Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

787 Hozzászólások
 1. Mr. Proper írta

  Itt a pénz, hol a pénz(?). Még mindig milliók ömlenek. Szálláshelyek támogatása. Szuper. A Jófogáson pedig naponta új eladó családi ház hirdetést olvasunk. Szellemváros épül, én mondom. “Megnövekedett a vendégéjszakák száma”, “soha nem látott fejlődés”… Ezek szerint a megnövekedett vendégéjszaka megnövekedett Idegenforgalmi adó bevételt jelent. Remélem a megnövekedett városi bevétel jó helyre megy, érdekelne mire is, mert az óvárosban már tábla figyelmeztet a járdán az omladozó épületekre. Azok tényleg védettséget élveznek… Gondolom…
  A Brázay-villát sajnálom. Hál’ égnek a Sellő-szobor (díszkút) megmenekült – igaz már rég nem ott volt – emléktáblával avassuk újra, a villa épület emlékére.

 2. m.e. írta

  Tisztelt Füredi. Van igazság abban is amit ön ír és csak abban bízhatom magának van igaza és minden szép és minden jó. Sajnos én nem ezt tapasztalom. Természetesen a várost én is nagyon szeretem, különben már nem élnék itt. Előző írásait is elolvastam és arra gondoltam, hogy valószínűleg ön egyike az utolsó idealistáknak akik a városban élnek. Vagy hivatalból dicsér.?

  1. füredi írta

   Nem állítottam, hogy minden szép és jó. Ellenkezőleg, azt mondtam, el kéne szakadni végre az idealizált, mesés elvárásoktól és a realitást nézni. Sok hiba van, de megelégeltem ezt a valóságtól sokszor elrugaszkodott szakadatlan elégedetlenkedést, megelégeltem, hogy csak az elnagyolt kritika kap itt hangot hosszú ideje, hogy folyamatosan leszólják azt, ami a miénk. Lehet ezt máshogy is nézni. És azt tapasztalom, hogy sokan vagyunk ezzel így, sokan gondoljuk így, de ennek nem adunk hangot, mert ugye minek, és hallgatni, legyinteni könnyebb. Kedves m.e. kérdését csak úgy tudom értelmezni, hogy ön viszont akkor hivatalból kritizál.

 3. szkeptikus írta

  Azt hiszem, a legalapvetőbb kérdés, hogy a fejlődés fogalma alatt mindenki mást ért. Vannak, akik számára az a fejlődés, hogy a korábbiakhoz képest békésebb, nyugodtabb és kevésbé agresszív környezet veszi őket körül, ezáltal teljesebb életet élhetnek. Nincs akkora zaj, ami ellen szinte lehetetlen védekezni, nincs akkora nyüzsgés, ami természetesen az idelátogatóknak sem kellemes, nincs akkora por-piszok, és a zöld környezet egyre dominánsabb lesz – aminek sajnos épp az ellenkezőjét tapasztaljuk. Vannak viszont, akik számára az a fejlődés, ha minden üresen álló telken az átlagpolgár számára megfizethetetlen, betonba öntött társas nyaralókat építenek, a városban egyre több a gépkocsi, holott az utcák nem szélesedhetnek, egyre hangosabb a zene, a zaj, a sétányon egy-egy nyárestén már mozogni is nehéz – főleg ha valami rendezvény van. Aztán jöjjön még több és még több vendég, mert valakik ebből nagyon de nagyon meggazdagodnak. Tessék kérem, lehet választani fejlődés és fejlődés között!

  1. Idealista írta

   A fejlődés minőségi változásokkal és a korábbihoz képest differenciáltabb életlehetőségekkel jár. Mindegyikre van számos példa a városban, sajnálom hogy ezekről nem akar tudomást venni. A kisütött lángos olajszagtól elrugaszkodtunk hála az istennek. Akárhogy csűri csavarja a koszt és piszkot, meg betonozást -ebben ráadásul nagyon mellé lő, mert ilyen gondozott közterületeket, ennyi növényt és parkot, a beton helyett természetes követ nagyon kevés városban talál. Itt van élet Füreden, ennek én örülök.

