Oldal kiválasztása

Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.
Megosztás

2 952 hozzászólás

  1. Az Orzovenszky és Balassi utcák találkozásánál, a közterületen egy hónapja áll egy hatalmas sitt hegy némi kidobott matraccal, törött bútorral díszítve. Normális?

    Válasz
  2. Nagyon jó ötlet, nemes gondolat volt Balatonfüred várossá válásának 50. évfordulóját 50 db. fa ültetésével megünnepelni. Gratulálok mindenkinek, aki ebben részt vett.
    Különösen jövőbemutatóvá az tette, hogy a „zöld” programba a fiatalok lettek bevonva, akik majd a lombos fák árnyékában nagy örömmel fognak visszaemlékezni erre a tevékenységükre.

    Válasz
  3. Füredinek. Lehet hogy igaza van, de akkor miért vannak még kint a táblák? Jobban kéne az ilyesmire ügyelni, és akkor több becsületük is lenne. Ez máshol is gond. PL. ha láthatóan befejeztek valahol egy útjavítást, de a 30km-es tábla még 2 hónap múlva is ott van.

    Válasz
  4. Ma, szombaton voltunk a Kisfaludy strandon, a bejáratnál egy nagy tábla, kutyát bevinni tilos. Semmiféle időkorlátozás nem volt rajta. Félóra alatt 8 kutyát számoltam össze, egyik a nagydolgát végezte és ott is hagyta. Minek az ilyen tiltó tábla, ha senkit sem érdekel és senki sem ellenőriz és ha kell, büntet? Ez az egészségre is ártalmas. Balatonfüred, a kultúra városa? Nagy csalódás volt! Nem ezt vártuk! Viszontnemlátásra!

    Válasz
    • Kedves hevesi család, ha egyáltalán hevesi… Nagyon sajnálatos, hogy a strandon dolgát végezte egy kutya, sőt még ott is hagyta 🙂 Hát, ilyet! De mi köze ennek a kultúra városához? Csak viccelni tetszik, ugye? Bizonyára ez csak itt fordul elő, ebben a csúnya városban. A beírás helyett talán lehetett volna kulturáltan figyelmeztetni a kutya gazdáját, hogy szedje össze, amit kell.

      Válasz
      • Miért kételkedik abban, amit írtam? saját magából indul ki? Füzesabony tegnap még Heves megyében volt. Bocsánatot kérek, hogy ide be mertem írni, Ön biztos a szólásszabadság jegyében tiltaná ezt. A kultúra városának ehhez annyi köze lenne, hogy ott nemcsak tiltó tábla van, hanem a tiltást ellenőrzik is. A parkolásnál érdekes módon pár perc után előbújik egy sarokból egy ellenőr szerű alak és már büntetni akar. Alig volt időm a parkolást intézni, már ott állt egy szúrósszemű, zord alak. (ez pár napja történt, máshol) A kultúra városában erre a strandon miért nincs „keret”? A kutyának nem volt látható gazdája, összevissza rohangált. Ez persze máshol is előfordulhat, de ott legalább szerényebbek a címek osztogatásában. Még egyszer bocsánatot kérek, hogy Füredre merészkedtünk jönni és írtam erre a platformra, soha többet erre a környékre nem jövünk! (sajnos nem csak emiatt) Ez nem vicc! Legyen szíves, kíméljen meg a válaszától, nem érdekel!

        Válasz
        • Akkor nincs mit tenni, az ön látogatása nélkül éljük itt tovább nehéz, kulturálatlan életünket, ebben a megvetendő városban.

          Válasz
        • Most nem azért, de ha a kutya gazdátlanul rohangált a strandon, akkor ezen a helyzeten mit segítene egy kamera? Kit terhel a felelősség? És kin lehet azt behajtani? A kutyán? Ne haragudjon, értem amit írni akart, de kicsit eltúlzottnak és túlontúl ingerültnek érzem a hozzászólását. Ezek apró, kicsi dolgok, nem érdemes ilyeneken fennakadni. Mellesleg vannak szépszámmal kamerák a városban, elég sok közterületet figyelnek….

          Válasz
        • Igen! A Kisfaludy és Esterházy strandon is rendszeresen kutyák szaladgálnak szabadon, a kacsákat támadják és ha szóltam felháborodott a tulajdonos aztán nem szóltam a magam biztonságáért. Renszeresen odaviszik a kutyákat tehát kellene néha ellenöriztetni. A biciklisekkel is így van mindig volt biciklizö bent a strandon.
          Egy büntetést is magába foglaló tábla talán segítene de nem biztos. A Hevesi családnak igaza van, ez bizony az emberek kultúráltságának a tükre amikor elmegy a hatalmas tiltó tábla mellett és nem törödik vele!

          Válasz
          • Miért ne lehetne bicajozni ilyenkor a strandon? Ne essünk át azért a ló túlsó oldalára. Nem egy díszdobozban vagyunk, hanem élünk egy várost. A strand szezonon kívül közpark, mi baj van azzal, ha áttekerek rajta. Az ég világon semmi rossz nem történik.

          • Tisztelt Hevesi Család, a strandjainkon valóban nagyon nehéz a létesitmény házirendjének betartatása. Ennek nyilván alapvetően önműködőnek kellene lenni, de nem az. Időről -időre kénytelenek vagyunk – nagyon sajnálatosan- a figyelmeztetésen, kérésen kivül egyéb eszközöket is alkalmazni azokkal szemben akik nem is akarják betartani- valószinüleg máshol sem- a szabályokat. Ez azért is probléma az egész városban, mert a rend fenntartása, a takaritás, a helyreállitás erőforrásokat igényel, illetve akadályozza azt , hogy akár egyéb területekre is tudjunk pénzt forditani e helyett, vagy további fejlesztéseket végezni. A város nagyon sok pénzt fordit a közterületek kultúrált, igényes megjelenésére és fejlesztésére, amit sajnos néhányan láthatóan nem tisztelnek.
            Biztonsági őrökkel, közterület felügyelettel és a rendőrség jelenlétével is fogunk lépni ez ügyben, köszönöm szépen a jelzését.

          • Sajnos a bunkó kutyások közül sajnos sokan járnak a Kisfaludyra, ősszel, már szezonon kívül magam szedtem fel több adag kutyapiszkot a homokból, az ott játszó gyerekek mellől… Sok kutyás póráz nélkül sétáltatta akkor is a kis kis kedvencét. Egy párocskától meg is kérdeztem, hogy látták-e, hogy nem lehet kutyát behozni? A válasz a hölgy részéről egy dölyfös IGEN volt.. Nem volt több kérdésem. Szóval ezeket az embereket kellene megbírságolni, nem az egész kutyás társadalmat kitiltalni, ha lehet.
            A bicajos tiltással én sem értek egyet szezonon kívül.. Kárt nem tesz a bicaj.

      • Nem tudom, mibe kerül egy kamera, de itt annyit kéne fölszerelni, hogy a város talán még kedvezményt is kapna. És biztos vagyok benne, hogy pár hónapon belül ez lenne a legtöbb bevételt biztosító „iparág.” És talán még a biztonság is nagyon megjavulna.

        Válasz
      • Kultúra Városában, kultúrálatlan kutya tartók viszik strandra kutyáikat a tiltás ellenére

        Válasz
    • Kedves Hevesi Család! Ön nem tudja, nem is tudhatja, hiszen nagyon messze lakik, a füredi strandok szezonon kívüli időszakban KÖZPARK-ként funkcionálnak, ezt a város is többször hangoztatta, hangoztatja. Ergo mindenféle tiltás eleve jogszerűtlen, közparkból nehezen tiltható ki kutya. Persze csak akkor, ha a gazdi szabályosan pórázon vezeti az ebet és összeszedi a keletkező kutyapiszkot. Ez elvárható és alap, ebben egyetértünk. De a kitiltás őszi-téli időszakban túlzó.

      Válasz
      • Ez számomra egyet jelent azzal, hogy a hatóság által felállított, és jelenleg még vissza nem vont tiltást én kedvem szerint értelmezhetem és áthághatom. Brávó! Ez nagyon emlékeztet az „imádott és irigyelt” Nyugaton már terjedő és aktív káosz-pártoknak az észjárására. Az eredmény naponta látható. Szerencsére itt, a „barbár Keleten” még nem vagyunk ennyire. Egyébként még igaza is lehetne.
        Engedelmével itt kívánnék rögtön sok kitartást és anyagiakat Somogyi úrnak, és sok sikert az egész városban.

        Válasz
  5. Egy vadiúj szürke Mercedes terepjáró rendszeresen száguldozva közlekedik az Ady utcán. Vezetője baromi büszke magára, hogy bír százzal is menni, biztos kifliért igyekszik a boltba, ahhoz kell a bazi nagy terepjáró, ahogy ez itt már szokás. De a rendőrök például tehetnének valamit nem? Nem kellene megállítani gyorshajtásért?

    Válasz
    • Gyorshajtásért, követési távolság nem tartásáért járna bírság. De ezek akkora divattal bírnak városunkban, hogy sokaknak fel sem tűnik. Kamera, kamera, kamera lenne a megoldás. Ezt már írtuk sokszor. De még nem jutottunk el a felszerelésükig.

      Válasz
      • Nem is fogunk. Mert az bizonyíték lenne!

        Válasz
  6. Kedves Somogyi úr! Tegnap unokáimmal gyalogoltunk haza az Eötvös iskolából a Noszlopy út – majd Fürdő út felfele. A fent említett két utca sarkán, ahol a kerítésen belül a kukás autók is állnak, a bokámat jómagam és nagyobbik unokám is majd kitörte; az itt lévő murvás, félig betonos, aszfaltos terület mindenre alkalmas, csak éppen nem biztonságos gyalogos közlekedésre. Nem beszélve az összevissza itt parkoló autók kerülgetéséről.
    Gondolom nem az Ön hatásköre, de lehet –ahogy eddig is készségesen- segítségünkre lehet az ügy előre mozdításában.
    Hasonlóképpen „Füred szégyene” a Noszlopy út nyugati vége – egy meglehetősen forgalmas út … járda NÉLKÜL a volt kertészeti árudától. Iskolások, anyukák, idős emberek az úttesten kell közlekedjenek – többszörösen figyelve a benzinkútról és a lakótelepről kikanyarodó autók végett is.
    Nyilván ez is „hatáskörén” kívül esik, de esetleg kezdeményezhetné a járda építést a Probio alatti részen.
    Nagyon köszönöm, István

    Válasz
    • Tisztelt István, tudomásom szerint a Fürdő u-Noszlopy u. közlekedési csomópontjának a közeljövőben elindul a tervezése, természetesen ez a Probio Zrt érdeke is. Egyre inkább formálódik és kialakul a telephelyünk – érintett alsó részének fejlesztése- aminek tervezése szorosan összefügg a közlekedés szükséges és okszerű rendezésével. Azt látom, hogy a város vezetése – társaságunk tulajdonosaként is- elkötelezett e területeknek a közlekedési és egyéb fejlesztése szempontjából.

      Válasz
      • Kedves Somogyi úr, nagyon köszönöm válaszát, és bizakodok benne, hogy hamarosan sorra is kerül ennek megvalósítása. Üdvözlettel István

        Válasz
    • Bocs kedves Ez Nem a Kultúra Kérdése! A hozzászólásom nem az Önéhez tartozott, hanem a „CIKI” hozzászólásához írta kezdetű bejegyzéshez, csak az Ön hozzászólása közé szerkesztődött valahogy. A véleményem teljesen ugyanaz mint az Öné. Hiba volt a kerékpárutat ide tervezni. Csak egy apróság: a hibák azért vannak hogy kijavísák őket. Lehet kezdeni pl. a nem ide való kerékpárút elterelésével.
      Üdvözlettel

      Válasz
    • Akinek gondja van, az még mindig jobb, mert majd elmúlik valahogy. De aki a Girot akarja, annak ez a baja sosem múlik el.

      Válasz
    • Én több mindent nem értek. Az említett útszakasz már nagyon sok éve veszélyes állapotban van. Ezt havonta leírták itt, de még ígéret sincs a javítására. Most hirtelen idejön a Giro és rögtön csoda történt: fogadják a társaságot, majd lesz fúvószenekar, díszfelvonulás, meg ki tudja még mi, fölsorakozik díszmagyarban a környék színe-java, éljen a népek közti barátság, finito. Erre lesz pénz, a „mi” utunkra nem. Ez kérem szépen egy gyalázatos dolog, szégyellje magát minden illetékes. Az ember már azt sem tudja, hol panaszkodjon, mert sehol sem veszik komolyan. Ilyen mértékű semmibevevéssel még a Kádár rendszerben sem találkoztam—amúgy utáltam őket—ezt még ők sem merték megtenni. Hát ide jutottunk. Lesz még lejjebb???

      Válasz
      • Húha, ez eléggé messzire ment, megszaladt a tinta. Ennyire marha rossz lenne itt? Nem hiszem, hogy harakirit kellene elkövetni egy Giro szakasz miatt! Kell a kritika, de az önkritika sem árt 🙂

        Válasz
  7. Igazán örömteli, hogy a kerékpározás kultusza felívelőben van, és bringaközpont épül a Kisfaludy strandnál. (Az, hogy fölújítottak ott egy fahidat is, nem tudom, mekkora hírértékkel bír…) Csak egyetlen dolgot nem értek: az a sok biciklis, aki errefelé fog tekeregni, továbbra is a keskeny, kritikán aluli minőségű, helyenként már balesetveszélyes kerékpárúton fog közlekedni a Hajógyár (pardon: TLC) és a Tihanyi-félsziget között?

    Válasz
  8. A Giro d’ Italia kapcsán olvasom, hogy ez remek alkalom Balatonfürednek, hogy megmutassa magát és megismerje mindenki a fürediek vendégszeretetét? Hogy mit? Aki ezt nyilatkozta tisztában van a helyi dolgokkal? Az itt élők döntő többségét zavarja a sok idegen, nevezzük turistáknak őket. Nem vendégszeretet, hanem vendég utálat van. A verseny pedig megint a helyi lakosság mozgását fogja korlátozni. Miért nem lehet a lakosság véleményét egyszer az életben ki kérni, hogy mit akarnak és mit nem akarnak az itt élők? A balatonfürediek.

    Válasz
    • Aki a Girot ellenzi, annál tényleg van valami gond..

      Válasz
    • Nem minösitettem senkit, nem írtam autósokról, arról írtam, hogy ez egy rossz döntés volt a város vezetöségétöl amikor egy sétányra rendezvények közé kerékpár utat építettek./Van több is a városban, lásd Görög falu/. Ök tudják ezt az ide telepített konfliktust megoldani. így nem maradhat.
      Ez a véleményem!

      Válasz
    • „a javasolt cél a Petőfi utca/Séta utca kereszteződés lesz.” és ország-világ láthatja, miképp épít palacknyakat egy főútra városunk konok vezetése:-(

      Válasz
    • Vendég utálat? Szerintem az emberek elenyésző kisebbsége gondolkodik így. Legalábbis én nem szoktam olyan sok begyöpösödött, befordult, rosszindulatú, negatív lakossal találkozni városunkban… Engem sem kérdeztek meg a versenyről, de én örülök neki, és kíváncsian várom milyen lesz. És valahogy túlteszem magam a várható „óriási” korlátozásokon. Üdvözlettel: Egy másik balatonfüredi, remélhetőleg a többségből

      Válasz
      • Nem hiszem, hogy a személyeskedés megfelelő hangnem az agorán. Jusson eszébe mindenkinek az örök érvényű népi bölcsesség: Ki mint él, úgy ítél. Véleménye természetesen mindenkinek lehet, mint ahogy nekem is van. Ha tehetem, mindenhová kerékpárral megyek, ugyanakkor én is tartok attól a fölhajtástól, amit egy Giro-befutó jelent. Miért kell ide még több vendég? Kinek jó ez? (A választ fogalmazza meg mindenki saját magának!) Nekem egészen biztosan nem.

        Válasz
  9. A gimnázium felújítása/átépítése idején a Fürdő utcában konténer tantermekben tanultak a fiatalok. A nagy gyalogosforgalom miatt indokoltnak tűnt a körforgalomtól a Noszlpoy utcáig a 30 km/órás sebességkorlátozás. A Lóczy elkészült, a BME Tudásközpont elkészült, a Noszlopy – Fürdő utcai sarok „beépült”, ott talán több épület nem készül.
    A Fürdő utcában a körforgalomtól a Noszlopy utcáig mindkét oldalon járda van. Kiváncsi vagyok, mi indokolja a 30 km/órás sebességkorlátozást? A minap is döcögök 30-cal, szemben pedig a rendőrautó jön vagy 60-nal (nem használt megkülönböztető fény/hang jelzést).
    Értemetlen fenntartani a sebességkorlátozást!

    Válasz
  10. Nem volt a hozzászólás alatt „Válasz” lehetőség, így külön hozzászólásban írom.
    Én nem érzem ennyire őrülteknek a bringásokat. Az valóban létező jelenség, hogy rendezvények alatt sokan megpróbálnak tekerni, azt viszont szerintem senki nem tudja ránézésre, hogy ezen bringások közül mennyi a helyi és mennyi a nem helyi, aki nagy valószínűséggel nem tud előre a körülményekről, hanem ott helyben találkozik velük hirtelen. Valamint tegyük azt is hozzá, hogy a leírtaknak az ellentéte sokkal inkább igaz, szerintem. Vagyis hányszor látni embereket a bicikliúton, pedig ennyi erővel ők is láthatnák, hogy az bicikliút, arról nem is beszélve, hogy míg a bicikliút egy sáv, addig a többieknek ott az egész sétány, vagyis a gyerekeknek is azért van bőven helyük szaladgálni, sőt (és itt megint előveszem, hogy én megtiltanám, hogy a gondosan ápolt zöldterületeket a sok hülye strandként, pikniklehetőségként stb. használja). Aki tökön babon stb. megy, az a rengeteg idióta autós; azok sokkal nagyobb problémát, bajt és veszélyt képviselnek, csak hát ez a téma sem érdekli az illetékeseket.

    Válasz
    • Mindenkinek igaza van. Az év döntő többségében itt zavartalanul lehet bicajozni, de ha láthatóan nagy rendezvény van a parton, akkor talán szitkozódások nélkül, meg a tömegbe való tekerés nélkül ezt tudomásul kellene venni. A gyalogosoknak meg nem a kerékpárúton kellene szédelegniük ha kell, ha nem, mert nekik ott a teljes sétány, meg ugye tiszteletben kellene tartani egymás igényeit. itt a kulturáltsággal van a baj, hogy nagy általánosságban se a gyalogos, se a kerékpáros nem tud normálisan reagálni. Az autósokról nem is beszélve. Ebben kellene itt változtatnunk az országban, nagyon sürgősen, hogy ne toljunk már ki magunkkal.

      Válasz
      • Az a sok szomorú dolog közül az egyik, hogy Füred a kultúra városaként hirdeti magát (aki még nem tudná, ha megnyitjuk a honlapot, a kis fül felül ezt hirdeti). Az a fajta kultúra, amit Ön említ, na az (sok minden mással együtt) egészen biztosan már nagyon rég óta nem a város sajátja. Nem is tudom, miért. Talán mert a tömeg növekedésével a kulturáltság inkább szörnyen csökken?

        Válasz
        • Amiről írtam, az nem füredi jelenség, az ország minden részén ez van. Sőt, vannak még „kulturáltabb helyek”. Itt mély társadalmi problémákról van szó, nem egy városról. A kultúra városa igaz Füredre, de ez a város hozzáállása a kultúrához, ez nem össze keverendő a terepjáróval a sarki boltba közlekedő, arrogáns, újgazdagokkal. Ezek sajnos ellepték az országot, és egyre nagyobb az olló és egyre nagyobb az arrogancia.

