Oldal kiválasztása

Agora

Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést, a rágalmazást. Kérjük, hozzászólásában tegyen így Ön is! Fenntartjuk a jogot mindazon hozzászólások visszautasítására is, amelyek valamilyen faj, vallás, kisebbség ellen uszítanak, illetve durva kifejezéseket vagy személyes adatokat tartalmaznak. A kulturáltan megfogalmazott, jobb esetben érvekkel alátámasztott kritikáknak helyet adunk, külön örülünk, ha mindezt nevével együtt vállalja a komment író. A vádaskodó, indulatos és személyeskedő hozzászólásokat azonban nem közöljük.
Megosztás

2 952 hozzászólás

  1. az a legkevesebb, hogy nincsenek utcanévtáblák, de hogy a 7 éve felujitott uttest tele van gödrökkel, az aknafedlapok mind megsüllyedtek stb. szerintem nagyobb problema.

    Válasz
  2. Lassan 1 év folyik a Horváth Ádám utcában a járda ill egyéb dolgok építése! Valaki tudomására hozhatná az autósoknak,hogy a BEHAJTANI TILOS tábla mit jelent az utca elején! Sajnos mint már megszoktuk városunkban a sebességmérésen kívül sok hasznát nem vesszük a rendőrségnek!A gyalogosok jelenleg még nehezebben tudnak az utcában közlekedni,és sajnos a szaguldozó autosok ezzel abszolút nem törődnek! A körzet önkormányzati képviselője tehetne valamit a szavazói érdekében!!!!Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

    Válasz
  3. Szerintem meg elegáns és a Balaton-felvidék épületeinek klasszikus színeit hozza.

    Válasz
  4. Örülök, hogy ilyen szép lesz a régi-új gimi, az én lányom is oda jár. Én csak kívülről láttam az épületet, de nekem egyáltalán nem tetszik a szürke szín, abszolút nem passzol a fiatalság vidám lelkületéhez. Annyi remek, színes (és emellett környezetbe illő) épületet terveztek már…!

    Válasz
  5. Gratulálok az újabb hétvégi hacaccáréhoz. Javaslom, hogy fussanak a nagy magyar Alföldön.

    Válasz
  6. Ma kíváncsiságból bementünk az új Lóczy gimibe,mert éppen bútorokat vittek be és nyitva volt. Oda fog járni a lányunk,legalábbis reméljük,mert kitűnő tanuló és csak oda fog jelentkezni. Minden elismerésem az építész és kivitelező csapaté, mert lenyűgözőt alkottak. Szépek és harmonikusak a színes bútorok, elegáns,de fiatalos a berendezés.A belsőépítészüknek kiváló színérzéke van. Az átriumos udvar egy álom. A tantermek világosak, a könyvtár egyetemi jellegű. Egy osztrák vagy német iskola feelingjét éreztük. Gratulálok Balatonfüred városnak, hogy ezt a kiváló gimnáziumot egy új épülettel támogatták. És köszönet annak a kedves dolgozónak,aki megmutatott pár termet.

    Válasz
  7. Nagyon sok szempontból a szívemből beszél a cikk. Csak sajnos csak beszél és a hü.e is tudja, hogy ebből sosem lesz semmi. A Balatonra nemcsak a cikkben említett építészeti szempontból kellene vigyázni, bár Szauer Rózsa szavai súlyosak (én annyival módosítanám, hogy a parti zónában SEMMILYEN épület ne épüljön), hanem olyan szempontból is, hogy KEVESEBB TURIZMUS! Szauer Rózsa említi a szándékot is. Hát igen, mindig az a legnehezebb… Aki meg különdíjat adott a buszállomásnak, az sem várt még süvöltő szélben és szakadó esőben-hóban távolsági buszra abban a megállóban…

    Válasz
  8. imádom Fürededet,minden hibájával együtt!! Az ország legjobb,legszebb,legélhetőbb városa!! Kérem önöket ezt minden reklamálásnál,panaszkodásnál,vegyék észre.SZUPER városban élnek,tartózódnak!Mindeninek szerencséje van aki itt élhet,és nyaralhat!! Csak pozitívan érdemes élni!! ÜDV egy Füredi lakos.

    Válasz
  9. Az Ady Endre utca teljes hosszában gyakorlatilag egyetlen utcanév tábla nincs . Még szerencse, hogy Google a barátunk …

    Válasz
  10. A Romantikus Reformkor résztvevői melyik bolygón élnek? A kesztyű meg az esernyő nem véd a vírustól, maszkot sehol sem láttam. Azt tudják, hogy vírusveszély van? Hogy lehet még Balatonfüreden ilyen rendezvényeket tartani? Országosan mindenhol felhagytak az ilyenekkel. Felelősség a saját közösségünk iránt??? Pedig jó lenne ezekben az időkben.

    Válasz
    • Ez a rendezvénnyel nemcsak ez a baj – de jelenleg, értető módon, ez most a legaktuálisabb. Akik részt vesznek rajta, azok nem azért vesznek részt rajta, mert annyira sokat tudnának a reformkorról és/vagy annyira szeretnék azt, hanem mert látszódni akarnak. A maszk meg most nyilván rontotta volna a láthatóságot… Teljesen fölösleges az egész, semmi tartalma nincsen. Ahogy a nevében is benne van, ott kéne hagyni az egészet a reformkorban. A rendezvényekhez általában pedig: Kékszalagnál sem tették kötelezővé, hogy a parton csak maszkban lehessen tömegesedni és a borheteket is megtartották. Füred a kultúra városa, nem az ilyen jellegű intelligenciáé. Sajnos.

      Válasz
  11. Nem vagyok híve a tömegturizmusnak. Akkor se voltam amikor 52 vállalati üdülő volt a városba és most se, hogy csak sznobizmusból jön a többezer újgazdag. Viszont nem kell csinálni semmit mert a „tisztelt” balatoni vállalkozók maguk alatt vágják a fát. Az idén teljesen elszabadultak az árak, legyen az panziós vagy vendéglős nem ismert mértéket. Ám egyszer véget ér a járvány és akkor senkise tudja vissza tartani az embereket. Akkor majd kiderül, hogy nem igazán vagyunk versenyképesek a tengerpartokkal és az itteni bérekkel. No majd akkor emeljenek a szállásadók 30%-ot. Szóval csak nyugalom lesz ez még így se.

    Válasz
    • Őszintén kívánom, hogy Önnek legyen igaza és „még így se” legyen. Tényleg őszintén kívánom. Csak sajnos amíg „egyeseknek” a turizmus és a tömeg és minden, ami ezekkel jár nem, hogy nem probléma, hanem nagyon is jó (mondhatnám akár azt is, hogy profitáló…), addig mi akár az Agorán, de akár az Agorán kívül is, meggebedhetünk, semmi nem fog változni – legalábbis jó irányba nem…

      Válasz
  12. Csak remélni tudom, hogy a város turisztikai szakemberei, marketingesei észrevették, hogy új időszámítás kezdődött a nyári forgalomban. A sikert már nem abban mérjük, hogy hány ember érkezik Füredre, (minden különösebb attrakció nélkül, csőstöl jönnek) hanem a sikert a minőség, és az élhetőség megtartása jelenti. Élhetőnek kell lennie a városnak az itt lakók és az ideérkezők számára egyaránt, ez a közös cél. Felelőtlenség még több látogatót vonzani ide, kontraproduktív.

    Válasz
    • Kedves Füredi a Hegyről, a szívemből beszél, csak sajnos egy friss cikk a honlapon „Elfér még több vendég Füreden” címmel inkább azt mutatja, hogy Önön és rajtam kívül – illetve a lenti hozzászólón kívül, aki szintén nagy betűvel írja az ÉLHETŐ szót – senkit nem érdekel a probléma (az érdektlenek számára nyilván nem is probléma…)…

      Válasz
    • Kedves Hozzászóló, sajnos úgy tűnik, hogy nem hogy nem „cél”, amit Ön – és több más hozzászóló is – ír, de még kevésbé „közös”. 🙁 A még több vendég és még több turizmus helyett az kéne, hogy ne csak a moderátor olvassa a hozzászólásokat, hanem „mások” is és ezek a „mások” meg is értsék, hogy mi van odaírva és hogy eszerint cselekedjenek. COVID ellen előbb lesz oltás, mint az évek óta fennálló hozzá(nem)állás ellen.

      Válasz
    • Igaza van, az egyszavas válasz a NEM. Bármit is mondunk, eddig a tömegturizmus útját járta a város. Sajnos rendezvényeink is ezt szolgálták. Pedig az élhető városhoz, ami magában foglalja az élhető üdülőhelyet is, csak a minőség vezethet. Ez nem pusztán pénzt és pénzes üdülővendéget kell, hogy jelentsen, hanem mindenek előtt kultúrát. Azt, hogy vendégeink pihenni, feltöltődni jönnek ide és hagyjanak minket is pihenni és élni a mindennapos életünket. Ehhez nem kellenek a „sátoros ünnepek” a Tagorén, hanem minőségi és különböző árszínvonalon szolgáltató helyek. Értve ezalatt éttermeket, borozókat, kiállításokat, mozit, színházi eseményeket, koncerteket, gyerek programokat, strandokat, kiránduló helyeket. És tudomásul venni, hogy Füred befogadó képessége véges.

      Válasz
    • Okos, rövid, velős megnyilatkozás, abszolút igazságtartalommal. Csak valaki legyen már rá *vevő ‘

      Válasz
  13. NEM. És NEM kell az „egész éves Balaton koncepció” SEM. ÉLHETŐ város kell és CSEND ÉS NYUGALOM.

    Válasz
  14. Szerintem egyáltalán nem a napi új fertőzöttek száma a reális adat, mert ha nem tesztelnek, akkor az új fertőzöttek száma nulla, ha meg sokat tesztelnek, akkor ez a szám nagyon magas is lehet – mint pl. most a cseheknél 1500 fölött.
    Az a reális, ha azt adják meg, hogy az elvégzett tesztek közül hány százalék lett pozitív. Ez így sokkal objektívabb képet mutat(na).
    Miért nem szól már nekik valaki?

    Válasz
  15. Füredi Lakosnak Írta,válaszából nem tudom ki írta,sokan itt írják panaszukat,én miért ne tehetném,de tanácsát megfogadva hivatalos lépéseket is teszek

    Válasz
    • Írhat ide, persze. De ez egy fórum és nem intézkedő szerv. Konkrét panasz esetén, ha a megoldást is keresi az ember, érdemes az adott ügyben illetékes, hivatalos szervet felkeresni és elindítani a megfelelő eljárásokat. MInt minden más esetben, itt is ez működhet.

      Válasz
  16. Annuska villának kellene egy figyelmeztetés,hogy végre hagyja abba a kerti éjfélig tartó nyekergő bulijait, az itt élők már fáradtak a hangos zenebonától, forróságban kényszerű,basszustól remegő csukott ablakoktól,még egyszer kérdezem itt már mindent lehet,csak a nyaralóknak,az itt élők költözzenek el,ha nem tetszik? Jó ez így? Mi itt élünk egész évben itt fizetünk adót, itt költjük el a drágaságban a pénzünket,mi miért nem számítunk,a munkánk és a hozzá szűkséges pihenésünk.Elég legyen a part a buliknak,rendezvényeknek,annak amúgy is van járulékos ricsaja az egész városban. Jó lenne erre megoldást találni és valami választ is kapni. Köszönöm

    Válasz
    • Ezt miért ide írja? Ha komolyan gondolja a panaszát, akkor erre meg vannak a megfelelő fórumok. Éljen írásos panasszal az önkormányzat felé, kérjen kivizsgálást, hangerőmérést, rendőrségi eljárást, stb. Ha valamit szabálytalanul csinálnak, akkor felelősségre vonják őket, ha nem, akkor meg fölösleges itt bemártani a helyet.

      Válasz
    • Már bocsánat, illetve nem bocsánat, de miért is baj, hogy az illető ide írja? Ha Ön azon szerencsések közé tartozik, akik nem érintettek a problémában, akkor kérem, ennek csendben örüljön és engedje az érintetteknek a „mártogatást”. A hozzászólás ugyanis bőven beleesik a „házirendben” említett „érvekkel alátámasztott kritikák” kategóriába. Nem az a baj, hogy az illető ide írja, hanem az a baj, hogy eleve van mit írni, mert az Agorát valahogy „egyesek” nem olvassák (ez pedig a sokadik baj), így az egyre kevesebb helyett egyre több a baj. A hozzászóló esetleg próbálkozzon Ildikó által említett Kosler úrral, hátha ebben is tud segíteni és kívánom, hogy ne kerüljön 2,5 évbe!

      Válasz
  17. Tegnap jártam az önkormányzatnál, hogy megérdeklődjem: a 2018.áprilisában a jegyzőhöz eljuttatott beadványommal foglalkozik-e érdemben valaki? Tudom, az idősek fárasztóak tudnak lenni, ezért most utólag is – elnézést kérek Kosler Úrtól és munkatársaitól! Bár nem ezért mentem, de ha már ott voltam, megemlítettem, hogy a Bajcsy Zs. utcai helyi járati buszmegállóból több, mint egy éve elvitték a jó öreg, retró betonpadot, azóta a temetőbe járó , buszra váró idős emberek nem tudnak hova leülni. A buszmegállóban van ugyan egy pad, de onnét nem látni, ha jön a busz és egyébként a tisztasággal is van bajunk…Ma reggelre megérkezett a pad, szép, kovácsolt vasból készült, régi békebeli pad. Jó volt látni : eszembe jutott, hogy gyermekkoromban csak a fürdőtelepre jutottak ezekből a szép padokból… Gyermekkoromban csak a fürdőtelepre jutott a szép virágokból, most meg az óvárosi rész is egyre jobban szépül! A mi utcánk még mindig nagyon csúnya, ezért ha virág nem is jut, azért jó lenne a Fürdő utca és a Dózsa György utca közötti szakaszra egy gyalogátkelőhelyet létesíteni! A mi korosztályunkra , a Ratkó korszak gyerekeire nem sok jó vár. Előbb-utóbb vagy elüt bennünket itt egy autó, vagy elkapjuk a vírust, ha nem vigyáznak ránk a szabályokat be nem tartók! Idősotthoni elhelyezésre is éveket kell várni, de úgy tűnik, az járt jól, aki otthon, a saját házában helyezte karanténba magát.
    Örömmel hallottam Kosler úrtól, hogy holnaptól már nem kell „összezsúfolva” utaznunk a kis fehér, más várostól „levetett”, 18 fős kis buszban., melyre a lépcső miatt alig tudtunk a banyatankjainkkal, a járókeretünkkel, a temetőbe vitt locsolókannával stb. fel- és leszállni.. Melyre sem tolókocsival, sem babakocsival nem lehetett felszállni… Hála Istennek és a döntéshozók jobb belátásának.
    Ha már tollat ragadtam, megemlíteném, hogy a szép kis ivóvíz kutat, a buszpályaudvar forgalmi irodája előtt – a dohányosok csikkgyűjtőnek használják. A kosz már az átadása óta ráégett. A vasútállomásnál, a helyi járati megállóknál lévő padokon vagy aszalódunk a hőségben, vagy átázunk, ha esik az eső. Igaz, van váróterem, ahova a maszk nélküli, utazásra várakozók közé nem szívesen megy be az ember. Az egyre nagyobb városi forgalom miatt 10-15 percesek a késések, a sofőrök nem tudják tartani a menetidőt. Mire felkászálódunk, kibattyogunk- el is ment a busz.., ha késik, álldogálhatunk fájó derékkal, ízületi gyulladással , egyéb nyavalyáinkkal a hűvösben, a biciklitároló mögötti részen az oszlopnak támaszkodva.
    De nem panaszkodom, kérésem meghallgatásra talált ! Köszönöm még egyszer. Szép napot mindenkinek, nekem már jól kezdődött.

    Válasz
    • Kedves Ildikó, a buszpályaudvar több sebből vérzik már a kezdetek óta. Hogy a távolsági buszoknál pont az északi oldal nincs lezárva, az már eleve szarvashiba; ahhoz, hogy valaki tudja, hogy az északi oldal mindig a leghidegebb, elvileg nem kellene építészeti végzettség, csak parasztész – csak sajnos az a legritkább fizetőeszköz… Ami a maszkokat illeti, ott is elég lenne a parasztész – ami láthatóan ebben a vonatkozásban is hiányzik -; rendeletet, akármit kellene hozni, hogy ilyen zárt helyekre csak abban lehet bemenni, oda kell állítani 1-2-3 rendőrt, biztonsági őrt, akárkit, aztán csókolom. Ami pedig a jegyzői beadványt illeti, először is gratulálok, hogy a városban talán egyedüliként elért bármit is (még ha 2,5 évbe telt is), illetve megtenné, hogy megkéri a Kosler urat, hogy tegyenek már kamerákat a kereszteződésbe? Úgy látszik, az öregeket jobban meghallgatják, mint a fiatalokat…

      Válasz
    • Nem kellene mást tenni, mint az illetékes intezkedőknek a nyari hónapokban vagy esőben esetleg havazásban rendszeresen ezen a helyen varakozni a helyijaratra, lehet az fiatalabb, vagy idősebb, csak egyszer-kétszer kipróbálná, milyen itt a várakozók helyzete, egyből tudná s megoldást, pedig ezt a megállóhelyet nem tegnap telepìtették ide. Ugyaz ez a helyzet a távolsági nuszokra várakozókkal a meleg, vagy éppen huzatos helyen. Egyet értek az előttem szóló minden szavával.

      Válasz
  18. Örömmel láttam, hogy a hozzászolásomban felvetett problémát ( járdát lefedö bokrok st.) az Öreghegyi utca elején a Probio elháritotta. Köszönöm a gyors intézkedést.

    Válasz
  19. Annuska hotel rátett egy lapáttal,22.én zeng a Jókai utca Caramel-től, aki szereti élvezi, aki nem az hagy szenvedjen, azért ez már egy kicsit sok az itt élőknek

    Válasz
    • Minden rosszban van valami jó… Például, hogy nem a híres Metallica együttes vendégeskedett ott… Ha mindent mennyivel rosszabb islehetne szemszögből nézünk, az élet sokkal jobb lesz…

      Válasz
    • Kedves Cinkos Cinikus! Mindenkinek meghagytam a lehetőséget, hogy kulturáltságának megfelelő szót helyettesítsen be az sz. helyére. Ezen túlmenően úgy látom nem ment át az üzenetem. Megpróbálom megfogalmazni máshogy. Számomra érthetetlen és szánalomra méltó, hogy (véleményem szerint) az ország egyik legszebb, legélhetőbb városának a forumán a hozzászólások 95%-a negatív hangvételű, és a maradék 5% pozitív hozzászólásra az esetek döntő többségében szintén negatív válaszok záporoznak. Ön nem így gondolja?

      Válasz
    • Kedves Hozzászóló, a pozitív hozzáállása értékelendő, de sajnos se nem vigasz, se nem megoldás – főleg, ha az ember a hullafáradtságtól azt sem tudja, hogy hívják (tekintettel, hogy a Sound idén elmaradt, nyilván ki kellett valamit találni, nehogy elszokjunk a dübörgéstől). Remélem, a kitalálók azóta is mélyen alszanak.

      Válasz
  20. Végre! Gyalogosok sétálhatnak a Zákonyi sétány úttestén. Az aug. 20.-i hosszú hétvégére megtiltották az átmenő forgalmat a Zákonyi sétány – Jókai Mór utcában a mélygarázs lejárata és a Kerektemplom közötti szakaszon. Ezzel itt megszűnt az autó – és motorcsodák bemutató felvonulása és már nem használhatják motor parkolónak a Vitorlás teret, ill. a Zákonyi sétány sétáló szakaszát sem. Gratuláció az illetékeseknek! Sajnos most csak a nyár végén, szinte az utolsónak mondható szezon-hétvégére volt hozzá bátorságuk. Remélhetőleg a jövőben minden hétvégén, merészebbet lépve egész nyáron, de inkább egész évben(!) megtartják ezt a közlekedési rendet. Természetesen ideértendő a hasonló helyzetben levő Kisfaludy és Blaha Lujza utca is. Legyen ez a terület a gyalogosoké, vendéglátósoké! Itt a célforgalom kivételével nincs semmi keresnivalójuk a céltalanul bolyongó gépjárműveknek!

    Válasz
  21. Sajnálatos,hogy lakó övezetben engedélyt kap az Annuska hotel a Jókai utcában éjfélig tartó dübögő zenés bulira.Az itt élők, itt dolgozók és pihenni vágyó üdülők nagy bánatára,csukott ablakon is átdübörög, rezegnek az ablakok a hangerőtől, nem elég a part a rendezvényeknek? itt már mindent lehet?

    Válasz
  22. Húha, van baj, nem kevés… Szóval például ne dícsérjük a gyerekünket, aki egy ötöst hoz haza az iskolából, mert az a dolga? Esetleg egy sallert is adjunk neki, hogy miért nem kettőt hozott??? No comment… Csatlakozom Horváthnéhez, én is szépnek, rendezettnek látom városunkat, és a Probioval is maximálisan elégedett vagyok. Na, most biztosan elszakad az a bizonyos cérna az ide írogató megkeseredett, végtelenül negatív, mindenben csak a rosszat látó többségnél. Hozom a popcornt, bontom a sört, jöhet az újabb adag hozzászólás áradat arról, hogy aki bármit is szépnek lát itt az nem normális, mert ebben a városban minden sz., satöbbi, satöbbi… Szép estét mindenkinek!

