontónak lenni? semminek sem tud örülni? és Ön mennyivel járult hozzá a rászorulók megsegítéséhez? az alább közölt egyértelmű és szégyenletes provokációjával? Nem akartam semmihez sem hozzászólni, de kikényszerítette: bizonyos közéleti szereplőknek is írt, amikor azok saját maguknak milliós prémiumokat szavaztak meg, ahelyett, hogy a szegény gyerekeknek adták volna ezt a pénzt? Van még ennél lejjebb is? Szégyellje magát!

      Válasz
  48. Nyilván sokan tudják, hogy a mai nap a téli napforduló napja, a legrövidebb az esztendő során. De ma ünnepelhetjük a fény születését is, mert a holnapi nap már – igaz, minimális mértékben – hosszabb lesz a mainál. Aki esetleg nem tudná: Lucifer a fényhozó, a neve a latin lux, lucis (=fény) és a fero (=hozni) szavakból ered. Nem véletlen, hogy a karácsonynak, a Kisjézus születésének az ünneplése is erre az időszakra esik.

    Válasz
  49. Korán örültünk! „A rendőrség alapvetően a közterületen történő tűzijátékozást ellenőrzi, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja.”

    Válasz
  50. Sajnálattal kell látni, tapasztalni, hogy a város keleti kapuja, az arácsi Aldi, a dohányboltkörnyéke mivé lett : órákig ott álló RO felségjelű széthullás határán lévő autók, a – jelenleg egyébként tilos – könyöklők mellett kiabálva g…iző, k…. anyázó ( ) , italozó (közterületi italozás ..) fiatalemberek mellett az autójukhoz alig hozzáférő, kultúr vásárlók antagonisztikus ellentéte. És soha, sehol, senki, aki azt mondaná : ‘uraim, legyenek kedvesek távozni, és ezt otthonukban folytatni’

    Válasz
    • XY-nak: nagyon úgy látszik, hogy másoknak sem tetszik, ami ott van. Sajnos az utolsó mondatának második fele értelmezhetetlen: ezek URAK? és ezeknek van otthonuk? az hol van? és hogyan néz ki? ha van, biztosan úgy, mint a „keleti kapu” és ezeknek szólni? csak figyelmeztető lövéssel lenne érdemes indítani a dolgot. (mielőtt egy EU rendeletbe botlanék, és bárki félreértene, sietve megjegyzem hogy ez a viselkedés mindenféle felségjelű autóval utazóktól sem idegen, nagyon terjed, de nem vírus, hanem többnyire alkohol túlzott élvezete által) De szeretném megvigasztalni, mert minden relatív. Pár hete olvastam egy könyvet, a címe kb. ez lenne: mindennapi élet a 17.-18. századi francia kisvárosokban. Hát ahhoz képest a „keleti kapu” a földi MENNYORSZÁG !! Becsszavamra! Örüljön, hogy a 21. században és errefelé él! (na jó, a vírus nélkül jobb lenne)

      Válasz
  51. Dec. 18. Ma délután, amit a tesconál láttam, nagyon megrendített. Biztos más is látta. Többen jöttünk le mozgólépcsőn, ahonnan ki lehetett látni a park részre. Így karácsony előtt, még szomorúbb.

    Válasz
    • Fibinek segítség. (úgy hiszem, a pocsék időre gondolt) Vagy 10 éve fölmentünk (nyáron) Norvégia közepéig. Ott hallottuk, hogyan segítenek a norvégok az ott télen sokkal tovább tartó sötétség és rossz idő miatt magukon. Sokuknak van saját maguk által, a nyaralásukról forgatott videójuk, illetve az interneten százával találni szép nyári időben készült, pálmafás strandos filmeket, ahol a hullámzó tengerben fürdenek a bikinis csajok, (aztán ki is jönnek a vízből) és a pincér tálcán hozza a habzó söröket. És minden nap megnéznek egy videót. Próbálja meg ezt a módszert, be fog válni. És sose nézzen ki az ablakon, inkább húzza le a rolót. És akkor teljes lesz az illúzió. Mi azóta gyakran használjuk ezt a hangulatvidámító „gyógyszert”, vény nélkül kapható, ingyen van, és hatásos. Karácsony előtt is. Boldog és vidám Karácsonyt kívánok!

      Válasz
      • Fibi, azt is ird le, hogy mit láttál mi az ami megrenditett? Vagy mire gondoltál a látvány után? Olvassuk amit írsz. Sokan voltak a parkolóban? stb? Amit ajánlok, a Dvitamin szedése kapszulában és mellé magnézium tabletta./ Mennyiség a dobozon!/ Nem tudják miért mint ahogy mást sem, de sok a halott akiknél a D vitamin nagyon alacsony volt.
        Nagyon sok mindenre nem tudják a választ a kutatók. Vigyázzatok magatokra, betartani amit mondanak!

        Válasz
      • Sajnos magánterületen mégis lehet tűzijátékozni. Hurrá.

        Válasz
      • Szerintem amit „Ne hagyd magad” megfogalmaz, az az önáltatás, önbecsapás tipikus esete! Miért nem vagyunk képesek elfogadni, hogy télen pocsék, ködös-nyálas az időjárás? Ez van, és kész! És ez a klímaválság folytán egyre inkább így lesz, hónak, igazi télnek, komoly, kártevő-pusztító mínuszoknak se híre, se hamva.

        Válasz
  52. Tünetek-nek Írta számára: nagyon jó kérdést tett fel, de rossz helyen. A választ csak azok tudják, akik ezt a vírust megkomponálták, legyártották és elszórták a világban. Az öregek már csak terhet jelentenek a gazdaságokra? adjunk nekik egy adaggal, majd több pénz marad a nyugdíj kasszában. A nagyvállalatok raktárai dugig vannak eladhatatlan és szükségtelen mütyürökkel? állítsuk le a gyárakat mindenféle tilalmakkal, akik nem tudnak emiatt dolgozni, azok majd segélyekkel csapolják az állami tartalékokat. És ha újra indulnak a gyárak, akkor a haszon persze a tulajok zsebében landol, nem ám az államnál! Ezt a sort soká lehetne folytatni, ez világos, mint a nap. És ez nem összeesküvés elmélet, ez a mai valóság. Sajnos.

    Válasz
    • Nagyon jó szert használhat. Megosztaná velünk szürke hétköznapjaink feldobására, kedves realista Gőzkanász

      Válasz
    • Ez a nevetséges, primitív logikára épülő gondolkodásmód sajnos egyre elterjedtebb a csak kétbites gondolkodásmódra képesek között. Azért népszerű, mert a megértéséhez nem szükséges semmiféle szellemi erőfeszítés, készen tálalva van minden, csak fogyasztani kell. S hogy milyen veszélyeket rejt magába, azt a terjesztői szintén nem képesek fölfogni, de ezt ne is várjuk tőlük! (Kiegészítésül még csak annyit: a vírus nem kukorica, hogy csak úgy szétszórjuk, amerre járunk, ezt nem árt, ha tudja.)

      Válasz
      • Szkeptikusnak: tudom, hogy a vírus nem kukorica, amit csak úgy szétszórnak. Ez természetesen csak szimbolikusan volt értve. Ha ez a fogalom az Ön számára nem lenne teljesen világos, kérdezze meg valamelyik 2 bites szomszédját, biztosan tud segíteni. Amúgy sokban igaza volt és indirekt módon, akaratlanul is, de megnövelte a 2bitesek táborát. Találja ki, hogyan? (nem fogok segíteni) Ha csak egy icipici önuralma is van, akkor ugye nem fog válaszolni. Nagyon örülök, hogy végülis mindenben sikerült egyetértenünk. Tisztelettel

        Válasz
  53. Nem találtam az adott hozzászólás alatt válasz funkciót, ezért új hozzászólást írok.
    Nyilván nem úgy gondoltam, hogy az oltás egy csapásra, örökre és maradéktalanul megold mindent. Ezt hinni tényleg hülyeség lenne. De azt írni, hogy nem fog segíteni, azért szerintem kicsit erős. Nyilván az okot kell felderíteni, illetve nem, mert akiknek elegendő az IQ-juk, azok ezt már rég tudják, illetve Ön is említi: az életmód. De ez sajnos nem fog változni, mert sajnos mindig is azok voltak és lesznek többségben, akiknek nemigen elegendő az IQ-juk, ezeknek meg aztán mondhat bárki bármit. És hogy egyesek miért nevetnek még mindig? Nevezhetjük ezt is IQ-hiánynak, de akár csak simán hülyeségnek is – és ne mondja nekem senki, hogy nincs igazam, mert ha nem lenne, eleve nem lenne COVID sem… Azt meg elég egyértelműnek tartom, hogy a tudósok, kutatók igencsak dolgoznak azon, hogy még jobban megismerjék a vírus működését, de attól még szerintem igenis szurkoljunk az oltásnak, mert azért az sem kis teljesítmény, még akkor sem, ha sokan úgy gondolják, hogy de hát ez a dolguk…

    Válasz
    • Feltűnhetett volna, hogy a „csak nevetnek az egészen”-t szimbolikus jelentéssel írtam. Tisztában vagyok vele, hogy nincs ebben semmi mulatságos. És hadd emlékeztessem még valamire, amit nálam sokkal okosabb kutatók és tudósok prognosztizálnak: jelen körülményein között (életvitel, környezetszennyezés, energiapazarlás, túlnépesedés – hadd ne soroljam!) nagy esélyünk van arra, hogy belátható időn belül ki fog törni egy újabb járvány, amiről jelenleg még az égvilágon semmit nem tudhatunk. Ami a 21. században világszerte van, melegágya ennek. És akkor kezdhetünk mindent előről. Fogjuk már föl, hogy a probléma nem a járvánnyal van, hanem velünk! Azzal a mentalitással és életvitellel, ami idáig vezetett bennünket!

      Válasz
      • ” Válasz Oltás-nak” menjünk végre tovább egy lépéssel, mert mindenki csak kerülgeti a lényeget. Amit írok, nem én találtam ki, nagy koponyák már vagy 60 éve kongatják a vészharangot. ( nagy ennek az irodalma) Túl van népesedve a Föld. Ennyi embert nem bír el, kész. Sokan azt tartják közülük, hogy 500 millió, max. 1 milliárd ember elég. De ezt magyarázza meg valaki bizonyos népcsoportoknak, leginkább pedig azt, hogy hogyan kéne a jelenlegi népesség számát „redukálni”. Atomháborúval? gazdasági tönkretétellel? élelmiszerhiánnyal? de miután önmagától egyetlen nép sem képes ezen folyamat beindítására, (élni akarnak) „rá” kell segíteni kívülről. Ez történik 2020-ban, ez történik MA. A „végrehajtók” a Covid-19-et választották. Ez megy most. Kész. Biztosan lesz még folytatása, ha majd elemezték a „sikert”, utána.
        Ismétlem, ezt a gondolatmenetet több helyen is olvastam, senki sem szidjon emiatt. Aki tagadni próbálja ennek a rettenetes logikának létezését és hatásait , az vagy vak, vagy önmagát próbálja becsapni. Nem fog menni. Mindenki gondoljon, amit akar, vagy tud.
        Nagyon kérem a szerkesztőséget, hogy ne cenzúrával reagáljanak egyes gondolatmenetekre. Nem elegáns dolog. Ezek a gondolatok már bejárták az egész világot, és azért még élünk. Füred is. Ez csak figyelmeztetés.