          Válasz
          • Kedves Bicajos! Nem érzem, hogy összekevertem volna bármit, pont azért írtam úgy, hogy „Az a fajta kultúra”. Nálam a kultúra nemcsak Cezanne meg (röhejesen erőltetett) reformkor és egyebek; sőt, inkább úgy fogalmazom, hogy nem elsősorban ezek, hanem pont a normális emberi gondolkodás és viselkedés. (most lehetne azt mondani, hogy az viszont az (érzelmi) intelligencia; igen, részben, de a kultúra egyik formája, fajtája is) Az is igaz, hogy a probléma nemcsak Füreden van jelen, de attól még, hogy máshol is jelen van, Füreden nem lesz kevésbé jelen (és ez egy füredi fórum). Szerintem ugyanarról írunk, csak máshogy fogalmazzuk meg 😉

    • Nem a bringások örültek hanem a döntés, hogy egy sétányra a rendezvények közé kerékpár utat vezetnek! A közlekedésben sem mehet a biciklis a gyalogosok közé????Itt a sétálóknak keresztezniük kell a bicikli utat, másképp nem lehet elérni a partot, igen ezért megyünk át a kerékpár úton ha a partra megyünk. Megoldás? Nem fontos, had marakodjon a nép!

      Válasz
    • Kedves válaszoló! Tudja ez a baj nálunk szerintem. Nem értelmezzük amit olvasunk, csak azonnal kontrázunk! Nem minősítem részemről hülyének a zöldfelületen piknikezőket, mint Ön, mert elvétve látni 1-1 párt. Nem az Ön minősítése szerinti idióta autósok stílusáról írtam, hanem a kerékpárút témához szóltam hozzá, és nem vitanapot akartam nyitni más témákat idekeverve. Kár azonnal elővenni a „de bezzeg stílust”. Talán olvasta amit a Borhetek rendezvényéről írtam. Igen bizony, ki van téve a kerékpárút vége tábla és ki is van írva. Lehet tolni bicajt. Nem szakad le a kezük és közben nézelődhetnek is. Szerintem pedig az Ön véleményével ellentétben az itt bringázók nagyon jól tudják hogy hová jönnek kerekezni. Füred nem egy isten háta mögötti lakatlan település. A bicajosok nagyon jól tudják hogy itt tömegre számíthatnak. Hála Istennek az emberek kíváncsiak Füredre, a rendezvényeinkre, a látványosságainkra. Ez maradjon is így.

      Válasz
  11. Hiába okos a zebra, ha a sofőr idióta. Pár éve már elég sokan szajkózzuk a megoldást (nem hiszem, hogy többe kerülne, mint egy ilyen zebra, főleg, ha már annyi évvel ezelőtt megvették volna, amikor elkezdtük szajkózni) -> KAMERÁK MÁR VÉGRE (mert ha esetleg mégis baj történik, hiába okos a zebra, ha nincs bizonyíték) MINDEHOVA!!

    Válasz
    • Őszintén kívánom, hogy működjön a projekt. De csatlakozom az előttem szólóhoz, mert ha jól olvastam, 3,2 millió forint egy ilyen zebra, aminek a felére lehet pályázni. Szóval ha még 1,6 millióval is számolunk, akkor abból néhány kamera már rég kijött volna. Félreértés ne essék: nem azt mondom, hogy nem kell a zebra, csak az összehasonlítás végett, hogy mi mennyibe kerül és miből mit lehetett volna már rég kihozni, ha a „volna” ott nem volna, vagy valami más lenne ott helyette.

      Válasz
  12. Ha ilyen beszédeket hallhatnának a fürediek az ünnepségeken,mint az október 23-i városi ünnepségen,biztos sokkal többen elmennénk,mert ez a füredi emberekről szólt az 56-os forradalomban. Kár,hogy kevesen hallották.

    Válasz
    • Ez szép és jó. Azonban 56 óta eltelt néhány év, a jelen (és a közelebbi múlt) pedig sok más problémával van most itt és vár(na) megoldásokra. Nem azt mondom, hogy nem kell emlékezni, de szerintem először a jelenben legyen minden rendben, akkor más íze van az emlékezésnek is.

      Válasz
    • Kedves Szintén Kerekező! Tessék mondani, leszegettfejjel, mint az őrült tekerve a pedált mit lát a kerékpáros? Amikor nekimegy valakinek, azt. Mennek tökön babon zebrán, járdán, úton, mindenhol. Ha a sétányra kíváncsi akkor tegye le a bicajt és sétáljon egy kicsit, igyon egy üdítőt és a partról nézze a bicajosokat ahogy mennek neki mindenkinek. Nézze meg a borfesztiválon amikor a padok között is tekernek, pedig a kerékpár út vége tábla is ki van téve, gyengébbek kedvéért ki van írva. Picit gondolkozzon a mások fejével is, ne csak akkor ha majd Önnek is nekimegy egy bicajos mondjuk a zebrán. Szerintem sincs helye itt a kerékpárútnak. Inkább a kicsi gyerekek szaladgáljanak.

      Válasz
  13. „Az ígéret szép szó,…” Az ígéret arról szólt, hogy a 71-es főút forgalomkorlátozása kísérleti jelleggel valósult meg; kierőszakolva azt a Közútkezelőtől. Egész szezonon át a mellékutcákat terhelve kerülgettünk és átkozódtunk mi, helybeliek. Egész szezonon át a 71-esen araszolva hagytak hátra zajt, kipufogógázt és átkozódtak a nyaralósok, az átmenő forgalom résztvevői. Egy józan gondolkodású városban az a cél, hogy ez utóbbi autóstársadalom tagjai minél előbb elhagyják az adott települést, hiszen ezért készültek a párhuzamos közlekedésre alkalmas főútvonalak. Ez csak Balatonfüreden nem egyértelmű? Annak, aki ezt megálmodta, nem szimulátor elé kellett volna ülnie, hanem a Fürdő utcába, a körforgalom mellé pl. egy hosszú hétvégén; esetleg meglátta volna, hogy a város bedugul az eszement ötlete miatt egész Arácsig! Mértek már a Séta utcánál szénmonoxid koncentrációt? Meddig kell még araszolva, zajban és bűzben élnie a füredieknek egy hibás döntés kapcsán?

    Válasz
    • Hát épp ez az, hogy ígérni mindenki tud, a lényeg a közmondás második felén van, ameddig vajmi kevesen jutnak el… Autókról, forgalomról átkötnék a klímastratégiára (mert végül is kapcsolódó). Ott is azt írták, hogy várják az ötleteket, nem azt, hogy meg is fogják azokat valósítani… Ígérni mindeki tud…

      Válasz
  14. Végigolvasva a bicikliút, rendezvények, stb. témájában elhangzott hozzászólásokat, csak egy jut az eszembe: sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Ennyi rendezvényt nem bír el Füred. Nincs hozzá hely, kész. Ismerjék föl a saját korlátaikat és lehetőségeiket a szervezők és akkor talán visszatér a béke kedves városunkba. Nem vezet jóra, ha az itteni lakosság úgy érzi, hogy mindenki számít, csak a fürediek nem. (ez talán már több is az érzésnél) Hogy az itteni hozzászólásokat mennyire veszik komolyan a megcélzottak, azt jól példázza a hozzászólások száma. Ha komolyan vennének minket, hetente egy valaki panaszkodna. Ez van. Egy állandó kommentelő (régi jó ismerősöm) nem fogja többet zavarni ezt a felületet, elege lett mindenből, már megvették a házukat a Balaton-felvidéken, rövidesen elköltöznek. Egyre többen gondolkodnak így. Én is.

    Válasz
  15. Kevesebb beton, kevesebb luxus apartman, kevesebb rendezvény, kevesebb turista, kevesebb autó (főleg, ha a benne levő idióta nem tud vezetni), kevesebb ember. Rögtön jobb lesz a klíma, több értelemben is.

    Válasz
    • Teljes mértékben egyetértek! Most már csak azt kellene kitalálni, hogy mitől fog az a gondolkodásmód megváltozni, ami ezt a helyzetet előidézte! Mert hogy ez a mentalitás „csak úgy” nem fog megváltozni, az egészen biztos. Túl sokan hiszik azt, hogy nekik ez így jó – ők azok, akik nem látnak túl önös érdekeiken.

      Válasz
    • Ha ütköznek az érdekek, valamiféle kompromisszumos megoldás kell, és az működni fog. Szerintem mindenre van megoldás, csak nem szabad körömszakadtáig ragaszkodni a saját elképzeléseinkhez, hanem időnként engedni kell! Én legalábbis így gondolom. A sétány valóban egyre zsúfoltabb a szezonban (most kell arra sétálni!), ezen egyelőre nem hiszem, hogy lehet változtatni. De ez is le fog csengeni előbb-utóbb, ez egészen biztos, mert az emberek rájönnek, hogy ezen kívül is léteznek még gyönyörű helyek Füreden belül és kívül is. Tudom, ez most divat, trendi, hogy ott iszom a bort és közben nézem a látványos, de üres, semmire sem jó tűzijátékot…

      Válasz
    • A Tagóre sétányon mindig volt rendezvény! Lásd mióta a borhetek -1932-, zenei koncertek a város zenekarral, koszorúsások stb. A Horváth Házhoz tartozó terület amit ök ajándékoztak az akkori falunak mindig promenadként funkcionált.
      Azt látom, hogy mindent a Tagóréra akarnak hozni és egyre több és jobb rendezvény van itt. lásd SUP , ide illö nagyon jól sikerült rendezvény volt nagyon sok sétálóval. Nincsenek hátrányban a kerékpárosok a Balatonkörüli számukra megépített úton a kilátás máshol is gyönyörü . Hiba volt ide vezetni a kerékpár utat!
      A városvezetés remélem megoldja a kerékpár út elvezetését a Tagóréról, így nem maradhat!

      Válasz
    • Ennek a klíma katasztrófának sok oka van, pl. ciklusos hidegebb és melegebb korszakok, csak a kisebbik részét okozza az ember, de ez nem lényeges, mert a végeredmény az, hogy így-vagy úgy, lakhatatlanná válik a Föld. Illetve a jelenlegi lakosságnak csak a töredékét tudja ellátni egészséges élelemmel, tiszta vízzel és tiszta energiával. De ezt egyetlen kormány és egyetlen nép nem látja be és nem is akarja, mert MA csak az állandó növekedés, több-termelés, a másik letaposása a cél és az egyre nagyobb PROFIT és az sem számít, hogy holnapután minden összeomlik. Ugyanis addig már nem is akarnak ellátni, mert csak a ma estig elért növekedés számít. Ezzel a mentalitással csak bukni lehet. (tisztelet a másként gondolkodóknak, de jelenleg nem állnak nyerésre.) Ahelyett, hogy ezen változtatnának a világ urai, és népei, inkább az 54ZXK kisbolygóval riogatnak minket, ami lehet hogy 2059-ben, vagy 2238-ban vagy 5002-ben biztosan eltalálja a Földet és akkor végünk lesz. Hát kérem szépen már végünk VAN. Semmiféle visszafordítás jobb irányban nem lesz, nem lehet, mert az emberi butaság az örök, és mindig diadalmaskodni fog, a saját elpusztítása árán is. SAJNOS. Az a néhány száz okos ember aki pl. itt az Agórán is gondolkodik, az nem számít, mert mi labdába sem rúgunk sehol. (pedig a magyar válogatott szintjét talán el is érnénk)
      Persze lehet, hogy a 3. világháború megold mindent, vége lesz a túlnépesedésnek, marad párszázezer ember itt-ott, mobil helyett újra szólnak a tam-tam dobok, TV nézés helyett a Tamás hegyen kigyulladnak a fáklyák, ha a szomszéd törzs támadni indul, grillezett szöcskét és pörkölt gilisztát eszünk, és talán még jól is érezzük magunkat, és ekkor valaki majd újra föltalálja a pénzt és lassan újra indul minden és ez így fog menni, amíg Nap apánknak elfogy a hélium készlete (vagy hidrogén?) és beadja a kulcsot.
      Ezt az egész eszmefuttatást (bocsánat kedves olvasók) most redukáljuk füredi méretekre, füredi emberekkel, füredi megoldásokkal (pl. Arad utca fölújítása, 71-es út fél-elzárása, görög faluból középkori rom-város) füredi autómentes és csöndes július esti naplementével, disco helyett tücsökzenével, a kocsmákban meditáló antialkoholista klubtagokkal, és ily módon még a klíma is jobb lehet, igenis, higgyjék el, jobb lehet!!! és akkor idecsap a kisbolygó és végünk.
      Nem akartam egy véresen komoly és halálosan aktuális problémából ilyen hozzászólást produkálni, de kínomban csak erre futotta. Bocsássanak meg, kérem!

      Válasz
      • Sajnos sok igazság van abban, amit írt. A legszomorúbb az, hogy mindig az érti meg az ilyeneket a legkevésbé, akinek a leginkább kéne. Fürediként én egyébként (első körben) Füredre értettem a javaslataimat.

        Válasz
      • Lehet, hogy mindig is voltak rendezvények, de egyrészt nem volt ennyi, másrészt (és ez a nagyobb probléma) nem volt ekkora abnormális tömeg. És nem, ne megint „valami mást” rendeljenek alá a rendezvényeknek, változtassanak a rendezvényeken (akár a számukon is, mert valljuk be, van olyan, amit nyugodtan meg lehetne szüntetni). Azt pedig alig várom, hogy „lecsengjen” az egész problémakör és az „emberek” leginkább Füreden kívül fedezzenek fel más helyeket és oda menjenek. Lehetőleg tegnapelőtt.

        Válasz
      • Szerintem a kórház és Honvéd üdülő parfelöli kerekítésé mellett simán elférne egy kerékpár út, csak a színpadot kellene valahogy kikerülni. Annabellától pedig mehet tovább a régi nyomvonalon.

        Válasz
      • A víziója a jelen helyzetet nézve sajnos reális. De tényleg „sajnos”? Talán épp a butaság és a mohóság ilyen szintű tombolására van szükség ahhoz, hogy beinduljon valamiféle erjedés, ami majd változást generál. Én – a nevem ellenére – bízom abban, hogy igenis létezik olyan pozitív szellemi erő, energia, ami előbb-utóbb fölülkerekedik ezen a kialakuló apokalipszisen. Hogy ezért mekkora árat kell majd fizetni, az később derül ki.

        Válasz
  16. Nem tudom, illetékes személyek olvassák-e az Agorát. Legyünk pozitívak, és gondoljuk, hogy ebből a célból hozták létre. Sajnos a fölvetett kérdéseinkre egyedül Somogyi úr szokott reagálni, ami elég szomorú. Mármint az, hogy csak ő, mások nem. Én nagyon kíváncsi lennék, ha valaki referálna arról (szerintem ez a minimum + egy bocsánatkérés), mi az a hercehurca, ami az Arad utca felújítása körül van. Jelzőket inkább nem írok, nem bírja el a „papír”.

    Válasz
    • Bocsánat, nem akarok ünneprontó lenni, de sajnos olvasni valamit és az olvasottakat megérteni két különbőző dolog. Hát még a megértett dolgok alapján cselekedni! Úgy érzem, ezeket Ön is tudja és költőinek szánta a kérdéseit és nem is kioktatásnak szántam, csak előjött belőlem a szomorú kommentelő (többek között azért is, mert én is testközelből érzem a konkrét problémát (is)). Nyilván lehet kifogásokat sorolni, hogy most más felújítások fontosabbak, meg hát nem annyira fontos környék az Füreden és hasonló érdemi magyarázatok, de inkább nem is kellett volna hozzányúlni az egészhez. Ilyenekkel ne örvendeztessenek meg minket, mert ez nagyjából a másik hülyének nézése (mint ahogy az Füreden sok más vonatkozásban is úgy működik; rojtosra tépjük itt a szánkat több témakörben évek óta, de ahhoz képest a falra hányt borsó komplett sikersztori). INKÁBB A SZÁZEZER ÉVES VÍZCSÖVEKET ÉS VILLAMOS VEZETÉKEKET CSERÉLNÉK MÁR VÉGRE KI!! ÉS TEGYENEK VÉGRE KAMERÁKAT A KERESZTEZŐDÉSBE!!!!

      Válasz
  17. Nagyon jó volt hétvégén a népmüvészeti vásár a Tagórén. Kevés, de ami volt az jó volt az azonban kevésbé, hogy miután a bicikli út szélére tették a sátrakat a biciklisek a vásárlókba -nézelödökbe bicikliztek szó szerint üvöltve, hogy ez bicikli út! Kedves felelösök , tegyenek ki egy szalagot a bicikliút megszakítására ezekre az esetekre miután nagyon sok kisgyerekes család volt kitéve itt veszélynek. Más nagyobb rendezvényeknél leszállították a biciklizöket de remélem a Tagórén sétálók biztonságát nem a rendezvény nagysága dönti el?

    Válasz
    • Szerintem a Tagore sétányon átvezetö kerékpárutat meg ideje lenne áthelyezni. Az év jó részében rendezvények vannak ott. Nem odavaló az útvonal.

      Válasz
      • Bizony, nem odavaló a kerékpárút, szerintem meg kéne ott szüntetni, mert reménytelen a járókelők vs kerékpárosok közti „csata”. Igaz volna egy kis hely a gyöngykavicsos sávban, viszont azt is elfoglalnák a járókelők. Véleményem szerint egy teljesen már útvonalon lenne jó elvezetni a kerékpárosokat. Valami alternatív megoldás biztos létezik. Amíg Füreden laktam, gyakran jártam a kérdéses szakaszon kerékpárral és tudom milyen, amikor nagy a tömeg és szeretne az ember tovább haladni, de le kell szállni, mert képtelenség…én azt szoktam csinálni, hogy a Germering utcáról a Mészöly Géza utcán, Wesselényi, Mikes Kelemen utcákon keresztül, a Kiserdő irányában kerülöm ki a sétány forgatagát. …Péter, Paloznak

        Válasz
        • Kedves Péter, a sétány melletti kerékpárút szerintem az egyik legszebb része a bringakörútnak. Semmiképp nem a megszüntetés a megoldás, inkább valamiféle egyértelmű fizikai elválasztásra lenne szükség, erre rengeteg megoldás létezik. Ha pedig rendezvény van, hát akkor kéretik leszállni és végigtolni azon a rövid szakaszon, nem hiszem, hogy ez bárkinek megártana.
          A nyomvonal megváltoztatására nyilván található lenne alternatív megoldás, bár lássuk be, ez sem egyszerű kérdés – és akkor megfosztanánk az arra kerekezőket egy igazán szép szakasztól.

          Válasz
        • Ez egy nehéz ügy. Egyre nagyobb a helyi forgalom, és a balatoni bringa út is rajta „gurul”, a „Péter” által javasolt útvonaltól égnek állna minden kerékpáros haja (bocs). Facit: itt nincs megoldás, nincs szabad hely, csak egyre nagyobb káosz, egyszer megáll minden, illetve mindenki gyalogolni fog. Ha pedig valamilyen zseni mégis találna megoldást, az emberek úgysem fogadnák el, mert sok helyen megy már most is a bringa út a falvakon keresztül, vagy messzebb a Balatontól, ott ezt viszont alig használják (talán lustaság miatt) és rámennek a 71-re, ahol meg az autósok kapnak idegbajt, vagy a biciklisek kórházi ágyat (szerencsés esetben). Itt csak egy Nobel-díjas megoldás segítene.

          Válasz
    • Nem fogok bocsánatot kérni, de hogy már megint „valami más” igazodjon a rendezvényekhez, „valami más” kerüljön hátrányos helyzetbe a rendezvények miatt? Mi lenne, ha a rendezvényeket rendeznék máshol / helyeznék át stb., főleg ha, idézem, „kevés” volt? (<- nyilván sajnos költői kérdés…)

      Válasz
  18. Nemrég hallottam, hogy az Arad utca felújításának júliusra el kellett volna készülnie. Csak az a kérdés, hogy az illető melyik júliusra gondolt, mert 2022-ben is lesz egy – és akkor nincsenek is nagyon elkésve…Egyébként javasolom az utcát a tanuló vezetőknek, remek gyakorlópálya! Itt aztán minden megtalálható. Köszönjük szépen!