    Válasz
    • Nagy különbség van a „mindenben csak a rosszat látó többség” és az között, amit esetleg csak ők látnak. Egy dolog a döntő kritérium: igaz, amit látnak és leírnak, vagy nem?? ha igaz, akkor minden más ez irányú szurkálódás nem több mint fájdalmas vergődés a látottak meg nem látottá tevésére. Egy jótanács: nagyon meg kell nézni, hogy azt a popcornt melyik cég gyártotta! A sörrel egyetértek, de hazai legyen! Azért még egy óvatos kérés: tessék szíves lenni és újra elolvasni az elmúlt hónap Agora-listáját, és akkor rá fog jönni, hogy mindenki megpróbált így vagy úgy, de kulturáltan ide beszólni, ÖNT kivéve! Ugyanis csak ÖN írta le a következő mondatot: „ebben a városban minden sz., satöbbi”. Tudná idézni (névvel, dátummal) azt a hozzászólást, hogy „aki bármit is szépnek lát itt az nem normális”? Elnézést kérek, hogy kommentálni merészkedtem és remélem kellemes hangulatban töltötte az elmúlt estét, és ízlett az elfogyasztott sör.

      Válasz
    • Tisztelt Hozzászólók, A Probio munkája az én véleményem szerint is példás és becsülendő a városban. A közelmúltban sok időt töltöttem a városi Kisfaludy Strandon és gyönyörűnek találom azt, tökéletes a füvesítés, a meder tiszta, a virágok szépek, vizesblokkok rendben és maga az egész strand tiszta, kellemes annak ellenére, hogy micsoda vendégforgalom van.
      Ezt nem azért írja le az ember, hogy „extra simogatást” biztosítson a Probionak (aki egyébként nem állami hanem önkormányzathoz kötődő nonprofit cég, a kettő között van némi különbség), hanem azért írja le, mert ott is emberek dolgoznak, akiknek teszemazt, jól eshet némi visszajelzés a munkájukról illetően.
      Javítandó területet mindig lehet találni, én is említhetném például hogy a Kovászna parkban kiszáradt több kis fa, mely talán elkerülhető lett volna rendszeres öntözéssel, az öntözőrendszer kibővítésével. Illetve úgy láttam a napokban, hogy az egyik pihenőpad is javításra szorul, elkorhadt az egyik léc rajta. Vagy hogy – ahogy említették – az itt található játszótér néhány eleme is festésre szorulna, de ezek olyan dolgok, amik nem sürgősek, a szezon után is ráérnek, amikor a strandról felszabadul kapacitás. (gondolom én – és meg is értem, ha így van)

      De mégis azt gondolom hogy a kritika, illetve a kérések, észrevételek mellett néha a jót is érdemes leírni. Megértem ha egyeseknek ez felesleges időkidobás, meg „simogatás”, noha kikívánkozik belőlem, hogy ennyi erővel én is mondhatnám hogy amit Önök írnak (csak a rosszat látják, minden rossz, régenmindenjobbvolt), az pedig pesszimista és némileg talán károgó hozzáállás is. Én viszont azt látom hogy fáradhatatlanul locsolnak, ápolják a közterületeket megszépítő virágágyásokat, strandokat, parkokat, már kora reggeltől. Nekem minden elismerésem feléjük, sőt azt gondolom hogy ígyis emberfeletti a küzdelmük mivel ekkora és ilyen forgalmas városhoz képest létszámilag aránylag kevesen vannak, mégis jó színvonalat hoznak. Úgyhogy csak így tovább!

      Válasz
    • Sajnos én nem így látom. Tény, hogy vannak szépségei, pl. ott van a Balaton, illetve pontosabban ott lenne, ha látszódna a turizmustól – bár örüljek neki, hogy a vízbe magába (eddig?) még nem építettek luxusszállodát / -apartmant… Igen, most lehet azzal érvelni, hogy van tiszta ivóvíz és áram a városban (amíg a vezetékek még bírják, mert az emberek száma csak növekszik, de a csöveket nemigen látom, hogy cserélik; hasonló a helyzet az árammal; el fog jönni az a pillanat, amikor a hálózatok nemigen bírják már a turizmust és a terhelést…) és azért tisztaság is, de azért ezek hadd legyenek már alap”elvárások”. DE! Ez az ember- és apartmantömeg sok minden, de nem élhető. És akkor az árakat még nem is említettem… Sajnos van oka a 95% negativizmusnak, méghozzá alapos – leginkább az, hogy az illetékesek meg sem próbálnak javítani a helyzeten (mert hát még hosszabb szezon, még több turista, még több apartman kell, mert az a jó).

      Válasz
    • A végén „Ön nem így gondolja?” számára: hát nem így gondolom!! Megpróbálom megmagyarázni a lényeget: nem a hozzászólások 95%-a szánalomra méltó, hanem azok a TÉNYEK, amik miatt ezek a hozzászólások létrejöttek. Tetszik érteni? Érdekes módon azok, akik valamit nem akarnak megérteni, azok mind a formalitásokon lovagolnak, de nem a tényekkel foglalkoznak. Nem azért van az Agora, hogy ez is-az is elmondhassa, hogy mi fekszi meg nagyon a gyomrát? Egy jótanács: menjen végig néhányszor a Völgy utcán, (ha lehet, csak egy használt Ladával) aztán írjon ide róla egy dicsőóitő ódát. Az 5% a 95% ellen még közepes számtani ismereteket feltételezve is elhanyagolható. —Témaváltás.— A kulturáltságnak semmi köze az „sz.” mindenki által ismert és csak egyetlen szóval helyettesíthető tartalmához, de ezt most már hagyjuk, mi itt az „Agorán” vagyunk, nem a pincében, följebb már megírtam, amit erről gondolok, maradok tisztelettel, aki voltam és vagyok. (amúgy senkire sem haragszom semmiért, mert azzal csak magamnak ártok, ennyi önzés még rendjén van)

      Válasz
  23. Ma életbe lépő füredi forgalomcsillapító McDrive már 1 hónapja szükséges lett volna.

    Válasz
  24. A Zsigmond utcában jártam parkoló jegyet akartam venni,és egy ott dolgozó munkás azt mondta ne vegyek mert nem ellenőrzi senki ő már hétfő óta ott áll figyeli az autót még nem volt gond.Én csak két órára hagytam ott nem kaptam csomagot,én úgy tudtam kell fizetni már a parkolásért de lehet tévedek.

    Válasz
  25. Tisztelt Probio Zrt. Végigolvasva a kommenteket, én egy egészen másfajta véleményt írnék Önöknek: Gratulálok hogy Balatonfüreden ilyen csodálatos munkát végeznek, helyiként nem lehet nem észrevenni azt a rengeteg energiát amit a városvezetés és Önök, az Önök kétkezi munkásai ebbe a városba beletesznek. A rengeteg idelátogató, és sajnos szemetelő turista ellenére is a sétányok, az utcák, a terek, …stb. mind mind nagyon rendben van. Minden alkalommal megcsodálom és átérzem és tudom és érzékelem hogy ez mennyi mennyi munka. Kezdve a kertészektől az „egyszerű” kukás embereken át, akik Balatonfüred szépségéért és tisztaságáért tesznek!
    Gratulálok! Horváthné

    Válasz
    • Névtelen írta vagy Horváthné? Kellő tisztelettel és önmérséklettel próbálok hozzászólni. 1. vagy ez a hozzászólás igaz és akkor az összes többi kommentelő nem tudja mit lát és tapasztal 2. vagy az összes kommentelőnek van igaza, de akkor ez a hozzászólás nem lehet igaz 3. négy és fél évtizedet dolgoztam le, becsülettel, állami szektorban, de nem tartottam igényt dicséretre, meg voltam elégedve a jó munkáért járó fizetéssel, akkor most minek ez az extra „simogatás”? hiszen ezért fizetik őket.. 4. a fönti hozzászóló és a kommentelők nem ugyanarról a városról beszélnek. 5. tegyük fel, hogy csak a fönti hozzászólónak van igaza, ez esetben követelem a hatóságoktól és minden hivataltól, hogy minden héten nyilvánosan dicsérjék meg a rendőröket, az egészség ügyiseket, a pincéreket, a bolti eladókat, a vasutasokat, a hivatalban dolgozókat, a villanyszerelőket, stb. ——–nehogy valaki is félre értsen: el vagyok ragadtatva a fönti hozzászólás fennkölt stílusától!

      Válasz
    • Horvathné-nek. örülök hogy meg van elégedve a probio munkájával. De kérem nézze meg az Öreghegyi utca elején a parkositást. A bokrok ugy megnöttek, hogy le kell menni a járdárol, mert teljesen lefedik azt. A telepitett madulafák részben el vannak száradva és az ágaik annyira lelognak, hogy pl. esernyövel nem lehet elmenni alattuk. A cserjéket benötte a gaz stb.

      Válasz
    • A kerékpárutak rendbentartása érdekében én is csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz. Nagyon fontos, hogy minél többen kerékpározzanak és minél kevesebben autózzanak. A kerékpár menő, az autó ciki. 🙂

      Válasz
  26. Évek óta visszatérő téma: a „hajógyárnál” kezdődő, és a tihanyi bekötőútig tartó kerékpárút minősége kritikán aluli. Tele van úthibákkal, a gyökerek által fölnyomott aszfalttal és nagyon keskeny, már-már balesetveszélyes. Szerencsére egyre többen bicikliznek, viszont néha extra manővereket kell tenni, hogy a keskeny úton ne ütközzünk a szembejövőkkel. Nem értem, hogy erre miért nem figyel senki? Talán, mert akinek kellene, soha nem ül kerékpárra?
    A félsziget belseje felé vezető szakaszok lényegesen jobb minőségűek és szélesebbek is, a fagyökerek által fölnyomott aszfaltot is kijavították. Az egy másik világ?

    Válasz
    • Észrevétel megerősítve, és „hangosítva”. Érthetetlen a szituáció, mivel az ország egyik legtöbbet használt – főszezonban napi. 500- 700 kerékpáros, gyerekekkel, kis utánfutókkal, kocogók, sétálók, stb. – és legrosszabb minőségű 700 m-es sávjáról van szó. Mivel napi szinten használom kerékpárral az útszakaszt, egy fontos javaslat: a több – félkör alakú kikövezett rádiuszos – beugró már teljesen funkció nélküli, felújítás esetén el kellene bontani, ez a pályát nagy mértékben kiegyenesítené, veszélytelenítené. A megoldás jelentőségéhez viszonyítva nem kardinális anyagi kérdés.
      Valószínűleg ez nem B.füred Önkormányzatának a feladata, de a helyi testületek remélhetőleg egyszer nyomatékosan
      képviselik a megoldást.

      Válasz
  27. Örülök, hogy az 5G-s fejlesztését hírdeti a Vodafone Füreden. Felhasználóként, én nyaranta örülnék a működőképes 4 G-nek is. Tavaly után az idei szezonban sem bírják a Vodafone tornyai a megnövekedett forgalmat. Talán kevesebb gőzt kellene engedni a kürtökre és akkor maradna a kerekekre is.

    Válasz
    • Kedves hozzászóló, nem tudom, ugyanazon a településen vagyunk-e, de én bármikor próbáltam, tökéletesen működött a Vodafone 4G-je Balatonfüreden. Az egyetlen kimaradás amit tapasztaltak egész nyáron, az a 71-es főúton volt múlt héten a két benzinkút között. De ez is csak pár percig tartott, utána ismét megemelkedett a sebesség.

      Válasz
  28. Pár éve a Füred hotel környékén felállítottak egy párakaput, egy darabig üzemelt, aztán kész, vége, konyec. Minek csinálták, ha nem törődnek vele? Mindenhol ugyanaz a forgatókönyv, a végén meg nem tudni, ki a felelős. És ezeket a hibákat mindig csak a „kispolgár” veszi észre, a „hivatal” nem. Kik ülnek ott, és minek?

    Válasz
    • A visszatérő probléma: mennyiség kontra minőség. A folyamatos új „attrakciók” helyett talán kevesebb „attrakcióval” kéne parasztvakítani és szemfényveszteni és azzal a kevesebbel kéne talán inkább érdemben foglalkozni. De hát Füredről beszélünk … Látni meg sajnos mindenki azt lát, amit akar …

      Válasz
  29. A piac melletti játszótér rettentöen elhasználódott! A teljes gumi padlóburkolat tönkrement a naptól, balesetveszélyes mert + a fák gyökerei helyenként 10-15 cm magasra emelték a lapokat. A forgó hinta szorul. Karbantartás évek óta nem volt.

    Válasz
    • Milyen piac melletti játszótér? A felső városrészben a vásárcsarnok távoli közelségében lévő Kovászna Park Játszótérre tetszik gondolni? Pár elem váltóban festésre szorulna, pl a csúszda, de ezt leszámítva nincs nagy gond.

      Válasz
  30. A legújabb strandfelújítási pályázaton ha jól értettem lehet árnyékolókra, napvitorlákra pályázni. A Kisfaludy strandon jó lenne párat telepíteni a homokos gyermekpancsolókhoz, valamint a nyugati oldalon lévő játszótér fölé. Amennyiben fásításra is lehet pályázni, a játszóteret még jobban körbe lehetne ültetni fákkal, és így pár év múlva ide nem is kellene napvitorla. Reméljük kívánságunk teljesül, és szeretett strandunkon hamarosan még kellemesebben tölthetjük gyermekeinkkel az időt.

    Válasz
    • Ha ebbe a felújításba még az is beleférne, hogy a Koloska patak évek óta gusztustalan és büdös torkolatát kitisztítanák, az jó lenne. Meg a nemrégen új zárakkal felszerelt öltözök ajtajait valami jobb minőségű zárakra cserélnék, az is jó lenne. És ha az egyik öltöző ajtaját pótolnák az ellopott/tönkrement ajtó miatt, az is jó lenne. És ha a zuhanyzó 4 csapjából újra folyna a víz (a 2 helyett), az is jó lenne. Ha a vas lépcsők fokait csúszás mentesítenék, az is jó lenne. Én vagyok nagyigényű, vagy a felújítási pályázat mércéje csúszott valahova nagyon mélyre?

      Válasz
    • Egy füredi tag-nak: szépen kérném, hogy próbálja meg legalább a minimumát betartani a társadalmi alapszabályoknak, miszerint valakinek a véleménye az nem károgás!

      Válasz
    • Köszönöm szépen a véleményét, javaslatait felhasználjuk a jövőbeli fejlesztéseink során, reméljük lesz lehetőségünk a Turisztikai Ügynökség pályázatán ehhez forrást elnyerni.

      Válasz
    • Tisztelt Somogyi Úr! A Koloska torkolattól eltekintve, az általam felsorolt hiányosságok rendbetétele csak „fillérekbe” kerülne.. Hogy ehhez pályázaton kéne forrást elnyerni, az Füred anyagi helyzetét tekintve a nevetségesség határát súrolja. Tényleg ilyen rosszul állnánk?

      Válasz
    • Tisztelt Csak Füredi, Semmi Más! A Koloska patak medre , torkolata sajnos adottság, minden komolyabb eső után a városban bemosódott iszap, egyéb szennyeződés itt landol, tehát minden alkalommal lehetne kotorni, ami nyilvánvalóan lehetetlen. A felszínen úszó hulladékokat rendszeresen tisztítjuk, a medret a feltelítődés után 1-2 évente. Ez is egy természetes vízfolyás, a torkolati nádas is jelentős szűrő a hordalékok tekintetében. Az ottani élővilág is jelentős, véleményem szerint ezzel együtt kell élni a Balatonnál. A felsőbb mederszakaszokon lehetne több iszapcsapdát elhelyezni, azonban az nem a mi kompetenciánk. A Kisfaludy öltözőkabinoknál hiányzó ajtó javítás alatt van, vissza fog kerülni, zárakban már többet kipróbáltunk, igaza van, keresünk tovább..A zuhanyzóknál a lefelezett kapacitás a járványhelyzet miatti távolságtartás (fröccsenő víz, ill. permethatás elkerülése) okán van így, nem hanyagság. A lépcsőfokok csúszásmentesítését, takarítását nagyobb odafigyeléssel végezzük, köszönöm a figyelmeztetését!

      Válasz
    • Attilának nagyon igaza van, elfelejtettem a gyalogosokat, akik vidáman slalomoznak a biciklisek között, persze a bicikliúton, mert a gyalogút az ciki, az unalmas, meg üres és nem kell izgulni, hogy na most elütnek, vagy nem ütnek?

      Válasz
    • Igen, ez egy nagyon jó észrevétel és egyszerre nagyon szomorú is. A kismillió luxusapartmanból és a dübörgő turizmusból nem folyik be elég pénz, hogy támogatás nélkül legyen elég forrás ilyen jellegű – és ide idefér a fentebb írt bicikli út problematikája is, mert az sem tegnap óta problematika – munkákra? Meg kéne büntetni a kereszteződésben a sok idiótát, hátha abból talán csurranna-cseppene valamicske, meg nem mindig valami újra költeni, hanem (először) a meglévőket karbantartani.

      Válasz
  31. Tarthatatlan a helyzet már régóta a Tagore sétányon a biciklisek miatt, néha már szinte életveszélyes. (vigyázat, én is szorgalmasan, de normálisan biciklizek) Kint a tábla, hogy a Vitorlás magasságában pár száz méteren tilos kerekezni, kutyát sem érdekel, hajtanak a gyalogosok közé, magukat is veszélyeztetve, nem számít, egyszer élünk, hejehujahopp. De ahol szabad is hajtani, ott sem jobb a helyzet. Most ehhez csapódnak a Borhetek, ha csak rágondolok, égnek áll mind a 16 szál hajam. Kérdés: nincs erre valamilyen anyagi keret, vagyis plusz rendőröket odavezényelni, vagy az autókra vadászó sheriff-ekből néhányat odaküldeni, hogy félig-meddig emberi állapotok uralkodjanak azon a tájon?? gondoljunk már az ott dülöngélő polgártársainkra is, elég nekik menés közben a bal lábuk után a jobbikat megtalálni, nem hogy még a bicikliseket is lesni.

    Válasz
    • Aki kerékpárral túrázik annak kellemetlen hogy beleteker a borhetekbe…. Az út ott megy . OK tábla tiltja DE ideje lenne a kerékpár út nyomvonalát áthelyezni ! Hely lenne rá a Blaha utca alatt és a honvéd kórház kerítése mellett !
      Sokszor tapasztalom ha nagyobb csoportok érkeznek kerékpárral és nem értik hogy most akkor kerékpár út vagy sem.
      Lehet őket szidni ott a tiltó tábla de akkor meg a gyalogosokat is kellene tiltani ezen a szakaszon kívül hiszen semmibe veszik hogy ez egy kerékpár út és mellette a másik az a járda !

      Válasz
  32. Jól értem, hogy a lázmérés nem lesz kötelező, hanem önkéntes alapon lehet átmenni a kapukon? Ha így van, akkor csak én nem látom az egésznek értelmét? Ha valaki lázas és tudja/érzi is magán és ennek ellenére lemegy, arra inkább ne mondjunk semmit. Azt pedig nehezen tudom elképzelni, hogy valaki lázas, de nem tudja/érzi magán. Hőemelkedés esetén talán még el tudom képzelni, hogy valaki nem tudja/érzi magán, de hogy ő sem fog átmenni a lázmérő kapun, arra eléggé mérget vennék. Bár ne legyen igazam, és legalább annyian menjenek át a kapukon, mint ahányan lent lesznek. Érdekes lenne számlálót is tenni a kapukra és összehasonlítani a totál látogatószámot (még ha ez csak saccolt is lenne) a kapu számlálójával. Bár ilyen nyilván nem lesz, ehhez azért több felkészültség kell. Plusz ugye a(z egyik) legnagyobb baj, hogy tökéletesen normális testhőmérséklettel is lehet valaki hordozó és ezáltal fertőző. A szellősebben elhelyezett padok pedig semmit nem jelentenek. Szimplán nem kellett volna megtartani ezt az egészet. De hát a turizmus.

    Válasz
    • Igen, elsö gondolatom nekem is az volt, hogy miért tartják meg a borheteket? Miután több tudós-kutató mondja több országban, hogy a Covid-19 jött és itt is marad közöttünk tehát meg kell tudni élni vele együtt, ezért meg kell találnunk az élhetöségünket . A hatásos ellen oltást jövö évre ígérik. Ezért van a szabadban távolság betartása, a padokon remélem papír csikkal jelölik a távolságot a helyek között, a poharak gépi mosása/ha jól olvastam kristály poharakról van szó annak ez nem tesz jót, de ez is megoldható/ és még sok más kikötés. A hordók tele vannak, a szüret hamarosan itt van. Egy ismerösöm júliusban zölden szüretelte le a szölöjét és azért kapott pénzt. Én azt remélem, hogy a pandemi ellenére sokan jól fogják érzeni magukat a Balaton legszebb sétányán ez évben is és már mindenki tudja egy fél év után hogyan kell védekeznie a virus ellen.

      Válasz
    • Kedves Realista és Vastagbőrű Cinikus! Ha az a véleménye, hogy kár beleolvasni az Agorába, akkor azt tudom tanácsolni önnek, hogy ne tegye! Ez ilyen egyszerű. Mert hogy akkor ki is a mazochista?