  2. m.e. írta

   Számomra még egyszer mondom számomra, nem az a gond, hogy beton vagy fa szép vagy csúnya. Ezek is fontos dolgok, de nem a legfontosabbak. Füred megváltozott. Nagyon. Talán 30 éve nem volt ilyen szép és rendezett, de igen is egy multi, kulturális város volt. Minden “szépségével” és egyebekkel együtt is. Most a hirtelen meggazdagodott sznobok gyülekező helye lett. Valamikor régen el mentem, mentünk a strandra vagy sétányra, barátokkal, kollégákkal, ismerősökkel találkoztam. Most finoman fogalmazva a promenád egy nemlétező világ tükörképe. A helyi lakosság meg menekül innen. Talán ez a fejlődés. Nem tudom. De a szívem és az érzéseim azt mondatják velem valami nem stimmel. Ez nem a mi városunk ez az” Ő “városuk lett. Csak egy isten létezik és az nem odafönt van hanem a bankokban!

  3. füredi írta

   Én nem tapasztalom, hogy a “helyi lakosság menekül innen”. Elég nagy az ismerősi köröm munkámból kifolyólag, nem tudok olyanokról, akik menekültek volna innen. Arról igen, hogy a fiatalok egyetem után nem jönnek vissza, de ez egy másik történet és sajnos az egész vidék nagy gondja. Ez az én városom, akárhány sznobot látok akkor is, mert én ismerem sok arcát a városnak, én tudom a részleteit, ők meg nem. Azt halkan megjegyezném, hogy minden ideérkezőt le sznobozni meg automatikusan lenézni elég veszélyes üzem, csak az ismerősi körömből több tucat olyan beköltözőt tudok mondani, akik nem tartoznak egyik kategóriába sem. Értékes, értelmes emberek, akik a nagyvárosok után keresték a megnyugvást, a víz, a táj energiáját és itt megtalálták. Ugyanmár, kedves m.e. a pénz mindenhatóságát kéri számon Füreden? Miért nem mindjárt a globális felmelegedést? Ez szélmalomharc. Füred nem egy megfestett, idealizált képeslap, ahol angyalszárnyakon közlekednek a helyiek és a vének tanácsa dönt, ki az aki megérdemli hogy ide bebocsátást nyerjen! Ez egy közkedvelt város, (mindig is az volt) egy közkedvelt tó partján, amelyik igyekszik megélni, szépülni, kulturálódni,. A strand, a sétány, a mozi, mind mind a miénk, vagy a miénk is, rajtunk múlik mennyit érnek számunkra.

 4. meddő írta

  Én olyat még nem hallottam füreditől, hogy valamire azt mondja, ez de jó lett, örülök neki. Itt mindig, mindennel baj van. Vicces ezt látni úgy hogy közben tisztában vagyunk az ország általános állapotával.

  1. Meddőnek írta

   Kedves Meddő, említene néhány örvendetes példát? Hátha könnyebb lenne a panaszkodóknak. Köszönöm. Abban sajnos igaza van, hogy az ország állapota sajnos sok szempontból minősíthetetlen. De hogy a fürediek emiatt (mindig) azzal vigasztalják magukat, hogy ott (még?) nem minősíthetetlenek az állapotok? Ami szerintem sokakat nagyon bosszant, hogy láthatóan van forrás, csak nagyon rosszul használják fel – pl. a Kiserdő felújítására úgy kellett elkülöníteni / jóváhagyni forrást, a százhuszadik betonborzalom esetében biztosan gyorsabban szabadultak fel azok a források. Az a beszélő pénz kinek az érdekeit képviseli 🙁

  2. Füredi írta

   Menthetetlenül mást gondolunk! Félreértett, én nem azt mondtam, hogy itt még nem minősíthetetlenek az állapotok, azt mondom: szeretek Füreden élni, a hibáival együtt is kedvelem ezt a helyet, az energiáját, amit ad nap mint nap, jól tudom érezni magam itt, sokféle időtöltésre van lehetőségem. Örülök hogy kulturált, gondozott környezet vesz körül, örülök hogy van nyüzsgés a parton, örülök hogy megtalálom a természet csendéjét is ha arra vágyom, szeretem a kiüresedett téli őszi várost és kedvelem a nyárit is. Jó hogy minőségi városi szolgáltatásokat találok itt, szeretem hogy jobb filmeket vetítenek a moziban mint a megyeszékhelyen, szeretem a füredi fagyit, a bicikliutakat, szeretem a fehér templom harangjának a hangját, szeretem a Kiserdőt, a Koloskát és mindig minden körülmények között a sétányt a platánokkal. Sorry, ez van 🙂