    Válasz
    • Én ötven éve várok arra hogy megépítsenek 40 méter járdát a Petőfi út Táncsics utca kereszteződésében lévő lépcsőtől a buszmegállóig! Azt ígérték tavasszal, hogy idén elkészül! Nos jelzem október vége van és még egy kapa vágás sincs! Pedig olyan szép videót készítettek arról, hogy mi lesz idén megcsinálva. Videó van, járda nincs!

      Válasz
  19. Jelezném Városunk közlekedés szervezőjének, hogy a Petőfi utcai palacknyak kialakítása után az Arácsi út forgalma jelentősen emelkedett. Ideje lenne, ha itt is közlekedés szervezne. Javasolnám a várakozni tilos táblák kihelyezését, hogy a forgalom 2 sávon haladhasson. Persze csak abban az esetben, ha itt meg nem egy egysávos út kialakítását tervezik. Ebben az esetben egy forgalomirányító lámpa, vagy legalább egy bakter elkéne.

    Válasz
  20. Tisztelt Illetékesek! Èrdeklödni szeretnék, hogy mikorra várható az Arad utca aszfaltozásának befejezése? Ezen az útszakaszon általában magabiztos tempóval szoktam átsuhanni a kettes golfal, ám ilyen viszonyok között sajnos a megengedett sebesség alá kell visszacsítitanom a paripákat. Örömmel értesítem Önöket, hogy a héten szabin vagyok, amennyiben segítségre van szükségük, keressenek bizalommal. Egy jó polgár ott segít ahol tud!
    Várom szívélyes válaszukat!
    Üdvözlettel:
    Kunkli Angelo

    Válasz
    • update: köszönöm a gyors intézkedést, a mai nap folyamán már felfedezhetö volt egy munkagép, illetve egy munkás – vélhetöleg járda kapirgáló menedzser – az építkezés vonzáskörzetében. További jó munkát!

      Válasz
      • Járda kapirgáló menedzser 😀 Az a vicc (többek között), hogy eddig akkora nagy baj nem volt itt a járdával (van ott már nagyon rég óta elég nagy baj mással, jelezve lett itt is, többször is, de azzal valahogy senki nem akar foglalkozni). Amióta viszont „”felújítják”” (igen, dupla idézőjel, nem véletlenül), azóta viszont van baj vele. Hát így kell csinálni.

        Válasz
  21. Péntek reggel a vásárcsarnokban. Sokan vagyunk, nagy a nyüzsgés a pultok körül, s a kis üzletekben is folyik a vásárlás. Egyetlen egy vásárlón és eladón sem láttam maszkot, egyedül én lógtam ki a tömegből. Én ezt egyszerűen nem értem! Folyamatosan hallhatjuk a híradásokban, hogy ugrásszerűen terjed az ún. delta-variáns, ismét egyre többen kerülnek kórházba és halnak bele a covid-19-be. Minden szakember azzal kezdi: zárt térben viseljünk maszkot, tartsunk távolságot! Mi kell még? Semmiből sem tanulunk? Nem vagyunk hajlandók gondolkodni, csak az utasításokra figyelünk (sajnos egyelőre nem kötelező a maszkviselés) – mert úgy nem kell vállalni a felelősséget a tetteinkért? Lehet mutogatni a másikra: ő mondta. A szennyvizekben is folyamatosan növekszik a vírus örökítö anyaga, ami egyértelmű jelzés. Aztán ha megint nyakig benne leszünk, jön a jajgatás meg a siránkozás – pedig semmi más miatt nincs okunk jajgatni meg siránkozni, csak a saját hülyeségünk miatt.

    Válasz
  22. Tisztelt Probio! Az önök szalagja keríti el a munkaterületet a Kéki-patak melletti kerékpárút vasút és Köztársaság út közötti részén, ezért kérdezem önöktől: Miért vágták ki a fák nagy részét (pár korhadt mellett jórészt egészségeseket) a kerékpárút mindkét oldalán? Ez a rész nem helyi természetvédelmi terület? Válaszukat köszönöm.

    Válasz
    • Az önkormányzat beruházása a jelzett terület fejlesztése, társaságunk a megtervezett parképitést hajtja végre. Kultúrált játszótér, fittness park, közösségi tér jön létre ezen a helyen.

      Válasz
    • Tisztelt Ohr Gábor, köszönjük a jelzést, elvégezzük a gallyazást.

      Válasz
      • Köszönöm szépen!

        Válasz
  23. Tisztelt Probió Zrt! A Petőfi Sándor utca ( Fáy A. u és az Egry J u közötti) szakaszán a belógó ágak miatt a közvilágítás sajnos alig alig „működik” írtam már korábban is Önöknek, kérném a két közterületi lámpa körüli gallyazást! Sokan használják ezt az út szakaszt, de korom sötétben nagyon veszélyes és zavaró. Köszönettel!

    Válasz
  24. Az egész világon tombolnak az erdötüzek, városok égnek el emberéletek tömkelegével. A Koloska völgyben hétvégén egy nagyobb társaság sütögetett több bográcstüznél. A bográcsosok mellett félig égett fadarabok szanaszét, a kisház mellett hatalmas hamukupac egy fa tövében a füvön. MIÉRT NINCS TÜZGYÚJTÁSI TILALOM ITT? Az avar száraz pillanatok alatt lángra kap, ki a felelös? Más- a Kiserdöben a kondipark megérdemelne egy HASZNÁLATI UTASÍTÁST! Odatesznek néhány dolgot amiröl senki nem tudja, hogyan használja, az izmokra hogy hat? Legalább egy leírást képekkel a használatáról megérdemelt volna ez a park.

    Válasz
  25. Az új elkerülő út Tótvázsony felől érkezve) a jobb oldalon 1,5 m magas gaz felmagzott ott díszeleg. Kié a terület? rendbe kellene tetnni! Csúf!

    Válasz
  26. Sok a hozzászólás Füreddel kapcsolatban, meg Veszprémmel, mindez rendben. Nekem csak attól áll égnem a hajam, amikor egy település fejlődését azon mérik, hogy de hát a másik még rosszabbul áll, tehát nálunk van fejlődés. Rémes! Egy település fejlődését önmagához kellene viszonyítani, van-e előrelépés, vagy a nála jobban állókhoz, nemde? mert ha csak valaminél kevésbé rossz, az egy rossz vicc! Brrrrrr……

    Válasz
    • Kedves Provokátor, ne álljon égnek a haja. Balatonfüred fejlődik, sőt országosan egy viszonyítási pont. Nem összehasonlításként írtam Veszprémet, csak azért, hogy lássuk: lehet kritizálni, számonkérni, de nem árt tisztában lenni a nagy magyar valósággal. Veszprém megyeszékhely, 5-6-szorosa Fürednek, mégis sok tekintetben messze le van maradva, a többi Balaton parti település szintén. Ez csak egy megállapítás.

      Válasz
      • Hát ja, ahonnan nézzük. Elviselhetetlen embertömeg (nemcsak mennyiségileg, de minőségileg is), abnormális árak, mindenhol luxusapartmanok (kivéve ahol még egy járdát sem képesek normálisan „felújítani”), bennük betolakodók, akik a sznobizmuson és a tuskóságon kívül mást nem képviselnek. Fejlődés. Fejlődés? Előre, vagy vissza?

        Válasz
        • Hát Ön nagyon elkeseredett. Nem ilyen rossz a helyzet. Véleményem szerint mindent nagyon kisarkít, Balatonfüred összességében egy nagyon pozitív hely. Az ideérkezőket betolakodóknak tekinteni szerintem nem vezet sehová, semmi jóra. Már csak azért sem, mert mindannyian valahol éppen „betolakodók” vagyunk, és ez egy nagyon barátságtalan megközelítés.

          Válasz
          • Én megértem az illetőt (és ugyanezt érzem), mert minden szava igaz. Ne mondja senki, hogy nem igaz. Lehet, hogy a „betolakodók” címke nem vezet sehova, de attól még az is igaz. És lehet, vannak „feljesztések” is, de nézzük már meg, mik és hol (valahogy mindig szinte ugyanazokon a helyeken, mindig ugyanabban a „bizonyos” témában, míg sok más, a „bizonyos helyekbe” nem tartozó utcákban, környékeken hosszú ideje ugyanazok a problémák (kíváncsi lennék egy statisztikára, egy adott problémát egy adott helyen hányszor írtak ide). De hát ez mind kit érdekel, hiába igaz, ha annak, aki írja, nincs (sokat emlegetett) luxusaparmanja meg luxuskocsija, nem rázza rongyot, megfelelő méretű a mellénye és csak egy átlag füredi, aki itt nőtt fel és dolgozott le „pár” évet.

  27. Szerintem a sok elméleti fejtegetés helyett nem kellene mást tenni, mint elsétálni az Arad utcába. Mi folyik itt? Pontosabban: mi nem folyik? Számomra egészen döbbenetes és érthetetlen, hogy egy nem túl hosszú utca egyszerű leaszfaltozását elkezdik a nyár elején, és még mindig nem voltak képesek befejezni. Ami azt jelenti, hogy a szezon kellős közepén az utca állandó jelleggel föl volt túrva, a közlekedés egy katasztrófa. Bocsánat, de ezt meri valaki szervezésnek nevezni? Ez egyszerűen fölháborító és méltánytalan! Ez kinek a felelőssége – pontosabban felelőtlensége? Megtudjuk valaha? Kiáll majd elénk, itt lakók elé, hogy bocsánatot kérjen? (Költői kérdés…)

    Válasz
  28. Mert van az utolsó kommentben néhány gondolat. Nem látok „Válasz” gombot, ezért új kommentet indítok.
    Szerintem nem demagógia és van értelme sorrendet tenni, mégpedig pont azért, mert ahogy Ön írja „nem zárják ki egymást”. ELVILEG. A gyakorlat azonban eléggé mást mutat Füreden. És pont ezért kéne a sorrend. Vagy ha valaki nem akar sorrendet – bármi miatt -, akkor viszont tényleg ne zárják ki egymást a gyakorlatban. Illetve ha valami történik, akkor legyen értelme is (nem úgy, mint az Arad utcában a járdafelújításnak csúfolt valaminek).
    Amivel viszont én nem értek egyet, hogy azért, mert máshol sem mennek gyorsan, gördülékenyen stb. a dolgok, akkor ezt Füred is használja fel és ki kifogásként, ürügyként stb. hogy akkor Füreden sem kell, hogy gyorsan, gördülékenyen stb. menjenek a dolgok. Ahogy lentebb/fentebb írja valaki, igen, megmozdulni a legnehezebb, lustának lenni mindig könnyebb, de akkor nekem is bekapcsol a fontossági sorrend, hogy ha viszont már megmozdulás van, akkor fontos, szükséges és értelmes dolgok miatt mozduljanak meg (mert igen, „bizonyos” dolgok miatt jól láthatóan nagyon is mozdulnak, más dolgok miatt nem; elég, ha csak az „áruházi” kereszteződés problematikájára gondolunk).
    Szerintem pedig igenis jobb volt 20 évvel ezelőtt, akkor pl. Füred még a füredieké volt és nem az, ahogy szintén lentebb/fentebb és nagyon jól írják, betolakodóké. A változáshoz pedig annyit, hogy nem biztos, hogy egyrészt meg lehet akadályozni (csak ehhez meg akarni kell, ami hasonlóan nehéz, mint a megmozdulás) és nem biztos, hogy mindig jó dolog.
    És itt harapok a saját farkamba, mert tudom, hogy az ilyen jellegű kommenteknek semmi értelme nem volt eddig sem és ahogy érzem, sosem lesz, mert hiába tartalmaznak nagyon is igaz dolgokat, valós problémákat stb., az illetékeseket sosem fogja érdekelni, mint ahogy eddig sem érdekelte (talán pont azért, mert nagyon is igaz dolgokat tartalmaznak…), különben nem is kellett volna megírni őket.

    Válasz
    • Mondjuk, ha összevetjük Veszprémmel a várost, akkor azt látom, hogy ,míg a megyeszékhelyen hosszú évek alatt, esetenként évtizedek alatt sem oldódnak meg alapvető problémák, itt Füreden, haladnak a dolgok, kétségtelenül lassan. Azon kár vitatkozni, kinek, melyik Füred volt a jobb, az biztos, egy település nem maradhat olyan, mint húsz-harminc évvel ezelőtt volt. Törvényszerű és elkerülhetetlen a fejlődés. Azt hiszem menne itt a kritizálás, ha a város mondjuk infrastruktúrájában, környezetének ápoltságában, szolgáltatások milyenségében a húsz évvel ezelőtti arcát mutatná. Akkor az lenne a baj…

      Válasz
      • Pont erről volt szó, hogy nem ezeket az összehasonlításokat kellene „szajkózni”, nem azzal kellene védekezni, érvelni, hogy máshol rosszabb, mint Füreden, tehát örüljünk. Mert máshol meg jobb, mint Füreden és pont azt kellene csinálni, hogy még annál a másiknál is jobb legyen – igen, tudom, ha nem tetszik, el lehet menni. Köszönöm. Fejlődés meg sajnos van visszafele is… És személy szerint én is kérem vissza inkább a 20 évvel ezelőtti Füredet, inkább legyen mindenből kevesebb, mert a kevesebb sokszor több – főleg, ha arról a bizonyos turizmusról és minden, azzal járó dologról van szó… (Visszasírom az időket, amikor Siófok volt a Balaton fővárosának kikiáltva, akkor az, ami Füreden most megy, sehol sem volt, mert lent volt a déli parton. Sajnos azóta meg- és átfordult az egész…) És ha visszamennénk 20 évet, akkor hátha – ahogy a „beszállnék én is” kommentelő írja -, megint a füredieké lenne Füred és nem a betolakodóké.

        Válasz
        • Én nem versenyeztetem egymással a településeket. Persze lehet számonkérni folyamatosan, de azért a realitást és a valóságot nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Jelenleg, itt Közép-Európában, ebben az országban, az ismert körülmények között Balatonfüred egyértelműen egy pozitív példa. Szerintem. Isten mentsen a húsz évvel ezelőtti Füredtől! A Balatonnak meg nincs fővárosa, ezt csak a pesti média szajkózza.
          Ez egy bevett formula, hogy Füred nem a füredieké. De ez mit jelent? Én füredi vagyok, és magaménak érzem teljesen a várost, még akkor is, ha látom az ideérkező turisták kevésbé szimpatikus részét is. Ez a „betolakódok” megfogalmazás sértő, és véleményem szerint rossz megközelítés. Füred soha nem volt egy bakonyi zsákfalu.

          Válasz
  29. Semmi közöm hozzá, de végre kamera került egyes olyan hulladékgyűjtő helyekhez városunkban, ahol állandó jelleggel balkáni állapotok uralkodtak. Ez idáig dicséretes, de….. Felhívnám a figyelmét a kompetens személyeknek, hogy a kamera önmagában nem lesz elég, ahogy a gátőr Pelikán leánya mondta a beszélőn…. a statuálás a lényeg. Hiába szereltek kamerákat a jelzett helyekre, ha nem lesznek a szemetelő népek ellen eljárások a felvételek segítségével, csakhamar elveszti jelentőségét az egyébként jó intézkedés. Akkor pedig ez finoman szólva csak kidobott pénz volt. Ezt pedig senki nem akarja nemdebár.

    Válasz
  30. Ki tudná megmondani pontosan, mi az a 10%-os szervizdíj, amit leginkább ebben az évben vezettek be az éttermek? Eddig 4-ben voltunk és mindenhol nagyon zavaros válaszokat hallottunk. Tavalyig az étel árában már benne volt az is, hogy azt kihozzák az asztalhoz, most ez hirtelen extra szolgáltatás lett? Másokkal is tárgyaltunk ez ügyben, szintén tanácstalanok. Több verziónk is van. 1. a vírus miatti kiesést akarják így a nyakunkba akasztani. 2. burkolt áremelés, csak úgy, mert ugye jobb a több, mint a kevesebb. 3. eddig adott az ember borravalót, most már nem kell, mert azt most átnevezték szervizdíjnak? 4. Ha a szomszéd is ezt csinálja, akkor én is. Füreden egy étterem viszi a pálmát: amikor megláttuk a bicskanyitogató áraikat, fölálltunk és elmentünk, közben hallottuk a pincér nekünk szánt morgását, hogy akinek nincs pénze, az maradjon otthon. Nagyon szívesen megírnám a nevüket, sajnos nem lehet, mai napig nem tudom, miért?? Sajnos annak a Vas megyei étteremnek a nevét sem írhatom ide, ami egy másik étterem mellett volt kb. 100 m-re és egy nagy tábla volt az út szélén: gyertek hozzánk, nálunk nincs szervízdíj. ( Ezek után nincs más hátra, mint tényleg otthon maradni.)

    Válasz
    • Kedves Hozzászóló, elég könnyen és gyorsan rá lehet keresni az interneten – való igaz, az internetnek ugyanaz az előnye, mint a hátránya: nincs határa és így elég sok hülyeségbe is bele lehet nagy erővel futni, de némi ráfordítással és gyakorlattal azért ki lehet válogatni a megbízható találatokat is.
      Érzésem szerint nem lehet belinkelni a forrást, szóval idézem az oldalt (HR-re specializálódnak, elsősorban, de nagyon sok más témában, pl. adózás, is nagyon kompetensek):
      „Ma még mindig sokan összekeverik a szervízdíj fogalmát a borravalóval: míg utóbbi teljesen önkéntes, addig az első megfizetése rögzített tétel, a felszolgált ételek és italok kiszolgálásának díját jelenti. Vagyis ezt mindenképpen meg kell fizetnünk, ha betérünk egy étterembe. Hazánkban 2005 óta létezik hivatalosan a szervízdíj, ennek nincs felső határa, de a vendéglátóipari egységek leginkább a 10 százalékra álltak be.
      Rögtön el is oszlatnánk azt a tévhitet, amely szerint a szervízdíj a vendég által megtagadható. Vagyis ebben nincs választási lehetősége a vendégnek, hiszen az szervízdíj az ár részét képezi. A szervízdíj csak bérre fordítható, az alapbér feletti pluszként fizetik ki a dolgozóknak, de kedvezőbben adózik. Hogy mennyire és mi vonatkozik rá, az rögtön kiderül.
      A szervízdíj:
      A szervízdíjat azért vezették be itthon, hogy az számlázható, ezzel együtt adóztatható legyen. A döntéssel akarták kifehéríteni a borravaló intézményét.
      A rendelet alapján a vendéglátóhelyek maguk dönthetik el a felszolgálási díj mértékét, az egyetlen követelmény, hogy azt az étlapon minden esetben fel kell tüntetniük. Mivel ezt a tételt a számlán is minden esetben szerepeltetni kell – tehát tartalmaz 27 százalékos áfát – a rendelet meghozói valószínűleg a borravaló címen mozgó, fekete bevételek egy részét szerették volna kifehéríteni.
      A felszolgálási díj kizárólag a vendégek étellel, itallal történő kiszolgálása esetén számítható fel, azzal összefüggő szórakoztató és egyéb szolgáltató tevékenységre a felszolgálási díj nem értelmezhető. A felszolgálási díjat a party servicek (vendéglátó rendezvényszervezők) is szerepeltethetik az áraikban.”

      A cikk még hosszan folytatódik a kapcsolódó adózási tudnivalókkal, azt már nem másoltam ide.