      Válasz
    • Mindenki megnyugodhat, több helyen is olvasható, hogy idén is a Balaton a sláger, szóval egészen biztosan egészen sokan nagyon jól érzik magukat – kivéve a helyiek többségét, de ez meg kit érdekel. Ezt inkább nem is folytatom.
      Ami a vírust illeti: őszintén kívánom, hogy a hozzászólónak legyen igaza (hogy fél év múlva mindenki okosabb lesz), de én sajnos nem hiszek ebben. 1) azok a dolgok, amik most annyira előtérbe kerültek, mint pl. a „sima” kézmosás, illetve annak helyes módja, eddig miért is nem számítottak tökéletesen magától értetődőnek? Mérget vennék rá, ha most végigmegy valaki a sétányon a megfelelő eszközzel és megnézi, kinek milyen „tiszta” a keze, döbbenetes eredmények születnének. 2) visszaemlékezvén a kékszalagos felvételekre, azon bárki szerint az látszódott, hogy ez emberek tudják, hogyan kell helyesen viselkedni? És a Kékszalag sehol sincs tömeg szempontjából a Borhetekhez képest … 3) az emberek többsége nem tanul, amit mi sem bizonyít jobban, mint maga az 1) illetve hogy 2002 végén/2003 elején volt már SARS (és ha már itt írták a kínai vendégmunkásokat, hadd tegyem hozzá, hogy elvileg ugyan betiltották a vadállat-kereskedést, hangsúlyozom, elvileg, de a kutyahúsfesztivált azért megtartották, mert hát a kutya nem vadállat; szóval ennyit arról, hogy az emberek többsége tanul-e és így mennyi az esély a javulásra … ).

      Válasz
    • Nemcsak, hogy volt már egyszer SARS, de 2011-ben volt egy Fertőzés című film is. Nagyon úgy tűnik, nagyon kevesen látták és még annál is kevesebben értették azt a filmet…

      Válasz
  33. Tisztelt Somogyi Úr! Köszönöm gyors válaszát a szelektiv kukák tárgyában irt észrevételemre. A fegyelmezett hulladékelhelyezéssel ill. annak hiányával kapcsolatban egyetértek Önnel, de a közös képviselővel együtt kezeljük ezt a problémát. Ezzel együtt gyűlik össze havonta 6-8-10 műanyag zsáknyi szelektiv hulladék….A közös képviselőnk felkeresi Hirsch urat.
    Bizva a megoldásban, tisztelettel
    Magdus

    Válasz
  34. Nemrég olvastam a Limnológiai Intézet egy professzorával készült interjút. Az úr többek között azt mondta, hogy a probléma összetett munkát igényel, illetve csak igényelne, mert a szándék ugyan megvan, de a pénz nincs. És hajlok rá, hogy el is higgyem, hogy így van. Amit őszintén szeretnék üzenni és kívánni azoknak, akik ezekről a forrásokról döntenek, az itt biztos nem jelenne meg. Hogy a százmilliomodik rohadt szállodát, apartmankomplexumot, kikötőt, akármit megépíteni, ehhez partmenti szakaszokat beépíteni és hasonlók, arra van pénz, de hogy ugyanazt a Balatont, amit pontosan ők betegítenek meg, azt meggyógyítani, arra nincs. Mégegyszer csak azt tudom írni, hogy amit az illetékeseknek kívánok, az itt, de lehet, máshol sem jelenne meg.

    Válasz
  35. Érdekelne, hogy mikor lesz kész a gimnázium. Néha arrafelé járok, látom hogy simogatják, cirógatják, körbeállják, de hogy ez mennyit használ? Az is érdekelne, hogy a kínaiak miért jobbak és gyorsabbak, hiszen tavasszal 10 nap alatt fölhúztak egy sok-sok emeletes kórházat. Nem lenne olcsóbb és gyorsabb kínai vendégmunkásokat fölvenni? Biztosan drágábbak, de egy ekkora épület 3 nap alatt állna, aztán hazamennének. (vagy még maradnának keveset és oktatnák a mieinket munkaerkölcs meg szorgalom meg szervezés irányában)

    Válasz
    • Többször megírták már itt is, hogy az őszi szünet után már az új iskolában tanulnak a gyerekek. Egyszerű keresés az oldalon és máris van info. pl itt. https://balatonfured.hu/2020/06/03/iskola-balatoni-panoramaval/ Kínai vendégmunkások? Ezt most komolyan kérdezi? A konténereket Füreden is hamar felhúzták, de itt egy régi épület bővítéséről, felújításáról van szó. Nem kedves sokgyerekes, 3 nap alatt ezt nem lehet megoldani.

      Válasz
    • Kedves Egy Gyerekes, hol él Ön? Volt már ebben az országban olyan dátum, amit sikerült betartani? Az infók semmire sem jók. A kínai vendégmunkásokat komolyan gondoltam!

      Válasz
    • Azt hittem valóban érdekli az iskola. Ha az infók semmire sem jók, akkor minek kérdezi? Ja, hogy lehessen itt mondogatni ezt azt? Nagyon sok beruházás csúszik, igen, de én abban bízom, hogy az iskola ezúttal valóban kész lesz őszre. Ha tájékozódna, akkor talán Ön is látna erre esélyt, még kínaiak nélkül is. Egyébként magát a fejlesztést évekig húzták, úgyhogy ez a része már talán kipipálva.

      Válasz
    • A gimnázium nem akkor lesz kész, amikorra ígérik, hanem amikor a gyerekeink besétálhatnak a bejáraton a tanórákra. Ez elvben természetesen egybeeshet a tervezett időponttal, de sajnos nem ez a jellemző. A költségekkel ugyanez a helyzet. Látott már valaki olyan beruházást, amit annyiért fejeztek be, mint amennyiért elkezdték? Ez manapság nem „divat” mifelénk. Az ígérgetéseket, jóslásokat, reménykedéseket meg felejtse el mindenki! Ezen a kérdésen el lehet ugyan rugózni, hogy „kész lesz” meg „nem lesz kész” – de ennek semmi értelme!
      Természetesen én is azt szeretném, hogy az általam említett pillanat minél előbb bekövetkezzen, mert az én lányom is ott tanul, s bizonyára nagyon fog örülni a szép, új sulinak.

      Válasz
    • A mi családunk csaknem minden tagja lóczys volt, a legkisebb most is az. Gyakran bekukucskálunk és azt látjuk,hogy nemcsak egy emeletet építettek rá, hanem a főfalak kivételével a meglévő szinteken is mindent megváltoztattak. Az átriumos udvart is teljesen átalakítják. Ehhez képest tavaly szeptemberben kezdték a bontást és már belül festenek és burkolnak. A gimnázium facebook oldalára rendszeresen tesznek fel képeket. Az októberi beköltözés abszolút reális. Sajnálatos viszont,hogy vannak,akik egy iskolafejlesztésbe is belekötnek. Pedig ha valamibe,hát ebbe tán nem kéne.

      Válasz
    • Amit ír, az a szomorú valóság. De ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, a diagnózis után az okokat is föl kellene tárni: miként jutottunk ide? Mit rontottunk el? A dolog nagyon összetett, aki megfellebezhetetlenül kijelenti, hogy birtokában van az igazság, az jobb, ha meg sem szólal.
      Hadd mondjak el csupán egyetlen esetet! Az unokám most lesz ötödikes az általános iskolában (nem Füreden!). Az osztályban már mindenkinek van csilli-villi okostelefonja (egyeseknek drágábbért, mint az átlagjövedelem), neki nincs, mert a lányom fölöslegesnek és károsnak tartja, amivel maximálisan egyetértek. Ezt el is magyarázta a srácnak, aki az eszével megérti ugyan, de mégis kirekesztettnek érzi magát, mert hogy mindenkinek van, csak neki nincs, s ettől akár frusztráltá is válhat. Ha valaki tudja erre a megoldást, örömmel olvasnám, mert én nem tudom!

      Válasz
    • Tisztelt X.Y.! Ebben a témában írt véleményével nem tudok egyetérteni, engedje meg, hogy elmondjam, miért. Kommentje nem a többi kommentet értékeli, hanem a kommentelőket. Vagyis nem a „tárgyat”, hanem a személyt. Ez pedig azért … Sem Freud, sem Jung, sem „Co” nem tévedhetetlenek – azt nem tudom, hogy csak olvassa/olvasta a pszichológiát, vagy gyakorolta is -, de azt megkockáztatom, hogy nem tudja, kik ezek a kommentelők, nem ismeri őket. Vagy igen? És így, pár komment alapján nemcsak hogy értékelni a személyeket, hanem ilyen szépen kategorizálni is, az azért … Valóban, van, hogy elég, hogy egyszer megszólaljon/írjon valaki és abból már lehet tudni, hogy baj van (illetve nyilván egyszerűbb/könnyebb azt írni, hogy „Ön hülye”, mint azt, hogy „Amit írt, az hülyeség”; pedig a kettő nagyon nem ugyanaz). Viszont elég gyakran előfordul az is, hogy néhány kommentből azért nem lehet ilyen egyértelműen pszichologizálni. És még az sem túl intelligens a kommentjében, a „nagyokosok” kifejezés. Különböző – akár ritka – idézetek ismerete senkit sem tesz többé, illetve fordítva, különböző – akár ritka – idézetek nem ismerete senkit nem tesz kevesebbé. A valódi okosság nem ennek a kérdése. Illetve ez megint arra utal, hogy nem a kommentet, hanem a kommentelőt, mint személyt minősítette, értékelte azzal, hogy ismer-e, vagy sem egy akármilyen idézetet.
      Remélem, ezen kommentem így megfelel mind a tartalmi, mind a formai követelményeknek.

      Válasz
    • Végigolvastam a gimnáziummal kapcsolatban leírtakat, csak óvatosan merem leírni, hogy valakinek a véleménye ( és alapja is van) az nem valamibe való belekötés. A kínai megoldás is érdekes lenne. Az iskolafejlesztésbe senki sem kötött bele, nem világos, hogy ez honnan olvasható ki. Két gyerekem jár oda.
      Köszönöm „Másik Füredi-nek” a kulturált hozzászólását.

      Válasz
    • Jól halad a felújítás. Célszerű lenne gyakrabban elsétálnia arra, ugyanis pár nappal ezelőtt este fél 9kor is égtek a fények a középső szinten, ráadásul nem a munkalámpák hanem már a kész új, korszerű lámpák lettek beüzemelve. Való igaz, hogy haladhatott volna gyorsabban az építkezés. Vitathatatlan, hogy a kínaiak sokkal gyorsabb megcsinálták volna. De nem ők indultak a tenderen, így felesleges ez a károgás. Több cégnek a munkáját kellett itt összehangolni, ha megnézi az óriás hirdetőtáblákat, akkor láthatja, hogy legalább 3 érintett fél van akinek adott esetben várnia kell a másikra.
      Én úgy látom, hogy reális az eredetileg is kitűzött ősz közepe – tél eleje határidő. De ha érintett bármilyen szinten (akár diák, szülő) akkor ősz elején biztosan fog tájékoztatást kapni arról, hogy hogyan, hol fog indulni a tanév és mikor várható a költözés. További részleteket a Füred TV nemrégiben készült riportjában is hallgathat.

      Válasz
  36. Eléggé elképedtem hogy egy kis történetből micsoda hozzászólás maraton lett. (nagypapa, unoka, ötnek a fele) De érdekes látni a spontán módon hozzászólók és a „hivatásosok” közti különbséget. Spontánék mondanak valamit és kész, és elmennek meginni két korsó sört, és újra rendben a lelkiviláguk, „hivatásosék” pedig lesben állnak készen arra, hogy bárkit és bármilyen témában szétszaggassanak hogy aztán az utolsó szó jogán győztesként hagyják el a „csatateret”. Érdekes társaság, mindent el tudnak viselni, csak a más véleményét nem, mert azt halálos tőrdöfésként élik meg. Még nem jutottak el arra a szintre, hogy egy kézlegyintéssel átugorjanak a következő témára, mert el kell viselni a „másokat”, csak így lehetek én „magam” . (kedves nagyokosok, ezt most kitől idéztem? fogadok bármiben, hogy még sosem olvastátok) Freud, Jung&Co sokat nyertek volna, ha tanulmányozhatták volna hosszabb ideig az Agórát (ezt most dicséretnek szántam) egészen biztosan még gazdagabb és sokrétűbb életművet hagytak volna ránk (is). De nem szabad elkeseredni, más országokban is részben így van ez a hozzászólásokkal és a hozzászólókkal. Nyugdíjas vagyok,időm van, nagy adag kiváncsiságot örököltem, sok nyelven foglalkozom a témával, de egy dolog rettenetesen fáj: a világ nagyon nagy részében sehol sem foglalkoznak olyan alpári és közönséges módon a mások véleményével, mint Hungáriában. ( most hagyjunk minden politikát, most csak nyelvészkedünk) Egy átlag hozzászólás máshol így zajlik (persze van kivétel is): tisztelt X.Y. ebben és ebben a témában írt véleményével nagyon nem tudok egyetérteni, engedje meg, hogy felsoroljam az ellenérveimet, amik természetesen nem lehetnek mentesek bizonyos tévedésektöl, ezért előre elnézését kérem, stb. (na jó, ezen mondat ebben a formában leginkább csak Japánban fordul elő, —–második anyanyelvem—- de legalább van honnan tanulni). Ezt az utolsó, hosszú mondatot fájó szívvel írtam le……. (nem füredi vagyok, de érdekel Füred, az Agórával együtt, néha itt vagyok) Ez az egész most valahogy kitört belölem, nem magyar módra!! és szomorú szívvel elnézést kérek érte.

    Válasz
  37. Gratulálok ehhez a felelős döntéshez. Tényleg muszáj megtartani a Borheteket. Hiszen nem zenés-táncos program. Hiszen még nem elég nagy a tömeg. Hiszen a vírus nyitott térben nem terjed. Hiszen nyilván mindenki 2 méterre lesz egymástól és maszkot is fog viselni. És mielőtt bárki azt írná, hogy nem kötelező lemenni, annak üzenem, hogy ha teszem azt, én nem megyek le, de mondjuk boltba igen, vagy akár csak simán sétálni egy „normálisabb” időpontban, ahol elmegy mellettem egy (vagy több) illető, aki viszont lent volt és el is kapta, csak éppen tünetmentes, az simán átadhatja nekem is. Pedig én nem is voltam lent. Mert nem kötelező lemennem. Mint ahogy megtartani sem lett volna kötelező. De hát mindent a turizmusért. Gratulálok.

    Válasz
  38. T. Somogyi Úr, ProBio figyelmébe! Nem tudom, kinek mi a tapasztalata a szelektiv hulladék gyűjtés/elszállítás tárgyában a városban, de nekem, aki egy 10 lakásos társasházban lakom. nem a legjobb. Sőt! A 10 lakáshoz a ProBiotól 3 db kék kukát kapunk, amelyeket egy hónapban egyszer ürítenek. Ez a 3 kuka és a havi egyszeri ürítés már a korábbi években, főként julius-augusztusban sem volt elegendő, de a vírusjárvány kitörését követően minden lakásban itt vannak a tulajok vagy bérlők, és olyan fegyelmezetten gyűjtik szelektíven a szemetet, hogy legalább 6 -8 db műanyag zsák telik meg a 3 db kék kukán kívűl. A lényeg: úgy néz ki a ház előtti terület, ahol a kukák állnak, mint a szeméttelep. Próbáltunk több kukát igényelni, akár fizetés ellenében is, nem lehet. A hulladék elszállításának gyakorlatát a havi egyről havi kettőre emelve már sokkal jobb lenne a helyzet. A városban járva-kelve, más házaknál is sokkal több szelektiv hulladék van, mint korábban. Nem lehetne valamilyen megoldást találni erre a problémára? Gyakoribb elszállítást? Akár fizetés ellenében is, aki ezt igényli? Vagy több kukát?

    Válasz
    • Tisztelt Magdus, kérem , hogy a probléma megoldása érdekében a közös képviselő keresse meg Hirsch Zoltán kollégámat, biztosan fogunk megoldást találni. A nagyobb, vagy több gyűjtőedény elhelyezésén túl azért tapasztalataink szerint mindenhol probléma kisebb-nagyobb mértékben a fegyelmezett hulladékelhelyezés, nem mindenki rakja a gyűjtőedénybe helytakarékosan, összehajtva, összelapitva a hulladékát. Ebben kérek mindenkitől segitséget, nagyobb figyelmet. Köszönöm szépen!

      Válasz
    • Ebből az egész carpe diem-ből egy négypontos dörgedelmet csinálni, hát nincs jobb dolgotok, emberek? Na ebből lehetne egy pszichiátriai arcképet kerekíteni „ez hogy jön idé-ről”. (de az itt nem jelenne meg) Legközelebb (ha lenne) ajánlom a nagypapának, hogy ezt írja: tisztelt polgártársaim, meg hogy utáljátok egymást gyerekek, ez talán tetszeni fog a sok mazochistának. Kb. hetente olvasok bele az Agórába, most is kár volt——– Aki pedig csak azzal tud érvelni, hogy „valaki nem bírja elviselni, hogy sokan másképp gondolkodnak?”, azt elküldeném a sóhivatalba egy kis lelki gyógymasszázsra, kezelésre. Tetszik érteni?? Hiszen véleményszabadság van, azt a nemjóját! ——— De legalább „Borhetekkel” egyetértek, minden szava ül és üt!!!! Magdust sajnálom, nincs egyedül——–

      Válasz
    • Szerintem meg pont amiatt, hogy „itt a nyakunkon a vírus” kellene nagyon sokaknak visszafogniuk magukat és nem ész nélkül carpediemezni. De hát a sznobizmus sok mindent legyőz, főleg Füreden és főleg a parasztészt, főleg, ha nincs.

      Válasz
    • Van abban a hozzászólásban egy elég fontos szó, ami azért érdekes, mert szerintem emiatt a hozzászólás saját magát semmisíti meg: „véleményszabadság”. Ha az egyik hozzászóló 4 pontos „dörgedelmet” ír, az szerintem ugyanolyan véleményszabadság, mint aki ezt nehezményezi. Vagy nem? Az meg, hogy a kettő közül melyik a „dörgedelmesebb”, az … Persze, ilyenkor felmerül, hogy de a másik kezdte, én csak reagáltam rá, ha a másik nem kezdte volna, én nem reagáltam volna rá és hasonlók. És elébe menvén az esetleges vádaknak: nem parodizálás céljából használtam fel a „dörgedelem” szót.

      Válasz
  39. Véreim, testvéreim! Szeressük egymást gyerekek! A sok gond és megalapozott panasz helyett most egy kis nyári frissítö szellö az Agórára. Olvasgattam a tavalyi följegyzéseimet, és az elsö osztályos unokám mondására bukkantam: megkérdezte a tanítónéni a kislányt, hogy mennyi ötnek a fele, einsteini logikával rávágta, hogy az egyik fele kettö, a másik fele három. Hát nem aranyos?

    Válasz
    • Csak én vagyok ezzel a bejegyzéssel bajban – több szempontból? 1) már eleve a cím: csak szerintem blőd, amiatt, hogy a carpe diemnek semmi köze Kínához, illetve pont corona idején pont Kína? 2) nem vagyok a hozzászólónak sem vére, sem testvére – azért ez már több mint bátorság (illetve igazából valami egészen más), így megszólítani 3) ha a sok gond és panasz megalapozott, márpedig „csak kicsit” az, akkor igenis az Agorán a helye (még akkor is, ha semmi nem oldódik meg ezáltal) 4) nem, nem aranyos, de még csak a favicc / fárasztó kategóriát sem éri el, hanem blőd.

      Válasz
    • Az eredeti hozzászólón kívül látja valaki ennek a hozzászólásnak az értelmét?

      Válasz
    • Bocsánatot kérek mindenkitől, akit ezzel az unokámról szóló kis történettel megbántottam vagy megsértettem, soha többet itt semmit sem fogok írni. A véreim, testvéreim megszólítással általában azokat illetjük, akik a legközelebb állnak hozzánk, vagy akiket szeretetreméltónak gondolunk, ezt is visszavonom. Aki ebben a történetben Kínával kapcsolatban mindjárt a vírusra gondol, az kissé nagyon melléfogott, de ez nem az én bajom. (írhattam volna Kolumbiát is) Úgy gondoltam, hogy a sok baj mellett nem árt egy kis vidámság, emiatt letolást kaptam, tehát ezt is visszavonom. Ez most már így rendben van, vagy kapok még néhány virtuális pofont? és akkor újra rendben lesz a világ? Választ nem várok.

      Válasz
    • A megszólítással nekem is gondjaim vannak, csúnya felhangjait mindenki fölismerhette! És a „szeressük egymást, gyerekek” nálam is üres és olcsó operett-fordulat, súlytalan, kár volt érte.
      Viszont az unoka sztorija az öt felével tündéri. Igazi gyereklogika, aki ezt nem érti…
      De mindettől még nem kellene visszavonulót fújni, ennyire nem bírja elviselni, hogy sokan másképp gondolkodnak?

      Válasz
    • Ez hogy jön ide? részére válasz: Én találok logikus kapcsolatot a Horatiusnak tulajdonított carpe diem! és Kína között. Igen, pontosan most, a járvány idején gondolják sokan, hogy egyszer élünk, ráadásul itt a nyakunkon ez a vírus, gyerünk, használjuk még ki azt az időt, ami adatott nekünk! Természetesen ez nem csak Kínára vonatkoztatható, de ha valakinek épp az szimpatikus…

      Válasz
  40. Ettől a „kis Ibizától” konkrétan rosszul lettem. Gyönyörű. Istenem, de jó lenne, ha Füred inkább „határmenti kis falu” lenne! Akkor talán élhető lenne – bár sajnos falusi turizmus is létezik, de ha valaki akarja, azt is lehet normálisan, ÉLHETŐEN művelni (ha meg valaki azt akarja, a városi turizmust is lehet abnormálisan művelni…). Ez az állapot ugyanis sok minden, de nem jó.