        Válasz
        • Hogy a glóbusz túlnépesedett, az tény. Hogy klímakatasztrófa fenyeget, az is tény. Hogy mérhetetlen környezetpusztítás és energiapazarlás folyik, az sem lehet vita tárgya. De emögött valamiféle összeesküvést vizionálni szerintem erősen kérdéses (ez most eufemizmus, írhattam volna csúnyábbat is). Mindennek az oka az emberi önzés, birtoklási vágy, hatalmi mánia, elképesztő szintű tudatlanság – soroljam még? Majd ha elértük azt a tudati szintet, hogy lekapcsoljuk otthon a lámpát, ha nem szükséges, csak addig folyatjuk a vizet a csapból, amíg tényleg kell, leállítjuk az autó motorját, ha várakozunk a parkolóban stb., nos, akkor köszönt ránk majd valami más, élhetőbb világ. De addig fölösleges bármiben reménykedni!

          Válasz
      • Kedves Hozzászóló, eddig úgy gondoltam magamról, hogy abba a szörnyen kis táborba tartozom, amelynek tagjai tudják és értik a problémát (sőt, annak megfelelően viselkednek is). És ezt most nem(csak) azért írom, mert Önhöz hasonlóan jómagam is írtam az „éledmódot” – ugyan nem fejtettem ki és gondoltam tovább, mint Ön, mert úgy gondolom, hogy aki már tudja és érti, az amúgy is annak megfelelően viselkedik, aki meg nem tudja, nem érti, annak meg teljesen felesleges. Ezek szerint rosszul gondoltam és az Ön emlékeztetésére volt szükség(em). Köszönöm.

        Válasz
  54. Elvileg idén már tűzijátékot sem lehet használni. Aha, persze… A kézicsarnokhoz meg annyit, hogy egyrészt van már nem egy lehetőség Füreden kézizni (mondjuk luxusapartmanból sem egy van, mégis valahogy mindig épülnek újak…), másrészt meg egy defibrillátorra viszont külön gyűjteni kell (a kultúra városában…)…

    Válasz
    • Ugyanez… Mennyi minden más, valóban szükséges és fontos dologra lehetne fordítani azt a pénzt…

      Válasz
      • Mondjuk munkahelyek teremtésére. Meg a helyi lakosok számára élhetővé tenni a várost…. hogy messzebb ne menjek.

        Válasz
      • És akkor azt még nem is írtuk, hogy a jelenleg „nyilvánosságra” hozott összeg nyilván még nem is az abszolút végösszeg, amit nyilván soha senki nem is fog megtudni. Helyiek? Azok kik? És hogy kezdünk látszatvárossá válni? Nem hogy kezdünk, már egy ideje az vagyunk. Egy új sznob koltélbár és/vagy étterem és/vagy szökőkút és/vagy szálloda majd eltakarja a gondokat, sőt, meg is oldja azokat. Egyrészt szurkolok, hogy durranjon már ki a lufi – leginkább az elviselhetetlen turizmus és annak összes kísérőjelensége miatt -, másrészt egyidejűleg sajnálom azokat, akiket a durranás adott esetben magával ránt, noha ők nem tehetnek erről az őrületről. Sajnos itt egy szörnyen nagy durranásra van szükség.

        Válasz
    • Remek meglátások! Ideje lenne munkahelyeket is teremteni! Például. Mert az Ön által is említett új beruházásoknál, pontosan ugyanaz a 25 ember és családtagjaik fognak harmadik, negyedik munkahelyként dolgozni. Marketingesként, prohektmenedzserként, egyesület elnökként, fotósként, tanácsadóként stb… Kezdünk látszatvárossá válni!

      Válasz
  55. Elolvastam a „Koronavírus: a túlélés záloga…….” hírt. Kívánom, hogy mindenki olvassa el. Nagyon jól érthetően van leírva kezdetétől végéig. Hiányoltam ezt az információt itt külföldön ahol élek, köszönöm Füred honlap, hogy itt megkaptam!Biztos vagyok abban, hogy ezt orvos írta és valószínű átesett ezen a borzalmon. Annyit tennék még hozzá, hogy nem megbízhatóak a gyors tesztek. Családunkban történt, hogy több negatív gyors teszt után a vérvételes teszt antitesteket mutatott ki, tehát volt korona fertőzés. Vigyázzanak magukra!

    Válasz
    • Én is elolvastam ezt a cikket, nagyon tetszett, nyilván megalapozott, és komolynak látszó közlemény. De egy fontos dolog nem világos: kinek kell ezért fizetni és ha igen, akkor mennyit? Mert amit rebesgetnek, hogy 10-és 30 ezer között van a”szolgáltatás”, akkor ott vagyunk, ahol a part szakad. Ezt inkább a családra fogják költeni és közben reménykednek, hogy nem kapják el a vírust. Van ugyan egy állami maximum, de ugye azért senki sem olyan naiv, hogy ne tudná, hogy mi világbajnokok vagyunk ezeknek a „megkerülésében”. (hangsúlyozottan nem akarok cinikusnak látszani)

      Válasz
    • Én itt pontosítanék: „A koronavírus fertőzés során néhány tünetmentes lappangási napot követően változó súlyosságú tünetek jelentkeznek:”. Hát nem mindig. Ahogy a gyorstesztek sem 100%-osak, úgy ez a mondat sem 100%-ban igaz. Közvetlen közelemben nem egy ember van, aki annak ellenére, hogy minden szabályt 200%-ban betartott, sajnos mégis elkapta, de egyet nem szipogott. Szóval nem mindig és nem mindenkinél jelentkeznek tünetek.

      Válasz
      • Tüneteknek: ha ez a helyzet, akkor ez az egész leginkább egy szélmalomharchoz hasonlít, kombinálna egy egy hatoslottón való telitalálat esélyével. Csupán a százalékos megoszlás változik. Hát nagyon nem irigylem az egészségügyben dolgozókat és kívánok nekik rengeteg lottó „telitalálatot”, meg kitartást és ha lehet, már most Boldog Karácsonyt és hogy inkább a kórházból kifelé nyíló ajtó nyikorogjon és a befelé nyíló álljon.

        Válasz
        • Sajnos kezdettől fogva ez a helyzet és sajnos még mindig az és sajnos az is marad. És ezt kezdettől fogva minden normális helyen, több nyelven is lehet olvasni. Nagyon sz.r ez az egész. Én is csatlakozom kívánságához, hogy az világ összes ereje és még annál is több legyen az egészségügyi dolgozókkal! Reméljük, az oltások segíteni fognak.

          Válasz
          • Nem! Az oltások nem fognak segíteni. Ez megint önáltatás! Az oltás nem több lázcsillapításnál. A betegség OKÁT kell felderíteni, s arra kell(ene) törekedni, hogy ez az elképesztően gyors terjedés a glóbuszon ne fordulhasson elő újra, mert még egy ilyenbe belerokkanunk mindnyájan. Igen, az életmódunkon kell(ene) alapvetően változtatnunk. Én arra szeretnék már végre választ kapni, mi az oka annak, hogy sokan, annak ellenére, hogy megfertőződtek, csak nevetnek az egészen, mások meg belehalnak. Most ne a krónikus betegekre gondoljunk, mert nyilvánvaló, hogy a legyengült szervezet nem tud ellenállni. De miért „válogat” a vírus az egészségesek között? Miért tud egyeseket legyőzni, másokat meg nem? Ha erre választ kapunk, sokkal előrébb leszünk!

  56. Tegnap, szerdán d.e. sokan vártunk a Postánál, kint, csak ha egy kijött, mehetett be egy másik. Szerencsénk volt, csak mínusz 2 fok volt, nem fújt a szél, nem esett, nem havazott. De mi lesz akkor, ha nagyon hideg lesz, és még hozzá viharos szél vagy hóesés? Akkor is kint kell majd várnunk, mert valakik a meleg hivatali asztalnál így döntöttek? Szégyen az egész! 63 éves, fájós lábú nyugdíjas vagyok.

    Válasz
    • Valóban sokszor nehéz, de az ilyen intézkedések nem ok nélküliek és van értelmük, alapjuk, logikájuk. A kérdéses belső térnek megfelelően kell szellőznie, ha bent sokan vannak, fennáll a veszélye, hogy az emberek nem tartják a távolságot (már csak a helyhiányból adódóan is) és egyik maszk sem véd 100%-osan, főleg nem zárt térben.

      Válasz
    • Kedves Hozzászóló, igaza van, de sajnos jól láthatóan nem működik sem a rendőrség, sem a figyelmeztetés. Hiába mondják be minden évben a tv-ben, hogy tilos az egész és mégis minden évben ugyanúgy petárdáznak. Egyszerre röhejes és szomorú az egész. A jópolgári segítséggel az a fenntartásom, hogy ha a petárdázó meglátja, hogy valaki kamerázza, félő, hogy a jópolgárt meglincselik és annyit viszont nem ér az egész, illetve elsősorban nem a jópolgár feladata az egész. Jól láthatóan nem beszélni kéne, hanem cselekedni és nem 150e, hanem 250e forintra büntetni, a különbséget meg akár tegye el magának, az sem baj, a lényeg, hogy büntessen. És utána szépen nagy nyilvánosságra kell hozni a büntetéseket, hogy tessék, nemcsak beszélünk, hanem igenis cselekszünk is és itt az eredménye. Lehet, ez is túl nagy elvárás a kultúra városában.

      Válasz
    • Nem bántás, de azért ezt meg lehet oldani, szerintem. Meg kell próbálni segítséget kérni, szomszédtól, baráttól, önkormányzattól, hogy valaki elmenjen az érintett helyett a postára; ha ez nem megy, oda kell menni vagy nyitás előtt, vagy zárás előtt, vagy ebédidőben – talán nyugdíjasnként rugalmasabban lehet az idót kezelni.

      Válasz
      • Hogy lehet nyugdíjasként az idöt rugalmasabban kezelni? itt az idöjárásról van szó, és az esö esik mindenkinek, akárhány éves, még akkor is, ha valakin segíteni akar. Vagy megvárni, amíg nem esik?? EZ teljesen abszurd ötlet! Aki nem nyugdíjas és ott ázik, annak se jó ez az állapot. Nem kerülgetni kell jótékonysággal a forró kását, hanem gyorsan csinálni valamit.

        Válasz
        • Nyugdíjasként talán úgy lehet rugalmasabban kezelni az időt, hogy nem kell sem home, sem valódi office-ban ülni reggel 8/9-től délután 5/6-ig, különböző online meetingek miatt, vagy azért, mert a főnök éppen olyan, hogy előzetes bejelentés nélkül egyszer csak bejelentkezik, mert olyanja van, vagy csak egyszerűen munka miatt. Vagy tévedne ebben a „fejreállt” hozzászóló?? És a nyugdíjas talán tényleg jobban meg tudja várni, hogy elálljon az eső – hogy miért, az az elején olvasható. Én is a „fejreállt” hozzászólónak adok igazat.