      A gonosz éttermeket pedig nyugodtan írja körül, hol vannak, van-e valami külső „különleges” ismertetőjelük, mi van a környékükön stb. Szerintem így már beazonosíthatóak lesznek név nélkül is; mert aki gonosz, az tényleg legyen a szó negatív értelmében mutogatva.
      Ui.: a dolgok meg sajnos már nagyon rég nagyon elromlottak…

      Válasz
      • Szervizdíjnak. Nagyon köszönöm a részletes hozzászólását, biztos sok időbe telt. A hosszú hivatalos szöveget csak úgy tudom a magam számára „lefordítani”, hogy a nem kötelező borravaló helyett bevezették a kötelező szervizdíjat. Valószínűleg azzal a hátsó gondolattal, hogy a vendégek erre nem fognak figyelni és továbbra is adják a borravalót. A hivatalos megokolás a fehérítés irányában sajnos nem tudott meghatni, tehát a mai naptól kb. egyharmadával csökkentjük a vendéglőbe járást és borravaló nincs. Így döntöttünk. (3 nyugdíjas házaspár és egy aktív pár) Ezt a döntést megkönnyítette a hivatalos megokolás furcsa „nyelvezete”. Még egyszer nagyon köszönöm a fáradozását!! Legyen igaza: a „gonosz” éttermeket majd megpróbálom beazonosítható módon közzétenni, olyanformán, hogy még éppen ne lépje át a leírás az Agora ingerküszöbét.

        Válasz
      • Ebben a kommentben van egy nagyon fontos szó. Bicskanyitogató. És nem az a legszomorúbb, hogy Füreden nemcsak az (éttermi) árak bicskanyitogatóak, hanem hogy a kifejezés még így is nagyon diplomatikus és még így sem tükrözi teljesen és pontosan a valóságot. De fő, hogy lesz bemutatóterme egy bizonyos tervezőnek (ami még a kézicsarnoknál is életbevágóbb, mert Füreden nincs más megoldandó probléma és úgy kell, mint egy falat kenyér) és fő az egész éves turizmus. Szívből kívánom, hogy ezek a lehetetlen árak (amelyeket nemcsak a betolakodóknak, de a még néhány maradék őslakosnak is ki kell fizetnie, utóbbiaknak ráadásul egész évben) pukkasszák már ki, vagy inkább robbantsák már fel végre ezt az elviselhetetlen lufit és akkor talán hátha élhető lesz Füred. Mert már nagyon rég óta nem az. Nem az akármilyen szobortól, meg a színes-szagos szökőkúttól, meg a Kékszalag sétánytól lesz élhető és/vagy szép a/egy város. Ezek parasztvakítások (ami sajnos működik is…), amikkel el akarják takarni a valós problémákat (ami sajnos szintén működik). Csak hát a valós problémák megoldásához meg kéne mozdulni. És ugye mindig az a legnehezebb.

        Válasz
        • Összekeveri a dolgokat. Jól hangzik, amit ír, de nem tudok vele egyetérteni. De igen, egy város attól lesz élhetőbb, szebb, egyebek mellett, hogy felújítják az épületeket, a sétányokat, új parkokat hoznak létre, vannak szobrok, szökőkutak, galériák és így tovább. Ez nem parasztvakítás, hanem a környezetünk igényesebbé tétele. Nincs összefüggés a drága éttermi árak és eközött. Mint ahogy a tervező bemutatótermét sem érdemes szembeállítani a helyi megoldandó problémákkal. Ha van bemutatóterem, ha nincs, ez semmilyen befolyással nincs egy adott városi problémára, hogy például az utcánkban rendszeresen megáll az esővíz, nagy tócsává rendeződve és nem tudunk belépni tőle a kapun. Ez más pénz, más forrás, más pályázat, más igény, más nézőpont és más szándék. Divat lett szidni a várost. Kár érte.
          A bicskanyitogató az, ahogy itt sokan kérkednek a pénzükkel. Sajnos a pénzzel nem osztanak kultúrát is, vagy írhatom úgyis, hogy a pénzzel nem vásárolható meg a kulturáltság, és ez nagyon érződik ebben az országban, és igen itt Füreden is. Tele vagyunk ezekkel az újgazdagokkal. Megmutatja magát a delikvens a frissen lízingelt 30 milliós BMW-jével, a Blaha utcán ad még plusz egy gázfröccsöt, hogy mindenki lássa, mennyi kulturáltság szorult belé. Arrogáns és pökhendi. Ez ami végtelenül szomorú.

          Válasz
          • Lehet, a hozzászóló úgy értette, hogy a szobrok, galériák és társaik ráérnének akkor, miután az igazi problémákat – mint ahogy pl. Ön is említi, az összegyűlő esővíz, vagy lentebb a sorozatos csőtörés és hasonlók – már megoldották. Tehát utánuk és nem helyettük. De ez csak egy gondolat, hogy lehet, hogy így értette. Fontossági sorrend. Függetlenül attól, hogy honnan jön rá a pénz. A rongyrázás és sznobizmus terén viszont szívfájdítóan igaza van – és lehet, a hozzászóló azt is gondolta, hogy a „szépítgetések” ezt a jelenséget sosem fogják tudni kompenzálni és így inkább az igazi problémák megoldására fordítsák azt a pénzt. Abban is igaza van, hogy kár a szidásért, de ahogy nem egy hozzászólásban lehet olvasni, sajnos bőven van ok rá. És igen, nemcsak a szidásért kár, hanem az egész városért is. Mert Füred már régen nem a régi – és sajnos nem pozitív értelemben lett más. Nem is tudom, miért…

          • Szerintem ebben az esetben nincs értelme sorrendről beszélni. A két ügy, azaz a város szebbé tétele, és az aktuális problémás ügy megoldása nem zárja ki egymást. Más-más történetek ezek, egyiket a másikra fogni demagógia. Ráadásul Balatonfüred a turizmusból él, vagyis létfontosságúak azok a beruházások, amelyek élhetőbbé, szebbé, igényesebbé, sokszínűbbé teszik a várost. Azt értem, hogy valakinek nincs igénye köztéri szoborra, galériára, ez szíve joga, de szerencsére a városvezetésnek van erre affinitása, és még egyszer: nem a szobor vagy galéria lététől függ, hogy az aktuális esővíz problémát megoldják-e. (Egyébként ezeket a helyi problémákat is kezeli a város, sok ilyen van, sokat javítottak, és sokat még nem, de az a gyanúm, hogy ez máshol sem megy gördülékenyebben.)
            Abban nem értünk egyet, hogy kár a városért. Én örülök a fejlődésnek, annak amilyen a város, hogy kupálódik, hogy nem maradt egy avitt, szürke balatoni kisváros, örülök annak, hogy „Füred nem a régi”, értem a nosztalgiát, az rendben is van, de nem maradhat olyan, mint húsz évvel ezelőtt volt, mint ahogy mi magunk emberek is folyamatosan változunk.

  31. Szörnyen mély tisztelettel kérdezem, az új forrásokból nem lehetne valahogy – a szörnyen fontos pincegazdaság és Aquapark, és úgy általában már megint a turizmus mellett, vagy, Uram bocsá’, helyett – víz- és villamos vezetékekre és közlekedési kamerákra fordítani néhány forintot?

    Válasz
  32. Ma d.e. a Közt.lakótelepen nagy fűnyírás ment, de minek? hetek óta semmi eső, a fű már régen kiszáradt, csak a port verték fel. Nem lehetett volna ezeket az embereket valami értelmesebb munkára vezényelni? (ugyanez volt pár héttel ezelőtt is)

    Válasz
  33. A minap gyógyszertárat kerestem a lenti részen és az Arany Csillag lörnyékén nagy táblán ki van írva, hogy „Gyógyszertár”. A gyógyszertár helye pedig üres, az épületrész kiadó. Nekünk nem volt gond, mert a gyógyszer nem kellett azonnal, de aki azonnal gyógyszerhez szeretne jutni, annak nagyon kellemetlen lehet. El kéne távolítani a táblát. Helyiek és nyaralók érdekében egyaránt.

    Válasz
    • Itt lakom, ez új dolog lehet, még nem vettem észre. De ne legyenek ennyire igényesek: nem mondom hol, de kint van egy tábla szintén gyógyszertár ügyben, de még csak kb. 6 éve. Tehát türelem, nem kell ezt elsietni…..

      Válasz
  34. A vásárcsarnok parkolóban a játszótér iranyában egy lámpa oszlop tetején a lámpát már csak a drót tartja. Eon-nál próbáltam bejelenteni, de önkormányzat hatáskörébe tartozik. Sajnos itt a honlapon ilyen témájú pontot nem találtam.

    Válasz
  35. A Koloska-forrástól tíz méterre fölállítottak egy nagy fakeresztet. Az van rávésve, hogy az eucharisztikus kongresszus tiszteletére. Mi köze ennek a vallási megnyilvánulásnak egy természetvédelmi területhez? Milyen ötlettől vezérelve telepítették oda? Ki engedélyezte? És az meg sem fordult az engedélyezők fejében, hogy mindez zavarja a nem keresztény gondolkodású embereket? Kezdődött a Tamás-hegyre fölállított kereszttel, folytatódik a Koloska-völggyel. Erre számítsunk a jövőben? Kereszteket fognak fölállítani a környék kiemelt kirándulóhelyein? Milyen meggondolásból? Ez már a keresztény szimbólum megcsúfolása, sértő a hívő emberek számára is. Tiltakozom ellene, és követelem a kereszt eltávolítását!

    Válasz
    • Őslakosnak. Tisztelettel megkérdezem, hogy akkor a templomok is zavarják? és a keresztek a templomtornyokon? Vagy egy múzeumban Raffaello művei is? (középkori festő volt) Robbantsuk fel őket? vagy tud más megoldást is? (elég csak Nyugat felé nézegetni) Nálunk vallásszabadság van, tehát a kereszt nem tilos szimbólum, akkor sem, ha zavarja pl. az ateistákat. Ha Ön netán más szimbólumokat is be akarna vezetni, az is lehetséges. Ezt hívják élő demokráciának. (remélem tudja ezt a szót betűzni, ha már az értelmezéssel netán problémák merülnének fel ) Egy természetvédelmi terület miért állna ellentétben a vallással? hasonló logikai bukfencet (és a társait) sokat hallhattunk 1990 előtt. Ezt óhajtja netán újra bevezetni? egyszer már nagyot bukott ez a társaság, nem volt elég? Ön feltehetőleg ateista és nem okos dolog azt magyaráznia, hogy mi a sérti a híveket és mi nem. Ők ezt jobban tudják. És hogy csúfolná meg egy kereszt önmagát?? Azonkívül szinte bárhol, bármikor Ön is felállíthatja a nem keresztény gondolkodású emberek szimbólumait, rajta, állítsa fel a Koloska völgyben az Önnek kedveseket, amennyiben képes arra, hogy ne csak valami ellen háborogjon, hanem valami mellett ki is álljon. 100%-ig tisztában vagyok az Ön hozzászólásával kapcsolatban, hogy honnan fúj a szél, semmi sem új a nap alatt. Több „izmus” is követelt már hasonlókat, hol vannak már ezek? A történelem szemétdombján.———Én pedig tiltakozom a kereszt eltávolítása ellen! A kereszt már majdnem 2000 éve VAN és létezni fog örökké. Miért fáj ez ennyire?

      Válasz
      • Számítottam érzelmileg túlfűtött, nívótlan hozzászólásra. Köszönöm Önnek, hogy nem kellett csalódnom. Emellett javasolom, hogy a jövőben lapozza gyakrabban az Újszövetségi Szentírást, hogy megértse a jézusi tanítás lényegét.

        Válasz
  36. Tavasszal jártam utoljára a Koloska-völgyben. Ma ismét kikerekeztem, és már Arácson észrevettem, hogy a Koloska-patak medre csontszáraz. Aztán a forráshoz érve olyan látvány tárult a szemem elé, amitől majdnem sírva fakadtam: a meder kiszáradva, némi pocsolya az alján, kisgyerekek dagasztották a sarat a mederben – gondolom, a szülők nagy örömére… Soha életemben nem láttam még ilyen állapotban a Koloska-forrást! Legszívesebben minden klímaválság-szkeptikust odavezényelnék, hogy lássák ezt a végtelenül lehangoló látványt. Vajon mi kell még ahhoz, hogy végre észhez térjünk? És rádöbbenjünk végre, hogy nem a Black Friday életünk fő műsorszáma, hanem mondjuk egy egész napos túra a Bakonyban!
    Nem, ez nem károgás, nem pesszimizmus, nem az ördögöt festem a falra, mert ez a végtelenül szomorú valóság. Vegyük már észre!

    Válasz
    • Tegnap, aug. 21.-én, szombaton voltunk BICIKLIVEL a Koloska-völgyben és szomorúan láttuk a fönt leírtakat. Voltak ott lelkes emberek, akik folyamatosan szivattyúzták a vizet a kút segítségével a pocsolyába, de hát ez csepp a tengerbe. 56 év óta (megszakításokkal) nem láttam ilyen állapotban a tavat. Tényleg sírnivaló. A kiszáradt patak is.
      Luciferrel ellentétben én nem reménykedem, a legfontosabb hiányzik az észhez téréshez: az ÉSZ. Hiánycikk lett, ahol még maradt belőle, ott rosszra használják. Ennyi. Majd ha itt a vég, és elpusztult minden, akkor az a pár százezer ember itt-ott elszórva a Földön, aki talán túlélte a katasztrófát, elkezd újra dolgozni, majd újra föltalálják a fogyasztói társadalmat és 5- 10 ezer év késéssel ott folytatják, ahol ez a generáció abbahagyta, és ugyanúgy végzik majd. Aki tud az ellenkezőjére példát a Föld történetében, az jelentkezzen. Lehet, hogy az egyiptomi papok által megőrzött és a görögök által továbbadott Atlantis-legenda egykor valóság volt és Atlantis is abba és úgy pusztult bele, amiben mi már 2/3 lábbal benne vagyunk? Az aztékok, mayák, inkák, perzsák, stb. vallási köntösbe bújtatott legendái-elbeszélései mind-mind ezeket a feltételezéseket erősítik. Pozitív irányba mutató és hiteles koncepció a Föld jövőjét illetőleg nincsen. Ha valahol fölüti a fejét, rögtön sárba tapossák azok, akik csak az orrukig látnak és képtelenek felfogni, hogy MINDANNYIAN egy csónakban evezünk. Elnézést ezért a hosszú gondolatsorért, nem pillanatnyi rossz hangulat szüleménye, hanem az elmúlt évtizedek tapasztalatainak szomorú tudomásulvétele. Egy francia író szerint az emberiség visszafordíthatatlanul elhülyült, VÉGE, EZT ÉRDEMELTE, ERRE VOLT KÉPES. Az elmúlt hetek-hónapok történései csak megerősíteni látszanak ezt.
      Kedves Lucifer, Ön nem festette az ördögöt a falra, az már valóságban itt táncol az orrunk elött, meg a Koloska-völgyben meg a világ tőzsdéin és a leégett erdőrengetegek fölött.

      Válasz
      • Egyetértek. Igazából már én sem reménykedem, és végtelenül el vagyok keseredve. Zsákutca.

        Válasz
  37. Nem éppen bíztató, ha a Fürdőtelep egyik utcájában (Erkel) napok óta egy lepukkant autóban laknak emberek és ez nem tűnik fel se a rendőreinknek, se a közterületfelügyelőknek.

    Válasz
    • Megoldódott, köszönjük!

      Válasz
    • Tisztelt Szkeptikus, a másik irányban is siralmas a kerékpárút állapota. Én Paloznakon élek és Balatonalmádi felé szoktam többet bicajozni. Káptalanfüreden a strandtól egészen Balatonalmádi vasútállomásig kritikán aluli a kerékpárút minősége. ..több helyen a fűben lehet csak elmenni, olyannyira feltöredezett a burkolat, főleg a fák gyökérzete miatt. Hogy jót is közöljek. Csopakon nagyon szépen megcsinálták az Örkény sétány végében az utat a Kerekedi tornapálya irányában és a környék utcáit is szépen leaszfaltozták. Valamint a Kerekedi csárdától a szabadtéri mozi felé kitisztították a csalános patakpartot. Dicséret érte.

      Válasz
    • Sajnos nem ez az egyetlen közlekedéssel kapcsolatos probléma a városban. Az utóbbi években divat lett minden felújított utcát és teret leszűkíteni, minél kevesebb parkolóhelyet hagyni. Engem pl. érdekelne, hogy a Református Iskolával szemben, az Iskola utcában ki az a nagy úr, aki elintézte, hogy a háza előtt nem lehet megállni, holott úgy vette meg, hogy előtte kiépített(!) parkoló van…
      71-es út, Séta út kereszteződés: a sávlezárás állandósítja a dugót, rossz ötlet volt.
      Ún. elkerülő: a Vázsonyi út, valamint az Aszófői út kereszteződéséhez körforgalom kellett volna. Idő volt rá, 2 évig épült…Valószínű, az árába is belefért volna…
      Ugyanez igaz az Aldinál a Fürdő és Horváth Mihály utcák csomópontjára. A Tescóból a parkolóból csak a forgalmas Fürdő utcára lehet kihajtani, a körforgalomba (fedettből jobbra) nem. Érthetetlen, bár a „szakemberek” biztos meg tudják magyarázni.
      Kíváncsian várom!

      Válasz
  38. Na eddig tartott a csend. a kőkövönnél ismét délután óta ordít a zene és a mikrofon is előkerült. Reméltem, hogy sikerül tenni valamit ez ellen, ahogy meglett igérve…ezek szerint továbbra is tűrni kell. A város vezetés mikor tesz valamit?

    Válasz
  39. Remélem, néha illetékesek is olvassák ezeket a bejegyzéseket, és nem csak a „dühöngő” szerepét tölti be. Ha valahogy eljut hozzájuk az üzenetem: nagy tisztelettel(?) kérem azokat, akik bármit is tehetnek az ügyben, hassanak oda, hogy újítsák föl végre a Füred-Tihany közti kerékpárutat, mert ez (is) az északi part szégyene. Egy ilyen frekventált helyen ilyen lepusztult, keskeny, ezért balesetveszélyes kerékpárút vajon mit üzen a rajta tekerőknek? – mert a kritikán aluli körülmények ellenére még akadnak elég sokan.

    Válasz
    • (Szkeptikus és Péter számára és még sok tízezer számára)) Tavaly febr. 19.-én volt egy lakossági fórum a lepusztult, Tihany felé vezetö bicikliúttal kapcsolatban. Javítás, újjáépítés, esetleg más vonalvezetés voltak a témák, másra nem emlékszem. Elég sokan ültek a hosszú asztal „polgármesteri” oldalán, a hallgatóság létszáma ennél kisebb volt. Valószínüleg az eddig megélt sok csalódás miatt volt ilyen kicsi az érdeklödés. Érdekelne, hogy azóta mi történt, „hivatalos” szemmel nézve. Mert biciklikerékkel „nézve” amúgy az út csak romlott és fogadok akármibe, hogy elöbb fogják lezárni életveszély miatt, mint megjavítani. Elöbb lesz a 71-es útból egy négysávos autópálya a Tamáshegy alatt, mint ebböl az ország szégyenéböl egy jó út. Hát így állunk. Jó lenne, ha egyszer már tetteket látnánk, ígéretek helyett. Hogy a bicikliút kinek a hatáskörébe tartozik, az nem érdekel. Magyarország része!!! És erösen remélem, hogy április elött TÖRTÉNIK valami jó.

      Válasz
  40. Lassan lehet „ünnepelni. Egy hónapja szakadt be a víznyelő a Deák utcában. Jelenleg is el van kerítve. Tudom, a lassú munkához idő kell. De ilyen sok?

    Válasz
  41. Szerintem megérett a helyzet arra, hogy nyáron sétálóutca legyen a Kisfaludy és a Blaha. Nem igazán értem, hogy a turizmusból élő Füreden, ahol tényleg igényes és szép a környezet, miért nem alakítottak már ki sétálóutcát. Le kell zárni a város két leghangulatosabb utcáját, a Szívkórház sem lehet ennek akadálya, hátulról meg tudják közelíteni a betegek, és a mentők.