    Válasz
  41. Ha már fizetősé tették a Kisfaludi strand „aszfaltos” parkolóját akkor a bejáratnál a Free parking táblát leszedhetnék mert eléggé félrevezető !

    Válasz
  42. Rengetegen vannak megint a városban. Eső, koronavírus, ide vagy oda, csurig Füred. Tanulság 1: a drága programokból vissza lehetne venni a városnak. Teljesen feleslegesek. Tanulság 2: ha egy hely jó, akkor az eladja magát, nem kell erőlködni. Tanulság 3: Füred jó hely, még jó, de több turista, több autó, több hype nem kell, mert mindez már ellenünk dolgozna.

    Válasz
    • „Ellenünk”? Miért, ki az a mi? Úgy érti Ön, mint helyi lakos? Én is füredi vagyok, de engem nem zavarnak a turisták. Sőt a családom fele a turizmusban dolgozik, különböző szektorokban, de mi nagyon örülünk a vendégeknek. Ha hiszi, ha nem, belőlük van pénze a városnak. Ha ők nem lennének, akkor füred egy határmenti kis faluhoz hasonlítana minden szempontból és megszűnne az a jó állapot, ami jelenleg jellemzi füredet.
      Ha lehet, felejtsük már el ezt az idegen-ellenességet, meg az „ellenünk-dolgozás” elméletet. Olyan idejét múlt és régen sem volt helytálló, ma meg főleg nem. A programok jók, sok embert vonzanak. Lehet hogy Önnek nincs rá igénye, ez esetben maradjon otthon, de sokak örömmel jönnek ide, több volt kollégám Budapestről utazik le a hétvégékre ezekért és a Balaton látványáért. De mégis a programok azok, amik miatt füredet választják. Le a kalappal a városnak, hogy a járvány ellenére egész jó program-felhozatalt és BIZTONSÁGOSAN tudott összehozni.

      Válasz
    • Ha a turizmusból él, akkor persze más a szemüveg. Egyébként szerintem világosan írtam: nem zavarnak a turisták, élvezem és szeretem annak előnyeit, hogy Füred ilyen népszerű, szerethető hely. Csupán annyit mertem mondani: tovább ezt nem szabadna pörgetni, mert ez a helyzet könnyen átfordulhat és kontraproduktívvá válik. Számos példát látunk erre. Nincs bennem idegenellenesség, csupán árnyaltabban látom a város helyzetét, mint ön, aki családja révén érintett a turizmusban. Ezt el lehet fogadni? Téved, van igényem kulturális programokra, de egyrészt ez nem biztos, hogy találkozik az évről-évre, unos untalan ismételt helyi választékkal, másrészt világosan látszik, programok nélkül is megtelik a város. Ezért merészeltem arra gondolni, hogy itt lenne az ideje, hogy a sok kierőszakolt programot mondjuk elfelezze a város. A kevesebb gyakran több alapon, koncentrálni az erőforrásokat és netán kevesebb, de minőségibb akciót szervezni.

      Válasz
    • Füredi2-nek válasz: Több mint hatvan éve születtem Füredre de soha nem volt határmenti faluhoz hasonlitható itt az élet! Voltak különbözö periódusok, ide mindig jöttek a nyaralók /Csehek, mindkét németek, Dánok, Hollandok stb./ ebböl nagyon sokan meggazdagodtak vagy csak jól éltek egész évben három havi munkával. Egy idöben gyógyfürdöként is müködött Füred a Szivkorház miatt. A Kiserdöböl kitelepitették a Szabadtéri szinpadot a Horváth Mihály utcába mert túl hangos volt. Most a Szivkorház bejáratánál mennek a müsorok.
      Ami most van az már NEM élvezhetö. Nincs ellenemre se idegen, se nyaraló se más! Egyszerüen csak szeretnék bevásárolni,/és nem romlott árut haza vinni/ eljutni ahova szeretnék és élvezni az itt létet! Az utóbbi években ez már nem lehetséges. Kétszer kaptam ételmérgezést két különbözö étteremben, a családomban mással is megtörtént. Itt már a mennyiség a minöség kárára megy ezt már nem birják sem az üzletek sem az éttermek de nagyon sok füredi sem!
      Nem segít a jó müsor ha az ember ételmérgezésben fekszik otthon és piszkos rosszul érzi magát. Igen! A kevesebb néha több! – LENNE

      Válasz
    • Úgy látszik a rendőrség ingerküszöbe erősen megnőtt, ha így megy tovább, akkor csak a gyilkosságokhoz fognak kivonulni. Részben sajnálom őket, mert 32 fokban bakancsban és hosszúnadrágban (műanyag) kivonulni és a napon aszalódni nem leányálom, másrészt talán túl kevesen vannak, harmadrészt ki tudja, milyen utasítások jönnek fölülről. De ami számunkra a lényeg: nagyon hiányoznak ott, ahol lenniük kéne és túl vannak reprezentálva ott, ahol ez nem indokolt.
      (igyekeztem nagyon finoman fogalmazni). Egy másik, sokak által tapasztalt jelenség: mintha ketté vált volna az állomány. Egyik felüket csak dicsérni tudjuk, a másik fele olyan arrogánsan stb. lép fel, hogy az 1990 előtti időket hozza vissza. (szó sincs a szolgálunk és védünkről) A megoldásról fogalmam sincs.

      Válasz
    • Lehet, az eredeti hozzászólásban leírt helyzete nem oldaná meg – bár ki tudja, megfelelő akarással talán még azt is me lehetne (hangsúlyozom: akarással) -, de más helyzetre, ahol szintén szükség lenne rendőri jelenlétre és még inkább: rendőri CSELEKEDETEKRE, arra van egy „nagyon bonyolult” megoldás: KAMERÁK! Arról nem is beszélve, hogy ha még büntetnének is (mert azt kamerák felvétele alapján is lehet, sőt, az aztán igen erős bizonyíték), amely büntetés azért több mint egy esetben lenne több mint jogos és megalapozott, akkor abból bevétele is származna a városnak – bár sajnos más kérdés, hogy azt mire költenék (valami azt súgja, pl. nem arra a nem létező járdaszakaszra, amelyről egy másik hozzászóló már 50 éve ír…). Mert büntetés nélkül tényleg mindenki láthatóan csak a pofánkba röhög – még csak nem is a hátunk mögött, bár nagyon valószínű, hogy ott is bőven -, hogy itt aztán mindent meg lehet engedni és igen. És itt még lenne legalább egy gondolat az illetékesekről és az ő ignoranciájukról és a kritika elleni immunitásukról, de az szerintem már fennakadna a cenzúrán (lehet, ez is, pedig ez is csak az igazság, de az tud a legjobban fájni, csak sajnos nem mindenkinek).

      Válasz
    • Füredi 2-nek: ritkán írok ide, de kezd nagyon elegem lenni az Önéhez hasonló véleményekből! Mi az, hogy idegen-ellenesség meg ellenünk dolgozás elmélet? Idejét múlt és régen sem volt helytálló? Elő akarja írni, mit és hogyan gondoljak? Csak az Ön véleménye helyes? A többi ássa el magát? vagy vándoroljon ki? Honnan veszi ezt a pimaszságot, hogy másoknak osztja az észt? Ez valahogyan nagyon ismerős „újmódi” divat, sokunknak elege van belőle! És ha én már 70 fölött is vagyok, akkor is jogom van saját véleményre, letettem valamit a füredi közös asztalra, de most már elegem van magukból és a turistákból és nagyon jó lenne, ha Füred egy csendes határmenti, élhető, normális falu lenne és nem több!!! Nem óhajtok se velencei, meg dubrovniki, se costa bravai állapotokat, habár talán már ott tartunk.

      Válasz
  43. Balatonfüred töretlen elsiófokosodását (vagy ahogy néha becézik, ez az itthoni „kis Ibiza”) jelzi, hogy a Zákonyi sétányon a Silver udvarban a helyi kötődésű Figula borozó helyére – a korona vírus árnyékában – megnyílt a F… Borbár. Itt a bort csak dübörgő techno zene kíséretében lehet inni, s vendégek számát illetően a külső-belső befogadó képességének egyszerre olykor a többszörösét is vendégül látó üzletben a gátlástalanságnak sem a hangoskodásban, sem a vendégek számában nincs határa. A délután 4 órai nyitástól kezdve előbb halkabban, majd este hangosan, éjszaka (olykor 1-ig, ½ 2-ig is) nagyon hangosan szóló zene basszusát folyamatosan hallva az ott élők agyát szétveri a folyamatos tam-tam. (Zamárdiból legalább csak évente négy napig hallható ugyanez.) A csendrendelet megszegőit semmilyen szankció nem fenyegeti, bejelentésre a rendőrség semmit nem reagál.

    Válasz
  44. Minden évben írok pár sort egy rég elmaradt apró beruházás hiányában. Hátha egyszer megvalósul ez a nekem fontos dolog is. Nem olyan régi az ügy, csak 50 éves. Azóta nem sikerül járdát építeni a város egyik legforgalmasabb helyén.Petőfi út mellett az Arácsi közlekedési lámpáktól a távolsági buszmegálló felé, kb 40 méter. Az idén azt hittem lesz belőle valami mert oda is épült egy „csodás”lakóház. De még sem sikerült megoldani. A házba már beköltöztek, de járda sehol. No majd talán jövőre.

    Válasz
    • 50 évi várakozás sem tudta megrendíteni az optimizmusát, gratulálok! Ez emberfeletti teljesítmény, pláne hogy a füredi évek duplán számítanak!

      Válasz
    • Ha már járda…A Noszlopy út nyugati végén (Fürdő út felőli oldalt, volt Kertészeti árudától / Völgy úttól indulva) ) igaz nem 40 méter, hanem kb 100 m, de pl. aki gyalogosan a lakótelepről jön ügyet intézni a Probióhoz, annak az út szélén kell közlekednie – járda hiányában vagy a benzinkút oldalán, ahol ki- behajtás történik, vagy a másik – még jobban elhanyagolt oldalt . Oda is épült egy lakópark…csak lesz majd előtte járda is … egyszer … szégyen!!!! Fürednek többre tellene…

      Válasz
    • Akik ezekben a kérdésekben döntenek vagy ezeket az ügyeket befolyásolni tudják, azok nem járnak gyalog. És busszal sem, vagyis tökmindegy nekik, hogy van-e ott járda vagy nincs. Ezért ez az egész beruházás reménytelen ügy, de azért legyen türelemmel továbbra is, abból nem lehet baj! (Az iróniáját természetesen „kihallottam”.)

      Válasz
    • Szkeptikusnak: sok-sok hasonló szituációt elemezve (ez a szakmám és most komolyan beszélek) óhatatlanul előjön a kérdés, hogy okosságuk és szaktudásuk miatt egy pozícióba megválasztott emberek miért kerülnek később tudathasadásos állapotba és a fönti, vagy hasonló „ügyeket” produkálják? Van erre egy válasz is: már előtte is ilyenek voltak, de a körülményeik folytán ez addig nem jött felszínre. Másik válasz: a pozíció tette őket ilyenné. Ilyen az élet, jaj a megszületetteknek, akik a rossz oldalra születtek!
      Ez már ókori téma, „jaj a legyőzötteknek” etc.

      Válasz
  45. Sok éve a Kisfaludy strandra járunk, habár egyre kevesebbet, sokszor nincs parkolóhely (4km-re lakunk onnan és viszünk nyugágyat is, ezt csak autóval tudjuk szállítani) az ételek ára sem követi a nyugdíjemelkedést, hát visszük a hűtőtáskát, stb. Ami viszont évek óta nagyon zavar: a strand keleti kijáratától, a Germering u. felé, kb 50 méterre, az ott álló tuják alatt állandóan szörnyű WC-szag terjeng. többször szóltunk emiatt, semmi sem történt. És ez az ország egyik leghíresebb üdülőhelyén! Nem vagyok mai csirke, többször érdeklődtem ismerősi alapon nem „hivatalos” helyeken, amit mondtak, az elképesztő. Aki nem hiszi, szagoljon utána.
    Dobálóznak itt milliárdos beruházásokkal, ide nem hullik valami alamizsna?? Szégyen

    Válasz
  46. Ezen a felületen majdnem csak panaszokkal és bajjal teli hozzászólások jelennek meg, főleg a hivatalok irányába. Én most 2 nem mindennapi és nem olyan gyakori esetről számolok be, mindenki örüljön! Ma, hétfőn, 2020 júl. 20.-án d.e. olyasmi történt, ami csak az álmainkban szokott előfordulni! Bemegyek az adóhivatalba, ahol mosolygós (tündér formájú) hölgy fogadott, az előzetes telefon alapján már kezembe nyomta az elkészített dokumentumot, rám mosolygott, barátságosan üdvözölt, és KÉSZ!!!!! Én csak álltam, mint egy kőbálvány, elhomályosodott a szemem és a mennyország előszobájában éreztem magam! Felséges pillanat volt! De ez még semmi! Utána irány a Probio, és mégegyszer megismétlődött ugyanaz! Nagyon kedves és helyes, szőke hölgy fogadott, (az angyalok rendjéből) pillanatok alatt elintézte a tennivalómat, teljesen magamon kívül voltam, magyarul happy, őt is örök hálámról biztosítottam és még most is alig tértem magamhoz, hogy egymásután két hivatalban ilyesmi megtörtént. Hát csak ezt akartam elmondani. Ugye nem baj??

    Válasz
    • Szerintem csupán a kötelességüket teljesítették. Ezért már külön dicséret jár? Miféle világ ez?

      Válasz
    • Boldog Füredi! Ilyeneket itt ne írjon! Szét fogják szedni, mert nem csak a rosszat veszi észre valamiben! 😀

      Válasz
  47. Szomorú vagyok, hogy fizetős lesz a vásárcsarnok parkolója. Kedves kérdezők, ez titeket /Önöket nem zavar, csak engem? A turisztikailag népszerű parti sávnál megértem, de ez egy bolt parkolója és ezzel az utolsó belvárosi parkoló is fizetős lesz…

    Válasz
    • Én nem szomorú vagyok, hanem dühös és rettenetesen csalódott! Az Agórán nem lehet politizálni, de Füred is lesüllyed azon városok szintjére akik csak így tudják helyrehozni a költségvetési hiányukat? lassan már a levegő is pénzbe kerül?

      Válasz
    • T. Lucifer! Amit itt leírt, azzal csak egy baj van, de az nagy! Nyugdíjas vagyok, volt időm márc. óta interneten követni a nemzetközi orvosi véleményeket, 5 nyelven. Covid19 ügyben akkora a káosz, hogy már nagyobb nem is lehetne. Pro és kontra ütik egymást a vélemények Egy laikus kinek higgyen ezek után? Csak 3 példa: az orvosok 80%-a szerint, a szájmaszk háromszor annyit árt, mint használ. (nem mehetek bele a részletekbe, túl hosszú lenne) Az olasz egészségügyi szervek szerint a tavasszal a krematóriumokba katonai autókkal szállított halottak száma csak kb 8%-al volt több az előző évek hasonló időszakában meghalt emberekének. Másképpen: ezek nem a járvány áldozatai voltak! Az előző években érdekes módon ez senkit sem érdekelt. Mai napig nincs hivatalos és hiteles vizsgálati forma arra, hogy ténylegesen ki tekinthető a járvány áldozatának. Akkor meg minek alapján állnak össze a statisztikák? Hosszú lenne még a sor. Magam is nagyon szeretnék tisztán látni ez ügyben (meg még sok más millió ember), de ez lehetetlen. A maszkokat min. napi 3-4-szer kéne szakszerűen mosni, ezt ki csinálja? Megjelent angolul egy tudatosan nagyon provokáló és cinikus könyvecske (interneten olvastam) egy mondatban összefoglalva: aki nagyon fél a vírustól és sokat foglalkozik vele, azt a vírus meg is fogja „látogatni”. Nem óhajtok állást foglalni az ügyben, csak leírtam érdekes információkat, amihez a csak magyarul tudó lakosság nem férhet hozzá. (sajnos a magyarul megjelenő hivatalos fordítások nagy része elég „nagyvonalúra” sikerült). Utolsó info: 2017/18-ban volt Németországban egy szokatlanul nagy influenzajárvány, 26500 (huszonhatezer-ötszáz) halottal. Gyakorlatilag hetente 3 sorban írt róla egy újság. Ma eddig olyan 7000 a halottak száma, és 5 újság ír róla napi egy oldalt. Kedves Lucifer! nagyon ajánlom, hogy csak ez utóbbi dologról nagyon-nagyon gondolkodjon el és próbáljon meg a miértre választ adni.
      Megjegyzés az olasz adatokhoz: kb. egy hónap után a nyelvezetből sajnos arra kellett rájönnöm, hogy a vírussal kapcsolatos statisztikáik nem kismértékben függenek az illetékes orvosi szervezetek pártállásához. (de ez nemcsak arrafelé létező jelenség)
      Elnézést a hosszú elmefuttatásért, de nagyon érdekel ez a furcsa világjárvány.

      Válasz
    • Nem lesz fizetős, legalábbis a dolgok logikája szerint az egy, vagy maximum két órát parkolóknak nem. Csak azoknak, akik nem a boltba mennek vásárolni, hanem jó sokat, vagy inkább egész nap ott óhajtanának parkolni. Az ezzel kapcsolatosan eddig itt-ott kommunikált döntéshozói szándék legalábbis ez. Bizony mondom, ezt azért is érdemes meglépni, mert akkor pld. a POSTA melletti parkolóban akár az is meg tud majd állni ritkán, aki a POSTÁRA menne be…

      Válasz
    • Sokszor vásárlóként alig tudok ott leparkolni, aztán a Vásárcsarnokban nem látom ezt a tömeget. Valószínüleg nem a vásárlók töltik meg a parkolót. Ráadásul fürediként továbbra is ingyen állhatok meg ott arra az időre, míg elintézem a dolgaimat.

      Válasz
    • Tisztelt N.Attila! Teljesen igaza van, a bejegyzésében kifogásolt épület helyén tervezés alatt van egy új létesitmény, hiszen ez műszakilag valóban nagyon leromlott állapotú, illetve gazdaságtalan a felújitása. Pont ide tervezzük az új ügyfélszolgálatot, …jól látja a jelenlegi problémákat ezzel kapcsolatban… bizom benne , hogy minden szempontból jobb lesz az ügyfeleink kiszolgálása, a parkolási lehetőség, az új épület illeszkedése a környezethez, stb.

      Válasz
    • Lenne egy szörnyen konstruktív javaslatom a költségvetési hiány befoltozására: meg kéne már végre büntetni a sok idiótát a kereszteződésben.

      Válasz
    • Az idióták büntetése jó ötlet és özönlene a pénz Füredre, de hol vannak azok, akik ezt végrehajtják? Egy másik javaslat: mi fürediek vegyük meg az éves parkolójegyet, csak 2900 Ft, akinek autóra futotta, az ezt is kibírja, és akkor elegánsan megkerültünk minden ezirányú problémát.

      Válasz
    • Ha ez így van, hogy néhány óra parkolás továbbra is ingyenes marad, akkor végülis nincs ellenvetésem. Az senkinek nem érdeke, hogy egyesek a teljes nyaralásuk alatt itt biztosítsák maguknak az ingyenes parkolást, elvéve a vásárlók elől a helyet. De annak nem örülnék, ha már az első két óra is fizetős lenne. Bízom benne, hogy a képviselők között is lesz, aki olvassa ezen sorokat.

      Válasz
    • A 2990 Ft-os füredi éves parkolókártyát azért nem tartom jó megoldásnak erre a problémára, mert a friss változások szerint ezt is lekorlátozták. Már ez sem mindenhol, nem minden időben biztosít rövid ingyenes parkolást, sőt számomra elég bonyolult és átláthatatlan lett ennek a működése. Jobb volt, amikor még ez egységesen jó volt mindenhova. Ma már több kivételes zóna van, eltérő szabályokkal, tehát számomra nem éri meg. Majd parkolok a hegyen az út szélén, ott még éppen nem fizetős..

      Válasz
    • Kedves R.Sz. Önnek abban teljes mértékben igaza van, hogy a járvánnyal kapcsolatban teljes mértékű az összevisszaság, a laikus polgár csak kapkodja a fejét, mert egymással homlokegyenest szembe menő információkhoz jut. Nem tudom, mi van emögött, szándék vagy tanácstalanság, esetleg mindkettő. Egyik sem örömteli. Ebből következik, hogy fogalmunk sincs, mihez tartsuk magunkat. Mindezek ellenére én azt javasolom mindenkinek: jobb az óvatosság, mert – amint Rajkin évtizedekkel ezelőtt megmondta, „Válámi ván.” Számomra az egyértelműnek tűnik, hogy a járvány igenis itt van, a vírus terjed, fertőz, csak erről az egészről, a módjáról, a súlyosságáról, a hatékonyságáról borzasztó ellentmondásos információk keringenek. Soha nem fogjuk megtudni a valós adatokat, mert az adatszolgáltatók ezerféle szempont alapján rögzítenek. Magyarán, olyan eredményt hoznak ki, ami valamiféle érdekeknek épp megfelel, és még azt sem lehet mondani, hogy nem mondanak igazat.
      Mit csináljunk? Én odafigyelek arra, amit virológus szaktekintélyek mondanak, mert mi mást is tehetnék? S ha egyértelműen azt javasolják, amit a józan ész is alátámaszt, hogy ahol zárt térben sok ember gyűlik össze, ott mindenképp hasznos a maszk viselése. Én ehhez tartom magam. S hogy igazam van-e, az majd később fog – ha egyáltalán – kiderülni.