          Válasz
        • Kedves Hozzászóló, nem értem, ez miért lenne a forró kása jótékony kerülgetése. A postának talán sátrakat és/vagy ponyvákat és/vagy hasonlót kellene az épület köré felállítania? A nyugdíjas illető pedig valószínű, már nem dolgozik, vagy ha mégis, valószínű, nem teljes munkaidőben, így tud „rugalmasabban bánni az idővel”. Ez tényleg annyira nehezen érthető?

          Válasz
    • Sajnos a P.Horváth Ádám utcát ismét a semmittevés jellemzi!Néhány napig ott voltak a munkások(sok szemetet hagyva maguk után),majd ismét eltűntek!Lehet a városnak olyan vállalkozókkal kellene szerződnie,akik képesek lassan 1 év alatt elkészülni 1 km út és járdával!Kicsit már vicces a dolog!Persze gondolom a körzet képviselője szerint jó ütemben haladnak!Lesz majd pezsgő az átadáskor!!2022 ben!

      Válasz
  57. Az Arácsért Alapítvány kezdeményezi, hogy szilveszterkor, a háziállatok védelme érdekében, ne tűzijátékkal, hanem pezsgővel ünnepeljünk (ha erre lesz majd mód egyáltalán). Minden tiszteletem az Alapítványé, de attól tartok, hogy mindössze pusztába kiáltott szó marad a kezdeményezésük. A házi kedvenceket egyébként sem a tűzijáték zavarja annyira, hanem a petárdadurrogtatás, ami elvileg amúgy is tilos. Azért írom, hogy elvileg, mert azt hiszem, mindnyájan tapasztaljuk, hogy ezt hányan tartják be. Éjfélkor brutális durrogtatás kezdődik, de nem ritkák a másnap reggeli robbantások sem, hogy elfogyjon minden, ha már pénzt adtak érte.
    Az égvilágon semmi értelme az olyan szabályozásnak, amit nem lehet betartatni. A megoldás pedig roppant egyszerű lenne: néhány szabálysértőt úgy megbüntetni, hogy belerokkanjon – garantálom, utána csönd lenne, mert a pénz (sajnos) a leghatásosabb eszköz erre. De „áldott” jogrendünk erre sem ad lehetőséget, az a pár ezer forint büntetés meg kit érdekel? Úgyhogy marad továbbra is a szilveszteri eszement petárdázás, aki meg pihenni szeretne, javasolom erre az egy éjszakára a füldugó használatát.

    Válasz
    • Megelőztek. De mégis szeretném én is leírni, hogy én is nagyon szurkolok az Alapítványnak, hogy sikeres legyen a kezdeményezés. A petárdához annyit, hogy a jogszabály (elvileg) már a (z engedély nélküli) birtoklását is tiltja és a büntetés akár 150.000 forint is lehet, ami viszont azért nem pár ezer forint. Igen, ahogy sok más szabálysértés esetében, itt is tényleg eleve meg kéne büntetni az idiótákat, méghozzá úgy, hogy egy életre szédüljön tőle. És szépen ki is kéne tenni hírben, hogy ennyi és ennyi büntetés volt és talán akkor néhány idióta meggondolná… Arról meg nem is beszélve megint, hogy a büntetésekből befolyt pénzt mennyi minden jóra lehetne fordítani (főleg most, hogy elvileg nem emelhet adót az önkormányzat, nem jönne jól egy kis plusz pénz, amit ráadásul legális úton szereznének? A másik bevételi forrást (igen, kamerák a kereszteződésben) most nem is kezdem el.). Egy a lényeg: Füred a kultúra városa! Éljen!

      Válasz
      • Itt a rendőrségnek kellene lépni! Felhívni a polgárok figyelmét a rendeletre és kérni a polgárok segítségét ennek betartására. A mobilokon van kamera, aki tüzijátékot lát küldje el a rendőrségnek a többi az ő dolguk, ki és hol.
        Talán így lehetne lecsökkenteni a durrogást amitől valóban szenvednek az állatok.

        Válasz
    • Akkor póriasan, hogy Ön is értse: nem szeretem a sült kolbászon a covid mentes nyálcseppeket (sem)

      Válasz
  58. Arácson a rendelőknél nagyon aranyos, barátságosnak tűnő az a szép barna kutya, aminek a bejárathoz tették kenelt. A gond csak az, hogy már többször voltam ott, amikor a kutyus kint volt. Azt gondolom, hogy éppen elég nagy a templom udvar, oda szíveskedjenek bezárni. Köszönöm!

    Válasz
  59. Szarkazmus nélkül: a faültetés nagyon jó! Nyilván inkább fák nőjenek, mint apartmanok/szállodák/bármi-ami-nem-zöld. Ami viszont sajnos egészen biztos, hogy egy szempontból Füred sajnos 400 fa segítségével sem lesz fenntartható: turizmus. A füredi turizmus hosszú évek óta sajnos minden, csak nem fenntartható. Bár milyen jó lenne, ha 400 fa örökre megoldaná a problémát és a fák körül lehetne sétálni, ahelyett, hogy az emberhömpöly és -undor miatt inkább ki sem megy az ember. Igen, tudom, hogy most tél van, de akkor is.

    Válasz
  60. Megpróbálok egy kis változatosságot vinni az előző, vírusos kolbász– B. Pásztor–szépkorúak idősávja által uralt témakörbe. Miért van az, hogy amikor a hőmérséklet eléri a nulla fok környékét, a naptár pedig a november végét, akkor az itt telelő vízimadarak nagy csapatokba verődve úszkálnak a vízen, de nem a part közelében? És úgy látszik, hogy a kacsák a kacsákkal, a szárcsák szintén a társaikkal? Van ennek valami oka? Van ornitológus is a tisztelt olvasók között? úszkál ugyan néhány darab a part mellett is, de csak alig. Több éve figyelem ezt a dolgot, és eddig senki sem tudta a választ, legföljebb csak annyit mondtak, hogy fene jó dolgod van neked, hogy nincs ennél nagyobb problémád. Wikipedia és Google sem volt képben. Remélem senkit sem zavar ez a „komolytalan” kérdés ebben a komoly időben. Azért írtam most le, mert tegnap este valaki pont ezt a kérdést szegezte nekem, és akkor most és itt továbbadom.

    Válasz
  61. Egyrészt nagyon nagy köszönet a Lions Clubnak! Másrészt nem tudott nem eszembe jutni, hogy ha pl. lenne a kereszteződésben néhány kamera (mondjuk már hosszú évek óta) és büntetnék az idiótákat (mert nekem senki ne mondja, hogy Füred nem volt tele idén is, pandémia ide, vagy oda és ott bőven volt büntetendő idióta is), mennyi pénz lenne abból, amit akár – színes-szagos szökőkút és egyéb hasznos, turistacsalogató akármi és a századik luxusapartman helyett – ilyen lényegtelen célokra is lehetne fordítani.

    Válasz
  62. A maszk viselési kötelezettséget jórészt betartják a polgárok. Azért a vásárcsarnok melletti kolbász sütőnél nem ártana néha ellenőrizni, mivel az eladók fittyet hánynak az előírásra. Teljesen maszk nélkül vagy letolt maszkban dolgoznak…

    Válasz
    • Már az általános iskolában is tanították, hogy valakit besúgni az csúnya dolog. Azonkívül sült kolbászt maszkban szagolni nem lehet. Az olyan, mint gázálarcban virágot szagolni. Tehát kell lenni kivételeknek is. Más kérdés, hogy a forgalomban lévő maszkok vírus elleni hatásossága mekkora és hányszor kéne (lehet) őket mosni, mellesleg a lakosság legalább a fele!!! rosszul hordja, de ezzel senki sem foglalkozik. Történt már ezen az alapon valamilyen osztályozás? ezt vegyétek, ezt ne? Lényeg: betarta(t)ni a szabályokat, mert a látszat mindig fontosabb, mint amiért a szabály született. Dehát ez már így van több ezer éve. Figyelem: ezért most ne tépjetek virtuálisan ízekre, én is azt mondom, tegyünk meg mindent, ami hatásos a vírus ellen, de maradjunk kőkeményen a valóság talaján és akkor talán kigyullad a vészlámpa, hogy az egyre nagyobb szigorúság ellenére miért nő a betegek száma. És csak az oktasson, aki tudja hogy mi az IGAZSÁG.

      Válasz
      • Mindenesetre az én sült kolbászomat ne szagolgassa az eladó, mert akár a Covid mentes lehelet helyett a mustárt kedvelem rajta

        Válasz
        • Szeretném megkérdezni, hogy az általános iskolában hányasa volt fogalmazásból? Vagy csak felejtett azóta? Mert a hozzászólásának se füle, se farka.

          Válasz
      • Nem oktatok, csak véleményt írok – bár tudom az igazságot: az emberek nagy többsége hü.e és mindig is az marad, sőt, egyre csak több lesz belőlük. Amit Magdus ír, az szerintem nem árulkodás, szerintem jogos észrevétel (ennyi erővel semmilyen szabályt se tartsunk be, bár ugye Füreden ez röhögve megy). Az sajnos igaz, hogy nemcsak ez az egy problémás pont, de ha egyet sem teszünk szóvá, annak sincs sok értelme (igen, hallom, ahogy most páran mondják, hogy sok szabálynak sincs értelme, pont azért, mert nem tartják be; igen, értem én a csapdát). Amúgy Magdus a dolgozókat említette, nem hiszem, hogy nekik nagyon kellene szagolniuk a sült kolbászt. Az illat pedig még az orvosi maszkon keresztül is „közlekedik”, hiszen levegőt még az orvosi maszkon keresztül is kell kapni, így pedig az illatok sem „akadnak fent”. És hogy miért nőnek a számok az elvileg szigor ellenére is? Lásd a hozzászólás elejét. Ez sajnos az igazság.

        Válasz
  63. Birka (Pásztornak) Nagyon melléfogok, ha nagy tisztelettel megkérdezem Öntől, hogy nem volt-e azok között, akik nem olyan régen azt követelték, hogy nyissanak meg mindent, ahol parkolni lehet, és legyen minden ingyenes?? Ha zárva van, az a baj, ha nyitva van, az a baj, ember legyen a talpán, aki ilyen maximalista igényeket ki tud elégíteni. Szegény városvezetés, most aztán főhet a fejük az ilyen igényes választópolgárok miatt.

    Válasz
    • Nomen est omen! Én nem követelek semmit! Egy országos rendeletröl van szó! Többen írtak itt Füreden is a parkolás összekeveredettségéröl. Szabad a parkolás országszerte aztán jött a mikuláscsomag. A felháborodás után olvastam / és ezért is nagyon jó ez a honlap/ hogy a Probio érvényes táblával jelzi a betartandót a parkolókban. AMEN!