    Válasz
  42. Hogy miért kell 2 nappal a legutóbbi csőtörés után ivóvÍzzel locsolni az utat az Illés József utcában, majdnem 1 órán keresztül? Nem az utat kell lemosni, főleg nem ivóvízzel, hanem a csöveket, a csőrendszert, főleg, miután 2 napja tört el megint.

    Válasz
  43. Mélyen Tisztelt Illetékesek, ha egyáltalán van Füreden illetékes…
    Ma, augusztus 09-én megint csőtörés van az Illés József utcában. Az előző június 30-án volt – be van írva a naptárba. Vagyis szűk másfél hónap alatt már másodszor van csőtörés. Mégegyszer írom: szűk másfél hónapon belül 2x volt / van csőtörés. Mit kell tenniük az egész éves füredi lakosoknak, hogy normális csövekhez jussanak? Mert a jelelegiek láthatóan nem normálisak. Szeretnénk kérni a paneltömbök helyére apartmanokat, hátha azok építése közben kapunk normális csöveket is.

    Válasz
  44. Rövid időn belül harmadszor, ismétlem, HARMADSZOR van csőtörés az Illés József utcában. Az aktuális buli éppen az üzenetem írásakor tombol. Engem nem érdekel, de nagy betűkkel fogok írni. ROHADT JÓ LENNE, HA A VÁROS NEMCSAK A TURISTÁKRA GONDOLNA ÉS NEMCSAK A LUXUSAPARTMANOK KÖRNYÉKÉN LENNÉNEK ÚJ VEZETÉKEK, CSÖVEK, MIEGYMÁS, HANEM A SZERENCSÉTLEN ÁLLANDÓ LAKOSOK LAKÁSAI KÖRÜL IS!!!! Az pedig NEM MEGOLDÁS, hogy 2 centi csövet kicserélnek, mert ahogy a mellékelt ábra is mutatja, rövid idő múlva 3 centivel arrébb megint beüt a krach. NEMCSAK TURISTÁK VANNAK FÜREDEN, HANEM ÁLLANDÓ LAKOSOK IS, AKIK SZINTÉN MEGÉRDEMLIK AZ ÚJ CSÖVEKET, VEZETÉKEKET!!!! És igen, ha már itt tartunk, az Illés József és az Arad utca elég közel vannak egymáshoz, ami ott megy, felújítás címszó alatt, az a kritikán alulinál is kevesebb. De hát mivel ez a rész nem üdülőövezet és itt nincsenek turistáknak luxusapartmanok, láthatóan le sincs …va. KÖSZÖNJÜK!!!!

    Válasz
  45. Tisztelt Önkormányzat, érdeklődni szeretnék hogy idén ősszel is lesz fa-vásárlási (ültetési) lehetőség? Köszönöm, József

    Válasz
  46. Elég sokat járok-kelek a városban /helyijárattal vagy gyalog/, sajnos vannak nekem nem tetsző dolgok. 1. Végre elkészült a járda aszfaltozása a Flamingóval szemközti oldalon , a buszmegálló visszakerült eredeti helyére, csakhogy a tervezéskor kifelejtődött legalább egy odaillő pad, nem is beszélve egy fedett váróhelyről: majd ha erre sor kerül, újra fel lehet törni a frissen aszfaltozott járdát……
    Ebben a megállóban zömében idősek várakoznak a Pennyből jövet, jó lenne nem ázni, s néha leülni.
    2. Félek a Tesconál, a Tihany felőli oldalon, leszállni a helyjáratról: szűk a hely, járda csak a megállóban illetve távolabb, s szezonban idősek, plázában dolgozók botladoznak az autóbusz mellett, s várják, mikor tudnak átslisszanni a másik oldalra a gépkocsik között: itt igazán elkelne egy „zebra”!
    3. A közelmúltban súlyos balesetről lehetett olvasni,amit egy kerékpáros okozott a járdán. A Közösségi Házzal szemközti megállóban bármikor történhet ilyen baleset:ha nyolcan-tizen is állunk ott buszra várva, mindig elhajt egy-két kerékpáros a járdán, elég valakinek odébb lépnie, s kész a baj. Megértem, hogy nem szívesen közlekednek az autókkal zsúfolt úton, de buszra várakozók között elhajtani sem egészséges dolog …
    4. Régebben írt egy polgártársunk arról, hogy jó lenne, mint a karantén alatt, lezárni a Zákonyi-sétányt az autó- és motorforgalom elől. legalább a szezonban és hétvégeken /akinek szükséges behajtani, van beállásra jogosító kártyája/. Ez eddig nem valósult meg:továbbra is sikk autóval korzózni a kikötő előtt, s vad motorozással /tiltott helyen parkolás után/ zavarni a szabadtéri színpad rendezvényét!
    5. A hajóállomásnál lévő buszmegállók sem gond nélküliek:az egyik oldalon nincs fedett beálló, a másiknál mintha tervezési hiba történt volna: a köríves megállóban csak az úttestre lehet lelépni /fellépni!/, nem pedig az emelt járdára /pedig hely lenne bőven/.
    Tisztelt Városatyák! Tessék szíves lenni egyszer felülni egy helyjáratra s elbeszélgetni az ott utazókkal vagy a megállókban várakozókkal, biztos lehetne mindenre megoldást találni!

    Válasz
  47. Számomra teljesen érthetetlen, hogy miért a szezon kelős közepén kell az Arad utcát felújítani. Ilyen kritikán aluli munkaszervezéssel még nem találkoztam, hová süllyedünk még? A munka tempóját meg egyszerűen nem lehet minősíteni, ezzel a felújítással két hét alatt el kellett volna készülni. Egyszerűen felháborító!

    Válasz
  48. Ma 18.55 től 19.30 vártam, hogy mwgnyissák a Szekér Ernőforrást, aztán szomorúan és csalódottan hazamentem….. Pedig elvileg 19.00 és 20.00 között folynia kellene….. elfelejtették megynyitni 19.00kor vagy kiszáradt?

    Válasz
  49. Párakapu
    A Füred szálló közelében felfedeztem valamit,ami párakapunak néz ki. Csakhogy víznek.párának nyoma sincs. Tavaly sem volt.Talán nincs elég meleg;vagy miért nem müködik?? Nyíregyházán például meg tudták valósítani ezt a fantasztikus projektet,a kultúra városa vajon miért nem?
    Amúgy lenne két javaslatom ezzel kapcsolatban: legyen egy nyomógomb,ami elindítja a vizet,és legyen egy lefolyó,hogy kivételes működés esetén ne legyen sáros a járda!

    Válasz
    • Párakapunak. Igaza van. Sokszorosan. Külföldi magyarok vagyunk, és engedjenek meg egy megjegyzést: sokfelé voltunk már a világban, de M.országon az az érzésünk, hogy valahol építenek valami szép vagy szükséges dolgot, aztán a sorsára hagyják. Karbantartás semmi. Aztán a szétesés elött csodálkoznak. Persze kivétel mindenhol van. És ez szinte minden vonalon, mindennel így van. Miért?? (nem tudom, itt mi a pontos kifejezés, én városépítö, vagy tervezö? vagy rendezö? mérnök vagyok egy 200 ezres városban, )

      Válasz
  50. Ma reggel vásárolni voltam az egyik nagy élelmiszer-üzletünkben. Sokan voltak a zárt térben, ami a járvány szempontjából kifejezetten kockázatos. Az emberek a pénztáraknál egymás nyakába lihegtek, eszükbe sem jutott betartani a kellő távolságot. Az egész üzletben, beleértve a személyzetet is, kizárólag én viseltem maszkot.
    Amikor a húsos pultnál az eladó hölgy behajolt az ott fedetlenül tárolt fölvágottak közé, eszembe jutott az eredetinél hatványozottabb mértékben fertőző delta-variáns…
    Ennyire feledékenyek vagyunk? Vagy egyszerűen csak fegyelmezetlenek? A szakemberek egyértelműen megmondják, hogy elkerülhetetlen a negyedik hullám, csupán a mértéke kérdéses. De ilyen átoltottság mellett (min. 80-85%-ra lenne szükség) miben reménykedünk? És kit fogunk átkozni, ha sorban jönnek majd újra a szigorító intézkedések? Ugye, senki sem önmagát: mindig valaki más a hibás.
    Mi lenne, ha elkezdenénk végre önállóan és észszerűen gondolkodni és cselekedni?

    Válasz
    • Bölcs gondolatok, szomorú helyzetkép.

      Válasz
    • Kedves Másik Füredi! Igaza van, belátom hogy ennyi eső nem volt elég. De mi már többször próbáltuk a kemping előtti savanyúvizet is, és nagyon nem ízlett, furcsán büdös volt. A Szekér Ernő forrás viszont mindig finom volt. Kár, hogy nem fordítva zárták le a két forrást…

      Válasz
      • Az esővíznek hetven év kell, hogy az forrásvíz legyen belőle. Nyári eső ezt a folyamatot nem befolyásolja. Nagy érték a szénsavas forrásvíz Füreden. Azt kell inni ami van, ha nem ízlik ne igya!

        Válasz
        • Ezt a 70 évet nem értem. Akkor ahol most forrás van, az az ötvenes évek csapadékának a következménye? A Koloska forrás pár éve teljesen kiszáradt, akkor azt mondták, hogy a több éve tartó aszályos idő miatt. Akkor akik ezt mondták, nem tudták, mit beszélnek? És ha most jönnek az őszi esők és tavasszal esetleg újra lesz forrás, akkor mi van? Megnéztem az ötvenes évek időjárását, átlagos csapadék volt, de ha a 70 év stimmel, akkor most nem száradhatott volna ki semmi. És akkor az egész klímakatasztrófa is csak mese? Egy másik helyen azt olvastam, hogy ilyen többéves nagy szárazság után ha nagy esők is jönnek, akkor is kell 3-4 év a források újraindulásához. Ez logikusnak hangzik. Tehát teljesen meg vagyok zavarodva. Vagy nyomdahiba az egész? Segítsen kedves Füredi!

          Válasz
  51. Tisztelt Városvezetés! Érdeklődni szeretnék, hogy a város tett-e bármilyen intézkedést az Észak-Balatoni vasútvonalon tapasztalható káosz megszüntetése érdekében, mint pl a MÁV felszólítása a hibák helyrehozására. Ami azon a vonalon történik naponta az nem méltó sem Balatonfüredhez, sem egy olyan kiemelt turisztikai célponthoz, mint a Balaton. Teljesen elfogadhatatlan hogy egy nemrég átadott vasútvonalon 30-60, esténként 90 perc késéssel járjanak a vonatok. Az is botrányos hogy Fehérvárig ez a vonat jellemzően 40-60 km/h-val közlekedik. Ennél még a 19.században az első vonalak kiépülésekor is gyorsabban jártak a vonatok. Gyakran utazok vonattal és felháborító hogy sehova nem lehet odaérni időben, mert a MÁV ilyen színvonaltalan szolgáltatást nyújt, nem is kevés pénzért. Jó lenne ha történne pozitív változás mihamarabb, mert semmi nem valósult meg abból amit a projekt indulása előtt beígértek. Előre is köszönöm a választ!

    Válasz
    • Itt a válasz, de nem a MÁV-tól. Ma, 2021 júl. 22.-én mentünk Pestre 9óra 8 perckor a Kék Hullám IC InterCity-vel, az extra áras IC kocsiban. Az ablakok rettenetesen piszkosak voltak, ott volt a közlés, hogy WiFi van, de a különbözö rendszereink egyike sem müködött, a szomszéd fülkében sem. A kalauz arrogáns hangon közölte, hogy az övé müködik. A kocsi 2 WC-je le volt zárva, használhatatlan volt. A kocsiban volt egy csodás prospektus, miszerint a MÁV megérkezett az európai szintre. Kérdés: melyik Európába és hogy van-e még ennél lejjebb. Gratulálunk! Soha többet MÁV, és szégyelljék magukat. Ezt természetesen elküldjük a MÁV 18. föosztályának a 44. alosztályába is, választ persze nem várunk, arra a szintre sosem fognak elérni. Német vendéget vittem Pestre, úgy égtem elötte, hogy arra nincs szó.

      Válasz
    • A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű esőnek nincs ideje beszivárogni a talajba, ezért nincs hatással a forrásokra. Meg egyébként is, újra tombol a kánikula és a szárazság. Ahhoz, hogy a nevezett forrás folyamatosan tudjon vizet adni, ahhoz sok őszi eső kell, majd csapadékos tél sok hóval, aztán langyos esős tavasz, stb. szóval idén nyáron nem sok esélyt látok arra, hogy a forrás teljes kapacitással üzemeljen. A kempingparkoló végénél lévő savanyúvíz-forrás viszont egyelőre üzemelés finom vizet ad. Bízzunk benne, hogy így is marad!

      Válasz
  52. A 71-es Séta utca kereszteződése katasztrófális. Egymás után kanyarodnak az autók balra, ami tilos. Ha meg jelez nekik az ember, hogy szabálytalanul kanyarodnak, még ők vannak felháborodva. A rendőrség miért nincs jelen itt? Miért nem büntetik a szabálytalankodókat? A város minek csinálta meg ezt a forgalmirend változást a szezonra, ha semmi érvényét nem veszik?

    Válasz
  53. Tisztelt Önkormányzat! Úgy gondolom, elég eső esett az elmúlt napokban. Mikorra várható a Szekér Ernő forrás „korlátozásának” feloldása? Köszönettel: Erika

    Válasz
  54. Mai nap délelőtt a Noszlopy út Probio alatti része botrányos. Nem első alkalommal. Az út tele WC papirral és a hozzátartozó „anyagokkal” (hadd ne részletezzem). Hogy nem lehet ezt hosszú éveken keresztül megcsinálni? Mi kell történjen, hogy megoldódjék? Egy nagyobb fertőzés? Az ember cipő talpára felragad, viszi minden fele… Köszönöm, András

    Válasz
  55. A Kisfaludy strandon egyre kevesebb a pad, vajon hova lettek? amik megmaradtak, azokon meg alig van háttámla, miért? Aztán a büfék legtöbbjében olyan hangosan üvölt valami „zene”, hogy otthagytunk ma kettőt. Kértük őket, hogy halkabbak legyenek, kinevettek minket. A szomszéd büfés is könyörgött, eredmény semmi. Nem lehet itt már hivatalos úton rendet teremteni? Ez már nem vendéglátás, ez szégyen. 2 napja egy másik büfében a tulaj a képünkbe fújta a füstöt, amikor mutattuk a dohányozni tilos táblát, azt mondta, az rá nem vonatkozik. Szóval itt valami nagyon elromlott. Addig is megfogadtuk: ezentúl hűtőtáskát viszünk, soha többet büfébe nem megyünk. Ebben persze az eszméletlen mértékben elszabadult árak is szerepet játszottak. Szomorú dolgok ezek. 2 éve voltunk itt utoljára, soha többet! ami sok, az sok!

    Válasz
    • Tisztelt Házaspár, a jövőben növelni fogjuk a padok számát, a meglevő padokból néhány nem a kültéren, vagy a parkterületen volt, ezeket visszarakjuk oda. A nem táblás padokra is van igény, ezek az ún. piknik padok. Sajnos mindenkit nem tudunk paddal ellátni, de igyekszünk.
      A hangos zene véleményem szerint sem odavaló, felszólitjuk bérlőinket erre. Sajnos a tolerancia, az egymásra tekintettel levő viselkedés sok területen hiányzik. Köszönöm szépen jobbitó szándékú véleményüket!

      Válasz
  56. Elég gyakran utazom helyijarattal. Minden alkalommal elgondolkozom, vajon mi lehet az oka, hogy ebben a több hete tartó kánikulában, senkinek nem jutott még eszébe, hogy árnyékoló függönyöket akasszon a buszok ablakaira a komfortosabb utazás érdekében. Arra a következtetésre jutottam, hogy talán aki tehetne valamit az ügyben az soha sem ült helyijáraton, de lehet, hogy még nem is látott olyant. Szeretném hinni, hogy nem anyagi okok állnak háttérben, hanem figyelmetlenség. Kérném azt, aki tehet az ügyben, cselekedjen.

    Válasz
  57. Teljes mértékben egyetértek azokkal, akik a mértéktelen éjszakai hangoskodás miatt jogosan föl vannak háborodva. Ugyanakkor az én történetem happy end-el végződött. Nagyjából a város mértani közepén lakom egy társasházban. Velünk átellenben is van egy családi ház, amit egész nyáron csoportoknak adnak ki. Nemrég itt is artikulátlan üvöltözés volt már este 9 táján. Átmentem hozzájuk, és fölszólítottam őket, hogy azonnal fejezzék be. Arra hivatkoztak, hogy még nincs 10 óra, de tájékoztattam őket, hogy nap közben is tilos ez a fajta csendháborítás, s ha nem fejezik be, a rendőrséghez fordulok. Azt mondták, hogy ők csak jól akarják érezni magukat, mire mondtam nekik, hogy mi is, de mi a csöndet szeretjük. Na, amit én ott kaptam, az nem semmi volt, de visszaérve a lakásomba csönd fogadott. Úgy látszik, ilyen is van.

    Válasz
    • Nagyon örüljön ennek a végkimenetelnek, mert kb. néhány hete egy másik elhíresült balatoni „pihenőhelyen” kirontott a házból a részeg banda és elkezdték ütni-verni a zaj miatt panaszkodót, de rosszul időzítettek, mert egy három fős társaság (én voltam az egyik) éppen akkor ment arrafelé haza, és 2 perc alatt fasírozottat csináltunk a 7 részeg disznóból. (teljesen előírás szerint, se vér nem folyt, se csont nem tört.)Talán hatni fog egy ideig ez a lecke. Egyébként nekünk hivatalból is kicsit ez a foglalkozásunk. Vigyázzon, nem mindenkinek és nem mindig van ekkora szerencséje. Biztosan fognak akadni széplelkek, akik föl fognak háborodni ezen a gyors és eredményes közbelépésen, nos, ezeknek azt kívánom, hogy hasonló szituációban ne legyen a környéken a mi csapatunk.

      Válasz
      • Valószínűleg azért volt szerencsém, mert a társaságban volt egy személy, szemmel láthatóan ő volt a vezetőjük, és vele még lehetett beszélni, ugyanakkor úgy tűnt, tekintélye van a többiek előtt, nem engedi, hogy egymást hergeljék. Sajnos nem ez a jellemző az én tapasztalatom szerint sem. Az ön által említett módszer nyilvánvalóan hatásos, de ezt nem mindenki engedheti meg magának.

        Válasz
  58. Mély tisztelettel kérdem – bár választ úgysem kapok rá – miért kell egy többnapos salsa – rendezvény (Sportcsarnok) üvöltéséhez hajnalig asszisztálni egy fél városnak? Sokan dolgozunk reggel, mások l’art pour l’art aludni szeretnének, nyitott ablak mellett, így nyáridőben…

    Válasz
  59. Tisztelt Hozzászólók! A Szekér Ernő forrás vízhozama jelentősen csökkent a száŕazság miatt, ezért volt szükség a vízkorlátozásra. Üdvözlettel: Molnár Judit városi képviselő

    Válasz
    • Kedves Judit! Acsendháborítással kapcsolatos sok hozzászólásra nem szeretne reagálni valaki esetleg? Akkora volt a felháborodás, hogy ezt nem lehet szó nélkül hagyni szerintem.Köszönjük

      Válasz
    • Kedves Vali!A hangoskodással kapcsolatos panaszt jeleztem Polgármester Úrnak aki azonnal intézkedett az illetékesek felé!
      Biztos vagyok benne, hogy lesz eredménye! Üdvözlettel, Nagy Jenő önkormányzati képviselő

      Válasz
      • Kedves Jenő! Többen is várjuk az eredményt. Köszönjük

        Válasz
        • Nagyon sokan várjuk a tartós EREDMÉNYT. Igéretekböl már elegünk van.