  3. Profit fejlödés, az van! írta

   Szeretem Füredet úgy ahogy van, ez örökre így marad. Nem mindent, de nagyon sok mindent szeretek sorolás nélkül.
   Ami nyugtalanit az új építkezések tömkelege, a milliós négyzetméter árak ami csak egy befektetö réteget vonz a városhoz az egész országból.Emlékeztet London tönkre tett ingatlan piacára, amikor az orosz befektetök felvásároltak negyedeket, ezek a szellemvárosrészek mert üresen állnak.
   Felverték az árakat, aki ott akar dolgozni képtelen lakást venni, a fizetések nem “verödtek fel” így marad az albérlet ami méreg drága. Az én és a szüleim korosztálya tudott lakáshoz jutni becsületes munkával Füreden. A gyerekeink ilyen árak mellett ki vannak zárva, a kölcsönöket meg sem emlitem. Örülök, ha romos házakat felújítanak de miért nem építenek a fiataloknak lakást megfizethetö áron a helyükre? Miért nem építenek egy idösek otthonát amire valóban szükség lenne? Miért csak a profit irányitja az építkezéseket a szükség helyett?

 5. Egy Füredi a sok horgász közül írta

  Én sűrűn járok a sétányon de nem tapasztalom a sok horgász az túlzás az kevés meg rendet rak maga után ami a sok turistáról nem mondható el egy borhéti este után mi szemetet takarítanak el és mégsem zárják be.

 6. Füred régen és most írta

  Sajnos a negatív oldalhoz kell csatlakoznom. Már tavaly is írták/írtuk, hogy a kevesebb több, rossz az irány stb. Olyan, mint ha a világon senkit nem érdekelnének az egész évben ott lakó valódi lakosok, pk értéktelenek lennének, mert mindig mindent csak a turistáknak/turistákért. Akik botrányos Isten-szindrómában szenvednek. A természet védelme, megőrzése? Minek? Építsünk inkább újabb szállodát, luxus apartmant, betonkockát. Aki tud aludni a fesztiválok mellett / Akit nem zavarnak a fesztiválok, az érezze magát rettentő szerencsésnek, de kérem, hagyja a kialvatlan többséget verbálisan kirohanni, mert X nap nem alvás után (főleg, ha nem alvás után még dolgozni is kell) nyilván kicsit háttérbe szorul a racionalitás és inkább az érzelmek kerülnek előtérbe. De – számomra legalábbis – a többi hozzászólásban is sajnos érthető az érzelmi töltés, mert a hozzászólók szeretik (szeretnék szeretni) a várost, de ezt sajnos maga a város nehezíti meg hosszú ideje egyre jobban. Mérget veszek rá, hogy ha fele ennyi beton lenne, a turisták csak fele ennyire lennének istenítve, a “másik fél” pedig a valódi lakosoknak, az ő kéréseiknek, jutna, a város akkor sem menne tönkre, de lehet, élhetőbb lenne. Csak sajnos, és most itt visszacsatolok saját hozzászólásom elejéhez, amit a valódi lakosok írnak itt, az, nagyon úgy tűnik, senkit nem érdekel, csak azt, aki írja – és itt harap saját farkába a kígyó. 🙁

  1. füredi írta

   Akkor szeresse a várost, nem olyan nehéz ez! Jó itt élni, kevesebb irigykedés, kevesebb indulat, kevesebb elégedetlenkedés és máris könnyebb lesz, higgye el.