      Válasz
    • Mindenkinek igaza van, ezért nekem is! Hagyjuk a csudába az autót, bedugult a város, nem ilyen forgalomra tervezték ezt az utcahálózatot. Fedezzük már föl, hogy lehet gyalogolni is, de ha valaki szívesebben szaporázná, hát pattanjon nyeregbe! Természetesen nem négylábúra gondoltam, hanem két kerekűre. Tudom, sokan most azt mondják: de hát a sok cucc a bevásárláskor, meg hogy néha olyan meleg (hideg, eső, szél stb.) van, kinek van kedve olyankor kerekezni? Jelentem: nekem! És még mindig vígan élek!
      Most komolyan: tegye mindenki a szívére a kezét! Soha nem fordult még elő, hogy akár gyalog, akár kerékpárral is mehetett volna, lustaságból mégis autóba ült? Hát épp erről beszélek!

      Válasz
    • Amivel nekem – többek között – sok bajom van, az az ún. reprezentatív minta. Fentebb olvasható „az orvosok 80%-a”. Nem tudom, pontosan hány orvos van a világon, de a reprezentatív mintákba sosem a ténylegesen összes „egyed / alany” kerül bele – mint ahogy itt sem kérdezték meg az összes orvost -, hanem a teljes „egyedszám” X%-a, ami miatt az a 80% sem állja meg a helyét, mert ha más orvosok kerültek volna bele a mintába és azok 100%-a meg a maszk mellett foglalt volna állást, akkor az adott cikk másról szólt volna. Ennyit a reprezentatív mintákról. Nem azt mondom, hogy teljes hülyeség, de azért vegyük ezt is figyelembe. Az influenzához annyit, hogy ott van oltás. Van, hogy még úgy is megbetegszik valaki, de legalább van oltás. A COVID-nál nincs. És igenis éljen a maszk és a távolságtartás!

      Válasz
    • Nemcsak az utcahálózatot nem ilyen forgalomra tervezték, de az egész várost nem ilyen forgalomra tervezték. Egyébként nekem is az az érzésem, mint a fentebbi hozzászólónak, hogy ezek nem vásárlók és/vagy lusta fürediek, hanem hőn szeretett turisták, nyaralók autói – kíváncsi lennék néhány rendszám leellenőrzésére.

      Válasz
    • Szó esett itt a költségvetés olyan irányú rendbetételéről, hogy ne a parkolók legyenek fizetősek, hanem a szabálytalan autósok fizessenek. Nos, ez a kamerák viágában nagyszerű ötlet, hisz csak küldeni kellene a csekkeket a felvételek alapján, ahogy a Rendőrség is teszi. Ráadásul talán nem is füllentek nagyot, amikor azt gondolom, a szabálytalankodó autók valahogy nem igazán az iparihulladék kategóriából kerülnek ki, ergo senkinek nem okozna lelkiismereti válságot a küldött, illetve érkező csekk sem. Persze a tizenX milliós autócsodák tulajdonosai mosolyogva fizetnek, és ezzel a kör be is zárul, a pénz dől, mindenki boldog. Talán még munkahelyet is generálna a dolog, hisz itt aztán biztosan bejön a dolgozó fizetése, járulékai busásan. Vannak önkormányzatok az országban, ahol ezt a tetemes bevételi forrást nem tartják ördögtől valónak, hisz javul a morál is valamelyest. Szerintem rövidesen itt is telik majd kamerára, meg csekküldő dolgozóra is, csak türelem… Elvtársak! Nem a zsemle kicsi… a pofátok nagy!

      Válasz
  48. Minap feleségemmel mentünk ügyet intézni a Probio-hoz és a Rendőrségnél is akadt némi elintézni való. Sajnálattal tapasztaltam, hogy a parkoló helyek száma nagyon kevés, sehol nem tudtam megállni. Feleségem nehezen közlekedik, így igyekeztem a bejárat közelében helyet találni – sajnos sikertelenül. Hadd kérdezzem meg…nagyon szépen felújították a főépületet és a benti tér-részt..látom napelemek is kerültek fel az új épülete tetejére. DE, az utcafronton található „nagyon ronda” hullám palás épületet, ami kívülről a 70-es éveket idézi – ráadásul gyalogosan is itt megy el az ember előtte (nem kis fejtörést okozva, hogy épségben a Noszlopy út sarkáig leérjek), nem kívánják elbontani, vagy akár részben, és helyére szépen kialakított parkolót tervezni? Köszönettel, N.Attila

    Válasz
  49. Tegnap volt a Kisfaludy Galériában egy kollektív képzőművészeti tárlat megnyitója. Füredi és Füred környéki alkotók mutatták be egy-egy munkájukat. A kiállítást a polgármester nyitotta meg, de más városi vezetők is jelen voltak. Tippem szerint összejött közel száz ember, de lehet, hogy valamivel kevesebb, nem számoltam. Azt viszont láttam, hogy összesen csak néhány ember viselt maszkot.
    A tömegkommunikáció során gyakran halljuk országosan (sőt!) elismert szakemberek véleményét, akik újra és újra, nyomatékosan hangsúlyozva elmondják: zárt térben, ahol többen tartózkodunk, viseljünk maszkot! A járványnak NINCS VÉGE!!! Nézzünk körül, mi van a határainkon túl, a közvetlen szomszédainknál! Ma hallottam a hírekben, hogy az egész világot figyelembe véve ISMÉT REKORDOT DÖNTÖTT A NAPI MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA. Mi kell még? Semmiből sem vagyunk hajlandók tanulni? Mi ez a makacs elutasítás az érdekeink mellett szóló szakvéleményekkel szemben? Ez valamiféle kivagyiság, buta vagányság, hogy mit nekem járvány, mit nekem vírus, majd én megmutatom? Arra senki nem gondol, hogy ezzel a hozzáállással nem csak a saját, hanem a közvetlen környezetének az egészségét is kockára teszi? És sajnos meg kell jegyezzem, hogy azok sem jártak elöl jó példával, akiktől ez elvárható lett volna!

    Válasz
  50. Nyaranta rendszeresen a Kisfaludy strandra járok családommal. Egyrészt elképeszt az a két tájidegen, böhöm nagy épület a Germering utca végén; másrészt felháborít az építő vállalkozó trehánysága és az építést engedélyezők érdektelensége.
    Talán még él az a rendelkezés, mely szerint a munkanap végeztével az építési vállalkozónak kötelessége a közút letakarítása, amit törvény hiányában a jóízlés is megkívánna. Hány hete járunk murván és földkupacokon? Ott kanyarodik a germering utcai bicikli út az Aranyhíd sétány irányába és szerencsére sok a bringás, de nem vágyunk több balesetre! Hol van ilyenkor a város hírnevét öregbíteni szándékozó vezetés?

    Válasz
  51. Sokan azt mondják, viseljük el a nagy vendégforgalmat, mert cserébe számtalan előnyt élvezhetünk. Nos, én ilyenkor meg szoktam kérdezni: ugyan miféle előnyre gondolsz? Mert ha a túlzott magánépítkezésektől eltekintünk, akkor a nekünk, füredieknek hasznos beruházásoknak igencsak híján vagyunk. Hadd mondjak csak egyetlen egyet: az utak állapota. Mondhatni, sok helyütt katasztrofális, nem méltó a városhoz. Fásítások: számtalan helyen lehetne az utak és terek mentén fákat ültetni. Viszonylag kis költség, látványos eredmény. Sok zöld, nyáron árnyék stb. Ilyen szempontból az óvárosi rész igazi mostohagyerek.
    Miért kell még-még-még több, nagyobb, drágább? Mikor kap valaki a fejéhez, hogy ezt már nem bírja el a város? És a városlakók? Ezek az utcák NEM ilyen gépkocsi-forgalomra épültek, vegyük már tudomásul! És egyre több az autó, egyre több a dugó, egyre több az ideges, frusztrált ember. Egyre több a tülekedés, egyre nagyobb és hangosabb a követelőző tömeg, a sorban állás mindenütt. Hát ne csodálkozzon senki, ha ez ellen többen is szót emelnek!
    Ja, és hogy koronavírus? Ugyan már, kit érdekel! Egyszer élünk, ereszd el a hajamat!
    Azt mondom, ne örüljünk korán! Várjuk ki a végét!

    Válasz
  52. Szegény Xyz, most jól beletalált. Nem mindennel értek egyet, de sok igazság van abban amit írt. Látszik, hogy ez az „ős Füredieket” felháborította. A kezdetektől itt élők, meg a mi vagyunk itt régebben eléggé szánalmas kifogások. Ha tájékozódnának jobban tudhatnák, hogy már az elmúlt években, amikor nem volt jelen a vírus, több európai országban is sokkal több túrista volt a népszerű helyeken. Jómagam is családommal belföldre sokat utazunk, vannak országon belül is olyan vidékek amelyek kiemelkedő értékeik miatt látogatottabbak. Nekem sem esne jól, ha az ott élők szúrós szemmel néznének ránk, csak mert mertük megnézni a környéket. Egyébként meg a jó pár évvel ezelőtti válság időszakában azon sírdogált a többség, hogy nincs túrista, most meg az a baj, hogy sok van.

    Válasz
    • Ügyesen csúsztat. Aki csak végigolvassa a hozzászólását, még igazat is adhat. Senki nem néz „szúrós szemmel” azért, mert „meg merték nézni” a környéket, ez egyszerűen hülyeség.
      Van egy jó tanácsom: ha megfogalmazza a véleményét, vegye figyelembe azt az el nem hanyagolható szempontot is, hogy a szavaknak értelme és jelentése van.
      Abban viszont tökéletesen igaza van, hogy akik a turizmusból élnek, azok sírdogálnak, ha visszaesik a vendégforgalom, de ezen talán nem kellene csodálkozni!

      Válasz
    • Itt élőként és dolgozóként én kettő dolgot érzékelek, mint turizmus miatti negatívum.
      1. Az ide látogató emberek miatt megkapjuk az amúgy az utakon hasonló százalékban előforduló türelmetlen, vagy szerencsétlen, vagy szimplán erőszakos autósokat, motorosokat. A téli helyzethez képest a jelen szituáció ég és föld… nagyon oda kell figyelni szezonban az utakon a városban.
      2. Tumultus a boltokban. Időzíteni, tervezni kell, mikor menjek boltba, hogy ne álljak sokat sorba és legyen minden, amit venni szeretnék. Egyébként minden tiszteletem a kereskedelemben dolgozóké, hogy bírják a nyári őrületet. Elképesztő, amit ilyenkor kapnak.
      Azt még hozzáteszem, hogy napközben dolgozom, munka után, pedig örülök, ha a családra marad időm, nincs időm mást figyelgetni. Nem foglalkozom velük. Egyébként nyilván van sok apróság még, de pár másik városban, országban átdolgozott időszak után én mindig örömmel értem haza. Lehet csak az én véleményem ilyen pozitív.

      Válasz
  53. Én még emlékszem rá, hogy volt olyan itt a Balaton mellett, hogy építési tilalom. Amikor befékeztek a gombamód szaporodó vityillóknak, ami teljesen jogos volt. Most nem vityillók szaporodnak gombamód, hanem ronda beton-üveg paloták. Elkelne megint egy építési tilalom, s csak a táj jellegének megfelelő épületek engedélyezése, kellő szabad területet hagyva.
    Tudom, már Vörösmarty megírta: „Ábrándozás az élet megrontója.”

    Válasz
  54. A biciklis úton a noszlopy utcai kereszteződésnél, felső szakaszon bűzös szennyezett, feltehetőleg vegyszeres víz folyik ki az egyik kiskertből szinte minden nap. Egyik száraz napom látható volt, hogy az egyik kísért szélén lévő hordóból ered, a biciklis úton átfolyik és a patakmeder felé szivárog.

    Ez NEM a probiotól jön (valaki ezt itt felvetette de téves helyismeretre utal ha valaki ezt hitte), ez az egyik kiskertből jön. Kérdem én, tudja valaki mi ez? Veszélyes, vagy ártalmatlan? Mást nem zavar?

    Válasz
  55. Nagyon örvendetes, hogy a fekvőszékek visszakerültek a kikötőhöz. 🙂

    Válasz
  56. Talán fölösleges is megfogalmaznom ezt a kérdést, de mégis eszembe jutott a hozzászólások olvastán: tényleg kibékíthetetlen az ellentét a turistaözön és a helyi lakosság között? (Természetesen nem azokra a helyiekre gondolok, akik ebből élnek!) Vagy szeretett(?) városunkban is csak az képződik le, amit sajnos az országos politikában is lépten-nyomon tapasztalunk? Hogy aki valamit másképp gondol, mint én, arra már ellenségként tekintek? Jó lenne inkább valamiféle kompromisszumra törekedni, ami azt jelenti, hogy természetesen MINDKÉT FÉL hátrább lép néhány lépést, mert a tovább élezett feszültség senkinek sem érdeke!

    Válasz
    • Kedves Lucifer, ahogy én látom: a kérdés nem fölösleges, mert jogos, viszont sajnos mégis fölösleges, mert mindenki pontosan tudja, hogy akik meg tudnák oldani, azok sosem fogják (még akkor sem, ha ahogy Ön is írja, a feszültség már rég óta nem kicsi). De mindenki azt látja, amit látni akar. Ahogy én látom, az első nagy baj a mennyiség, amelynél picit nehéz pontosan rámutatni, hol és mikor szabadult el, hol és mikor nem lett megfogva (és amelyből az illetékesek a kevesebb helyet még többet szeretnének, mert annyira, de nagyon meg kell hosszabbítani, ki kell tolni a szezont, hogy csak csuda). A második a mennyiség velejárója, a minőség, illetve pontosabban annak hiánya (mert a nagy számok törvénye alapján nagyobb tömegben, vagy ahogy Ön írja, özönban nagyobb az esély a még több sznobra, idiótára). A minőség hiányával pedig aztán sajnos végképp nem kezdenek az illetékesek semmit, mert Füreden aztán mindent szabad, főleg aztán a turistáknak, nyaralósoknak (ők meg ugye ezzel már rég óta élnek is, hogy idejönnek és atyaúristeneknek képzelik magukat és úgy is „viselkednek”, pedig érzésem szerint nemigen dolgoztak le tizenpár nyarat diákmunkában). Ennyit arról, hogy a turistaözön mennyire lenne kompromisszumkész…
      Van a problémára megoldás és az illetékeseknek még csak nem is kéne maguktól kitalálniuk, mert szerintem itt pillanatok alatt megírnánk azokat, csak hát azokat akarni is kell megvalósítani.
      Kulcsszó: akarni.

      Válasz
    • A kérdés jogos. Vannak bizonyos lakosok, akik úgy gondolják, hogy füred az övék, mert ők (idézem) régóta, vagy – ha mégjobban oda akarnának szúni – régebb óta itt élnek, mint mi. Én még fiatal vagyok és sok időt töltök tanulmányaim miatt nagyvárosokban. Nekem a nyaralósok, vendégek, külföldiek jelenléte természetes. 3 nyelven beszélek, így tudok beszélgetni is velük. Itt füreden viszont a közép és időskorú lakosok egy része eléggé elutasító sajnos. Megértem ha a bulik zaja már nem az ő világuk, de kis tolerancia lehetne részükről. Mi is sokmindent elnézünk nekik és nem szóljuk meg őket hanem inkább segítjük, ha tudjuk. Már ha hagyják és nem megvetnek, mert barátkozok azzal a nyaralós szomszéddal is, akit ők „utálnak”. Itt tartunk, nem igen lesz már itt változás. Lesz azonban több nyaralós, úgyhogy ez egy szélmalomharc. Pozitívan kellene hozzáállni.

      Válasz
    • Szerintem úgy kéne lennie, hogy egy város igenis azoké, akik már a kezdetektől fogva ott élnek, dolgoznak és/vagy őrülten sok időt eltöltöttek ott és nem nyaraló(s)ként, turistaként, hanem dolgozó emberként. Viszont hogy Füred meg mióta kikről / kiknek szól, azon nem kell sokat gondolkodni…
      Az elutasítás szerintem is első körben egyértelműen a mennyiségből fakad, amely mennyiség már több mint sok(k), ez már abnormális. Én is 3 idegen nyelven beszélek, de ettől (nekem) ez az abnormális mennyiség nem lesz kevésbé abnormális. És mielőtt bárki is írná, hogy csak X hetet kell kibírni, aki meg nem bírja ki, az elköltözhet, hát köszönöm, ilyen javaslatokat én nem kérek. Én egy élhető várost kérek, amely az igazi lakosoknak, lakosokról szól. Tudom, vegyem ki a kezem a biliből és/vagy költözzek el. Köszönöm.

      Válasz
    • Kedves Xyz, azt hiszem, ön hatalmasat téved, amikor nemzedéki ellentétté próbálja leszűkíteni ezt a kérdést. S ha már itt tartok: mit ért az alatt, hogy „mi is sok mindent elnézünk nekik”? Talán még köszönettel is tartozunk? Na, ne hogy már…!

      Válasz
    • Senki ne vegye bántásnak, de az, hogy valaki hány nyelvet beszél, az a műveltség fogalomköre. Ez viszont sajnos nem mindig / sokszor nem jár kézenfogva / nem egyenesen arányos az intelligenciával, ami egy másik fogalom(kör) (és a normális gondolkodás-viselkedés ez utóbbiba tartozik). Illetve még annyi, hogy már Hofi megmondta (és aki Hofival nem ért egyet, az szerintem ide többet egy szóközt se írjon), hogy „Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak.” Én az emberi hülyeség részt azzal módosítanám, egészíteném ki, hogy a hülyeség se nem nemzet-, se nem életkorfüggő. Ez van, hogy jó, van, hogy nagyon rossz.

      Válasz
  57. Igazán létrehozhatnának egy aloldalt/applikációt a füredieknek, akik inkább ott jelenthetnék be a problémáikat, mint az itteni fórumon. Egy, az oldalra látogató turista nem biztos, hogy ezeket a gyakorlatilag hibabejelentések tömkelegét olvasná egy városi oldal kommentszekcióiban.

    Válasz
    • Még valami épületes ötlet? Mondjuk a Tagore sétányon ne legyenek fák, mert vannak, akiket zavar az árnyék…

      Válasz
    • Már bocsánat, de mégis micsoda?? Nem így is már év(tized)ek óta minden csak a turistákról / turistáknak szól?? Hogy még a honlapot is módosítsák, hogy a turistáknak jó legyen?? Amúgy a fórum eleve a honlap egy aloldala. Az meg, hogy ezért külön applikációt kelljen letölteni és használni, az azért egy „picit” túlzás. Amúgy meg nem az a nagyobb baj – a bejelentés helyéhez képest -, hogy egyáltalán vannak hibák, amelyeket hosszú ideje jelentünk, de mégsem történik semmi? Amúgy meg szerintem vajmi kevés turista nézi meg a honlapnak ezt a részét, de ha mégis, remélem, elolvassák azokat a hozzászólásokat, amelyek arról szólnak, mennyire szeretik őket és akkor hátha nem, vagy kevesebben jönnek.

      Válasz
    • Nonszensz. Nem értem, miért zavarná egy olyan app, ami elősegíti és felgyorsítja a városon belüli problémamegoldást.

      Válasz
    • Tudok jobbat! Csapoljuk le az egész Balatont és építsünk még több szállodát, hogy még több turista jöhessen – bár, sajnos van, ahol elég jól haladnak ebbe az irányba…

      Válasz
    • Elnézést, ha túlságosan külső szemszögből fogalmaztam, ugyanarra akartam kilyukadni, mint amit „Honlap / Fórum” írt. Én egy egyszerű hibabejelentő oldalt vagy app-ot hiányolok, semmi mást. Turistákat végképp nem.

      Válasz
    • Tényleg nem érti? Felőlem lehet app, de ettől miért is változna meg egycsapásra az ügymenet? Ez a nonszensz! Teljesen félreérti az egészet. Ennek a helynek az ereje a nyilvánosság, ami óriási kincs, mert lassan mindenről ugyanazt kellene gondolnunk ebben az országban, és persze minden szuperül működik, kritikát megfogalmazni lehetetlen. Ezért ennek a felületnek a megszüntetésére tett javaslata felháborító, és akkor finom voltam. A turistákat baromira nem érdeklik a helyiek okfejtései, sem itt, sem máshol. Ha netán mégis beleolvasnak, akkor meg mi történik? Semmi. Ettől nem fognak nem jönni Füredre, látjuk, egy röpke vírus sem akadályozott meg senkit abban, hogy idejöjjön. Nem kell se program, se hűha marketing, hétvégéken itt van a fél ország.