      Válasz
  64. Végre kellő ütemben folytatódik a felújítási munka a Horvát Ádám utcában. A Spartól az Illés József utcáig már le is aszfaltozták az úttestet, és az Ibolya utcáig építik a járdát – amit remélhetőleg a kerékpárosok is használhatnak majd! Tisztítják az árkokat az úttest és a járda között. Nagy öröm ezt látni több hét semmittevés után!

    Válasz
    • Majd ha kész lesz akkor örüljünk! A parkolási gondok meg majd megoldódnak maguktól! Arra senki nem gondolt! De semmi baj, marad a járda,vagy az úttest ahogy máshol is!

      Válasz
      • Kedves sétáló! Alapvetően nem a közterület az autók parkolója egy olyan városban, ahol többségében kertes házak vannak. Ott mindenki beállhat a saját telkére. Sajnos az út kezelője – pld. az Arácsi út tekintetében az Önkormányzat – nem tesz érte semmit, pedig egy várakozni tilos tábla elkéne. Ahol meg a közútkezelő kiteszi – pld. a Lóczy utcában – ott sokan tojnak rá. Rendőreink meg ezért a kis szabálysértésért nem szállnak ki a jó meleg járőrkocsiból:-(

        Válasz
        • Igazat kell, hogy adjak! Tényleg sok a kertes ház ahova be lehetne parkolni. De majd figyelje meg mit hoznak a következő hónapok! Bár akkor már meleg lesz,és a rendőr is ki tud szállni az autóból!

          Válasz
      • Egy ilyen keskeny, egyirányú utcában nyilván nem lehet parkolni. Erre egyszerűen nincs hely, ezt mindenki láthatja. Ön mit javasolna, hogy oldaná meg? Ha parkolót is akartak volna, akkor még többet kellett volna hasítani a magánterületekből. Nem hiszem, hogy abba – teljesen érthető módon – bárki is beleegyezett volna.

        Válasz
    • Kedves Birka Pásztor! Kinek jó az esti mélygarázs? Pl. nekem, aki a felsővárosrészben élek és este 7-kor leviszem az autómat. Miért? Mert reggel nem kell jeget vakarnom a kocsiról. A motornak is jobb egy 12 fokban történő indítás, mint ugyanez -4 fokban. Bárcsak maradna az örök éjszakai ingyenesség, ahogy volt is korábban. Valakinek fájt, elvették.

      Válasz
      • Kedves Óvárosi! Köszönöm a válaszát! Nem értettem a logikát a pandemi alatt, kijárási tilalom alatti ingyen parkolást ami országos rendelet. Tehát aki közel lakik egy mélygarázshoz este 7-8 között leparkolhat és reggel 7 elött távozhat. Tehát ez a rendelet egy nagyos kis rétegnek szól. Megértettem, hogy van akinek ez is segítség , nem sok de nehéz idöket élünk ha csak ennyi segítségre voltak képesek, hát bizony ennek is örülni kell.
        Vigyázzanak magukra!

        Válasz
    • Birka Pásztornak. Nem értem a felháborodását, ha nem kell a garázs, akkor ne parkoljon ott. Nekem kell, ott parkolok. Amúgy az autósokon kívül még biztosan a Birkák is örülnének ennek.

      Válasz
  65. Nyugdíjas vagyok, kellett mennem ma vásárolni, de a szomszéd autójával baj volt, segítettem neki, így csak 11óra 20-kor értem a boltba. Ezt ugye tegnap óta is szabad, ilyen az új rendelet, de hogy mit kaptam én ezért! szégyelljem magamat, nem hallottam, hogy ez tegnap óta tilos?? takarodjak haza, csak útban vagyok, stb. Ketten estek nekem, olyan 40 év körüli, mínusz 200 IQ-val ellátott házaspár. Vajon így fog ez most továbbmenni? Sok van még ebből a fajtából? Most újra jön majd a tavaszi undorító, idősek elleni kampány, (a mínusz 200 IQ-s bandától) hogy pl. mi terjesztjük a vírust, meg hogy ne zavarjuk a többieket, és menjünk a temetőbe és ássuk meg a sírunkat, stb.? (egy ismerős nagymama jött akkor emiatt sírva haza) csak bizakodni tudok, hogy a fürediek nagyon nagy része nem ezen a nívón áll. És abban is bizakodok, hogy olyanok, mint ahogy ez történet véget ért: messzebb állt két 25 év körüli fiatal, aztán odajöttek és úgy elzavarták szép népies kifejezésekkel a két ökröt, hogy azok majdnem futva menekültek. Utólag is nagyon szépen köszönöm nekik.
    Kíváncsi vagyok a folytatásra és fülelni fogok minden irányba. Amúgy lehet élni ezzel a rendelettel, egyszerűen a józan észre céloz, csak lehet, hogy kevés a címzett? Persze reménykedem, hogy a szomszéd autója most sokáig jó lesz.

    Válasz
    • Több helyről is elhangzott az a javaslat, hogy jobb megoldás lett volna, ha az áruházak méretei alapján meghatároznak egy beengedhető létszámot, s ha az üzlet „megtelt”, akkor csak abban az esetben mehet be a következő, ha valaki kijött. Ezt egyszerű módon meg lehetne oldani: csak annyi kosarat tesznek ki, ahány ember bemehet. Azt nem túl bonyolult ellenőrizni, hogy mindenkinél van-e kosár.
      Sok más helyen ezt teszik, pl. holnaptól a postára is csak annyi embert engednek be, ahány ügyfélszolgálatos ablak nyitva lesz. Az persze más kérdés, hogy esőben-hóban-szélben kint tipródni nem túl vidám dolog. De MUSZÁJ LESZ sok mindenről lemondanunk, ami eddig természetes volt!

      Válasz
    • Ne tessék aggódni! Ilyen zakkant emberek mindenhol vannak! De ön 11 után is vásárolhat! Át kell olvasni a rendeletet! Jó egészséget kívánok!

      Válasz
  66. Ki érti ezt? Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, csak igazolással lehet kintlenni. Óriás kedvezmény ez idö alatt az éjszakai parkolás nov. 23- dec 11 között este 7 és reggel 07 között ingyenes. Ez kinek szól??? Minösiti azt aki ezt a rendeletet hozta!

    Válasz
    • Segítek megérteni: ez azoknak szól, akik este 7 után leteszik az autójukat, aztán 8 elött vidáman otthon vannak, és másnap 5és 7 között elhagyják a parkolót. Sokan vannak és jó nekik, én is közéjük tartozom. Köszönet a rendeletért! Amúgy nem irigylem ezért a hozzáállásért, biztos rosszul alszik, mint azok, akik éjfélkor a holdra néznek és mérgesek, mert nem süt a nap. Thaiföldön mondják ezt azokra az emberekre, akiknek semmi se jó, és örökké elégedetlenek. Írása megerősíteni látszik ezt a kb. háromezer éves bölcsességet. Nem irigylem.

      Válasz
      • Világot látott! Köszönöm jól alszom éjszaka. A hozzáálásom annyi volt, hogy elolvastam valamit és nem értettem. A buddhismusból idehozott bölcsessége eléggé mellé talált. Azt hiszem az embereknek ezekben a nehéz idökben nem holmiféle bölcsességekre van szüksége, hanem döntésekre ami megkönnyiti az életüket világszerte!

        Válasz
  67. Örök Lóczys-nak. Azt írja, hiba történt, kijavították, miért rugózunk rajta? 1. Nem javították ki. Félmegoldás született. 2. Ha már a hibákat sem tesszük szóvá, akkor nagy a baj.

    Válasz
  68. Maszk és dohányzás. A nagy füredi bevásárlóközpontok környékén kötelező a maszk viselése. Ez alólnem mentesíthet a dohányzás. Ma viszont három helyen – Vásárcsarnok, Tesco, a Deltánál lévő Aldi – a bejáratok előtt csoportosulnak a dohányzók. Se maszk, se távolság tartás.

    Válasz
  69. Áll a levegő, szél sem mozdul, az egész ország küzd a szmog ellen. Jogszabály szerint országos szemét, zöldhulladék égetési tilalom van. A sajtó azt szajkózza, hogy a tiszta levegő fontos a vírus elleni küzdelemben. Ennek elléner Füreden , Csopakon dől a füst a kertekből, aki csak akarja égeti a zöldhulladékot- úgyse szól senki. Játszuk mi a rendőrt és menjünk oda hogy , talán ezt nem kellene ? Nem lehetne a város közterület védőinek egyszer-kétszer felnézni az égre, észrevenni és szólni ?

    Válasz
    • Nyaralós szomszédomban naponta égetik a lehullott leveletek. Hogy nem ég a vizes levél? Önt rá némi gázolajat. Ezt még übereli az építkezésből kikerülő zsugorfóliával, lécdarabokkal, szeméttel, stb…Irgalmatlan füst és bűz az egész környéken!

      Válasz
  70. A legújabb hírrel kapcsolatban, hogy már Füreden is járőröznek katonák a rendőrökkel, mindössze egyetlen kérdés merül föl bennem: a katonáknál miért van géppisztoly? Kire akarnak lőni? Maradok tisztelettel: egy füredi polgár

    Válasz
    • Talán a vírusra vadásznak. A viccet félretéve, ez túlmozgásos látszatkormányzás.

      Válasz
    • Tisztelt Nem Értem! gratulálok! Ön az első egy hivatalos magyar médiában már hosszú évek óta, aki helyesen fogalmaz, miszerint a katonák mindenhol géppisztollyal járőröznek és nem géppuskával. Hogy az utóbbi hogyan terjedhetett el, az egy rejtély, főleg azért, mert gondolom van elég tábornok meg tiszt, akik ezt talán tudják és korrigálhatták volna számtalanszor. Válasz a kérdésre: azért, mert géppisztoly nélkül rajtuk nevetne az egész ország! főleg a törvénykerülő része. Ez hasonló dimenzió, mintha egy rendőr gyalog futna a Ferrari-s bankrabló után. Katona géppisztoly nélkül csak egy féllábú focista.
      Tehát összetartoznak és kész és így sokkal jobban is mutatnak. Senkire sem akarnak lőni, csak ha nagyon muszály és akkor is mellé céloznak.
      Tehát becsülje és tisztelje őket és addig örüljön, amíg ők védenek minket és nem nekünk kell fegyvert fogni a magunk védelmére.
      Vagyis semmi ok az enyhe gyomorharmonikázásra, ha találkozik velük. Már elmúltak azok az idők, amikor géppuskával is járőröztek!

      Válasz
      • Ha már ennyire örül, akkor lelohasztom, mert az bizony döntően gépkarabély, amivel járnak:-))

        Válasz
      • Én sokkal inkább valamiféle félelemkeltést érzek mögötte, de hát nem feltétlenül kell mindenben egyetértenünk. Szerintem senki nem akar itt balhét, főleg egy ilyen tomboló járvány idején. Olyat meg egyáltalán nem, ami ellen géppisztollyal kellene fellépni. Gondolom, a tilos helyen dohányzók vagy maszkot nem viselők ellen nem ez a megfelelő megoldás.
        Amúgy meg annyit még: én is voltam katona. Két évig.