          Válasz
    • Ön biztos nem jár arra, de nagyon veszélyes, mert az autók veszélyesen közlekednek. Egy ilyen többirányú forgalmat lebonyolító kereszteződésben nem lehet a közlekedést csak szivességi alapon megoldani. A dupla sáv miatt, sokszor a belső sávban nem álltak meg a gyalogosoknak az autók, vagy éppen a jobbra-balra forduló autóknak volt nehéz kifordulni….Szóval ez az egyik legveszélyesebb útszakasz….ezért megoldása nagyon sürgős….DE MIÉRT NEM LEHET ITT VÉGRE LÁMPÁS KERESZTEZŐDÉST LÉTREHOZNI???? ez a felfestés és leszűkítés tényleg egy agyament dolog…

      Válasz
      • Nem ünneprontás, hanem hosszú-hosszú évek óta nagyon-nagyon jól látható valóság (bár az is a szomorú valóság része, hogy mindenki azt lát, amit akar): az új kereszteződésben kb. annyit érnének a lámpák, mint a régi áruháznál. Egyre többször kb. semmit – a nyilakkal együtt. Itt egyetlen megoldás létezik: hogy végre felszereljenek kamerákat (nem teljesen értem, hogy az illegális hulladéklerakás ellen sikerült, nem mondom, hogy az nem probléma, de azt hiszem, „néhány” éve „néhány” hozzászólást már írtak/írtunk, hogy milyen más célból kellenének már végre kamerák, akkor nem teljesen értem, hogy „az a bizonyos másik cél” miért nem élvezett előnyt) és BÜNTESSENEK!!!! Főleg, ha Nagy Jenő nevű hozzászóló még ide is írja, hogy ő több balesetet, sőt, tragédiát látott ott. Akkor miért nincsenek még mindig kamerák????

        Válasz
    • Sajnos tele van az út biciklizés szabályait nem ismerőkkel. Nagyon sokan előznek, ráadásul a hepehupás úton, ahol a kerékpárosnak kerülni kell a buktatókat. Mögötte jönnek az eszeveszett, beöltözött biciklisek és már csak azt látja valaki, hogy elsuhannak mellette, vagy éppen majdnem neki suhannak. Miért nem lehet használni azt az istenverte csengőt, jelezni, hogy előz valaki???? Szerintem erre szükség lenne, mert enélkül nagyon balesetveszélyes a kerékpározás…ráadásul a kerékpár út itt-ott nagyon keskeny is….

      Válasz
  60. A tisztelt önkormányzat nem szeretne lépni valamit a kőkövön vendégház állandó zajongasa ellen? Szeretnék választ kapni hogy hogy lehetséges hogy hajnalig üvöltő zene bömböl a környéken. Valaki igazán megmagyarázhatná hogy ezt tényleg engedélyezte e valaki? Elegünk van belőle

    Válasz
    • Csatlakozom! Nem értem, és nem hiszem el, hogy a falu közepén, az itt lakóknak reggelig kell hallgatni az üvöltő mulatozást! Én nem nyírhatok vasárnap füvet, mert csendrendelet… éjszaka meg nem alhatunk, mert bulizni, azt lehet? Valamit tényleg tenni kellene/

      Válasz
      • Nem kell annyira visszafogni magát a fűnyírással. A szomszéd a mi utcánkban is gond nélkül nyírja a füvet a traktorjával este fél kilenckor. Nincs konzekvencia, hiába van helyi törvény. Senki nem jelenti fel, senki nem hívja rá a rendőrt. Mindent lehet.

        Válasz
  61. Nem értem, miért kellett a hosszabb ideje már jól működő rendszert megbolygatni? Az „áruházi” kereszteződésben (Petőfi út / Jókai út) a fentről érkező (felső városrész irányából – Jókai út) pár autó tud csak átmenni, nem kis fennakadást okozva a reggeli órákban. A lámpa-váltások során „jelentkező” reakció idők (indulásra felkészülés, indulás, megállás) a nap során közel 1-1,5 órás „szakadást” eredményez. Miért nem lehet a korábbi rendre visszatérni, ami közel 1-1.5 éve kifogástalanul működött? (pl. egy lámpa váltással át tudott menni az összes autó a Jókai útról, balra kanyarodva … most kb 3-4 autó fér át)
    A másik, rési ismerősöm (kb 15-20 éve volt itt utoljára) és „megdöbbenve tapasztalta, hogy az „áruházi” épület a kereszteződésben ugyanúgy néz ki, mint anno. Erősen retro hangulatú.. nem lehetne modernebb formába önteni és a környékét is megszépíteni? Köszönöm, Imre

    Válasz
  62. Tisztelt Önkormányzat, Probio, nem egyszer fordult már elő, de a tegnapi eset majdnem a gyerekem és az én ÉLETEMBE került. Esti órákban mentünk haza a lakótelepre a Fürdő út irányából. Az út amúgy is szűk és a szemben érkező autó az utolsó pillanatban rántotta el a kormányt. Miért nem lehet ide járdát tenni (pl az 5 ház lakópark elé?) Megvárják, míg egyszer tényleg valakit elütnek? Több ismerősöm gyermeke lakik a Magyar, Fürdő út felső részében. Iskolából haza fele itt kell, jöjjenek az ÚTTESTEN! A Probio melletti, Rendőrséggel szembeni rész is kritikus. Babakocsival hogy közlekedjek itt? Murvás, hepehupás rész a Fürdő út / Noszlopy út sarkán. Köszönettel, Kati

    Válasz
  63. Érdeklődnék miért nincs víz a Szekér Ernő forrásnál? Ki az illetékes ez ügyben?

    Válasz
  64. Érdeklődni szeretnék, hogy a felső városrészben -Bajcsy Zs. és Völgy u. szívében-szombat délutántól hajnalig hogyan düböröghet a zene? Hangosbenondóba beszélt egy férfi,szerintünk lakodalom volt a Bajcsy utca egyik házának kertjében.Egyébként a kert teljesen lenyúlik a Völgy utcai kertekig és még egy sátor is fel van állítva.Zárt ablakok mellett sem lehetet pihenni. A csendrendeletre már nem is hívatkozom, mert azon is túlmegy ez a dolog, 10 óra után viszont csendhábotítás. Sokan dolgozunk hét végén is, pihenni éjszaka semmit nem tudtunk.Szívesen felhívtam volna a rendőrséget,de nem a stílusom. Egyébként, ha a rend őrei kiálltak volna a kapitányság lépcsőére, ők is táncra perdülhettek volna.Várom a választ az illetékesektől!Köszönöm.

    Válasz
    • A felső városrész az új bulinegyed 🙁 A Somogyi utcában sincs alvás nagyon sok nyári hétvégén. Nem tudom honnan jön a dübörgés, én az Udvar közben lévő, bulizásra bérbeadott házra gondoltam. Nagyon sok hétvégén lehet hallani, sajnos csukott ablaknál fuldokolva is ,a reggelig tartó dübörgő zenét 🙁 Már én is ott tartok, hogy a következő alkalommal bejelentem a rendőrségen, mert ez már nem normális, ami itt megy. De legjobban annak örülnék, ha nem kellene bejelenteni, hanem szombatonként járőröznének ezen a környéken is a rend őrei…

      Válasz
    • Kőkövön Vendégház ,valószinú engedélyt kértek, és általában megis kapják idő korlátal , be nem tartást csak bejelnetésreellenörzik

      Válasz
    • Minden héten, hétvégén ez a helyzet, nem tudom mit lehetne tenni ellene. Mi kicsit messzebb lakunk, de itt is tisztán lehetett hallani a vendégházból üvöltő zenét, nem is értem hogy engedhetik meg maguknak ezt. Attól félek a rendőrség sem tenne semmit ezügyben, hiszen tényleg odaáig lehallatszott a rendezvény. Egész nyáron ez volt és gyanitom ez is marad…

      Válasz
    • Üdvözlöm, több esküvő volt már ezen a helyszínen! Én sem értem, hogy lakóházak között miért engedélyezi ezt az önkormányzat! Gyanítom, hogy egyre gyakoribbak lesznek ezek a rendezvények. 🙁

      Válasz
    • Elnézést a beleszólásomért, de ha sokaknak az a stílusa, mint az öné, hogy baj esetén hallgat és nem jelenti a baj okát, akkor senki se csodálkozzon azon, hogy nem tud róla a rendőrség. Ez okból persze ki sem vonulhat a baj elhárítására. Utána meg szidják őket, mert nem voltak ott. Azonkívül az sem árt, ha pontos címet és nevet mondanak és rövid leírást a „történésről”. (ha tudnák, hányszor hívják a rendőröket viccből a világ végére, ahol sok esetben részeg fiatalok várják őket, akik jót nevetnek az egészen!) Tisztelettel egy nyugállományú szakmabeli

      Válasz
  65. …mert ugye 19.-én átadták a villamosított vasutat Füredig…23.-án pedig közölték,hogy 30-60 perces késések lesznek a meleg miatt. Akkor viszont inkább az autó. Így nehéz lesz a kedves utasokat átszoktatni…

    Válasz
  66. Én sem értem a zöldhulladék zsákos mizériát!Tudtommal nem vagyok gyámság alá helyezve!Saját jogon minden füredi miért is nem vehet zsákot!Bárki nevén van a számla ha fizetem a szolgáltatást!

    Válasz
    • A vonatkozó jogszabályok alapján a többlethulladék és a zöldhulladék gyűjtésére szolgáló zsákok esetében a szolgáltatási díj bevétele a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) illeti meg. Társaságunk az NHKV Zrt. nevében számlázza ki a zsákok díját, ezért a későbbi félreértések elkerülése érdekében a zsákokat és a díjfizetésre szolgáló számlát átvevő személy a szerződő fél vagy meghatalmazottja lehet.
      Az NHKV -s tartozások, kintlevőségek elkerülése érdekében vagyunk kénytelenek erre az ügyintézésre, hiszen itt később van lehetőség a fizetésre (a zsák árát a helyszinen kell, a szolgáltatási dijat a postán kell fizetni utólag) . Sajnos jobb megoldást nem tudunk.

      Válasz
      • Tisztelt Somogyi László! Sajnos az nem igaz, hogy „a zsák árát a helyszínen kell” fizetni. Megkérdezte az ügyfélszolgálatos kollégáit? Pont ma reggel vettünk zsákot, és nem lehetett a helyszínen fizetni! Kezünkbe nyomtak egy csekket, amin még QR-kód sincs, úgyhogy mehetünk sorba állni a postán befizetni…. vagy átutalással fizethetünk, és akkor a bankunk is jól jár…

        Válasz
    • Ha az eredeti terv – a pálya Aszófőig történő villamosítása – valósul meg, akkor mindez nem terhelné Balatonfüred egyik fő közlekedési útvonalát. Félmunkának féleredménye lehet.

      Válasz
      • Tények nevü tagnak: Sajnos Önnek teljesen igaza van ebben. Valóban jobb lett volna úgy-

        Válasz
      • Mindamellett hogy Somogyi Úr válasza alapján érthető, hogy miért így csinálja a Probio a zsákolást (nevezzük mostantól így ezt a problémát), ahogy csinálja, ez azért mégsem maradhat így! Én azt látnám megoldásnak, ha nemcsak a zsák díját de a szolgáltatási díjat is előre kellene befizetni a zsák megvásárlásával egyidőben! Ez esetben kintlevőség,tartozás nem keletkezhetne a partner szervezet felé, és az egyszerü ügyfél ismerőse is örülne a zsákjának.

        Válasz
      • A 3-as és 4-es ötletét jó ötletnek tartom.

        Válasz
  67. Üdvözlet, szerettem volna érdeklődni, hogy a csendrendelet még él? Ha igen, mettől meddig? Köszönettel: Gábor

    Válasz
    • Köszönöm a jelzést, szállitási kapacitásban voltak problémáink, a mai napon elvisszük a levágott zöldhulladékot.

      Válasz
      • Tisztelt Somogyi Úr! A konténer másnapra valóban megérkezett és még ma (vasárnap) is ott árválkodik üresen, a levágott, rothadó fü mellett. Amennyiben az egyre gyakrabban ajánlott, házi komposztálás gyakorlati bemutatása a cél, talán a helyszín megválasztása volt kevésbé helyénvaló!

        Válasz
  68. Tisztelt Somogyi Úr! Korábbi fű-témához kapcsolódva, sajnálattal tájékoztatom, hogy a Kisfaludy strandon hetek óta bűzlik a levágott fű. Intézkedését előre is köszönöm !

    Válasz
  69. Ma két 40-essel is találkoztam a Köztársaság-úton: az egyik a közúti jelzőtáblákon , a másik a köztéri hőmérőn. A Balaton egyébként már inkább hasonlít termálvízre, mint fölfrissülésre alkalmas fürdési lehetőségre. Ez van!

    Válasz
  70. Az Ady utcai vasúti átjáró 15 percig piros a tolatások miatt. Miért készítettek akkor tolató vágányt? A kedves mozdonyvezető pedig a szemetétől a Csók utcai átjarónál szabadul meg, amíg várja hogy vissza tolathasson.

    Válasz
    • Kedves Névtelen, sajnos nagyon rosszul tudja a dolgokat és nem jogos hogy kritizál, ugyanis az nem tolatóvágány (fogalmilag helytelen amit ír) hanem csonkavágány és NEM tolatási célra készült hanem mozdonycseréhez. A csonkavágányról vele szomszédos fővágányra lehet rámenni. Ha a szerelvény nem ott van, vagy esetleg ott már van egy mozdony aminek el kell mennie keleti kijárat felé (Csók utca felé) akkor marad a lezárás.
      Pont úgy ahogy ahogy az általa említett Ady Endre utcából is mondjuk a Vasút utcába vagy a Nádor utcába lehet bekanyarodni közvetlenül, és nem pedig mondjuk a Tölgyfa utcába. Itt se lehet három vágánnyal arrébbra bekanyarodni lezárás nélkül, főleg ha a csonka vágány melletti vágányon áll egy szerelvény amit átugrani nem lehet, így a túloldali kijárat nem használható.

      A csonkavágány szerepe az hogy CSÖKKENTI a tolatási mozgások miatti lezárás idejét, így onnan a mozdony rá tud állni az ott lévő szerelvény elejére, illetve le tud válni róla. HA ott van a szerelvény. Gondoljon bele milyen lenne csonka vágány nélkül, akkor mindig ez lenne. (sokkal rosszabb)
      szerintem nincs ok a panaszra, örüljön neki hogy végre elfogadható minőségü vonatok járnak.

      A szemetelés, ha igaz, akkor dühítő, azügyben tegyen panaszt a mávnál.

      Válasz
    • A csonkavágány nem tolatásra való hanem pályán történő mozdonycserére és csak egy vágányhoz kapcsolódik. Ha egy messzebbik peronon van a vonat, amihez kapcsolni kell a mozdonyt akkor kénytelenek használni az átkelőnél lévő váltót. Ez lezárással jár.
      ígyis sokkal kevesebb időt lesz lezárva a sorompó, mint eredetileg lett volna.

      Válasz
  71. Nevetséges, ami a zöld hulladék zsákok beszerzése körül van. Egyrészt drága a zsák, de rendeben, megértem. Azt már kevésbé, hogy ezt a drága zsákot miért lehet ilyen körülményesen beszerezni. Ezért autóztam be Füredre, elkérték az összes létező papíromat, majd kiderült a szemétszállítás előfizetés a férjem nevén van így nem vásárolhatok zsákot, csak az ő felhatalmazásával. Nem tudom, arany is van a zsákokban, hogy ekkora feneket kerítenek ennek? A mai világban ez a fajta bürökrácia már elfogadhatatlan. Miért kell ennyire megnehezíteni egy egyszerű szemeteszsák beszerzését? Javaslom, gondolják ezt át, mert ha így marad, sok zöldhulladék végzi majd a hagyományos kukákban, hogy a rosszabb eseteket ne is soroljam.

    Válasz
    • Teljesen megértem, magam is szembesülök azzal, hogy feleségként, amelyet lakcímkártyával, személyigazolvánnyal és minden egyéb kóddal, vevőkóddal, és felhasználó azonosítóval igazolok, NEM vásárolhatok kuka zsákot a saját ingatlanra, mert a férjem nevén van a szemétdíj.
      Hát én nem szarozok, már nem veszek zsákot és nem megyek a probio-ba mert az ügyintézés borzalmas és szégyen a városra nézve, hogy több kritikát az ügyfélfogadáson dolgozókra ne is írjak….vicc az egész. Én inkább kommunálisba dobok mindent zöld hulladékot. Ezzel ezt érik el….

      Válasz
    • Nagyon egyetértek! Én, mint társasházban lakó, nem kaphatok zsákot, mert nem az én nevemen van a hulladékszállítási szerződés, hanem a társasház nevén. Viszont van egy kertünk, ahol ugyebár zöldhulladék keletkezik. Probio szerint a közös képviselő vehet zsákot. Jó, majd szólok a cégnek, hogy légyszi vegyél már nekem zsákot, mert nekem nem adnak.. ja. és ezt két tanús meghatalmazással… nevetséges…. Miért nem örül a probio, hogy végre valaki akar zsákot venni, és így egyrészt lesz pénze, meg nem a kommunális kukában végzi a zöldhulladék. Mire gondolnak? Visszaélünk a zsákkal ? Vagy féltik őket nekünk adni? Valóban nevetséges ez a bürokrácia….

      Válasz
  72. Sírjak vagy nevessek? Konferencia központra és vitorlás kikötőre van pénz, a Tihany felé vezető bicikliútra —helyenként már veszélyesen rossz—meg nincsen. Hogy itt ki az illetékes? Vagy melyik lobby hatásosabb? A végeredmény siralmas, úgy látszik, a biciklizés az nem része a kultúrának. Köszönjük szépen, Füredért mindent vállaló „döntéshozók”. Vajon önök mikor bicikliztek utoljára arra??

    Válasz
    • Még ha mérges is, nem érdemes összekeverni a dolgokat. A sérelmezett bicikliút nem önkormányzati terület, a városnak nincs köze hozzá, tehát az említett konferencia központra kapott megcimkézett pénzt sem költheti erre.. A legutolsó hírek arról szóltak, hogy az állam felújítja a Balatoni bringautat, Tihanynál neki is álltak, de hogy itt mikor lesz valami, azt nem tudom.

      Válasz
      • Nem érdekel, kihez tartozik, egyszerűen évek óta pocsék ez az út. És akkor pályázzanak erre a célra pénzért, vagy verjék az asztalt annál a társaságnál, aki itt illetékes. A végeredmény számít! Az illetékességi dzsungelben elveszik minden, az ember úgy érzi, falakba ütközik, kivéve ha új kikötő kell, na az gyorsan megépül!

        Válasz
        • Hát így nehéz!

          Válasz
  73. Tisztelt PM Hivatal! Miért nem lehet megtalálni a város honlapján (ha valahol mégis fent van, akkor jól el van dugva) az IFA összegét, évről évre kérdezgetnem kell telefonon?

    Válasz
  74. Tisztelt Probio! Fűnyírás után a vállalkozó utóbbi időben nem szedi össze vagy csak hanyagul a lenyírt füvet, ott hagyja a parkokban, játszótér mellett, szél fujja van aki alergiás a gyerekeknek ruhája cipője televan a levágott fűszállal bogáncsal stb.

    Válasz
    • Tisztelt Attila, kérem irja meg, hogy hol és mikor történt a munkavégzés, hogy intézkedni tudjunk. Köszönöm szépen

      Válasz
      • Lakótelep, az utóbbi fűnyírás. damilozás után szinte sohsem szedik össze de most a parkoban sem gyüjtötték be.

        Válasz
    • Igen, a mondandójának a lényege, hogy „önszántából nem képesek” – amivel teljes mértékben egyetértek. A logika szabályai szerint ebből az következik, hogy ha el akarjuk kerülni azt, amit nagyon nem kívánunk (s amit Ön is említett), akkor kényszerű intézkedéseket kell(ene) hozni. Na, ez az, amitől egyelőre még nagyon messze vagyunk. A szó legszorosabb értelmében mindent az érdek irányít az ésszerűség helyett. Az eredményét majd a saját bőrünkön tapasztalhatjuk – mint eddig is.