      Válasz
    • Az a nagy (költői) kérdés, hogy mit jelent a „felgyorsítja”. Mert a „soha”-hoz képest az „egyszer majd valamikor” is gyorsabb… De ha írásba adják, hogy tényleg és konkrét számot is írnak, hogy X idő múlva (és azt is megírják, hogy ha nem tartják be a vállalást, akkor ők maguk milyen büntetésben részesülnek), akkor ateista létemre, Isten bizony veszek egy okostelefont és letöltöm azt az applikációt és megint és megint kérek végre kamerákat a kereszteződésbe. És ennek a mondatnak (legalább) az egyik fele nem fog megvalósulni…

      Válasz
    • Miért gondolják, hogy egy app létrehozása a problémák megoldásához vezetne? Aki akarja az itt is elolvashatja a városban felmerülö problémákat!
      Ebben a városban csak egy ilyen ember van. A Probio Vezérigazgatója. Ö megértette, hogy itt olyan információhoz jut ami könnyiti az Ö és munkatársai munkályát jobbak lesznek az eredmények.
      Nagyon sok minden megoldódott már igy és mindig válaszol ha öket érintö problémat ír valaki. Köszönet érte!

      Válasz
  58. Érdeklődőm hogy az egyes posta a 1 posta a Zsigmond utcában mikor nyit ki? köszönöm.

    Válasz
    • Most látom itt a hírt, hogy júli 6-án nyit.

      Válasz
    • Nem egymást kell oktatni, hanem azt kell megkérdezni hova vigyék az építkezéskor keletkezett törmeléket és a többit? Itt ahol élek a város szélen van az újra hasznositó központ. Oda vihetjük az összes háztartásban keletkezett „szemetet” ami szelektálva van. A fa anyag, vas, kémiai anyagok festék, kö épitö anyag, papir, használt ruha, számitógép, üveg, csomagoló anyagok stb. Amit lehet újra hasznositanak de semmiképpen nem kerül a házkörüli szemét az erdökbe, eldugott utcákba.
      Ez a város nagyon sok EU pénzt használ fel nem értem miért nem érdekük, hogy egy tó partján müködtessenek egy hasznositó központot?
      Ez a probléma nem tud magától megoldodni miután építkezések mindig lesznek tehát az emberek álltal keletkezett „szemét „nem tünik el! Meg kell oldani a városvezetésnek az emberek álltal termelt „szemét” hovalétét. Ennyi.

      Válasz
  59. Két észrevétel: 1. Szomorúan láttam, hogy a kikötőnél eltávolították azokat a kényelmes fa fekvőszékeket. Remélem, hogy csak a felújításuk miatt, és majd hamarosan visszakerülnek a partra. Nagyon jó helyen voltak ott.
    2. A mólótól a Tesco felé eső bazársornál lévő sétányon meg azt láttam, hogy az egyik fa tövébe vagy egy kilónyi zaccot, zaccpogácsát rakott valaki. Gondolom, hogy egy pincér lehetett. Egyrészt ez gusztustalan bumfordiság egy sétányon, másrészt ennyi zacctól a fa előbb-utóbb meg fog betegedni, főleg ha a zacc még el is kezd penészedni.

    Válasz
    • A zacctól nem fog megbetegedni az a fa, miután a kávébab növény, így komposztálódni fog ha be kerül a földbe. Rovarok tetük ellen is jó a zacc cserépvirágba tenni, úgy mint a dohányt is.
      Nyilván a legközelebbi kávégép a felelös de nem tudni miért csinálták?

      Válasz
    • Kedves Hozzászóló, szerintem a börtön lenne a megfelelő megoldás az ilyen szemetelőknek. De mivel nem erkölcsi vitát szeretnék kezdeményezni és gyanítom a posztoló sem gondolatébresztőnek szánta a jelzést, hogy illegális szemétlerakó hely van Balatonfüred belterületén. Lehetne okokat keresni, szerintem mi csak épp látni sem akarjuk az ismeretlen emberek szemetét az utcánkban. A probléma nem a tábla, vagy a nem tábla. Hanem maga az ember aki odaautózik és kipakolja a szemetét. A másik elgondolkodtató dolog az, hogy jeleztük a szemetelés tényét, lassan két hete semmi nem történt, csak több kupac lett. Ellenben Ön elkezd megkérdez engem, hogy egy tábla-e a megfelelő megoldás. Tényleg, ez valóban segít, köszönjük. Ha esetleg javasolt volna valamit építő jelleggel, az segítene. Ha megmondaná kihez forduljunk, melyik hatósághoz, az szintén nagy dolog lett volna. De ezt, amit leírt ezt nem tudom mire vélni. Miután az ide írt hozzászólásnak gyakorlatilag semmi eredménye nem lett, keresek más platformot. Remélem az eredeti posztoló megértőbb lesz. Kérem ne vegye magára, de értékelhetetlen a kérdése a probléma megoldása szempontjából.

      Válasz
    • Nyilván nem lenne visszatartó ereje, de az utánam megjegyzést író kolléga legalább segített, hogy megerősítette a sitthalmok létét. Ön nem segített. Nem elgondolkodni kellene, hanem cselekedni. Mi itt nézzük más szemetét minden nap már két hete. De köszönöm a hozzászólását..

      Válasz
    • Édesapám a gyümölcsfák és a szőlő tövét körbeszórta a télen összegyűjtögetett KVzaccal, és láss csodát, a hangyák csak nálunk nem másztak fel a gyümölcsökre…

      Válasz
  60. Orvosi ellátás
    Szemészet is van. Kiváló orvosok, kisvároshoz képest több szakrendeléssel. Kulturált környezet. Én meg vagyok elégedve.

    Válasz
  61. Szuper hir a gazdagoknak „Új, modern orvosi központ nyílt Balatonfüreden”. Mikor érjük meg, hogy az egyszerü embereknek is emberhez mélto egészségügyi ellátásban lesz része. A kórházak állapota siralmas, de mindenütt van focipálya, minden hegyen van kilátó!!

    Válasz
    • Az SZTK (városi rendelő) továbbra is nyitva van, ingyenes az ellátás, sőt: van újra ellátás és szerintem nagyon is szép állapotban az egész rendelő, nemrég lett felújítva. Tessék azt meglátogatni. Egyébként pedig az örömteli, hogy lett magánklinika is. Ha valahol, ebben a városban semmi ok a károgásra eü ellátás terén.

      Válasz
    • Kedves tag, a koronavírus járványról igazán nem a város vagy a könyvtár tehet. Az egész országban leállt az élet és az összes kulturális intézmény bezárt hónapokra. A könyvtár tekintetében ez duplán szomorú volt hiszen nemrég nyitottak meg egyáltalán a felújítás után – de ezt senki nem tudhatta előre.

      Most viszont, már nyitva van újra a könyvtár, lehet menni. A füred tv-ben van róla videó is.

      Válasz
    • Terrormalac66 nevű tag: a poén nagyon jól sikerült a templomok kapcsán, ennek ellenére a probléma, amit az eredeti kérdező felvetett, nagyon is jogos. Sajnos az úgynevezett „lámpás kereszteződésnél” nagyon is szükséges lenne a forgalomfigyelő kamera, bekötve a rendőrségre, hiszen itt napi szinten történnek súlyos szabályszegések. Én sokat közlekedek itt és sokszor belefutok, hogy a kanyarodás tiltás táblát figyelmen kívül hagyják, balesetveszélybe sodorva ezzel a szabálykövető autósokat.

      Én ezt személy szerint jeleztem már képviselőnek, de úgy néz ki, nem történt érdemi előrelépés. Így azt gondolom, ezt továbbra is hangoztatni kell.

      Válasz
    • A járvány előtt sem járt senki ezeken a járatokon szinte. Én akárhányszor láttam, mindig üresen közlekedtek. Az idősek sem szoktak utazni rajta, ők a korábbi járatokkal mentek mindig. Kérdés tehát, hogy ez érdemes-e.

      Válasz
    • Ezen már én is gondolkozok egy ideje, hogy honnan ered a bűzös víz átfolyás, ami a biciklis út ezen szakaszának a végén található minden nap. De ez nem a völgy utcánál van, hanem a Noszlopy utcai biciklis út-„zebránál”, a patak-zuhatagtól pár méterre feljebb a piros templom irányában.

      A probionál nem hiszem, hogy van ennyi mennyiségű szennyvíz. Nem is gyűjtenek azt és nincs is hulladéklerakójuk ott. Vannak ott mezőgazdasági kertek is, sőt, illegálisan hajléktalanok is vannak abban az erdős részben… megérne némi vizsgálódást az ügy, mert környezetszennyező! (sok felkiáltójel)

      Válasz
    • Fogalmazhatna visszafogottabban: ha valaki megírja ide a véleményét, az nem károgás. A kifejezés önt minősíti. A rendelőről meg annyit: szemészet már nincs, mi lesz a következő, ami megszűnik?

      Válasz
  62. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a Völgy utca mögötti kerékpárúton folyamatosan átfolyik a Probio telepről vagy a benzinkútról a szennyvíz. Ezt a kerékpárutat nagyon sokan használják futásra, sétára, gyerekekkel, kutyákkal stb… Feltételezem, hogy egészségügyi szempontból kissé bizarr a helyzet. A napokban fokozódott (nyilván a viharnak köszönhetően) így most már a wc papír maradékok és egyéb hulladék is végig folyt és megtapadt az úton. Gusztustalan és egyben felháborító! Kérem szíveskedjenek az érintett tisztviselőknek továbbítani a problémát!

    Válasz
    • Tisztelt Füred! Azért, mert a mi telephelyünk mellett észlel szennyeződést , nem azt jelenti , hogy tőlünk kerül ki a szennyviz (sem a benzinkutról). A szennyvizünk és a csapadékvizünk elvezetése, megoldása is megfelel az előirásoknak.

      Válasz
    • Tisztelt Somogyi Úr! Elnézést, ha tévedtem, inkább a helyet próbáltam behatárolni, mint azt kitalálni, hogy honnan ered. Mindentől függetlenül szeretném felhívni a figyelmet a jelenségre, mert nagyon bosszantó! A terület önkormányzati képviselőjét is keresni fogom az ügyben, illetve a DRV felé is intézni fogok egy megkeresést.

      Válasz
  63. Üdvözlet, szeretném az illetékesnek (Probio?) jelezni, hogy az Árokszőlő út, kamiontelep felöli részén kiváló emberek összehordták a szemetüket. Van itt minden beton, sitt, kertihulladék, zöldhulladék, megunt kerti eszközök, levágott bokrok, vágott fű. Nem utolsó sorban ez volt eddig a hely, ahol a kuka megfordult, de mostmár aggodalomra semmi ok, címeres illegális sitthordóink megoldották, már a kuka sem fordul meg ott. Viccet félretéve, hogy lehet ezt megszüntetni? Melyik hatóság tud segíteni ?

    Válasz
    • Így van, most vasárnap sétáltunk a gyerekekkel és valóban ott a több kupacból álló építési hulladék halom. Csinos kupacok, ilyen hogy fordulhat elő Balatonfüred belterületén? Mielőtt valaki kitalálná, nem a közelben zajló közművesítés halmai, ők nem vágtak ki tujákat, nyírtak füvet, vágták bozótot, bontottak házat és hordták ki az út szélére. Engem is érdekelne, hogy ki tudna segíteni ennek a szégyennek az eltüntetésében és esetleg egy táblácska kihelyezésében, miszerint az illegális hulladéklerakás bűncselekmény és egy esetleges eltakarítás után, ha újra ide raknák a szemetüket a dilettánsok, akkor tudják mi a jutalom ( ha elkapják őket).

      Válasz
    • Kedves Hozzászóló, kérem, ne vegye bántásnak, de Ön tényleg elhiszi, hogy egy táblácska bármit is megoldana?

      Válasz
    • A problémakörhöz és a hozzászólásokhoz annyit, hogy nem ez az egyetlen probléma, ami több szempontból jól láthatóan – egyrészt effektíve fizikailag jelen léve, másrészt itt a fórumon megemlítve – létezik, mégsem történik semmi. Hangsúlyoznám mégegyszer: nem ez az egyetlen. Viszont az is látható, hogy csak az látja, aki látni „akarja”. Ezért nem történik semmi, mert „egyesek” nem akarják látni. Milyen szépen visszacsatol ez egy korábbi hozzászóláshoz, amelyben sok más szabályszegést, törvénysértést stb. felsorolt a hozzászóló, amelyekkel kapcsolatban szintén nem történik semmi. Aki a táblácska visszatartó erejét megkérdőjelezte, szerintem nyilván nem az eredeti kérdező szellemi képességeit kérdőjelezte meg, hogy miért gondol ilyeneket, hogy egy tábla bármit is segítene, hanem szomorú költői kérdésnek szánta – amelyet „egyesek” nyilván ismét nem olvasnak el – és szerintem azt is tudja, hogy nem gondolkodni kell, hanem cselekedni. Arról nem is beszélve, hogy írt nem sokkal korábban egy másik hozzászóló, mely szerint ő konkrétan képviselőhöz fordult a kereszteződés miatt és lásd, mennyi minden történt… Ennek ismeretében szerintem hiába írt volna a hozzászóló a költői kérdés helyett akár nevet, akár más, „építő dolgot”, az a valóságban kb. annyit segítene / segített volna, mint a képviselőhöz fordulás. Mint ahogy az jól látható. Egyébként ott is született egy szörnyen konstruktív válasz, hogy melyik templom melyik valláshoz tartozik – az vajon mennyit segített és arra a hozzászólásra miért nem születtek hasonló, megköszönő válaszok? Csak a kiegyensúlyozottság kedvéért. A megerősítésről pedig sajnos szintén annyit, hogy hány, de hány problémával kapcsolatban tépjük itt a szánkat már sok-sok ideje és nem történik semmi.

      Válasz
    • Viszont mennyi minden már megoldódott azért, vagy részben azért, mert itt mondogattuk, írogattuk. Nem kell ezt lebecsülni, isten malmai lassan őrölnek. Ez az egyetlen hely, ahol civilként még elmondhatom a véleményemet, mondani kell, meghallják.

      Válasz
  64. Kedves Hozzászólók! Megértem mindenkinek a türelmetlenségét és indulatát, a fölháborodásokat – régi füredi lévén – jogosnak érzem. Csak egy valamire kérek mindenkit: legyenek egy kicsit türelemmel! Hogy miért? Mert a neheze még csak ezután fog következni – és akkor mit fognak majd ide írni? Amikor bedugul a város, mert az autók száma az utóbbi években megtöbbszöröződött. Mit gondolnak, ahhoz a rengeteg, új társasházhoz/társas üdülőhöz vonattal fognak érkezni a tulajdonosok? Amikor a ránk zúduló autó- és emberáradatban mi, fürediek csak másodrangú polgárnak gondolhatjuk magunkat, mert azt tapasztaljuk, hogy minden a vendégek érdekeit szolgálja. És azokét, akik belőlük élnek.
    S ha valakinek mindez nem tetszik – ismerjük a narratívát – el is lehet menni!
    Itt tartunk manapság. Vajon ki döntött arról, hogy mindez így legyen? Elárulom: a füredi polgárok döntő többsége. Bizony!

    Válasz
    • Kedves Lucifer! Köszönöm, hogy megérti indulataimat és fölháborodásomat. De már nem tudok türelmes lenni. Azt pedig mondás nélkül is pontosan tudom, hogy egyrészt még csak most jön a neheze, másrészt pedig az Ön által említett tulajdonosok nem vonattal, hanem a pár hozzászólással korábban említett, zsebpénzből vett tragacsokkal érkeznek majd, amelyekért legalább annyira megdolgoztak, vérrel-verejtékkel, mint a nyaralókért. Hogy ekkor majd mit írok a fórumra? Olyat, ami nyilván nem fog megjelenni, mert akkor már nyilván nem fogok ilyen szépen fogalmazni. Bár, ha azt nézzük, itt a szép fogalmazásnak sincs semmi értelme. És ezzel át is tudok kötni arra, hogy köszönöm, hogy azt a kifejezést használta, hogy „döntő többsége”, mert lehet, én pont nem úgy döntöttem, mint a döntő többség. De sajnos azt is pontosan tudom, hogy adott esetben attól sem változott volna semmi a városban (legalábbis jó irányba nem) – mert az egyik 19, a másik 1 híján 20 (feltételezem, érti, melyik „embercsoportra” gondolok). Hogy másodrangú? Hát akkor még boldog lennék. A huszadrangú talán jobban tükrözi a valóságot.
      Hajrá, Füred!

      Válasz
  65. Tisztelt Probio Zrt.!Felháborítónak tartom, ami a zöldhulladék szállítás körül történt az elmúlt hónapokban! Hangsúlyozom, hogy nem a változást tartom rossz iránynak, hanem annak kommunikációját.
    Négy lakásos társasházban élünk, jelenleg egy „barna kukával” rendelkezünk, ami eddig elegendő volt, mert az időnként jelentkező többletet kézzel pakolható kötegekben ki tudtuk helyezni, illetve egy-egy nagyobb fásszárúakat érintő kerti munka után a hulladékot el tudtuk szállítani a telephelyre.
    A megváltozott zöldhulladék szállítási menetrendnek, és a lerakási feltételek megváltozásának köszönhetően nem tudjuk elhelyezni a z összeszöldhulladékunkat a mellett sem, hogy két komposztáló edényünk is van.
    Első lépésként egyik napról a másikra derül ki, hogy megváltozik a menetrend; az utcában senki nem tudott róla előre, akivel beszéltem mind határozottan negatív véleményt (nem írnám le a szavakat) fogalmaztak meg erről a megoldásról. Mindezt a COVID idején, amikor ugye nincs edényátvétel, sőt még extra zsákot sem lehetett venni. Ezek után a sima hulladékgyűjtő edényre, amiből eddig évekig elvitték a zöldhulladékot a megfelelő napon kihelyezve, írtam egy kis levelet a kollégáknak, hogy a legyenek szívesek egy ekkora ház elől abból is elvinni a vírus idején, de persze gondolom utasításuk volt, hogy ne tegyék meg, ezért ott maradt.
    A COVID-os leállás alatt többször beszéltünk telefonon kollégáikkal (legutóbb május elején), akik mindegyik alkalommal annyit mondtak, hogy később érdeklődjünk, de  érthetően nem tudtak pontos időpontot mondani. Ezek után ezen a héten (jún 9 vagy 10), amikor rákérdeztem az ügyfélszolgálaton, csak annyit mondtak, hogy erről most pont lemaradtunk, 5.-éig kellet volna jelezni, már nincs edény, majd szeptemberben.
    Mindeközben a járvány kellős közepén kiküldenek egy csekket egy darab szállításról, hogy mindenki menjen vele postára (persze tudom, az egy másik cég).
    Egy olyan egyéb szolgáltatóval sem vagyunk kapcsolatban, aki elvárja, hogy az ember heti szinten ellenőrizze a honlapjukat. Nem életszerű mondjuk egy kétgyermekes családban, hogy ilyesmire fordítsuk a szabadidőnket. Megértem, és egyet is értek, hogy nem akarnak minden ügyfélnek havonta levelet küldeni, de legalább egy elektronikus hírlevelet létrehozhatnának. E mellett legalább évente egy levelet kiküldhetnének a várható változásokkal, a hulladékszállítási, edényátvételi menetrenddel, határidőkkel.
    Addig is marad az (illegális) égetés, a sima hulladékgyűjtő feltöltése zöldhulladékkal, netán a város szélén a bokor alá kihelyezés. Sokat járok  a városban és körülötte kerékpárral, mindegyikkel rendszeresen találkozom. Most már meg is értem.

    Gratulálok.

    Válasz
    • Talán két nyárral ezelőtt is volt már hasonló probléma, akkor a háztartási szeméttel. Írták, hogy a drága nyaralósok mások kukáiba és/vagy az utcai (!!!!) kukákba öntik a háztartási szemetet, amit nem visznek el, cserében a 40 fokban nemcsak lélekmelengető vizuális, de igazi aromaterápiás élményt is nyújt.
      Úgy látszik, bizonyos fejekben a szemétszállítás sem tartozik a kultúra fogalomkörébe. De a lényeg, hogy szóljon hangosan az ének, illetve a vers a peronokon!

      Válasz
    • Tisztelt P. Bálint! A közszolgáltató, ÉBH Nonprofit Kft., kezdeményezésére a zöldhulladék szállítást finanszírozási okokból Társaságunknak az NHKV Zrt. előírásai szerint át kellett alakítania. A változásról Balatonfüred Város Önkormányzatát értesítettük, ezt követően a rendelet módosítását azonnal megjelentettük honlapunkon, illetve annak változása után is még két alkalommal a megszokottak szerint végeztük a zöldhulladékok elszállítását, hogy az átállás zökkenőmentes legyen. Ezen a felületen is kiemelt helyet kapott a változásról szóló híradás.
      Társaságunk ügyfélszolgálatán a COVID19 pandémiás helyzet ellenére április 15-től meghatározott időben lehetőség volt vásárolni zöldhulladék gyűjtésére szolgáló, biológiailag lebomló zsákot. Május 25-e óta pedig teljes nyitvatartással üzemel ügyfélszolgálatunk. Május 18-tól hirdettük meg az edény átvételi lehetőséget, amely honlapunkon és facebook oldalunkon is megjelent. Jelentkezni június 5-ig, azaz közel két hétig volt lehetőség.
      Megjegyezni kívánjuk, hogy az edények átvételére 2014. óta folyamatosan van lehetőség. Társasházak részére egyedi elbírálás alapján, a közös képviselővel egyeztetett darabszámú edényt biztosítottunk eddig is.
      A továbbiakban hamarosan újabb lehetőség(ek) lesznek az ingyenesen biztosított edények átvételére.
      Megjegyzem, hogy a hulladék termelőjének van elsődlegesen felelőssége a saját hulladékának ártalmatlanítása kapcsán. Nyilván mindenki szeretne minél több ingyenes szolgáltatást , de ennek vannak határai. Véleményem szerint mindenkinek kulturáltan kell „megszabadulni” a saját hulladékától.