        Válasz
      • Nem bántás, de a „muszáj” pontos „j”. És tényleg nem bántás, már csak azért sem, mert a többi hozzászólásban is bőven van javítanivaló, de ezt most szeretném kijavítani.

        Válasz
      • Sok mindent elmond, hogy az általam leírtakat prédikációnak titulálja. Talán jobb lett volna érvelnie valamivel, megcáfolni azt, amit leírtam. Sajnálom, hogy ezt nem tette meg, így nincs több hozzáfűznivalóm.
        A személyeskedésére nem kívánok reagálni!

        Válasz
      • Fölösleges a katonákon rugózni. Minden városba országosan kivezényelték őket. Nem volt mérlegelési lehetőség. Véleményem szerint egy túldimenzionált, militáns akció ez, de ezzel együtt nem gondolom, hogy ebből ügyet kellene csinálni. Az meg, hogy egy katonánál fegyver van, még a kisiskolás gyerekemnek sem volt hír.

        Válasz
        • Azért ennek van egy olyan üzenete, ami nem vált ki feltétlen örömujjongást az emberből. Amúgy meg igaza van, ők parancsra cselekednek. A többit meg majd meglátjuk.

          Válasz
        • Ez a mi problémánk. Szeretjük rágni a lerágott csontot mi magyarok. Hiba történt, kijavították, miért nem tudunk tovább lépni? A műalkotás hozzátartozik az épület történelméhez, vigyázni kell rá nem eltüntetni! A tolókocsiban ülőknek is ott kell bemenni ahol a többi bemehet, nagyon jó a rámpa megoldása. Az eltakaró falat lebontották akkor mi is a probléma? Egy művészeti alkotás feladata, hogy véleményt alkossanak róla. Nem kell mindenki tetszését elnyerni! Ez bizony így van rendjén.

          Válasz
  71. Heves tiltakozások következtében lebontották azt a falat, ami részben eltakarta a gimnázium falán lévő műalkotást. (Sokan domborműnek nevezik, szerintem nem az, de ez most mindegy.) Nos, ha valaki arra jár, láthatja a szomorú eredményt: a műalkotásnak jelentős része továbbra is takarásban van. A feljáró fémkorlátja és a mögötte lévő fal továbbra is csúnyán belóg a képbe. Nem hiszem, hogy ennek így bármi értelme volt, ráadásul sok tízezer forint ment a kukába.
    Nem lehetett volna értelmesen elmagyarázni a tiltakozóknak, hogy a félmegoldás senkinek sem jó? Vagy nem kellett volna csinálni semmit, vagy másfél méterrel följebb helyezni az ominózus műalkotást annak a költségén, aki „elnézte” ezt az állapotot.

    Válasz
    • Az alkotás olyan állapotban van, hogy nem lehet elmozdítani a jelenlegi helyéről. Épp ez volt a lényeg, ezért volt ez az egész hajcihő. Tehát másfél méterrel sem lehetett volna feljebb tenni. Jelenleg látszik a mű, ha valaki akarja közelebbről a teljes valójában megcsodálhatja, bár az elmúlt uszkve harminc évben se látszott belőle még ennyi sem. Én egyébként az ilyen esetekben inkább a szakma véleményére támaszkodnék, mert a köz ízlésének soha nem lehet megfelelni, mindig lesz ilyen-meg olyan vélemény és mindig lesz, aki elégedetlen. Emlékszem mekkora ügy volt abból amikor a Tagore sétányon leszedték a láncokat, hogy majd itt tömkelegével esnek bele az emberek a Balatonba, életveszélyes meg hasonlók. Tudjuk, senki nem esett be. Szép a sétány, nem hiányoznak egyáltalán a sirályszaros láncok. Helytörténeti érdekessége volt, az meg jól van dokumentálva.

      Válasz
      • Két megjegyzést tennék: számomra az, hogy nem lehet, ismeretlen. Minden akarat kérdése. Ha a felújítás előtt azzal kezdték volna, hogy magasabbra helyezik az egyébként nekem tetsző műalkotást, akkor a kérdés egyszer s mindenkorra rendeződik. Nyilvánvaló, hogy miután elvégezték a szigetelést, már bajos ilyesmivel foglalkozni. Itt az a probléma, hogy erre korábban senki nem gondolt, aztán utólag meg magyarázkodnak. A másik: igen, ha odamegyek a feljáróra, valóban látszik az egész. Csakhogy ez nem erre a célra készült, hanem azért, hogy a gimnázium előtt elhaladók arra nézve részesüljenek egy vizuális élményben. (Hogy ki milyenben, ez már abszolút szubjektív.) Azért senki nem fog direkt odamenni a feljáróra, hogy megnézhesse. S az, hogy régen sem volt jól látható a növényzet miatt, meglehetősen lehangoló érvelés…

        Válasz
        • Akkor ezekszerint nem fogalmaztam egyértelműen. Az alkotás olyan állapotban van, hogy az eredeti helyéről nem lehet elmozdítani, mert darabjaira hullana. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mikor szigetelnek és hol. Ha közelebb megy hozzá, én megtettem, laikus szemmel is látni, hogy számos helyen durván be van töredezve, repedezve. Ha érdekli a téma, akkor érdemes utánaolvasni. Az meg, hogy nincs olyan, hogy nem lehet… hát nem tudom. Szerintem van ilyen, nem is ritkán, legfeljebb a szavak csűrésével csavarásával lehet kiiktatni.

          Válasz
        • Hát igen, a maga nemében sokszor a „köz””szolgálati” média sem jobb, mint a kereskedelmi.

          Válasz
        • Remélem, nem gondolja komolyan, hogy Magyarország helyzete függetleníthető azoktól a folyamatoktól, amelyek a világban zajlanak? – mert hogy önt csak ez érdekli. Sajnos, ilyen nézet is dívik, aminek igen komoly következményei lesznek. Az interjú egyébként pontosan elmagyarázza, hogy ez a járvány nem betegség, hanem tünet. Következménye annak az életmódnak és környezetpusztításnak, ami ma a világban folyik. Egyetlen olyan élőlény nincs az emberen kívül, amely tönkreteszi a saját életterét. Olyanok vagyunk, mint a béka, amely alatt lassan melegítik a vizet, ezért nem ugrik ki, mert mindig csak egy kicsit lesz melegebb. Csakhogy a gondolkodó embereknek észre kellene venni, hogy ez a folyamat a környezetpusztítással lassan visszafordíthatatlanná válik. Az, hogy tavaly meg idén hányan haltak meg Magyarországon, ebben a relációban teljességgel irreleváns.

          Válasz
          • Másik Füredinek újra: megint csak kérdezek: ha a halottak számának nincs jelentősége, akkor minek naponta legalább 15-22-szer ezt bemondani a rádióban? Ki kell tölteni az adási időt? És a lényeg: tisztelettel kérdezem a környezetvédelem aktív megvalósítása során, hogy ÖN Személyesen gyalog vagy lóháton, vagy biciklivel, busszal vagy netán mégis autóval megy dolgozni, bevásárolni, rokont látogatni? mert a szép prédikációkat lassan már azok is unják, akik írják. (hát még én)

      • Ez egy nagyon jó interjú, szerintem. Érzésem szerint azonban sajnos nem túl sokan olvasták el, mert hosszú és szintén érzésem szerint még kevesebben értették, mit olvasnak/olvastak (mert volt benne azért összetett és idegen szó és összetett mondat is, illetve mert az olvasás és az értő olvasás nem ugyanaz). Aki elolvasta és meg is értette, szerintem az már eleve úgy viselkedik, ahogy kéne, aki meg nem úgy viselkedik, az nem is fog, mert vagy el sem olvassa, vagy nem érti. Sokszor sajnos elég egy nem normális, hogy világméretű baj legyen és egy nem normális sajnos mindig lesz, ha nem több. És sajnos a – szó nemes értelmében – egyszerű emberek hiába viselkednek helyesen, ha a felettük lévők nem normálisak és ráadásul pont ott dőlnek el a dolgok (amiről sokszor ugye el sem mondják az igazságot, hogy hogyan is dőlt el igazából).

        Válasz
    • Másik Füredi-nek tisztelettel: nem tudom a Glóbusz pillanatnyi állását, nem is érdekel, mert ahány nagytudású szakértő már hozzászólt ehhez a témához, annyi különböző vélemény önti el a világ összes médiáját. Némelyek hajba is kaptak egymással, stb. tehát ezeket nem tudom komolyan venni. Csak a kis hazám állapota izgat, de ott is talán van javulás. Miért? 3-6 napja a Kossuth Rádióban hallottam a megnyugtató hírt, miszerint tavaly okt. 31.-ig kissé többen haltak meg itthon mint idén okt. 31.-ig. Ezek szerint a világjárvány ellenére kevesebb a halott???? Értik a kérdésem lényegét? Se nem tagadok, se nem pánikolok, csak kérdezek. Ezen adat interpretálását az önök képzelőerejére bízom. (ha ez egy álhír volt, mosom kezeimet és adót váltok)

      Válasz
  72. Már nem kötelező a karantén jelzés kirakása a fertőzöttek otthonán? Mert nem látom.

    Válasz
  73. A másik abszurdum az idősek számára vásárlási idősáv bevezetése. Önmagában a gondolat nem rossz, a megvalósítás viszont gyakorlatilag lehetetlen. A nevezett korúak 9-ig ott tipródnak az üzletek bejáratánál, aztán 9-kor ráengedik őket a még boltban vásárlókra. Azokra, akiktől védeni akarják őket. Senki nem veszi észre, hogy ez mennyire értelmetlen és fölösleges? Remélem, nem fogják ismételten bevezetni, vagy ha mégis, akkor oldják meg, hogy 9-kor úgy engedik be a szépkorúakat, hogy onnan az utolsó korábbi vásárló is távozott.

    Válasz
  74. Ma, szombat d.u. 4 óra körül, a csarnok melletti Spar ablakán (kívül) láttam egy hivatalos nyomtatványt az időseknek címezve, miszerint maradjanak otthon, a lakásukban, a saját érdekükben, stb. Úgy látszik, a Spar illetékesei lemaradtak egypár fejtágításról, ahol az összes orvos azt tanácsolja, hogy mindenki, aki bírja, annyit legyen kint a jó levegőn, amennyit csak tud, mert a bezártság beteggé tesz. Az ilyen akciók nagyon nem tesznek jót az egész vírus ügynek, sőt, károsítják azt.