      Válasz
  75. Úgy látom kezdődik, minden elölről. Mintha mindenki a Balatonhoz akarna jönni. Semmit nem tanultunk az előző időszakból. Programok egymás hegyén hátán, özönlik ide mindenki, ha őszinte akarok lenne, ez nem hiányzott. Valahogy meg kellene tartani a mértéket, de erre önszántából nem képesek az emberek.

    Válasz
  76. Félbehagyott útépítés: a Déryné és a Papsoka utca kereszteződésében novemberben elkezdtek egy útfelújítási munkát, amit akkor félbehagytak és azóta sem jöttek vissza befejezni. Most félbeszakad a járda pont a kereszteződéshez érve, egyenetlen kavicsos a felszín, plusz éles-hegyes vas oszlop áll ki a földből ami veszélyes is, illetve a kanyarodó autóknak is a sötétben nehézséget jelenthet. Illetve az eső a kavicsos minden alkalommal kimossa az útra. Jó lenne ha az illetékesek javítanák illetve befejeznék a dolgot ha már elkezdték. Nem is értem, minek kellett hozzányúlni egyáltalán amúgy.

    Válasz
  77. Meg tudná mondani, hogy miért egyirányúsították a Lipták utcát és ha igen, miért csak a Révész utca és a Balassi utca közötti részét?

    Válasz
  78. Tisztelt Illetékesek! Jelezték, hogy vizsgálják a Séta utca, 71-es útkereszteződés forgalmi helyzetének megoldási lehetőségeit. Kérem engedjék meg, hogy javaslatomat Önök elé tárjam:
    1. A Séta utca mindkét 71-es úti csatlakozását zsákutcává tenni.
    2. A Séta utca két szakaszának forgalmát kivezetni a Deák Ferenc utca 71-es út, illetve Lóczy Lajos utca, 71-es útkereszteződéshez.
    3. A Deák Ferenc utca felső szakaszának kétirányúvá tétele .
    4. A Séta utca gyalogos forgalmának átvezetése a 71-es úton lámpával (gyalogos vezérléssel) biztosítva.
    Egyúttal szeretném megkérdezni, hogy korábban olvastam, hogy a Germering utca, Balaton utca, 71-es út találkozásánál körforgalom létesítésében gondolkoznak. Ez várhatóan mikor valósulhat meg?

    Válasz
  79. Minden tavasszal írok pár sort a mólónál lévő szökőkút állapotáról. Most is megteszem, bár láthatóan nem érdekel senkit. Jelzem a szökőkút elvesztette szökőkút jellegét. Ebben a formában nincs értelme üzemeltetni mert csak pénzkidobás. Egy kerti locsoló is nagyobb élményt nyújt az idelátogatóknak mint ez a valami ami ott van. Egy nagyon nagy karbantartás ráférne, de valami új létesítése hasznosabb lenne mindenki örömére.

    Válasz
    • Egyetértek, azt a szökőkutat (vagy mit) alaposan fel kéne újítani. Ezenkívül meg kéne oldani azt is hogy a büdös, vegyszeres víz keringetése helyett közvetlenül Balatonvízzel működjön, ha már ott van 50 méterre a tó úgyis. Nem lenne bonyolult a kavicsos gyalogút alatt egy árkot ásni, becsövezni, két szivattyú, vízforgató, szűrő és kész is. Mindig friss, balaton illatú víz lenne a szökőkútban.
      Nem is értem miért hagyták ki ezt a lehetőséget szószerint a Balaton partján. Tudniillik a figyelmeztető tábla ellenére rengeteg kisgyerek és kisállat belemegy a szökőkútba és óhatatlanul is de a szájukba kerülhet ebből a vegyszeres és kitudja milyen fertőzött, koszos vízből.
      Pedig ezt balatonvizessé tenni szerintem kézenfekvő és olcsó megoldás lenne.
      Meg a fúvókákat is ki kéne tisztítani mert alig működik néhány már. Emlékszem amikor megépült, milyen különleges és szép volt amikor még sok vízsugár működött egyszerre.

      Válasz
    • Az a szökőkút jelenlegi formájában a város egyik szégyene. Az meg végképp elfogadhatatlan, hogy senki nem reagál erre. És ami már most is jól látszik, hogy az új szökőkutak is hasonló sorsra vannak ítélve. Miért nem lehet normálisan üzemeltetni ezeket a látványosságokat egy olyan városban, ami az idegenforgalomból él? Miért nem lehet évente egy alapos karbantartást csinálni ezeknél? Vagy azt várjuk, hogy mikor rohadnak le ezek és lehet újat csinálni? Tényleg felfoghatatlan számomra, hogy senki nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.

      Válasz
  80. Gratulálok a GOOGLE forgalmat is mutató térképén, a Séta utcánál mutatkozó hétközben narancssárga, hétvégén masszív fekete, igen hosszú csíkjához!!! Ha már a kommenteknek nem hisznek a „szakértők”, akkor ott nézzenek körül. A helyzetet megoldani és a festést eltávolítani kb. 5 munkaóra. Érdemes rááldozni a további szabadon szárnyaló gondolatok elkerülése érdekében. Senki nem várja, hogy elismerjék a hibás döntést csak tüntessék el.

    Válasz
    • Lehet a szakértőknek elég lett volna kiülni egy sámlin egy hétre és nézni, figyelni a forgalmat., mielőtt variálni kezdtek. Hétközben is dugót okoz, amit csináltak. Hétvégén meg végképp. Esetleg a város másik végén a körforgalomnál megfigyelhető mit okoz a két sáv egy sávra való szűkítése. Lehet az volt a cél, hogy a városból mindkét irányban álló autósok pacsizhassanak a dugóban. Hát köszönjük.

      Válasz
    • Ön téved! Ha valaki hibás döntést hoz, az a minimum, hogy az illetékesek elismerjék a tévedést. Kulturált helyen ilyesmiért még elnézést is szoktak kérni. És aki valamilyen, általunk ismeretlen okból megalkotta ezt az abszurd közlekedési helyzetet, viselje a következményeket!

      Válasz
      • Kedves Sétáló! Ez a „tévedések elismerése” utoljára mikor is fordult elő? Ha arra várunk akkor marad a dugó. Sajnos. 🙂

        Válasz
      • Sajnos sok baleset történt ott! Évekig ott laktam , nem egy tragédia zajlott le a szemünk előtt!

        Válasz
  81. Még mindig a Séta utcai kereszteződésről. Azt hiszem, itt valami nagyon furcsa történet zajlik: agresszív, idióta, szabályokat figyelmen kívül hagyó közlekedőkhöz igazítják a közlekedési viszonyokat. Bocsánat, de nem épp fordítva kellene? Az agresszív és idióta vezetőknek vonják be a jogosítványát, tiltsák ki őket a közutakról, és rögvest megszűnnek a közlekedési anomáliák. Miért olyan bonyolult ez?

    Válasz
  82. Örülök, hogy szakértők vizsgálják a Séta utcai kereszteződés forgalmirendjének átalakítását. Mi lett volna, ha rögtön ezzel kezdik.

    Válasz
  83. Üdvözlet, van bárkinek érdemi információja, miért nem lett átadva az elkerülőút és mikorra várható az átadás? Eredetileg április volt a céldátum tudomásom szerint. Próbáltunk tájékozódni, sajnos kevés sikerrel.

    Válasz
  84. Egy-egy megjegyzést szeretnék tenni két témában. Az első, hogy szerencsés az a hozzászóló, akinek sikerült a Kisfaludy strandon padra leülnie. Én is megpróbáltam a fiammal, de minden padot a horgászok foglaltak el. Nem lehetne ez ellen tenni valamit? Hozzanak magukkal kisszéket, amin egész nap ücsöröghetnek és hagyják a padokat szabadon azoknak, akik egy kicsit szeretnének a parton megpihenni.
    A másik észrevételem a Séta utcai kereszteződés forgalomkorlátozásához: Nem gondoltam volna, hogy a budapesti megoldás, miszerint egy vödör festékkel megoldjuk a problémákat (lásd. kerékpár út kialakítása pl. a nagykörúton), ilyen gyorsan követésre talál. Ezt nem nevezném átgondolt megoldásnak.

    Válasz
    • Nekünk is volt hasonló problémánk és az udvarias kérdésünkre, hogy a rengeteg horgász holmi mellett talán még nekünk is jutna hely, egy pimasz választ kaptunk. (a horgász a saját székében ült) Erre a sógorommal összeszedtük a pecás cuccait, odébbvittük jó messze, és elterültünk a padon. Ekkor elkezdett a jóember hangosan kiabálni, erre mi vagy 50 m-el még odébb vittük a cuccait és eléje álltunk, vagy 2 percig ott álltunk és csak néztük. Ezután mindenestül elkotródott.
      A sógorom 202cm és 125 kg, én csak 194cm vagyok és 115 kg. Ha össze tud szedni egy ilyen csapatot, mindig lesz szabad helye egy padon.

      Válasz
      • Legyen nagyon büszke önmagára! A horgászok azért vannak a Kisfaludy strandon, mert a Horgász Egyesület partszakaszi területét ahol eddig horgásztak /a Szivkorház a Brázay strandot/ átadta a városnak és ott most építik a mindenki számára megközelíthetö partszakaszt. KÖSZÖNET ÉRTE! Nem a horgász a sok, hanem a pad kevés!

        Válasz
        • Valamit nagyon félre tetszett érteni. Ajánlom, olvassa még egyszer el a hozzászólásomat. Ott a legfőbb kifogás az, hogy az üres padokat telepakolják a pecások a cuccaikkal és emiatt nem lehet leülni. Az persze eszükbe sem jut, hogy ezeket a holmikat ne a padra, hanem maguk mellé pakolják. Erről van szó. Amúgy továbbra is nagyon büszke vagyok magamra! Azért igaza is van, nem a horgász a sok, hanem a hal kevés.

          Válasz
        • Sajnos sok horgász csak a szemetet hagyja maga után!Sok helyen a strandokon abszolút nem lehet horgászni!! A beszakadt horgok a nyári strandolók lábában köt ki!

          Válasz
        • Itt a honlapon is fent van a videó. Átadják áprilisban. Idén elmúlt az április, legközelebb jövőre lesz, várunk hát picit.

          Válasz
          • Ma sétáltunk az elkerülőnél, gyakorlatilag kész az út, minden felfestve. Az út mégis lezárva, tájékoztató tábla, felirat semmi. Majd átadják, ha átadjak?

  85. Ha már az előző oldalakon szó volt egy vitatható közlekedés szervezésről, legyen szó egy igazán szükségszerű forgalomátszervezésről a Zákonyi sétányon! A Füred turisztikailag legforgalmasabb sétáló utcájára igazán ráférne a közlekedés előbb-utóbb elkerülhetetlen átszervezése, korszerűsítése. Azt a forgalomelterelést, amit megtettek a tavaly tavaszi COVID lezárások ill. az aug. 20.-i háromnapos hétvége alatt, azt a forgalmi rendet egész tavasztól-őszig tartó turista szezonban, vagy leginkább egész évben(!) alkalmazni kellene. Ezen időszakban lezárták a mélygarázstól a Blaha utca/Kerek Templomig az áthajtási lehetőséget (kivétel: buszok és célforgalom). Ez a megoldás egyből élhetővé tette, és a jövőben is azzá tenné a sétány egész területét, ahol megszűnne az autós „sétálás”, az autócsodák magamutogató felvonultatása, a motorosok „ki tud hangosabban végig menni” sokszor megbotránkoztató vetélkedése és a motorok leparkolása a gyalogosok részére épített helyeken és a Vitorlás téren. Minden korszerű, kulturált városban arra törekszenek, hogy kiszorítsák a forgalmat a frekventált belső területekről, és azt átadják a gyalogosok részére.

    Válasz
    • Maximálisan egyetértek és csatlakozom a javaslathoz, hozzátéve annyit, hogy a téli hónapokban ez azért nem aktuális, november elejétől február végéig engedném ott a forgalmat, ami ebben az időszakban amúgy is minimális.

      Válasz
  86. 71-es út-Séta utca. Ma arra jártam autóval. Leegyszerűsítve a dolgot az történt, hogy a 71-esen mindkét irányban a két sávot egy sávra szűkítették. Elképzeltem, hogy mi lesz ott nyáron, amikor mindkét sáv telítve van, és Arácsnál zöld lámpát kap a Csopak felől érkező autó-áradat. Egy sávra, vagyis a felére szűkül a dupla sávon ránk zúduló autó-tömeg továbbhaladási lehetősége. Hát, ha ez nem potenciális balesetveszély, akkor semmi. Olyan tolakodás-tülekedés lesz ott, hogy javasolom a füredi autóstársaknak: eszükbe ne jusson nyáron arrafelé hajtani, csak ha nagyon muszáj! Mindannyian ismerjük azokat, akik a később lezárásra kerülő sávon megelőzik a már átsorolt autókat, utána erőszakos módon benyomulnak a forgalomba, fékezésre kényszerítve a többieket. Van ilyen Veszprémben is, Székesfehérváron is, láthatjuk, miként „működik”. Én rossz ötletnek tartom ezt a sávlezárásos megoldást, de ez csak egyetlen vélemény. Nyilván vannak, akik másképp látják.

    Válasz
    • Meg tudná valaki mondani, hogy ez az egész eszement dolog mire jó? van valami logikus magyarázat rá? gyorsítani kéne az autók áthaladását, nem lassítani! és pont most, amikor indul a föszezon! Nem találok rá szavakat! illetve amit találok, azt itt nem fogják közölni. Túl vagyok a 3 millió km-en, de ilyet azért ritkán láttam.

      Válasz
      • Egyetértek a Világlátott nevű hozzászólóval. Nem tisztem nekem okosnak lennem,mert nem értek a közlekedés-tervezéshez, ugyanakkor az tény és való, hogy több időbe telik most ott az áthaladás. Nem hiszem, hogy ez magától javulna nyárra. Jó lenne, ha foglalkoznának vele az illetékesek illetve nem értem, hogy miért kellett az egészhez hozzányúlni.

        Válasz
  87. Sokan írnak és beszélnek arról, hogy a 71-es út és a Séta utca kereszteződése mennyire balesetveszélyes. Csak kérdezem: tulajdonképpen hány baleset is történt ott az elmúlt években? Van erről valami nyilvántartás? (Gondolom, igen.) Lehet, hogy nem vagyok elég tájékozott, de én ezekről nem hallottam, így fölmerül bennem a kérdés: valóban annyira balesetveszélyes az a kereszteződés, vagy csak elefántot csinálunk a bolhából. Hogy nagyobb figyelmet kíván az ott áthaladás, az nem vitás, de talán épp ezért jobban vigyáz ott mindenki. (Kivéve a közlekedési ragadozókat, de ők mindenütt előfordulnak.)

    Válasz
    • Füredi viszonylatban talán a nyári csúcsban veszélyes, bár aki nem lottón nyerte a jogsit és rendszeresen vezet, annak messze nem különleges közlekedési helyzet ez a kereszteződés. Persze minden javítás csak jó lehet.
      Én ma próbáltam ki. Északról igyekeztem átkelni a Kiserdő felé. Az a tapasztalatom, hogy a várakozási idő megduplázódott. Ez várható is volt, hiszen a 71-es áteresztőképességét felezték.

      Válasz
  88. Még egyszer végigolvasva a cikket, kisvárosi arculat erősítése, több zöldterület kialakítása a cél. Végülis ha egy ponton lefojtanak egy 2×2 sávos utat 2×1 sávra, onnantól a többi részen jóformán értelmét veszti a 2×2 sáv, a két szélsőből lehet zöldterület.

    Ez így már szerintem támogatandó elgondolás, amennyiben a döntéshozóknak van alternatív megoldásuk a csúcsszezoni átmenő forgalomra.

    Jó lenne egy cikk arról is, hogy mi a többi lehetséges eleme a 71-est érintő intézkedéscsomagnak, mit értenek komplex átalakításon.

    Válasz
  89. Új szabályok a veszélyes kereszteződésben cikknél jól elkapták az első képen a pillanatot, amint egy delikvens a balra kanyarodni tilos táblánál a 71-esről éppen balra kanyarodik a Séta utcára. Valószínűleg a számítógépes szimuláció nem számolt a közlekedési kultúrával.

    Ebbe a kereszteződésbe egyetlen normális megoldás létezik, egy jelzőlámpa. Szépen bele lehetne illeszteni egy zöldhullámba a főúton. Ha van egy tökös képviselő a városban, akkor ezt a zászlajára tűzhetné és végig vihetné.

    Válasz
    • Tudja, hogy ezt a problémát már hányszor és hányan vetettük föl? Hogy legyen ott egy jelzőlámpa, ami a 71-en egy zöldhullámba illeszkedik bele? Láthatólag nem éri el a Hivatal ingerküszöbét. Vajon miért? Már személyesen is voltam bent ebben az ügyben pár éve, semmi érdeklődés. De fogadok bárkivel, hogyha egy új móló kéne egy új vitorláskikötőhöz, akkor a „kínai” tempónál gyorsabban kész lenne. Ez cinikusan hangzik, de inkább szomorú. Ennyire vagyunk „egyenlőek”. Kész.

      Válasz
      • Az átalakítással a kívánt lassítás egyenlő lesz az araszoló, városunkba bepöfögő autósokkal. Ha ezzel szeretnénk elérni, hogy több időt töltsenek nálunk a turisták, sikerülni fog. A számítógépes szimuláció nem számol a sor elejére tolakodókkal, igaza van az előttem szólónak. Emberkísérlet, velünk, nekünk, itt élőknek.

        Válasz
        • Lehet hogy le kellene szokni az autózásról!

          Válasz
      • Én elég gyakran járok arra, de még soha nem láttam , hogy a Séta utcában torlódtak volna a járművek a 71-esre való kihajtás során. Persze, egy rendezvény esetén ez előfordulhat, de nem ez a jellemző. Ráadásul, aki felülről jön, a Vaszary utcán át elhajthat az arácsi lámpás kereszteződéshez. Az az érzésem, hogy a 71-esnek ezen a viszonylag rövid szakaszán túlzás lenne 3 lámpás kereszteződés, és, mint említettem, ezt a forgalom sem indokolja. Gondoljunk bele, hogy az arácsi lámpás kereszteződéstől a Séta utca alig több, mint 300 méter! Az, hogy egy-két idióta azt teszi, amit, az bárhol előfordulhat, hülyék mindenütt vannak.

        Válasz
        • Az autósok sokszor későn veszik észre a zebrát, vagy nem is érdekli őket, és ezért gyalogosan elég veszélyes itt az átkelés. Ezért kellett volna ide lámpa, nem a kikanyarodás miatt. Múlt héten is volt egy baleset, szerencére csak anyagi kár. Az egyik irányból mindkét sávban megállt egy-egy autó, hogy átengedje a gyalogosokat, az egyik mögött érkező azonban későn reagált és belecsúszott az előtte álló autóba.

          Válasz
          • Igy igaz. A fürediek tudják, hogy ott zebra van, viszont aki at akar haladni a városon, nem számít rá. Valamint a part felől jobbra kanyarodni sosem volt probléma. Ott leszűkíteni a 71-est 1 sávra rengeteg belecsúszós baleset lesz, ugyanis erre végképp tényleg senki nem számít. Lámpa kellene és összehangolni őket. Mind a hármat.

  90. Nyit minden, a Koloska völgy meg lezárva május 1-én. Nem kéne alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és kinyitni a völgyet is?