  2. Füredinek írta

   Hát épp ez az, hogy (még) szeretem a várost, de éppen pont ezért vagyok nagyon szomorú, mert látom, ahogy megy tönkre. Ami ugyanis itt hosszú évek óta folyik, az egészen biztosan nem fejlődés – legalábbis nem előre 🙁

 7. Névtelen írta

  Kedves “füredi Írta”! A polgári lét nem egy megkövesedett múltidéző történet. Annak alapja a megszerzett értékek megbecsülése, majd ennek felhasználásával új értékek létrehozása. Az én meglátásom szerint, Füreden semmi nem szól a fiatal generáció igényeiről, csupán a Zamárdiból áthallatszó akármi, ami sem nem zene, sem nem kultúra. Ha az ember 8 hétből 3 hétig nem alszik, az nem a megkövesedett szemlélet visszatükröződése, hanem a kialvatlanságról szól. Az pedig érint minden korosztályt. Még a pici gyermekeim sem tombolnak örömükben éjszaka, mikor reng az ablakunk. Azt pedig, hogy itt infrastruktúra és hely hiányában dől Füredre a beton, és vele együtt sokkal több ember, mint amit ez a város kuktúráltan ki tud szolgálni, nem nevezném kellemes iránynak. Balatonfüred soha nem volt, Siófok, és nem is akarta még a látszatát sem kelteni. Ma már nem som kell, hogy beérjük.

  1. füredi írta

   A polgári lét egyik jellemzője, hogy képesek vagyunk árnyaltan gondolkodni és a tőlünk eltérő értékrendekben is megtalálni az elfogadhatót. Meggyőződésem, hogy több új értéket sikerült létrehozni az elmúlt tíz évben Füreden és azt sem lehet mondani, hogy ne becsülnék a hagyományokat. Túlzásnak és hatásvadásznak tartom azt a megállapítást, hogy Zamárdi miatt 3 hétig nem alszik az ember, és reng az ablak – ez közel sincs így. Itt élek, magam is tapasztalom a nyárral járó jó és kevésbé jó hatásokat, de fölösleges szélsőségekbe esni csupán érzelmi alapon pro és kontra is. Füred olyan messze van Siófoktól, hogy nem értem, miért példálózik ezzel az általános közhellyel. Járt a siófoki éjszakában az elmúlt években? Vagy a siófoki strandokon, esztrádon? Járt már egyáltalán az utcáin, közterein? Annak, ami ott van, semmi köze Füredhez még látszatra sem, ha pedig közelebbről megszemléli az ember akkor viszont már ordít a különbség. Füred teljesen más irányba megy, szó sincs arról, hogy Füred és Siófok hasonulna egymáshoz, ég és föld a kettő.

 8. AnnaTl írta

  Zamárdi is tiltakozik a “red bull” cucc miatt. A balatoni nyár két hónapra van kvalifikálva. Ebből kettő hetet elvisz Zamárdi. Most jön a harmadik hét. Szerintem tök hülye, aki kiad bármennyi pénzt is bármilyen lakhatásért itt Füreden. Sikeresen omlik szét egy polgári fürdőváros élhetősége.És ez csak a tulsó part hozadéka. Nincs ebben a saját gyártás. Milyen álságos ennek fényében a reformkori színjáték.

  1. füredi írta

   Érdekes, úgy tűnik ennek a vitának sosem lesz vége. Én egyáltalán nem jelenteném ki evidenciaként, hogy ” omlik szét a polgári fürdőváros” én nem ezt látom, épp ellenkezőleg, egyre épül, szépül. ÉS egyre több időtöltési lehetőséget nyújt. Hál istennek, hogy nemcsak a reformkori sétálgatás van hanem előfordulnak már fiatalosabb programok illetve a magas kultúra iránt érdeklődők is találnak kedvükre valót. Ezerszer leírták már, hogy egy turisztikailag frekventált helytől ne várjuk el, hogy úgy viselkedjen, olyan adottságai legyenek mint egy bakonyi zsákfalunak. A kettő nem jön össze. Lehetetlen számonkérni a meghitt csöndet egy fürdővárostól. Egyébként korábban sem volt az, sem a reformkorban, se a német turisták inváziója idején, se máskor. Zamárdi engem speciel nem zavar, de ez is örök vita.