    Válasz
  75. Emberi Hülyeség és „Elvárások” -nak válasz. Ha az Önök számára számít az olvasókban keltett „visszhang”, akkor én válaszolok, de most csak sírni tudnék, talán még a fejemet is verném a falba, hogy mennyire igazuk van. Ehhez nem lehet semmit hozzátenni, amit leírtak, minden fájdalmasan igaz. De akkor minden fölösleges és hiábavaló? Nincs remény? vagy sokadjára is Darwinnak van igaza, hogy csak az életrevalónak van joga továbbmenni? (viszont egész biztosan senki sem „akart” megbetegedni) aki nem akarja, hogy segítsenek neki, annak meg annyi? ne is engedjük ezeket a kórházba? akkor meg minek annyi orvos, ápoló és drága gépek, karantén, mindenki mehet haza, ha tud (vagy viszik máshova) és a sírásók majd 10-20 év múlva könnyes szemekkel, sóhajtozva emlegetik a 2020-21-es „éveket” ? ( senkit sem akartam megbántani, tudatában vagyok a dolog komolyságának, már most bocsánatot kérek ezekért a sötét gondolatokért!) TÉNYLEG MINDEN HIÁBAVALÓ??

    Válasz
    • Nem! Egyáltalán nem hiábavaló minden! Vegyük észre, hogy most vizsgázunk. Kaptunk egy komoly figyelmeztetést (amit természetesen mi provokáltunk ki az eddigi tevékenységünkkel), és most eldől, hogy képesek vagyunk-e változtatni a korábbi, megrögzött szokásainkon, hajlandók vagyunk-e föladni valamennyit a kényelmünkből, vissza tudjuk-e fogni magunkat az anyagi javak hajszolása terén. Ha nem, akkor majd jön ennél sokkal súlyosabb figyelmeztetés is, amit már nem valószínű, hogy túlélünk.
      Ha képesek vagyunk átírni a korábbi gondolkodásmódunkat, minden rendben lesz. De ez a létező legnehezebb feladat: megváltozni. Nem másik ruhát venni, mert az csak a felszín. Itt sokkal mélyebb váltásra van szükség. Rajtunk múlik, kizárólag rajtunk, hogy sikerül-e. Ne a másikra mutogassunk, mert akkor minden marad a régiben.

      Válasz
  76. Teljesen magánszorgalomból, meg kíváncsiságból is privát „közvélemény kutatást” tartottunk az ismerősök, rokonok körében, boltokban, a maszkviseléssel kapcsolatban. Négy időmilliomos nyugdíjas. Helyszínek: Füred, Veszprém, Almádi. (persze nem füzettel, meg tollal és mikrofonnal, csak egészen „lezser” formában) Kb. egy hét után tegnap befejeztük, teljesen föltűnés mentesen érdeklődtünk. Az eredmény egy rémálom! Az „alanyok” több mint fele a maszkviselést nem hogy fölöslegesnek, hanem egyenesen ökörségnek tartotta, többen úgy gondolták, hogy meg lehet tőle betegedni. Ehhez nem kell semmit hozzátenni! Ez a teljes csődje a kb. fél éves, vírussal kapcsolatos információ kampánynak. Mit lehet ezután még csinálni?? Érdemes egyáltalán a témával foglalkozni, vagy lesz aki túléli, lesz aki nem és kész? Aztán egy -két év múlva a megmaradtak népszámlálást tartanak, legyintenek és megy a szekér tovább? Ha ezt nekünk más mondja, nem hisszük el, de saját magunkat azért nem csapjuk be.

    Válasz
  77. A járvány tipikusan társadalmi probléma, aminek a negatív hatásait csak közösen lehet csökkenteni, határozott vezetőkkel és szófogadó, együttműködő emberekkel. Családi, baráti környezetemben vannak covidon átesett már negatívok akiknek a közvetlen hozzátartozói tünetmentesek mégis pozitív eredményt hoztak. 30-40-50 évesen más és más tüneteket produkálnak. Családban munkahelyen betartjuk az ésszerű higiénés szabályokat a többi a véletlen műve. Mai interjúban az egészségügyi miniszter december elejére már huszonötezer kórházi ágy szükségességéről beszél a covidos fertőzöttek számára. Ez mintegy négyszerese a mai számnak!

    Válasz
  78. Tegnap két helyen is jártam, ahol szolgáltató tevékenység folyik, nem kívánom megnevezni őket. Azt viszont mindenképp szóvá kell tennem, hogy az egyik helyen a szolgáltatást végzők egyáltalán nem viseltek maszkot, jöttek-mentek a haverok, ismerősök, „kellemes” cseverészés folyt. A másik helyen egy fokkal jobb volt a helyzet, néhányan viseltek maszkot. Nos, ha ilyen felelőtlen és nemtörődöm a hozzáállás az emberek részéről, akkor egy pillanatig se csodálkozzunk, hogy arat a járvány. Azt kell mondanom, megérdemeljük, amit kapunk.
    Talán hatásos lenne, ha a médiumok segítségével több alkalommal és mélyebben bepillanthatnák abba az emberfeletti küzdelembe, ami jelenleg a covidos betegeket ápoló kórházakban folyik. Hogy mivel jár a fertőzöttek kezelése, mit jelent végigdolgozni egy napot tetőtől talpig „becsomagolva”. Ezek a felvételek talán elgondolkodtatnának többeket is, és azt is láthatnák, mi vár rájuk, ha odakerülnek. Senkinek nem kívánom!

    Válasz
    • Általánosítani fogok, mert így egyszerűbb, illetve mert sajnos tényleg a döntő többségre igaz: az ember a legnagyobb állat, amely a legkevesebbet tanulja mind a más, mind a saját hibájából. Konkrétan semmit, nullát. A teremtés koronájának képzeli magát, miközben saját magát teszi tönkre (közben persze másra mutogat). És az is nagyon igaz, hogy mindig annak a legnagyobb az egoja és képzeli magát a legokosabbnak, akinek objektívan a legkevesebb oka van rá. Az a fajta, amelyiket Lucifer említi, annak hiába mutat bárki bármilyen rothadó hullát, összeeső egészségügyi dolgozót, azt sem érti meg, mert nincs mivel. És arra is visszakanyarodunk sajnos megint, amit már többen írtak itt, hogy minden szabály annyit ér, amennyit betarta(t)nak belőle. Úgy meg kell büntetni az ilyet, hogy azt se tudja, hogy a fal adja a másikat (sajnos úgy érzem, van, aki még ezt sem fogná fel…). A pénzbírságokból befolyó összeget meg mondjuk oda lehetne adni az egészségügynek. A KULTÚRA városa…

      Válasz
    • Az „egy megsavanyodott élettelen unalmas èletet él…” kicsit túlment. Én meg akkor ennyi erővel minden ünneplőt felelőtlen covidiótának nyilvánítok. És nem sajnálom, ha megfertőződik (csak azt, akinek esetleg továbbadja) ? És lehet, még én leszek közelebb a valósághoz? A „pénzt, vagy életet” kérdés időnként nem egyszerű (főleg, ha nem kevés pénz „focisták”-ra, stadionokra és luxusapartmanokra, -szállodákra megy el és így néha az egészségügyre nem nagyon marad). De én is azt mondom, hogy minden családi ünneplést igenis ki lehet hagyni, el lehet halasztani (igen, akár többször is), csak akarni kell – csak hát az akarás nagyon-nagyon nehéz… Egyetlen esetet érzek kivételnek, de az pont nem ünneplés, hanem pont az ellenkezője: haláleset / temetés. Nem kívánom, hogy igazam legyen, de majd térjünk vissza erre januárban, ha a karácsonyi ünneplések után megnőnek a számok – nem hiszem, hogy sokakban fel fog majd merülni a kérdés: megérte az ünneplés?

      Válasz
    • Amíg ilyen sok magyar a kereskedelmi tévét fogyasztja, sajnos elég irreális elvárás, hogy ilyen bonyolult dolgokat, mint maszkhordás, megértsenek. Számokkal, matematikai modellekkel meg aztán már végképp ne próbálkozzunk. Igen, egy kép elvileg többet mond ezer szónál, csak vakból is túl sok van.

      Válasz
  79. Napi tapasztalatom, hogy az általános iskolák környéke a reggeli iskolakezdés és a délutáni befejezés időszakában zsúfolttá válnak. A biztonságos távolságtartás szinte lehetetlen. Az intézmények közvetlen környezetében a gyermek /felnőtt egészségvédelme érdekében maszkviselés szabályait talán időkorláttal de kiterjeszteni javasolnám. Köszönöm.

    Válasz
  80. 2 nap és 2 éjjel voltunk a Bakonyban, élveztük a friss erdei levegőt. Szombat este 7 felé hazajöttünk és ajtónyitáskor majd kiestünk az autóból, olyan bűz csapott meg, förtelmes volt! (Zrínyi utca környékén, de ez másfelé is van) Mivel fűtenek ott? olajos ronggyal és gumicsizmával?? És ezt csak mi vettük észre? nincs valaki, aki ezt ellenőrzi és keményen megbünteti? Mi van a híres kultúra városával? És ez lesz most négy hónapig? Ez nem tartozik a klímavédelemhez?

    Válasz
    • Kedves Hozzászóló, ne lepődjön meg, ha esetleg kisebb „népharag” zúdul Önre a bakonyi kirándulása miatt – pandémia idején nem biztos, hogy ez jó ötlet, illetve ha más nem, legalább nem kéne „nagy dobra verni”. Csak szólok. Persze, jöhet az érvelés, hogy magánügy (bár, ha ideírja, akkor már nem), viszont meg kéne már érteni, hogy a sok kis magánügy nagyon is összeadódik és azt, hogy most aztán tényleg igaz, hogy mindenki viselkedése hatással van a másikra. Viszont a „kultúra városa” kritikával nagyon is igaza van – bár sajnos lehet, az illetőknek nincs pénze rendes tüzelőre; ez esetben viszont büntetés helyett talán segíteni kéne az „illetékeseknek”. De igen, hangsúlyozom én is, mint oly sokszor: a kultúra városa – bele sem merek gondolni, mi lenne, ha a kultúra nélküli város lennénk… Bár lehet, pont akkor működnének a dolgok, mert a kultúra helyett a valóban fontos dolgokkal foglalkoznának nem az „illetékesek”, hanem a lakosok.

      Válasz
      • (A BAKONY VÉDELMÉBEN) A bakonyi kirándulás miatt miért kéne félnünk a „népharagtól”? Nincs megtiltva, sőt sok orvos ajánlja is, jót tesz az egészségnek, a hangulatunknak. Se a fák, se az őzek, meg a vaddisznók és a varjak se terjesztik a vírust, (repülni még nem tudnak) nem társasutazással mentünk, csak a saját autónkkal, akkor meg mi itt a baj? kit veszélyeztettünk? nem is autóbusszal mentünk, ahol a sofőr szája alatt lógott a szájkosár (én láttam! egy busznál)) ki tilthatja meg nekünk, hogy meglátogassuk a rokonainkat? milyen szabály ellen vétettünk? ha valaki elmegy a Marina központba, akkor 15 perc alatt több lehetséges fertőzöttel találkozik, mint mi az egész idő alatt, akkor őket nem sújtja a „népharag”? Nem ártana ezt az egész témakört legalább félig-meddig valami megmaradt logikus és józan gondolkodással kezelni. Most pedig legyen szíves sorolja föl, mit csináltunk rosszul és milyen szabályt szegtünk meg. Várom a feltételes módtól mentes, vaslogika szülte, csak a tárggyal foglalkozó, megtámadhatatlan érvekkel alátámasztott, minket talán életben hagyó válaszát. Mellesleg érdekelne, hogy mit vertem én itt nagy dobra?? leírtam valamit és kész, már ezt sem szabad? amúgy boldog vagyok, hogy a hozzászólásom második felével egyetért, és nagyon örülnék, ha mások is így gondolkodnák-most tudatosan provokálok: hivatali múltamból és ismeretségi körömből kifolyólag nagyon sok konkrét esetet ismerek, ahol ugyan tiltott eszközökkel fűtenek, de alkoholra, kocsmára és dohányra mindig van elég pénz, akkor itt hogyan tovább? belső, vagy külső fűtés?