      Válasz
    • Kedves Kultúra Városa! Mindkét említett templom római katolikus.

      Válasz
    • Tisztelt Somogyi László! Köszönöm válaszát legalább itt, ugyanis az e-mail megkeresésre, amiben ugyanezt a levelet küldtem, máig nem kaptam választ. Ez pontosan jól leírja a probléma lényegét, a kommunikáció hiányosságát. Nem tudom miért várják el az ügyfelektől, hogy böngésszék a társaság/város honlapját, illetve egy közösségi oldalt (szépkorú szomszédainknak ez kifejezetten probléma, így minden változásról akkor értesülnek, amikor már megtörtént)?
      Azzal egyetértek, hogy nyilván mindenki szeretne minél több ingyenes szolgáltatást, bár a hulladékszállítás önmagában nem az. És a kulturált megszabadulással is egyetértek, éppen ezért szerettünk volna további kukát (ingatlanok számának megfelelőt) igényelni.
      Ismét hangsúlyozom, örülök a házhoz menő zöldhulladékszállítás lehetőségének, csupán a cég ügyfelekkel való kommunikációja az, amit hiányosnak ítélek meg.

      Válasz
  66. Ha már kultúráról van szó. Tudja-e valaki, hogy a mi életünkben kinyit-e még a könyvtár? Vagy az az egy hónap kora tavaszi nyitvatartás elég is volt erre az évre? Esetleg már nem is érdemes, mert rögtön itt lesz a nyári szünet? Nem is értem miért zárt be, ha valahol lehetett távolságot tartani, az a könyvtár. Egy időben három embernél többel még nem találkoztam ott. Nehéz elképzelni, hogy ott nagyobb a fertőzésveszély mint egy üzletben, étteremben, vagy akár a most nyíló uszodában.

    Válasz
    • Nem vette észre, hogy az egész országban zárva tartanak még a kulturális intézmények, köztük a könyvtárak? Nem volt mérlegelési lehetőség be kellett zárni, aztán ennyi. Egyébként, azt is bejelentették már, hogy hamarosan ebben enyhítés várható, nyithatnak a múzeumok, könyvtárak a távolságtartás betartásával. Sajnálatos, hogy a piszkálódás az megy, de a minimális tájékozottság nélkül.

      Válasz
  67. Ha nem vették volna ki már rég a vakbelemet, már rég halálra röhögte volna magát, többször is. Kultúra?? Milyen, hol?? Nem attól lesz a kultúra városa, hogy verseket lehet hallani a vasútállomáson… Édes Istenem, hogy ez is mennyire fölösleges! Mondjuk nézhetjük úgy is, hogy Füred egy rohadt jó hely, mert annyi szabályt meg lehet szegni, mindenféle büntetés nélkül, hogy csak csuda. Tényleg: égessünk avart – lehetőség szerint keverjünk bele néhány gumicsizmát is -, flexeljünk vasárnap reggel hattól egész nap, randalírozzunk valaki ablaka alatt egész éjjel, parkoljunk keresztbe mindenhol (az univerzális szervíz- + bringaútra a javaslatom, hogy kamerázzák be azt a területet is, mint a kereszteződést végre, mert ha kameráznak, nem kell embereknek ezt a fizikailag és szellemileg rohadtul megerőltető feladatot elvégezni, viszont a büntetésekből lenne kis plusz pénz, amit hátha értelmes, hasznos és szükséges fejlesztésekre fordítanának; Ja, hogy a kereszteződésben sincs még azóta sem kamera? Én kérek elnézést…), verjünk sátrat a part mentén a zöld területeken (mert hát az azért van, hogy használják…), kanyarodjunk a kereszteződésben Csopak felől érkezve a Kerek Templom felé, de akár Tihany felől érkezve a Piros Templom felé, kinek mi a vallási meggyőződése – lehetőség szerint úgy, hogy a saját sávunkban már rég piros van – és még sorolhatnám.
    A kultúra városa? SZÉGYEN!

    Válasz
  68. Tisztelt Önkormányzat! Balatonfüredi lakosként kérem, hogy szíveskedjenek újra indítani a 16.30 utáni helyi járatú autóbuszokat. Azt gondolom, hogy a járvány elmúlt és szükséges a korábbi menetrend visszaállítása. Egyrészt a parti hotelekben és szívkórházban dolgozók esti hazajutását, másrészt a parton sétáló idősek hazajutását segítik a késő estig közlekedő buszok. A legtöbb hazai városban visszaállt a járvány előtti menetrend. Köszönettel gyors intézkedésükért.

    Válasz
    • Kedves Busz írta hogyha havi lebontásba nézem a dolgokat foci meccsre pont annyian járnak mint ahányan busszal közlekednek. Mégse akarja senki a focit megszüntetni. Van még jó pár dolog a városba mi a pénzt viszi még is szükséges.

      Válasz
  69. Nem kellenek ide rendezvények, főleg marketing, meg az állandó okoskodás a turizmusról. Ömlött le a tömeg a hétvégén. Folyamatos volt a kocsisor a 71-esen, olybá tűnt itt nézelődik a fél ország. Biztos sokan, főleg a szolgáltatók örülnek ennek, én mint füredi, aki nem a vendéglátásból él elégé vegyes érzelmekkel élem meg, gondolom nem vagyok ezzel egyedül. Az egy dolog, hogy akinek nincs legalább egy Volvo vagy BMW terepjárója itt, amivel elfurikázhat a helyi boltba, az már nem is számít embernek. Biztos mindenki nagyon korrektül megdolgozott a 10-20 milliós, egyébként mindenféle józan emberi számítás szerint tökéletesen felesleges autók áráért, hagyjuk is ezt, de az már gond, hogy az ideérkezők miatt nálunk minden brutálisan drága lett, igazítva a terepjárósokhoz az árakat. Irracionálisan drága. Szóval amellett, hogy nehéz kedvelnem az ideérkező áradat döntő többségét, még felverik az árakat is, ami azért is kínos, mert mi épp a vírus miatt megcsappant kevesebb bevételből igyekszünk itt élni. Kedves Városvezetők! Szerintem ne invitáljunk ide több embert, erre nincs szüksége már itt senkinek. A marketing parasztvakítás és a sok fölösleges kiadást hozó puccos rendezvény helyett pedig mondjuk költsünk arra, hogy vigyék el a zöldszemetet hetente, legyen értékelhető világítás az utakon, legyenek normális utak, legyen élhető és szép a felső városrész is, és az önkormányzat gondolkozhatna egy lakhatási támogatási rendszeren is, mert a felvirágoztatott terepjárós turizmus okán itt már normális embernek lehetetlen egy panel lakáshoz is jutnia.

    Válasz
    • Az a durva és szomorú, hogy nem tudom, melyik a durvább és szomorúbb: hogy ennek a hozzászólásnak minden szava igaz, vagy hogy ennek ellenére semmi sem fog változni (legalábbis nem jó irányba) 🙁

      Válasz
    • Mint ősfüredi, díjazom a stílusáért és főleg a mondanivalójáért, már csak a városvezetésnek illene észbekapni!

      Válasz
  70. Szeretném felhívni az illetékesek figyelmét arra, hogy a Vázsonyi-Szőlősi utca sarkán lévő, eredetileg a római kori romok miatt elkerített területet rendszeresen parkolónak használják. A cölöp eltávolítása után úgy gondolják egyesek, hogy az egy jó kis parkoló. Nem véletlen lett lekerítve, ezt gondolom, az illetékesek is tudják. Jó lenne, ha figyelemmel kísérnék a terület sorsát, és gondoskodnának a terület elkerítéséről, valamint a sűrűbb ellenőrzésről.
    Köszönöm!

    Válasz
  71. Gyakran megyünk el a Lóczy gimnázium előtt és látjuk,hogy milyen szép lesz és látványosan gyorsan épül. Nekünk tetszik,hogy modern és fiatalos épület lesz,ezért biztos jól fogják magukat érezni ott a gimnazisták. Amit az építész úr elmondott, abból azt szűrtem le,hogy belülről is érdekes terek lesznek. Oda fog járni az unokánk,így különösen örül az egész család az új gimnáziumnak.

    Válasz
  72. Felsővárosrész kapcsán érdeklődtem. Sajnos nem látom. Tényleg jó volna tudni, miként áll a rehabilitáció. Köszönöm

    Válasz
    • Az ősszel állnak neki, többször volt már erről szó, legutóbb a polgármester nyilatkozott így.

      Válasz
    • A Felsővárosrészt nem kell „rehabilitálni”, mert nem volt beteg és nem ült börtönben és mert nem létezik. Ami arrafelé látható, az egy végtelenül lerobbant falu, szégyene Fürednek, a megyének és a Vezetésnek. A Bodorka árából talán jutott volna valami egy kis kozmetikázásra, de ebben a helységben valahogyan nagyon furcsán állapítják meg a prioritásokat. Érdekelne pl. a Bodorka egy éves működésének a bevétel/kiadás mérlege, de ez valószínűleg hétpecsétes titok. De ne csak panaszkodjunk: tegnap tengelytörés nélkül végigmentem a Völgy utcán! Azért ez sem akármi….

      Válasz
    • Csak félve ismétlem meg minden évben a kérésemet, hogy a Kéki patak melletti új bicikli/sétaútra szíveskedjen egy jólelkű városgondozó valami öreg padot telepíteni, (ha lehet, kettőt) ahol leülhetnénk. Vannak biztosan ennél fontosabb dolgok is, de ez szinte semmibe se kerülne.

      Válasz
    • Ezerszer szó volt már arról, hogy az önkormányzatok önerőből nem tudnak ekkora beruházásokat csinálni, kell az uniós forrás a fejlesztésekhez. nagyjából 90-10 százalék arányban az uniós pénz javára. Na most, ha az unió adja a pénzt akkor meg is határozza, mire lehet költeni. Így alakultak a fejlesztések, sok jó dologgal. Most sor kerül a felső városrészre is, nem tudom ez miben szégyene bárkinek is, a város vezetésének épphogy érdeme, hogy ezt kibrusztolta, megterveztette stb. Nem sok példát tudunk mondani itt a környékünkön ahol egy városrészt felújítanak. Konkrétan egyet sem.

      Válasz
    • Megpróbálom úgy, hogy ne akadjon fenn a cenzúrán. Füreden nagyon egyszerűek a prioritások: ami a sínektől „lefele” van, az fontos, mert az turistaövezet. Ami a sínektől „felfele” van, az nem fontos, mert az nem turistaövezet. Ennyi. Sajnos. Az meg, hogy a vezetők mit mondanak a számokról és hogy az mennyire hihető, hát… A sok 10 százalékból meg, ami olyan őrülten fontos és hasznos dolgokra ment el, mint színes-szagos szökőkút és hasonló agyrémek, azokból ennyi idő alatt biztos összejött volna az önerő a felső városrészre is, csak hát ezt akarni is kellett volna/kellene. Tényleg biztos a pályázatokban rejlik a megoldás.

      Válasz
    • Jelentem az ARANYHÍD sétányon a hétvégén sem változott a helyzet…Vagy csak annyiban,hogy megjelentek a járdán parkoló autók.. De csak beugrottak egy finom kávé ra! Valaki rendet tehetne!! vicc!

      Válasz
  73. A napokban jártam a Loczy barlang felé, ahol a látogató központ épül. Sajnos a tervezö elfelejtette, hogy a látogatók autoval, vagy autobusszal fognak érkezni. A szük terepen semmi nyoma parkolási lehetöségnek.
    Ha az uj központ valamikor elkészül minimum 6 hónapon át zárva lesz. Az egész kidobott pénz uganugy, mit a kilátok, a fotbalpályák stb.
    Azonkivül az eddigi épület kifogástalanul ki tudta szolgálni a „hatalmas látogató rohamot”. A pénzt inkább utakra vagy a kórházak felylesztésére kellet volna költeni.

    Válasz
    • Roast Pork-nak: a hozzászólásának utolsó mondata: —- a kórházak „felylesztésére kellet”– volna költeni: egy dupla öngól, vagy egy nemrégen meghonosodott hagyomány továbbvivése? ( A szöveg többi részében megjelent ékezet hibákat még meg lehetne magyarázni egy más nyelvű billentyűzettel, de ezt már nem. Vagy rossz volt a fordító program?) Továbbá: „uganugy „, „mit” és „fotbalpálya” ” is gondokat okozhat a füredi tájszólásban járatos népeknek.

      Válasz
    • Csak csendben hozzászólók.. Olyan hogy szervizút és kerékpárút egyben nem ismer a KRESZ!! De amúgy sem értem, hogy egy kerekpàrúton mit keresnek elektromos kisautók??? De ha szervizút ….na akkor meg semmi helyük nincsen!! Lehet nagyobb figyelmet kellene fordítani a hozzáértőknek és rend lenne!

      Válasz
    • Ott a pont! Ugyan ez a véleményem a Bodorka nevű akváriumról, melynek leglátogatottabb része a nyilvános WC! Nincs szükség ilyen beruházásokra. Ha már építünk valamit akkor próbáljunk meg valami egyedit vagy ha nem egyedi legalább jobb legyen mint az ami máshol van. Én láttam a Tisza tavi Ökocentrumban lévő akváriumot. Na az igen az valami. Ez a mienké csak pár liter Balaton víz, és ennyi.

      Válasz
    • Kedves Hozzászóló, ha minden hozzászólást, amelyben helyesírási és/vagy nyelvhelyességi és/vagy gépelési hiba van, valaki törölné a fórumról, nem sok maradna. De ha már témánál vagyunk: kíváncsi (hosszú í-vel) (nem bántás, csak ha már témánál vagyunk). Roast Pork hozzászólásával egyébként sokkal nagyobb „baj”, hogy sajnos igaza van. Főleg az utolsó két mondattal. Mint ahogy „M.e.”-nek is. Annyi minden, VALÓBAN ÉRTELMES, HASZNOS ÉS SZÜKSÉGES dologra lehetne ÉS KELLENE fordítani a város pénzét, hogy csak na. És a tisztelt vezetőségnek még csak nem is kéne magától kitalálnia, írjuk ezeket néhányan már egy ideje. De minek.

      Válasz
  74. Szenzációs! Remekül, nagyon rokonszenvesen hangzik a tervezés, a funkciókról való elképzelése Varga Tamásnak.Megjegyzés: nem 70-es, hanem a 60-as[!] években készült el a gimnázium épülete!

    Válasz
  75. Nincs túlpörgetve a nyitás? Pünkösd hétfőn a parton tömeg, maszk nélkül, távolságtartás nélkül. Figyelmeztetés, tábla az nincs. Fel kéne fogni, hogy nincs vége a Covid19-nek.

    Válasz
    • Kedves Óvatos, én ezt már márciusban megírtam, hogy az emberek súlyos többsége egy pillanat alatt el fog felejteni mindent, csak éppen nem tették közzé a hozzászólásomat (mondjuk, „picit” élesebben fogalmaztam, de láss „csodát”, hát nem lett igazam??). Én a lazításokat nem maszkhoz, hanem IQ-hoz kötném – mint ahogy az láthatóan indokolt is lenne. Na akkor lenne hely távolságot tartani!

      Válasz
    • Tisztelt Névtelen! Az Aranyhíd sétányon lévő út nem kerékpár út, hanem szervíz út és kerékpár út egyben. Ez azt jelenti, hogy a strandok kiszolgálásában résztvevő gépjárművek és a sétányon lakók közlekedhetnek rajta. Egyébként az ott száguldozó kerékpárosok sokkal veszélyessebek, mint az 5 km/órával haladó gépjárművek.

      Válasz
  76. Szeretnék érdeklődni tudja e valaki mikor nyitják ki az alsó postát? Tudom, hogy ez nem a posta tudakozója, de mivel ott senki nem veszi fel a telefont kénytelen vagyok más fórumokat is igénybe venni. Talán lesz szezon és talán ez a XXI. század. Méltatlan ahogy ez emberek esőben, szélben sorban állnak az utcán.Nem mindenki teheti meg , hogy interneten intézze a dolgait. Én is eltudok intézni sok mindent az interneten de a legfelsőbb szerveinknek hála mindig akad amiért a postára kell járni. Szóval, ha valaki tud valamilyen infót, kérem jelezze. Elődeink is a reform kor emberei voltak, próbáljunk meg mi is haladnia korral. Postát a népnek. Tisztelettel Én.

    Válasz
  77. A Balatonfüredi borhetekről van információ?

    Válasz
    • Kedves Bor Bori. Egyelőre az az álláspont, ha marad a jelenleg érvényes, augusztus 15-ig tartó rendezvény tilalom, akkor augusztus 15-től kéthetes Borheteket rendeznek. A szerk

      Válasz
    • Köszönöm a hozzászólását. Tehát szabályos az elektromos csónak, vagy szabályos a vizisí is a csónak által húzva a Balatonon? Vagy csak lehet, hogy szabályos? Pontosítana valaki, aki valóban ért a témához?

      Válasz
    • Névtelennek: akkor fog megszűnni a sétányon ez az állapot, ha kihalt az fajta népség, amelyik ezt előidézi. Vagy pedig akkor, ha egy félig tilosban parkoló autóra nem három lesből előugró ellenőr fog rárontani, hanem ebből kettő a sétányon csinál rendet. De ezt mi sosem fogjuk megérni.

      Válasz
  78. TISZTELET VÁROSVEZETÉS!
    Vajon mikor szűnik meg az Aranyhíd sétányon uralkodó tarthatatlan állapot! A kerékpárúton folyamatosan minden napszakban autók közlekednek,vagy a járdán parkolnak! A szemetesekből ömlik ki a szemét.AZ elektromos kisautók ellehetetlenítik a kerékpárral,vagy gyalogosan való közlekesést!Teljes a káosz! Lehet rendbe kellene tenni a város ezen részét is…Bár a tiltó táblák hiányosak,de amúgy sem vesznek róla sokan tudomást!

    Válasz
    • TIBORNAK!! Ha valóban szervizút akkor jelezni kellene táblával! Ha a lakók ott közlekedhetnek akkor azt is jelezni kellene!! BEHAJTANI TILOS ! Kivéve Lakók! De ha valóban úgy van ahogy ön mondja, akkor el kell olvasni az önkormányzati rendeletet az elektromos járművekre a 71 főút alatti részre vonatkozóan!!

      Válasz
  79. Üdvözletem! Megosztanék egy élményt, amit múlt héten Tihany Gödrösnél sétálva figyelhettem meg néhány hozzám hasonló bámészkodóval együtt. Arra lettünk figyelmesek, hogy egy motorcsónak egész komoly sebességgel egy vizisielő embert húz maga után az öbölben. Az egyik mellettem álló úr azt mondta, hogy a csónak valamilyen nagyteljesítményű elektromos hajó. Azzal azonban egyikünk sem volt tisztában, hogy szabályos-e ez a Balatonon. Az elektromos hajtás úgy tudom megengedett, de a csónak mögött vizisportolni is az? Keresgéltem a neten és nem találtam egyértelmű szabályozást. Önök mit tudnak erről? Szabályos?

    Válasz
    • Lehet, hogy szabályos, de nem kívánatos! Amúgy meg: pénz beszél, kutya ugat.

      Válasz
  80. Van valakinek egy ismerőse aki foglalkozik szökőkutak karbantartásával? A mólónál lévő „spriccelde” már rég nem hasonlít régi önmagára.A Ganz HYDRO oldalán vannak fotók, hogyan kellene működnie, de én már nagyon régen láttam ebben a formában. A Covid 19 miatt lett volna idő a javításra. Most, hogy talán lesz szezon, esetleg egy nagyobb karbantartás elkelne eme remekműre.

    Válasz
  81. Nagy örömmel olvastam a hozzászólásokat arról, mi legyen vagy épp ne legyen a járvány után – amennyiben megússzuk.(Jaj, csak ne hogy ez a megjegyzésem rémhírterjesztésnek minősüljön…!) Tudom, hogy néhány ilyen megszólalás látszólag pusztába kiáltott szó, de mégsem az. Pontosan azért, mert – mint egy előttem szóló már megjegyezte – a változásoknak nem külső, látványos eseményeknek kell lennie, hanem belül, a GONDOLKODÁSMÓDUNKBAN kell(ene) lezajlania. Bármennyire furcsán is hangzik, nem az a lényeg, hogy mit teszek, hanem hogy miért! Tudniillik a „miért” meghatározza a „mit” – egyszerű ok-okozati összefüggés. Amíg önként be nem látjuk, hogy kifejezetten rossz, önpusztító irányban rohan az emberiség, addig csak helybetopogás várható. Gondoljunk bele, hogy minden rajtunk múlik, a kezünkben a sorsunk! Ne mástól várjuk a megoldást! A változás itt, nálunk, a hétköznapi cselekedeteink során kezdődhet meg, amint egyre tudatosabbá válunk, s nem ösztönből vagy parancsszóra cselekszünk.