  2. Ö. Füredi írta

   Füredi Írtá-nak A polgári fürdőváros már szétomlott. Hol épül, hol szépül? pl. szépség az a borzalom, ami most a mélygarázs tetején épül? az egy rémálom! És egyre több ilyen rémálom épül, sajnos. Pl. Kisfaludy strand bejáratával szemben, ami ugyan máshol elmenne, de nem ott. 200m-el odébb újabb lakótelep épül, és vesz el helyet a nagy parkolóból, na kíváncsi vagyok, micsoda embertelen állapotok lesznek ott 36 fokban és nagy porban. (Komolyan gondolja-e csak egy épeszű ember, hogy Jókai most venne-e itt egy villát?) Ha Zamárdi nem zavarja, akkor vagy egy különlegesen szerencsés ember, vagy halláskárosult. Hogy ennek az egésznek mi lesz a vége? A reformkoriságnak már vége, ezt a színjátékot tovább fönntartani egy “álságos színjáték”. Ami talán a legjobban zavar, az a fiatalabbak állítólagos “szórakozását” kísérő embertelen, 3 hónapig tartó zaj és fölfordulás. És az a pimaszság, amivel ők a tolerancia jegyében megkövetelik tőlünk ennek az elviselését, miközben ők mások irányában ezt a toleranciát lábbal tapossák.

  3. város írta

   Az mondjuk jellemző, hogy aki másképp látja Zamárdit, mint ön, az azonnal halláskárosult. Nulla tolerancia. Nem akarom meggyőzni róla, hogy Füred sokat fejlődött az utóbbi években, ezt véleményem szerint rendkívül nehéz lenne eltagadni, szerencsére sokan vagyunk akik ezt így gondolják, persze az öné is egy vélemény. Nincs “embertelen, 3 hónapig tartó zaj” ez nonszensz, ez a kijelentés nem vehető komolyan.

 9. Egy Füredi a sok horgász közül írta

  Cinikusnak
  Én szívesen sétáltam a kőgáton és csodáltam a Balatont és nem hagytam magam után semmit.

  1. T.Árpád írta

   Elég végigsétálni a Tagore sétányon….és látni a sok horgász milyen szemetet hagy maga után!!Persze vannak kivételek….

 10. Brázay írta

  Tökéletesen egyetértek. Amikor először olvastam, hogy lerombolnak egy régi épületet és a helyére szállodát építenek, azt gondoltam félreolvastam. Még most sem értem a dolgot. Vagyis a pénz részét értem.

 11. Kiállítások írta

  Sajnos nem tudok örülni a Petőfi Irodalmi Múzeummal kötött megállapodásnak. A Vaszary Villában szívesebben látnék színvonalas, netán kortárs(!) képzőművészeti kiállításokat mint múzeumokban porosodó anyagokat.

 12. szkeptikus írta

  Füred ismét szegényebb lett egy rendkívül szép fekvésű területtel. A Brázay-villa parkjáról beszélek. Jönnek(?) a milliomosék, mi meg távolról nézegethetjük azt, ami korábban a miénk, városlakoké volt. Persze, tudom, majd dől a lé, de könyörgöm, most már semmi sem számít ezen kívül? Épp a pápa mondta nemrég: a halotti leplen nincs zseb!!
  Mennyivel emberibb megoldás lett volna oda egy szép és gondozott mini-arborétumot telepíteni, ahol mindenki kedvére hűsölhetett és sétálhatott volna a nyári kánikulában. Most majd lesznek ott kétmillió/négyzetméteráras, többnyire üresen álló ingatlanok, mert a gyakorlat azt mutatja: ezeket kizárólag befektetési célból vásárolják. Egyre elkeserítőbb ez az egész, ami itt a városban folyik!

  1. Szkeptikusnak írta

   Igen, ez (is) nagyon szomorú 🙁

 13. m.e. írta

  Nem kellene egy Petőfi vagy Kossuth szobor? Utcáink vannak, de emlékhelyeink nincsenek. A fürediek évtizedek óta Gróf Széchenyi István szobránál tartják a Március 15. ünnepségeket. Pedig szegény gróf nem is támogatta a forradalom Kossuth által kitűzött céljait. Ő reform párti volt és nem háború párti. Amúgy 1848 szeptemberére szinte teljesen megbomlott az elméje. A forradalom az ő számára innentől mást jelentett. Tehát nem kellene egy Petőfi vagy Kossuth szobor?