    Válasz
    • Tisztelt Kiránduló, a Koloska völgy „nyitva” van és nyitva volt május 1-én is. Mi voltunk is fent pont aznap. A lezárás nem is értelmezhető fogalom, ez nem egy elkerített terület amit be lehet zárni. Az autós behajtás volt tiltva akkor a Jókai bableves-főző verseny miatt, de gyalogosan fel lehetett menni és ha megnézi a rendezvényről készült képeket akkor láthatja is hogy sokan is voltunk és jól is éreztük magunkat nagyon. Ez volt az első íze a szabadságnak így másfél év covid-zárlat után nekünk. Tessék gyalog jönni, megéri!

      Válasz
  91. Tájkép ma, szombat d.u., csodaszép időben a Kisfaludy strandon, szép a kilátás, ülök a padon, élvezem a semmittevést. 10m-re tőlem egy négyfős család, a gyerekek nem hagyják az anyjukat élni. Apuci pedig lehajtott fejjel nyomogatja szünet nélkül az okostelefon gombjait, legalább 3/4 óráig. Kérdés: ez már a vég? ha nem, mi jöhet még?

    Válasz
  92. Kibújik a szög a zsákból! Ma már központilag (= országos tiszti főorvos, operatív törzs) is elkezdték pedzegetni, hogy „előfordulhat”, ismétlő oltás szükségeltetik majd (= harmadik oltás). Valamikor. Hamarosan. És ha a járvány szezonális lesz, valószínűleg minden évben oltani kell majd. Garantálom, hogy szezonális lesz!! Hatalmas üzlet ez, beindult a marketing! De mielőtt bárki is megkiabálna: én is beoltatom magam, az elsőt már meg is kaptam. Ráadásul keletit – nehogy valaki oltásellenesnek tituláljon, mint ahogy az a közmédiumokban naponta elhangzik.

    Válasz
    • Nehogy valaki velem is esetleg kiabáljon: már megkaptam az első oltást, Szputnyik V-t, köszönöm szépen még élek, jól vagyok. (és még legalább 20 ismerősöm is) Már tavaly márc. óta rengeteg írást lehetett olvasni a neten (bármilyen világnyelven is) és sok pro-és kontra nyilatkozatot hallani azügyben, hogy honnan is jön ez a vírus, hogyan és miért szabadult ki, vagy mi céllal engedték útjára. Ezen el lehet vitatkozni a 22. századig. Viszont most már kibujt a szög a zsákból, egy tagadhatatlan TÉNY már itt van: az amit Ön itt leírt. Engedje meg, hogy tovább bontogassam a dolgot. A vírus már itt van, elérte a célját, a harmadik, negyedik, ötödik, stb. hullám már tiszta profitot hoz a gyártóknak, és ez volt a CÉL. És mi, a világ kormányai és lakosai fizetünk és fizetünk és lassan tönkremegyünk. Sajnos akik ezt a folyamatot irányítják, túl erősek, mindenkinek le kell előttük hajolni, akár bal, akár jobb térddel. (a vírus ugyanis nem válogat) Akinek ez nem elég, legyen szíves utánanézni, hogy a nyugati és a kínai gyógyszergyárak igazgatósági tanácsaiban kik ülnek, (orosz adatom nincs) és hogy hívják a szürke ködben elbújó részvényeseket, és nézzen utána ezen körök kapcsolatainak a multi cégek irányában. Meg fog lepődni, vagy nem? (ehhez elég angolul tudni) olvasni mostanában egy szenzációsnak ígérkező magyar-osztrák gyógyszerről, ha bejönne, szuper lenne, elvégre azért jobban ízlik a hazai termék, arról nem is beszélve, hogy a multik mekkorát buknának. (vagy ekkora naivság már bűn?) Bízom benne, hogy a fogalmazásom minden betűjében megfelel az ezen a platformon kötelező semlegességi szintnek.

      Válasz
      • Sajnos, igaza van. Bár gyanúm szerint a mi életünkben már nem fog kiderülni, hogy a vuhani víruskutató intézet hibázott-e, vagy tudatos akcióról van-e szó. Esetleg a vuhani piac a hibás a denevéreivel meg a tobzoskákkal. Ha tudatos akció volt, akkor nagy hiba történt, mert a fagyi visszanyal, s előre nem kalkulálható folyamatok indulnak illetve fognak indulni. Ha piaci vagy kutatóintézeti mulasztás történt, akkor meg azon érdemes elgondolkodni: miként terjedhetett el az egész glóbuszon ilyen villámgyorsan a járvány. Még magunkhoz térni sem volt időnk. Ennek természetesen egyértelműen a túlzott mobilitás az oka, ami ellen senki nem akar tenni semmit, sőt, tovább akarják fokozni. Nos, akkor számolni kell az ilyen és hasonló következményekkel! Hadd hozzak föl pusztán egyetlen példát! Ha valamelyik oligarcha-asszonyság a maga 50 kilós testsúlyával beül a böhömnagy terepjárójába, hogy átugorjon kis barátnőjéhez egy kis csevejre, akkor a saját testsúlyának 60-80-szorosát mozgatja meg ennek érdekében. (Pedig biciklivel is mehetne…) Ezt a luxust már nem bírja el a környezetünk.

        Válasz
      • Azt hiszem elöször is egyet tisztázni kellene. Ez egy bicikli utnak készült, miért akarjátok a kerékpárosokat kitiltani??

        Válasz
        • Roston sült disznóhúsnak. Senki sem akarja kitiltani a bringásokat,ez csak egy kérdés volt, kérdezni meg szabad. Most pedig tisztázzuk a tényállást. Hogy az út minek készült, ki tudja, szeretném látni a határozatot arról, hogy bicikliútnak készült. De maradjunk a tényeknél. 2021 ápr. 25.-én d.u. 5 órakor végighajtottam a Kéki patak kérdéses szakaszán és a következőket láttam. Föntről lefelé hajtva. Pacsirta u.-tól a Protiwinsky közig semmiféle tábla nincs a használatot illetően. Utána nagy földalatti szünet a Posta alatt lévő hídig. Onnan a Noszlopy u.-ig csak bicikliút tábla. Onnan a Közt. úton át a vasúti aluljáróig közös bicikli/gyalogos tábla. Aztán kis szünet. Aztán a Horváth M. úttól a 71-es útig újra közös biciklis/gyalogos tábla. Ennyi. Mindenki gondoljon, amit akar. Mindenesetre nem tudni miért lett az út kisebb szakasza csak a bicikliseknek szánva, ez örök rejtély marad. De ez még változhat.

          Válasz
  93. Már hosszú ideje és elég sokszor majdnem életveszélyes a Kéki patak völgyében a sétálás. Megépült ez a szép gyalogút, de a biciklisek miatt ilyen állapotok lettek. Vigyázat, a többség rendesen teker! de az a néhány, aki nem, az aztán kitesz magáért. A postától a vasútig mennek, mintha ez lenne a Giro d´Italia gyorsasági szakasza. Egy ismerősöm szerint 40-50km-el is. Egyszer az egyik elütött egy apukát, akinek a kezéből kirántotta magát egy kislány és az apja utánaugrott, a biciklis kerülni akart, de nem sikerült, az apuka elesett, szerencsére csak a térdén vérzett. A biciklis meg sem állt, csak megbillent és elrohant. Amúgy szinte egyik biciklis sem csönget, de nincs is mivel. Pedig tudomásom szerint kötelező a csengő. Mi lehet itt a megoldás? 20 m-ként bukkanók, ahol aki gyorsan megy, az fejreáll? 50m-ként radar? Slalomozásra kényszerítő, utólag odaépített kerítés? Majdnem minden nap ott sétálok, sok a babakocsis kismama, a sétáló kisgyerek, a gyenge hallású 60+X korosztály. Mit lehet itt tenni? kinek van jó ötlete? Hivatalos, kemény beavatkozás kéne? Teljesen kitiltani a bicikliseket? Fejre szerelhető visszapillantó tükör a gyalogosoknak? (füredi lakosoknak féláron?) Sajnos a legegyszerűbb, legolcsóbb és legjobb megoldás szóba sem jöhet (ezt itt más esetekben már sokszor megtárgyaltuk): legyünk udvariasak, figyelmesek, vigyázzunk a többiekre és viselkedjünk ember módjára. Ez ennyire nehéz???—sajnos lassan ugyanez vonatkozik az elektromos rollerekre is……..ez a sétaút egy szuper ötlet volt a „városatyák” részéről, aztán most ide jutottunk??

    Válasz
    • Akár tetszik, akár nem (természetesen nem!) ez benne van a levegőben. Aki sokat közlekedik – itt most a közutakra, az autókra gondolok – ugyanezt tapasztalhatja: tolakodás, nyomulás, erőszakos előzések, gyakran potenciális balesetveszély. Számtalan példát láthatunk-hallhatunk ezekről a különböző médiumokban. Természetesen a többség továbbra is szabályosan vezet, de van egy frusztrált réteg, aki nem bír magával. Képtelen eltűrni, hogy ha 40-es tábla van (pl. Csopak és Füred között a felső úton), azt valaki betartja – letolja az útról, villogtat, dudál, utána meg mutogat – épp ma is tapasztaltam a nevezett szakaszon. Mondom, ez sajnos benne van a levegőben, ideges a társadalom, túl sok a bizonytalanság (nem tudom, ilyet le szabad-e írni) és most itt van a nyakunkon a járvány is, ami még rátesz egy lapáttal. Márpedig ezt együtt kell végigcsinálnunk, nincs más alternatíva!

      Válasz
    • Na, ez azért túlzás! Kikérem magamnak minden magyar nevében – mivel meg lettünk szólítva -, hogy egyetlen bunkó miatt az ítélőszék elé legyünk ráncigálva. Óvatosan, kérem, az ilyen általánosításokkal, mert volt ebből már nagyon nagy baj a történelem során! Nem is egyszer!

      Válasz
      • Kedves Szkeptikus! A nagy felhorgadás csitultával, egy csendes sarokban magunkba nézhetnénk. Talán lenne értelme.

        Válasz
    • Vélemény a „Kéki patak, hova rohansz?”-nak. Igaza van roast pork-nak inkább a biciklseknek kellene háborogni, mert a bicikli ut tele van gyalogosokkal, akik természetesen magyar szokás szerint telkes szélességben elfoglalják az utat. Nem képesek egy oldalon közlekedni, hogy a másiknak is legyen helye. Azt hiszem az iskolai tantervbe fel kellene venni egy oktatást, hogy másokra is figyelemmel kell lenni. Sajnos otthon erre a gyerekeket nem nevelik, a szülökröl vesznek példát akik önzök, arrogánsak. Természetesen tisztelet a kivételnek.

      Válasz
      • Az iskolai tantervben akkor azt is oktatni kéne, hogy szereljenek fel a biciklisek, csengőt, mert ez előírás és használják is. És nem a babakocsit toló kismamának kell vigyázni a biciklisekre, hanem fordítva. Volt szerencsém egy ázsiai nagyvárosban a következőt látni: vegyes használatú úton tolták a babakocsit, jött a biciklis, meglátta a kocsit, kb.20m-re leszállt a bicikliről és elnézést kért a zavarásért és szinte vigyázzban állt, amíg a
        kismama továbbment. Ilyen is van. (hogy ez hol volt? biztos ki fogják találni…..) és hogy ott se mindenki angyal? Igaz. De nagyon sok angyal van.

        Válasz
      • Ez még távolról sem a vég. Bár közelebb leszünk hozzá, ha majd lehajtott fejjel mind a négyen a telefonjukat nyomkodják. Mert milyen baromi jó dolog, ülni a csodás Balaton-parton és nyomkodni a telefont. És persze szelfit készíteni és szétküldeni mindenkinek, hogy itt vagyunk, halihó, irigykedjetek! – mert ez a lényeg. Hogy a másik irigykedjen. De annyi esze már nincs a páciensnek, hogy a telefont otthon is birizgálhatná, azzal sokkal olcsóbban kijönne. Vagy a pénz nem számít?

        Válasz
  94. Többszőr végig néztem az út felújításokról szóló filmet, de sehol nem láttam a Széchenyi utcában lévő járda felújítást! Pontosan nem tudom hány szám alatt, de majdnem szemben a Hotel Flamingóval! Jó 80-méteren hiányzik a járda és egyes részei elvannak kerítve úgy, hogy a 71- úton kell gyalogolni. Nem tegnap óta ilyen. Több mint egy éve. A város elég frekventált helyén van és nem szép látvány, arról nem beszélve, hogy nyáron igencsak akadályozza a gyalogos forgalmat. Lesz ebből valami az idén??

    Válasz
  95. Ma savanyuvizért voltam a Berzsenyi kutnál. Valaki itt pucolta meg a halait. A kifolyo tele van halpikellyel. Aki ezt tette nem gondolt arra, hogy ez a lebomlásával fertözést okozhat. Magyarok nagyon csalodott vagyok bennetek.

    Válasz
  96. Sétaút a Kiserdőben a 71-es főút – Séta utcai kereszteződéstől indulva a teniszpályákig . Ez korábban ún. hidegen tömörített murva burkolattal ellátott sétaút volt. Kényelmesen lehetett rajta sétálni, a babakocsit tolni, a kisgyerekeknek rollerezni , vagy akár biciklizni is (stb), ráadásul még a környezetbe is tökéletesen illeszkedett anélkül, hogy a gyanútlan sétálónak útja végeztével portalanítania kellett volna magát (gyerekeit, eszközeit stb.).
    Ám egy ideje ( kb. három-négy hét óta) azt tapasztaljuk, hogy a sétaút felületét felszórták apró,szinte porszerű murvával mintegy öt-hat cm vastagságban, mindenféle tömörítés nélkül. Így hát a murva mozog , porzik, helyenként csinos dombocskákat képez, másutt gödrök keletkeznek. A „sétaúton” történő átkelés nélkülözi a kellemes érzéseket, inkább a bosszús, dühös (?), értetlenkedő kérdéseket váltja ki.
    Talán ilyeneket: Miért kell a Kiserdőben porban úszó sétára kárhoztatni az oda betérőket? Kinek az ötlete volt ez a minden szakszerűséget nélkülöző megoldás? Ki volt a kivitelező? Ki volt, aki a kivitelezést jóváhagyta,elfogadta ( tehát fizetett érte a köz pénzéből?,Vagy egy kivitelezés során feleslegben maradt anyagmennyiséget egyszerűen itt valakik szétterítettek? stb. stb.).
    A másik megközelítés: Nagyjából ebben az időben fejeződött be ugyanennek az út teniszpályákhoz vezető közvetlen szakaszának bazalt kockakővel történő felújítása ( talán egy alsóörsi ( vagy felsőörsi?) cég kivitelezésében), ahol a kockakövek ágyazása többek szerint hasonló anyagba történt, mint az imént említett murva. ( Ennek kapcsán merült fel a kérdés, hogy vajon nem a megmaradt anyag került-e a sétaútra.).
    Nyilvánvaló, hogy a fentebb említett probléma megoldásért kiált – ezt az állapotot meg kell szüntetni!! ( Hogy ez miként állhatott elő, az másodlagos – de azért kérdés).
    Közérdekű a felvetett probléma, ennélfogva a válaszadásra – és intézkedésre- az illetékes aktor reakcióját várjuk.
    Más: Kiserdő, kiserdei játszótér.
    A Kiserdő kutyafuttatóvá , valamint az ebek emésztési végtermékének gondos gazdájuk megengedő közreműködésével történő ürítésének helyszínévé ( közkeletűen : ” kutyaszarató” ) vált. Ez a Kiserdő bármely pontjára, és sajnálatosan a játszótérre és annak közvetlen közelségére is igaz. Kutyák póráz nélkül , kutyák a játszótéri kerítéshez kikötve ( jó gazda vízről gondoskodik, kutya folyamatosan üvölt, nagydolgát(!) végzi ,gazdi valakivel cseveg) ; fekvőhintában két kamasz gyerek két kutyával együtt „játszóterezik”, stb; stb). Tiltó táblák, szabályok, erkölcsi ,morális normák mit sem érnek.
    Talán gyakoribb és valóban hatásos intézkedés ( ellenőrzés, figyelmeztetés, szankcionálás) az illetékes hatóság részéről felettébb kívánatos lenne .

    Válasz
    • Ön nem naiv egy kissé? Nem ezen a világon él, hogy ilyesmin bosszankodik? Még mindig nem tapasztalta meg a felelőtlenség, az önző érdekek és a korrupció mindent elsöprő áradását? Ha ezt az észrevételt tőlünk kissé nyugatabbra teszi, még megérteném… Persze, ahogy valaki itt korábban már megjegyezte, mindig a másik a hibás.

      Válasz
  97. Nagy szó lenne, ha végig lehet sétálni a parton a Kisfaludytól a Vitorlás térig. Ha ez megvalósul, akkor teljesen egyedi lehetőséget kínál Füred ekkora szabadonjárható partszakasszal. Még az sem baj, hogy szezonon kívül lesz ez, hiszen akkor mi helyiek jobban ki tudjuk használni 🙂 Remélem a Danubius szálloda is hozzájárul ehhez, mert nekik is van ott egy kicsi részük.

    Válasz
    • Szezonon kívül most is bejárható az Annabella strandja is. De én úgy tapasztaltam, hogy szezonban a strandok zárása után kvázi parkként bejárható mindkét strand. Vagyis, az Esterházy és a Kisfaludy közti rész fejlesztésével a part tényleg bejárható lesz

      Válasz
  98. Húsvét hétfő, du. 13 óra. Tagore dugig. Megszámoltam, ötvenből kettő visel maszkot.
    Megjelenik két lovas rendőr, mindenki zsebben kotirászik, előkerülnek a maszkok. No comment

    Válasz
    • Ezt tapasztaltam én is! Egy kérdés, a fagyizó világjárvány idején, élelmiszer bolt vagy gyógyszertár? Én beoltattam magam így talán kimaradok a negyedik hullámból, de az egészségügyi dolgozók nem maradnak ki akkor se, ha bevannak oltva! Mert a felelőtlen tömeget látva biztos vagyok benne lesz negyedik hullám!

      Válasz
    • Kedves Anna! Legalább nem csalódott. Hosszú ideje mindenhol ez van, mégis, mit remélt? hazánk népe hozta a megszokott formáját. No comment. (bocs, a rendőrökön volt szájmaszk?)

      Válasz
      • Realista Honpolgárhoz csatlakozom. Mégis, mire számítottunk? Természetesen a „jelenlévők” mindig kivételek! Vagy mégsem? Érdemes lenne ezen elgondolkozni, de őszintén! Hogy van az, hogy mindig a másik a hibás, sohasem én? – aztán mégis az van, amit mindnyájan tapasztalunk. Meg tudja ezt valaki magyarázni?

        Válasz
  99. Az a hir, hogy az Öreghegyi u. is fel lesz ujitva, de csak a Pacsirta utcátol. Az Arácsi – Pacsirta utca közti szakasz is megérett a felujitásra, az összes szennyvizakna le van süllyedve, hatalmas megrepedezett mélyedéssel van tele.

    Válasz
  100. Örülünk az utak felújításának. Azért itt Arácson már nagyon várjuk a Hősök tere/Lóczy utca és az Orzovenszky utca közötti közlekedés rendezését. Legalább egy tájékoztatást a tervekről és időpontokról.

    Válasz
    • A Helyi Építésügyi Szabályzat foglalkozik egy új közlekedési kapcsolat kialakításával az Arácsi úttól déli irányban- érintve a Balassi u.-Orzovenszky utcai csomópontot – és kikötve a Lóczy Lajos utcára, mely a temető fölött épülne meg. A fejlesztés megvalósulása több magánterületet érint, mely jelentős anyagi terhet jelent a város önkormányzatának. Előrelépés, sajnos sem az idei, sem a jövő évben nem várható. Amennyiben felvetése egy konkrét területre vonatkozik, kérem, keressen meg!
      Hári Lenke
      önkormányzati képviselő

      Válasz
      • Kedves Alpolgármester Asszony! Köszönöm szíves válaszát. Akkor várunk.

        Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004