        Válasz
        • Nem én vagyok a második hozzászóló, de hú, ez azért nem semmi. Lehet, hogy a második hozzászóló pont arra a stílusra, tartalomra gondolt „népharag” alatt, ami éppen a harmadik hozzászólás? Mellesleg idézőjelbe tette – mint ahogy a „nagy dobra verést” is -, szerintem azért ennek volt oka. Szavaim nem fognak szerintem a vaslogika kategóriába tartozni, de megkockáztatom, hogy arra gondolt, hogy akik tényleg nem mennek sehova, azok egy ilyen poszt láttán talán akár még irigyek is lehetnek és az irigységüket, haragukat, fáradtságukat stb. „népharag” formájában posztolják. Valljuk be, az azért nem ritka, főleg a magyar fórumkultúrában – valahogy a „kultúra” szó kezd mumussá válni, sajnos okkal… Mondjuk én abban egyetértek a második hozzászólóval, hogy a sok kicsi tényleg összeadódik. És sajnos az is igaz, amit egy korábbi hozzászóló írt, hogy minden szabály annyit ér, amennyit betartanak, betartatnak belőle. Egy a lényeg: kultúra – ja, és turizmus, szóval kettő.

          Válasz
        • Most komolyan, de mi a baj a bakonyi túrázással. Nem egy luxusút, saját gépkocsival pár ezres benzinköltség. A jó levegőn, a családdal sétálni meg kimondottan egészséges. Akinek meg nem telik egy bakonyi autóútra, az Füreden és környékén csak úgy bakancsosan egy jót sétálhat. A vírus ellen – többek között – távolságtartással védekezhetünk .Erre a túrázás kiváló eszköz.

          Válasz
          • Hogy van a közmondás? A sok makk között elveszett a disznó? Friss levegö, talán ez volt az indító ok? Egy erdei kirándulás ami jót tesz mindenkinek? Még mindig a kinti levegön találkozást javasolják a családtagoknak világszerte a covid-19 miatt.
            Igen, a levegö terjeszt nagyon sok mindent, így a virusokat de a szagokat is. Védekezni kell de én a büntetést csak rövidtávunak tartom a szagok miatt. A dohány, a parfüm, egy étterem szomszéd stb is zavaró sokaknak. A téli fütés még továbbra is probléma sok családnak Magyarországon, én is úgy látom a segítségre nagyobb szükség lenne mint a büntetésre 2020 évében. A megélhetés és a téli meleg lakás nem kultúra kérdése még akkor sem ha ez Balatonfüreden van.

      • Füredi Autósnak: ne adja föl, mindennek van értelme, ennek az ügynek is. Egy ügyvéd rokonom csavarta ki az agyából, talán igaza van? Senki nem tud semmi biztosat, nagy a káosz, és ez volt az igazi cél, mert ott lehet csak igazán „halászni”, ugye érti?? ma vemhes, holnap cukorbajos, holnapután fizető, stb.

        Válasz
  81. Minden rendelkezés annyit ér, amennyit végre lehet belőle hajtani és amennyire mindenki számára érthető. Nyíregyházi ismerősök is kaptak mikuláscsomagot, pedig tudnak írni-olvasni, sikerrel elvégezték az egyetemet, de ez nem volt elég. Tehát ez a rendelkezés annyit ér, mint halottnak a pofon. Nem lenne egyszerűbb az illetékes bejárathoz egy jól látható táblát kitenni, hogy ez magánparkoló??? Ha már ilyen sok probléma merült fel ez ügyben, akkor itt valami nagyon mellésikerült, a jó szándék ellenére is. Nagy kár. A Borcsa előtti akkor magánparkoló, vagy nem? és ez hol és hogyan látszik?

    Válasz
  82. Hú, de jó…

    Válasz
  83. Végre döntöttek a programokról, hacsak részlegesen is. Helyes! Maradjanak el a koncertek, fesztiválok, ebben a helyzetben nincs sok mérlegelni való ezen. Nagyon aggasztó véleményeket lehet olvasni orvosoktól, szakemberektől a vírussal kapcsolatban, remélem megússzuk a komolyabb következményeket, de az a minimum, hogy amit lehet azt elővigyázatosságból megtesszük. A programok lefújása ez.

    Válasz
  84. Mi pont tegnap jártunk így, a Borcsával szembeni Eszterházy parkolóban. Családi eseményt ünnepeltünk, 4 autóval mentünk, egyetlen egy autónkon volt mikuláscsomag. Próbáltunk illetékest találni, a Probio csak azt hajtogatja, hogy be kell fizetni, mert ez magánparkoló (?!). Kinek a tulajdona, és ezt egy halandó embernek honnan kellene tudnia? Nincsen sorompóval lezárva, nincsen jegyszedő, pont olyan automata van mint bárhol máshol a városban. Honnan kellene tudnunk, hogy ide nem vonatkozik az országos rendelet? Ez megtévesztő, és nagyon felháborító! Kérném az illetékest, hogy nézzenek utána, mert itt olvasgatva látom, hogy ez igencsak gyakori probléma.

    Válasz
    • Fogják vissza magukat, és ne a járvány kellős közepén menjenek nyilvános helyre családi eseményt ünnepelni! Ráadásul négy autóval! Emiatt van az, hogy már 100 fölött a napi elhunytak száma! Hihetetlen, hogy egyesek képtelenek fölfogni, mi zajlik körülöttük!
      Már rég be kellett volna zárni az összes éttermet! Döntsük már el végre, mi a fontosabb: a pénz vagy az emberi élet! Úgy látom, sok döntéshozó még mindig az előbbit favorizálja. Nem kívánom nekik, amit most gondolok!

      Válasz
      • Ès ha valaki esküvőt tartott? A miénket idén másodszor kellett elhalasztani, 2 év szervezés után! Aki nem tudja megérteni, hogy az életnek ugyanúgy zajlani a kell, mint eddig, csak ésszel kell védekeznünk, az biztos hogy egy megsavanyodott élettelen unalmas èletet él…

        Válasz
    • Nem kell ismerni a parkolók tulajdonviszonyait, csak a közlekedési táblákat és jelzéseket. Ha autóval közlekedik ez mindig alap. Ki volt írva, hogy ingyenes a parkolás? Nem. Át volt húzva, hogy fizetős parkoló? Nem. Akkor fizetni kell a parkolásért. Nem túl jó, hogy vannak ilyen kivételek a parkolók között, ahol fizetni kell, de ez csak egy vélemény, ettől még a közlekedési jelzéseket észre kell venni. Ilyen kemény világban élünk. Nem széplelkeknek való az biztos 🙂

      Válasz
  85. Jelentés
    Ma (szerdán) délelőtt fél 11-kor végigsétáltam a feltúrt Horváth Ádám utcán, amit állítólag fel fognak újítani. Az elejétől (Arany János u.) az Ibolya utcáig terjedő mintegy 800 méteres szakaszon sehol egy teremtett lélek, aki a felújításon dolgozna. A vége felé láttam három, munkaruhás férfit, az egyik telefonált, a másik kettő zsebre dugott kézzel ácsorgott.
    Úgy tűnik, városunkban ezt is meg lehet tenni a helyi lakossággal.

    Válasz
  86. Szerdától ismét országosan ingyenes a parkolás! Szeretném megkérdezni , hogy ez Balatonfüredre is érvényes ? A tavasszal , bizonyos parkolóknál néhány hét után helyileg megszüntették az ingyenességet, szép mikulás csomaggal meglepve a gyanútlan parkoló autósokat. Ki ballag el az automatáig, ha országosan ( Viktor mondta) ingyenes a parkolás , mert az autómatára kiírták! Kérdezem, melyik parkoló milyen besorolású és melyekre érvényes Balatonfüreden az ingyenes parkolás mielőtt megint csomagot hoz a mikulás ? Lehetőleg olyan helyen tegyék közzé a parkolási közleményt ahol egy átlag lakos is megtalálja .Köszönöm

    Válasz
    • Most kire dühös? Mire? Arra, hogy ingyenes a parkolás? Mert a helyzet egyértelmű. Minden parkolóban ingyenes a parkolás, kivétel a magánparkolók. A magánparkolókat viszonylag egyszerű megkülönböztetni az önkormányzatitól, többnyire az ember észre veszi, ha magánparkolót akarna igénybe venni, szóval ehhez nem fog senki külön közleményt írni.

      Válasz
      • Van Füreden magánparkoló is? Hol? Egyet mondjuk tudok, a Rendelőintézetnél, de azt úgyis sorompó védi. Egyébként meg ‘Arácsi” nem dühös, csak érdeklődött.

        Válasz
      • Borsos Miklós utcai mióta magánparkoló? Ha így van miért szerepel a probió honlapján és sehol nem jelölve , hogy nem városi tulajdon?

        Válasz
        • A Borsos utcai parkolót mindig is külön kezelték, más szabályok vonatkoznak rá, ahogy az Esterházy strand előttire is. De ez most mellékes, minden egyes parkolóban ott kell lennie a tájékoztató táblának, hogy fizetni kell vagy sem. Itt fent a cikkben is azt mondják, kiteszik minden parkolóba. Ha a Borsosban fizetni kell, akkor arrébb gurulok 100 métert a nem fizetősbe.

          Válasz
          • Nem akarok kekeckedni, de míg a parkoló bérlet az Eszterházy parkolóba nem érvényes, addig a Borsosba igen. Ezért nekem a Borsos olyan mint többi parkoló pl. Huray. Tavasszal először itt is ingyenes volt, csak közben jöttek rá , hogy ez „más”. Megosztaná velem, hogy ez mitől más, mert úgy látszik ön tudja. Igazából bérlettel ez nem probléma, de a tavasszal ennek beszerzése nem volt egyszerű és sürgős sem az ingyenes parkolás miatt. Azért kérdeztem , mert jó néhányan távoztak nyáron az ingyenes parkolási idő alatt is rossz emlékkel Füredről a mikuláscsomag miatt. Talán a bejáratnál kellett volna egy figyelmeztető tábla, mert ha a helyi nem tudja, honnét tudná az idegen. Mint látom tanultak belőle, bár a Borsost most sem láttam kiemelve , mint más besorolás parkoló.