  1. jöttment írta

   Csak óvatosan az elmebomlásos történettel, ami csak egyike a rengeteg teóriának, amire bizonyíték pont annyi, mint a finnugor ügyre! 🙂 Viszont a két említett hazafi szobrát tényleg mindenki szívesen látná a városban, ez talán nem vitás. Nem hiszem hogy vitát indítok, ha leírom, Petőfi egy géniusz volt. Már aki olvasott tőle a kötelezőkön kívül….:)

  2. szobrok írta

   Jöttmentnek. Ady is géniusz volt, József Attila is… Szerencsére vannak néhányan! Az más kérdés, hogy a hatalom hozzáállása erősen érdek- és nem értékközpontú. És ez szomorú!

  3. szobrokhoz írta

   Az hagyján, de Pilinszky, és Weöres is zseni volt. Nekem mondjuk József Attila az, akit mélyen a szívemben hordok. Nem szobrokban kell mérni ezt, mindenkinek nem lehet itt talapzata. Annyi szobor van már a városban, Széchenyi lábánál szerintem tökéletes a márciusi forradalomra emlékezés.

 14. Soóky Árpád , Balatonfüred, Kéki u 5/B írta

  A Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivataltól ma, március 13-án megérkeztek a jelen év adókirovásai és a befizetésre szolgáló csekkek.1 azaz egy munkanappal a befizetési határidő előtt! Ha én ügyfélként ügyet intézek : 8 – 14 – 30 nap az elintézés határideje.
  Mi van, ha nem vagyok itthon /dolgozom, unokáknál vagyok, kórházi ápolásra szorulok vagy bármi egyéb bajom akadályoz/ és nem tudok azonnal a postára sietni a többi sorstárssal együtt /huzamos sorállás!/,hogy elintézzem a befizetést? Késedelmi kamat?
  /S pont a Hivatal ne tudná, hogy a befizetés határideje egybeesik a nemzeti ünneppel?/
  Azt hiszem, meg lehetne tisztelni az adózásra kötelezetteket azzal, hogy – sok munkája ellenére – a Hivatal időben, legalább 14 nappal a határidő előtt eljuttatja az adókivetést és a csekkeket!

  1. Ö. Füredi írta

   Egy órája hozta a postás nekem is pont az ilyen tartalmú levelet. Irány a telefon, egy kedves és udvarias női hang megpróbálta a kör négyszögesítését, nem sikerült. Majd azt ajánlotta, ha jó futó vagyok, még elérem a postát. (nem sikerült) (megdicsérem a hölgyet, legalább volt humorérzéke, nekem már elfogyott) Becsületére mondva pici elnézést is kért, és hogy valami új rendszer indult mostanában, amit a “szakemberek” még nem ismernek jól, “vannak problémák”, és ha késve fizetek, akkor sem fognak dutyiba dugni. Hát majd meglátjuk. Azért nem ártott volna, ha előbb betanítják a szakikat és csak utána startolnak. Ilyenkor eszembe jut, hogy ez valószínűleg Papua Új-Guiena-ban már nem téma.
   Soóky úrnak: ne adja fel, a remény hal meg utoljára, biztosan sokan ülünk ebben a hajóban, csupa rendes ember, valahogy már kell magunkat vigasztalni.

 15. Egy Füredi a sok horgász közül írta

  Megint eltelt egy év és még mindig nem lehet horgászni a Paksi kőgáton pedig mikor épült azt ígérték hogy a horgászok használhatják ami sok évig igy is volt.Nem értem az indokát tiltásnak mit zavarnak a csendes horgászok.Nem az jó ha minél többen élvezzük a Balatoni szabadságot nem az a cél hogy a Balaton mindenki számára hozzá férhető legyen.

  1. cinikus írta

   Csendesnek csendesek, de amit maguk mögött hagynak…