          • Kedves Névtelen. Szerintem fölösleges ilyen tudományos alapon megközelíteni a parkoló kérdést. Én legalábbis nem akarok ebből disszertációt írni. A lényeg: ahol ki van írva, hogy fizetős parkoló ott fizetni kell, ahol pedig kitáblázták, hogy nem, ott nem fizetünk. Egyébként a városban a legtöbb parkoló utóbbiba tartozik a jelenlegi helyzetben. Ha ott büntetik meg, ahol táblák jelzik, hogy ingyenes a parkolás, akkor joggal rárúghatja az ajtót a parkolási cégre.

          • Az országos rendelet Balatonfüredre is vonatkozik, ez nem értelmezés kérdése, hanem tény. A törvény teljesen egyértelműen fogalmaz, kedves hölgyem vagy uram. A parkolás újra mindenhol, így füreden is ingyenes. Akár szeretnének, akár nem ,mostantól ezért pénzt beszedni vagy büntetni NEM lehet.

            Ha Önt tavasszal megbüntették, annak két oka lehet:
            a) Nem pár hét volt az, hanem több – és lejárt addigra a veszélyhelyzet időtartama, így ez a rendelet is
            b) nem közterületi parkolóban ,hanem egy magántelek parkolójába állt be, ahol eleve nem is volt ingyenes a parkolás

  87. Ami a Horváth Ádám utcában történik, az egyszerűen szégyen! Pontosabban az, hogy hetek óta nem történik semmi! Az utca föl van túrva, közlekedni enyhén szólva problémás és balesetveszélyes. Miért muszáj ezt az ott közlekedőknek eltűrni? Hol van ilyenkor a terület önkormányzati képviselője?
    A kivitelező megvárja, míg jön a fagy meg a hó, hogy akkor legalább legyen mire hivatkozni? Most pl. mivel magyarázzák azt a nagy semmit, ami ott zajlik?
    Legyünk büszkék a városunkra! Hát, köszönöm szépen!

    Válasz
  88. Mi ez a Magyar Nyelv Hete? Azt hallom az országos sajtóban, hogy durvul a járvány, több ezren kórházban, sokan élet-halál közt, a rendőrség megbűnteti azokat akik nem viselik, vagy nem szabályosan viselik a maszkot. Kerüljük a rendezvényeket, mossunk kezet, ha lehet ne menjük közösségbe, ettől hangos a sajtó. Újra megkérdezem, mi ez a Magyar Nyelv Hete? Minek, miért fontos ennyire ez a most világjárvány idején? Felelős gondolkodás? Hiányolom. STOP a rendezvényekre! Itt Füreden is!

    Válasz
    • Szörnyű ez a fejetlenség. Nincs megfelelő protokoll, a bizonytalanság és a félelem dominál. A kulturális intézmények dolgozóitól (is) elvárják, hogy teljesítsék az éves tervet, mert nem kaptak fölmentést ez alól. Nem hibáztathatjuk őket! A könyvtár dolgozói a lelküket is kiteszik, de a beütemezett programokhoz tartani kell magukat. Aztán egy könyvbemutatón összejön három ember. Tiszta abnormitás! A középvezetők nem mernek lépni, mert nincsenek felsőbb utasítások, irányelvek. Hordjunk maszkot, mossunk kezet, tartsunk távolságot – ennyi. Mintha ez elég lenne egy járványtól szenvedő ország irányításához! A halálesetek száma pedig még soha nem volt ilyen magas. Fölébredünk végre ebből a rossz álomból?

      Válasz
      • Teljesen igaza van. Szerintem az eredeti hozzászóló sem a kulturális munkatársakat „támadta”. Döntést kell hozni azoknak, akik utasítást adnak ezekre a rendezvényekre, de nem kell gondolkodni ezen egy pillanatig sem. A Covid nem játék, emberek élete a tét. Semmilyen koncert, kiállítás nem lehet ennél fontosabb! Legyen valaki azt mondja: igen elhalasztjuk. Szimpatikus döntés lesz, ne féljenek meghozni.

        Válasz
  89. Látom bontják a gimnázium előtti betonrámpát. Több dolgot nem értek. Miért kellett ekkora montsrum rámpát építeni? Miért nem tették az iskola másik homlokzatához, miért épp a főbejárathoz kellett tenni? A terveket elfogadták, azokon ott kellett lennie a rámpának, akkor miért az átadás után volt ez gond? A domborműről évtizedekig senki nem beszélt, az előtte lévő növényzettől nem is lehetett látni belőle semmit. Akkor ez nem zavart senkit? Elég rossz állapotban van a dombormű, feltétlen a fő homlokzaton kell lennie? Nem vagyok hivatott megítélni a művészi értékét, de a modern épület falában elég furcsán néz ki a dombormű, nem oda való.

    Válasz
  90. Most olvastam, hogy a decemberi női kézilabda EB-n amennyiben egyetlen Covid-pozitív esetet is találnak, csomagolhat az egész csapat mindenestől. De nem csak ők, hanem az előző ellenfelük is, ezzel mindannyiuk számára vége a küzdelmeknek. Valaki magyarázza már meg, ennek mi értelme van így? Miért kell ezt erőltetni? Nem az győz, aki jobb, hanem aki nem fertőződik meg. És ez egy EB-sportrendezvény. Nevetséges!

    Válasz
    • Kedves Hozzászóló! Ha Ön szerint ez a – szerintem nagyon is – felelős és értelmes magatartás nevetséges, hát azt inkább nem is minősítem. A COVID továbbra sem nátha. Legyen oly kedves és találja fel az oltóanyagot és akkor nemcsak a kézilabdázók, de mindenki visszatérhet a normális kerékvágásba. Köszönöm.

      Válasz
      • Ön engem teljesen félreértett! Én épp azt nevezem abszurdumnak, hogy ilyen körülmények között EB-t rendeznek. Egyébként ne nagyon reménykedjen a vakcinában. Téved, ha azt hiszi, hogy ezt a helyzetet egy védőoltással meg lehet oldani.
        Egyébként meg nem ártana figyelmesebben olvasni a hozzászólásokat!

        Válasz
        • Kedves Hozzászóló! Többször újraolvastam a hozzászólását. Úgy érzem, elég jól beszélek magyarul – és figyelmesen olvasom a hozzászólásokat -, de még így sem éreztem teljesen egyértelműnek, hogy a megrendezést gondolta nevetségesnek (kíváncsi lennék, mások hogyan olvassák). Mindenesetre elnézést a félreértésért. Azt pedig nyilván nem hiszem, hogy az oltás egy csapásra megoldja a teljes és összes problémát – szerintem a COVID is ugyanúgy vissza fog térni minden évben, mint a „sima” influenza, csak más formában -, de attól még jó lesz, ha lesz, szerintem.

          Válasz
        • Nekem tetszik a gimnázium falán lévő műalkotás, de ez ízlés kérdése. Az viszont annál kevésbé tetszik, hogy ilyen hercehurca kerekedett ebből az ügyből, és végső soron a mi adóforintjaikat költik erre is. Vajon megtudjuk-e valaha is, hogy mindez mennyibe került nekünk (építés-bontás), és hogy személy szerint ki követte el a hibát? Véleményem szerint, ha valaki hibázott (tervező vagy aki a tervet elfogadta), akkor viselje ő mind ennek az anyagi következményeit!

          Válasz
  91. Káosz az Füred áruház parkolónál. Sorompóval fizetővé lezárták az épület alatti részt.Sokan nem akarnak fizetni ezért össze vissza mindenhol megállnak,lehetetlenné téve ezzel az eddig megszokott közlekedést. A társasház garázsaiból lehetetlenné vált a ki és bejutás amikor rossz helyen parkolnak autók,kérdés ki az illetékes ez ügyben?

    Válasz
  92. Kell, mint egy falat kenyér.

    Válasz
  93. Hát igen csak le kell autozni a piros templomtol a moloig. Az ember majd kieseik az autobol olyan kátyus, hepe-hupás az ut.

    Válasz
  94. Érdekes észrevétel.2020 10 16-17-18, 3 napos nyugdíjas rendezvény 300 fő a Hotel Annabellában zárt helyen.Akkor most van,vagy nincs járvány? Veszélyeztetett idősek?

    Válasz
  95. Kedves Anna! Legközelebb a helyesírással kapcsolatos hozzászólásában ne felejtsen el a vesszők elé szóközt tenni, hogy csak egyet emeljek ki az Ön által vétett számos hibából…

    Válasz
  96. Kedves „örök Lóczys”,nem tudom,mit szólt volna Lázár tanár úr,ha meglátja,hogy ön az irodáját irodályának írja? ( iroda, irodája,birtokos rag)

    Válasz
  97. Hozzászólás a P. Horváth Ádám utcához! Sajnos semmilyen munkálatok nem zajlanak napok óta! Az esős idővel pedig sártengerré változott a környék! Lehet nem ilyen vállalkozókat kellene megbízni a munkával, akik lassan 1 éve sem képesek megoldani a feladatukat! De az autósok hamar feltalálják magukat.. a frissen aszfaltozott járdára parkolva nem lesz sáros a féltve őrzött autó! Lehet a parkolást is meg kellene oldani a környéken!

    Válasz
    • A munka ami ott folyik semminek nem nevezhető!Arra kiváncsi leszek a sok autó majd hol fog parkolni!? Talán a kerékpár úton? naponta 5 kerékpáros halad el az utcában!Ezért kár volt utat külön építeni!Meggondolatlan építkezés!

      Válasz
      • Füredike! Ha van bicikliút, akkor lesznek kerékpárosok. Biztos nem öten, mert régóta hiányzott innen a bicikliút. A városfejlesztés egyik legjobb eleme, hogy új kerékpárutak is épülnek, ez a jövő, de a jelen is, ideje lenne észrevenni. Ez nem meggondolatlan építkezés, bárcsak sokkal több lenne a kerékpár és jóval kevesebb az autó. (Nem piszkálódásból, de rendkívül zavaró és mellesleg helytelen, hogy a mondatok után nem tesz szóközt.)

        Válasz
  98. A képeket nézve nagyon szép lesz a Lóczy felújítása. A könyvtár egy „kicsit” más mint a mi idönkben amikor is a Lázár tanár úr irodályában volt eldugva a bejárattól jobbra. / 74-ben értem/ A tervezö a lehetö legjobbat hozta ki a kihozhatóból, a szürke szín is eleganciát ad az épületnek, harmonizál a többi szinnel. Nagyon szép a belsö udvar, a rampa körüli falat a bástya magasságában meghagynám így nem takarja el a müalkotást ami hozzátartozik az épület történetéhez. A diákoknak sok tanulást, a tanároknak jó munkát kivánok a megújult iskolájukban.

    Válasz
  99. Csak gratulálni tudok annak az autósnak, aki a Horváth Ádám utca jelenlegi állapotában száguldozni tud arrafelé. Vagy ha mégis megpróbálja, megkapja érte a méltó büntetését: viheti az autót a szervizbe futómű-javításra, ami nem két fillér!
    Az viszont teljesen igaz, hogy az útfelújítás úgy készül, mint a Luca széke, de hát a jámbor füredieknek ezt is le lehet nyomni a torkán.

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004