    Válasz
    • Kedves Lucifer, higgye el, én tényleg a ludakkal vagyok – magamat is egy kicsit annak érzem -, de ezekben a kérdésekben sosem lesz annyi lúd, hogy bizonyos disznókat legyőzzön (ezt most megpróbálom úgy leírni, hogy ne akadjon fenn a cenzúrán: az egyik disznó „pé”-vel kezdődik, a másik „po”-val). Többek között, én pl. hiába ültetek fát és/vagy vigyázok a természetre, ha egyesek védett területek nyírnak ki egy újabb hotelért, vagy én hiába vagyok vegán, ha mások denevért esznek, mert annyira a kultúrájuk része. Sok ludacska pedig egy idő után sajnos érhető módon feladja (nem azt mondom, hogy áttér a romboló életmódra, hanem hogy nem akar még inkább lúd lenni), mert senki sem szereti az eredménytelen/értelmetlen küzdelmeket. Ennek ellenére „Hajrá, ludak!!”

      Válasz
    • Kedves SLSGyMD! Nézetem szerint az ember csak a saját cselekedeteiért felelős. Természetesen mutogathatok másokra, hogy miért ezt vagy azt teszik, s akár ítélkezhetek is fölöttük, csak ennek semmi értelme, ettől még minden marad a régiben. Ön egyáltalán nem hiába ültet fát, mert az önmagában hasznos és előrevivő, humánus cselekedet, s mindenki örülni fog neki, aki arra jár. Ennek semmi köze ahhoz a pusztításhoz, amit máshol mások véghezvisznek.
      Úgyhogy nagyon kérem, igenis ültessen fát, függetlenül attól a pusztítástól, amit manapság az emberiség a saját környezete, élettere ellenében végez. Higgye el nekem – tapasztalatból tudom -, hogy a pozitív példamutatás a leghatásosabb eszköz! Meg fog lepődni, hogy az ültetett fája mellett hamarosan egy másikat (harmadikat, negyediket) is fog találni.

      Válasz
  82. A volt téglagyár területén 71-es felett botrányos amit a „beruházók” művelnek. Ilyen Füreden még nem volt. A görög falu ehhez képest tündérkert. Végre felléphetnének a településképi szempontból is meghatározó terület drasztikus átalakítása ellen. Új problémás terület alakul így ki Füreden.

    Válasz
  83. Láttuk, hogy a marketingalapú, erőforrásokat feleslegesen pocsékoló turistákat hajszolás, a rutinná vált kötelező programok, a felesleges rongyrázó rendezvények műfaja az elmúlt két hónapban leállt. Kifejezetten üdvözítő volt. Látva, hogy az enyhítések után mi történt, semmi illúziónk nem lehet, azonnal visszaáll mindenki a jól megszokott kerékvágásba.Turisták, városvezetők, marketingesek és így tovább. Ezzel egy marha nagy baj van: látjuk, érezzük, megmutatkozott, hogy ez a pörgés nem fenntartható, káros a Földnek, káros saját magunknak. Kár, hogy ez a két hónap karantén sem volt jó másra, csak hogy még kiéhezettebben lássunk neki a szokásos köreinknek. Nagy kár, pedig lehetne jól is élni.

    Válasz
    • Ne térjünk vissza a „normális”-hoz! nevű kezdeményezés indult el pár napja Párizsban és arról szól, hogy az emberek a világjárványt követően ne térjenek vissza ahhoz, amit korábban normálisnak tartottak. Ha a Föld lakói közül mindenki csak egy dolgot változtat, nem légszennyez, csökkenti az utazásait, nem vásárol a megszokott módon, nem fogyaszt ugyanannyi energiát, ruhát stb. máris megtette az első, legfontosabb lépést egy talán még megteremthető egészségesebb világ felé – szól a felhívás. Itthon több közéleti szereplő is aláírta. Maximálisan egyetértek: marketing helyett önmérséklet kell!

      Válasz
    • Kedves Nemecsek,kérem, ne vegye bántásnak, de nem gondol(hat)ta komolyan, hogy bármi is meg fog változni – főleg pozitív irányba és főleg a Balatonon. Hogyan térjen észhez az, akinek a járvány / karantén előtt sem volt (mihez térnie)? És sajnálatos, de megint láthatóan indokolt módon, a szarkazmus-cinizmus nyomvonalán maradva: kinek lenne jó / ki élne jól, ha a dolgok többsége úgy maradna, mint a karantén alatt? Ön és az Önhöz hasonlók, akik láthatóan szívükön viselik a Balaton, a környezet(e) sorsát, vagy „mások”?

      Válasz
    • Köszönöm az idézőjeleket a „normális” szó esetében; a számból vette ki a szót, illetve, hogy stílusos maradjak, a billentyűzetemből vette ki a karaktereket 🙂 Ugyanis már az sem volt normális, ami eddig volt. Különben nem lennénk most abban a helyzetben, amiben vagyunk. Én amúgy két dolgot őrülten szeretnék megszűntetni, nemcsak a járvány miatt és nem tegnap óta: a kézfogást és az „öltözz fel szépen” kényszerét. Sem a kézfogásnak, sem az öltözéknek a világon semmi köze egy ember értékeihez – vagy azok hiányához -, de még csak az udvariassághoz, a tisztelet megadásához sem. Határozott kézfogás és divatbemutatós ruha mellett/ellenére is lehet valaki ordas nagy .., mint ahogy döglött hal kézfogás és farmer-tornacipő mellett/ellenére is lehet valaki okos, intelligens és jó ember. Aki akar, az fogjon továbbra is kezet és akár öltözzön is fel szépen, de szűnjön meg ezeknek a „muszáj” jellege. Integessünk, mutassunk V-t, öltözzünk fel, ahogy jól érezzük magunkat (jó, mondjuk a hátsónk azért ne lógjon ki) és a megfelelő szavak megfelelő használatával és a megfelelő cselekedetekkel legyünk udvariasak és intelligensek. És itt most a saját hozzászólásomat ölöm meg, amikor azzal zárom, hogy az ilyen gondolatok megértéséhez sok fejben nem paradigmaváltásra lenne szükség, hanem sajnos eleve egy agyra. De ha egyszer ez az igazság, akkor sajnos nem tudok mást írni.

      Válasz
  84. Az arács és Csopak közötti útépites egy katasztrófa. A rézsük mindenütt magasabbak mint az úttest így a víz nem tud elfolyni és az első fagy után felfagy. Kár hogy az EU-tol kapott pénzt így elherdálják, miért nem lehet valamit rendesen megépíteni. Nem adok 3 évet és az egész útszakasz megint tönkre fog menni. Az Arácsi uton is már most 5 év után tele van repedésekkel, a Gombás kuria után arács felé számos helyen megsüllyedt. Egy szó mint száz a magyarok nem tudnak utat építen, de mást sem. A másik észrevételem, hogy ha valami megépül egszerűen magára lesz hagyva, mig teljesen leromlik. Akinek háza van az tudja, hogy ezt rendeszeresen gondozni kell, mert különben az állaga leromlik.

    Válasz
    • Így van, teljes mértékben egyetértek. Mondjuk jobb helyeken beton alappal kezdik, aztán a bitumenes rész. Emlékszem, annak idején az Arácsi út kapcsán jeleztük többen is itt, hogy már akkor hullámos volt. Az sem valami remekmű…hát ez sem lesz az….

      Válasz
  85. Nem találok híradást az idei Quasimodo költői versenyről (nyilván rossz helyen keresgélek). Ki tud ebben segíteni? Az is elmarad idén a járvány miatt?

    Válasz
  86. Arra Kérek mindenkit, álljunk meg egy percre és emlékezzünk meg a 72 éves Mentő dolgozóiról! Mindig hősies munkát végeztek, de most ebben borzasztó helyzetben sokkal többet tesznek! Tisztelet minden mentősnek !

    Válasz
  87. Szombaton este kibicikliztem a Koloska-forráshoz, hogy élvezzem az erdő esti csöndjét és békéjét. Már az gyanús volt, hogy több autó is elhúzott mellettem mindkét irányba. Aztán még föl sem értem a forráshoz, már messziről hallani lehetett az ott tartózkodók egy részének a hangos dajdajozását, ami betöltötte az egész völgyet.
    Ez is környezetszennyezés! Miért nem lehet kellő módon tisztelni azt a csodálatos, természeti környezetet, ami körülvesz bennünket? Miért kell mindenbe ilyen módon belerondítani?

    Válasz
  88. Vicces az az üveglapra festett felirat, ami a sétányon van, és az egykori Hideg fürdőről emlékezik meg. Azt írják rajta, hogy „A Hideg fürdőhöz kb. 168 méter hosszú híd vezetett.” Ez a „körülbelül” azt jelenti, hogy nem tudjuk pontosan, 168 m 26 cm és 49 mm volt-e a hossza?
    Mert ha azt írják, kb. 170 m hosszú volt a híd, az rendben van.

    Válasz
    • 168, 79 méter volt, lemértem anno 😉

      Válasz
  89. Brázay strand: köszönöm a választ Füredinek, csak azt szeretném tudni, hogy strand is marad a Brázay strand helyén, a telkek egybenyitása után? Le lehet majd továbbra is járni strandolni, fürödni arra a partszakaszra?
    A kalandpark megmarad? A telkek egybenyitása ígéretes, a Brázay mellett egy hatalmas magántulajdonban lévő telek van (vagy volt?) ahol nyaranta 1, maximum 2 ember fürdött, napozott, 1-2 kutya társaságában.

    Válasz
    • Eladó a telek! Meg lehet vásárolni! Magán kézben van! Ha tájékozódnál bölcsebb lennél és nem írnál butaságokat!

      Válasz
    • Tisztelt Bea! A volt kertészeti áruház nem hozzánk tartozik. A Noszlopy-Fürdő utcák sarkán levő telephelyünk lassan formálódik, de remélem minden tekintetben javul a helyzetünk, nyilván anyagi lehetőségeink függvényében. Most elkészült az irodaház vonalában levő felső telephely, ide fokozatosan költözünk át alulról. Az udvarból a gépkocsi kihajtás szükségszerű, a járda az önkormányzatnak köszönhető , mi is szeretnénk a folytatást, amint tisztázódnak az új funkciók. A kiüritett részek újszerű használatára, épitészeti és közterületi kapcsolatára vannak-lesznek tervek, véleményen szerint a régi, vagy a mostani állapotnál mindenképpen jobb lesz. A nagyobb járműveket ki tudjuk vinni az Aszófői úti volt lerakó területén most épülő iparos területre. A hátsó , patak felőli épület egy részében- felújitás után- biomassza fűtőművet tervezünk, a Noszlopy út felől lehet irodaház, korszerű, könnyebben megközelithető ügyfélszolgálat lehet. Néhány üzlet is elképzelhető a telephelyen, és tervbe van véve a közterületek felújitása is .

      Válasz
    • Tisztelt Szülő! A Pedagógiai Szakszolgálat pedagógusai online-távmunkában folytatták/folytatják az iskolába készülő gyyermekek foglalkoztatását. Mi elsősorban azokkal a családokkal állunk kapcsolatban, akik a járványügyi helyzet előtt is intézményünkbe jártak. Felajánlottuk munkánkat azoknak a szülőknek is, akik eddig nem vették igénybe szolgáltatásainkat.
      Ez az információ nem jutott el Önökhöz, bár az óvodákon keresztül eljuttatott tájékoztató levelünk után több szülő jelentkezett. Abban az esetben, ha szeretné segítségünket igénybe venni, nagyon szívesen Önnek is elküldjük az iskolába készülő gyermekek számára készített otthoni foglalkozásokra alkalmas feladatokat.
      Elérhetőségünk: nevtanfured@gmail.com, vagy 06-30- 8119598 Szekeresné Bucsy Piroska tagint.ig.

      Válasz
  90. Sok rossz van ebben a vírushelyzetben, ezt nem is kell taglalni, de mintha ebben a visszafogottságban szerethetőbb lenne a város. A mohó turizmus hajszolást át kellene gondolni. Meg kellene fontolni, több szállodát, kiállítóhelyet, nem kellene már építeni, az is nagyon sok, ami jelenleg van. Az elmúlt években abnormálissá vált a turizmus világszerte, most látni, hogy lélegeznek fel a városok, tengerpartok az eszement túlterheltség alól. Tanulni kellene ebből a vírusból és meg kellene találni egy normális léptéket, amibe nem pusztul bele a természet, a városok, vissza kellene venni mindenkinek.

    Válasz
    • Minden szavával egyetértek. De van egy nagy baj. A vírus megjelenése előtt is sok cikk jelent meg ebben a témában, az eredmény sírnivaló. Hogy ez az újabb baj vajon jobb irányt ad az egész Balaton part most zajló beépítésének és a fékezhetetlen profithajhászásnak?? Nem tudok benne hinni. Hiszen a „szereplők” ugyanazok, nem változtak.

      Válasz
  91. Szeretném tudni, hogy mi a helyzet a Brázay stranddal? Azt nem fejlesztik a strandfejlesztési alapból? Vagy netán megszüntették? Nagy kár lenne, mert a nyári szezonban zsúfoltak a nagy strandok, és van, aki inkább a csöndesebb, nyugodtabb, kisebb strandot látogatná továbbra is. Füreden egyre több apartmanház épül, egyre több lesz a nyaralók száma, ez már tavaly is így volt.
    A választ előre is köszönöm!

    Válasz
    • A Brázay strandon nagy fejlesztés lesz, kinyitják a partszakaszt, több telket egybenyitnak és közpark lesz, bárki lemehet a vízhez. Minél több helyen kellene ezt tenni.

      Válasz
  92. Nagyon szépen köszönöm a balatonfüredi képviselőknek, hogy DUPLÁJÁRA emelték a külterületi adót. A napokban érkeztek meg a csekkek, döbbenten láttam. Erről valahogy elfelejtett a FüredTV beszámolni.

    Válasz
  93. Nem igazán tudok szívmelengetőbb ajándékot elképzelni, mint amit ma délelőtt kaptunk a városi fúvószenekartól, mi, füredi polgárok. A még szitáló esőben elindultak saját autóikon, körbejárva a várost megálltak egy-egy helyen, és adtak egy rövid koncertet. Ez a gesztus számomra igen megható és emberi volt, nagyon pozitív kisugárzással. Azt hiszem, mindnyájunk nevében mondhatom, nagy – és egyre nagyobb – szükségünk van manapság az ilyen élményekre. KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!!!

    Válasz
  94. Tisztelt Somogyi úr. Nem tudom Önökhöz tartozik a volt Kertészeti áruház és annak viszonylag nagy méretű kerti része. A Noszlopy úton sétálva- ugyan a Völgy úti kereszteződésben elfogy a járda és babakocsival a fennmaradó 100-150 méter a Fürdő utcáig igencsak balesetveszélyes, de az itt található rozsdás és rogyadozó kerítés és a volt áruda sarki épülete nem éppen tájba illő, sőt kifejezetten tájidegen. Nem lehetne ide egy szép nyitott parkot? A bicikli útról is könnyen elérhető és „üdítő” pontja lenne. A másik a Probio alatti sarki épület együttesek a Fürdő és Noszlopy út sarkán. A környék nagyon szépen alakul, de ez siralmas. Sőt gyermekeimmel innen felfele tovább menve a Fürdő utcán a Probio felöli oldalt- szinte lehetetlen küldetés és balesetveszélyes. Az ügyfélszolgálati előtti rész már rendben. Mondjuk azt nem értem, miért a járdát megszakítva innen állnak ki a Probio kocsik? Nem lehetett volna a Noszlopy utra tenni..ott vélhetően a túl oldalt lesz járda..talán egyszer. Nagyon köszönöm. Sz.Beáta.

    Válasz
  95. Zöld hulladék: állandóan rágható gumicsont. Apró kérdés: ha a honlapon az olvasható, hogy a szünetelő ügyfélszolgálaton zsák vásárolható, és ehhez az ügyfélszolgálat normál nyitvatartását adják meg, akkor odaérve miért van más időpont kiírva az ajtóra?

    Válasz
    • Jelenlegi helyzetben Társaságunk ügyfélszolgálata telefonon és emailen az Ön által is megküldött időpontban áll rendelkezésre ügyfeleink részére, ez a honlapunk kezdő oldalán is olvasható.
      Személyes ügyintézés 2020. április 15-től csak a zsákok vásárlása és átvétele vonatkozásában lehetséges, ennek időpontját külön hírként jeleztük. Hétfőtől szerdáig és pénteken 8-12, csütörtökön 8-11 óra között. (http://bfhullkft.hu/zsakvasarlasi-es-atveteli-lehetoseg/)

      Válasz
    • A Tündérket ovitól mi rendszeresen kapunk foglalkoztató, iskolafelkészítő feladatokat. Köszönet érte az ott dolgozóknak.

      Válasz
  96. Jó lenne, ha az óvoda másként állna a jelenlegi helyzethez! Nem kegyet gyakorolnak, amikor fogadják újra a gyerekeket! Az eszükbe sem jutott, hogy feladatokat küldjenek az iskolába készülő gyerekeknek? Gyerek megőrzés folyik, nincsenek foglalkozások! Miért nincs?A szülők szabadsága elfogyott, dolgozni kell, a nagyszülők nem segíthetnek!

    Válasz
  97. Nem tudom érdekel e valakit, hogy legalább három hete folyik a víz a sétányon, egy nem igazán jól működő csapból. A Bodorkával majdnem szemben. 1000 forintos vízdíjak mellett nem jó látni az ilyet. Naponta járnak arra a közterületesek és a probiosok és senkit nem érdekel. Csak szólók, hátha valaki intézkedik. Amennyiben szándékosan eresztik a vizet szeretnék kérni egy kis engedményt a víz díjból, mert látom vannak tartalékok.

    Válasz
    • Tisztelt M.e.! Köszönjük a jelzését, tudomásom szerint nem DRV-s víz folyik el, hanem egy savanyúviz túlfolyóból származik az ott látható víz. Biztosithatom, hogy nem ön fedezte fel a problémát.

      Válasz
    • Tisztelt Somogyi úr köszönöm a válaszát. Legalább ön szokott válaszolni. Nem tartom magam felfedezőnek. Ezt a címet meghagyom az igazi tulajdonosnak. Remélem el is nevezik róla a kis tavacskát. Tisztelettel ÉN.

      Válasz
  98. Tisztelt Somogyi Úr! Ismételten szeretném emlékeztetni arra a fennálló szolgáltatói szerződésre, mely szerint, heti rendszerességgel elszállítják a háztartási hulladékot – a Kouvola utcából is! Kiszámíthatatlanná vált a kuka ürítése, holott heti 2 X menetrendszerűen megjelenik utcánkban a kukásautó; de lazán elmegy az edény mellett anélkül, hogy kiürítené. Nem túl esztétikus látvány egész héten az utcán árválkodó kuka. Miért nem szerepel a gkv. listáján még mindig a Kouvola utca? Mely napon remélhetjük jövőben a szállítást? A héten elmaradt szolgáltatást természetesen kifizetni sem fogjuk.

    Válasz
    • Tisztelt Tenkné Wagner Klára, ma kora délután levele olvasását követően kollégáim megkisérelték az edénye üritését , de nem volt elérhető a közterületen. Elnézését kérem a hibáért, viszont azt kérem, hogy ne itt jelezze a problémáját, hanem a „normál” céges , Hulladékgazdálkodási Kft-hez küldött e-mailben, ügyfélszolgálati telefonnal azonnal, az ürités elmaradását követő napon, vagy még aznap. Sajnos a mi munkánkban is előfordul ilyen, nem rossz szándékból történik. Mentségünkre több ezer ügyfelünk van, ebben az időszakban a nyaralóingatlanoknak is szolgáltatunk, és hétről-hétre elég sok változás bejelentését kell lekövetnünk.

      Válasz
  99. Ezúton szeretnék gratulálni az új zöld hulladék rendelethez!Nem viszik el kötegelve a fásszárú zöldhulladékot, viszont cserébe elégetni sem lehet. De pánikra semmi ok, gallyakat komposztálni mint tudjuk kiválóan lehet. Csak idő kérdése és megoldja a természet… mondjuk most úgyis ráérünk kivárni, míg elrothadnak.És a többit is csak 2 hetente fogjak elvinni? itt, ahol minden kert csupa zöld? Tudom, hogy spórolni kell, de ezen?! Nem lehetne inkább a jacht kikötőn?
    Mert utána a jacht-os vitéz urak is bele fognak ám fulladni az először zöld, majd sárga, aztán barna, majd megint zöld, büdös, penészes hulladékba. Rothadó szemétkupacok között nem annyira önfeledt az urizálás sem. Balatonfüred… könyörgöm.

    Válasz
  100. A megváltozott zöldhulladék szállitás eredménye az lesz, hogy a szemét megit az erdöben meg az utszélén lesz elhelyezve. A kukák 2 hetes üritése következtében a nyáron a forroságban meg büzleni fog a környék. Hol helyezzék el a lakotelepiek a komposztálo?

    Válasz
    • Ki lehet jelenteni, hogy Füreden a hulladékszállitás az észak-balatoni rendszeren belül is olcsó, és a legtöbb (ingyenes) szolgáltatást nyújtja az itt lakóknak.
      Mo-on is le van fektetve a ” szennyező fizet” elv, az önkormányzat mégis vállalta az évi 10 alkalmon felüli szállitások finanszírozását. A tavaszi metszések hulladékát az első három szállitási alkalommal korlát nélkül mindenki kitehette, elszállitottuk. Most a fenntartó metszések időszaka van, a családi házakban ezt a kisebb mennyiséget később lehet vegyes tüzelésű kályhákban hasznosan eltüzelni, apróra vágni kézzel vagy géppel és komposztálni, végső esetben saját eszközzel kiszállitani a tervezetten május 4-én újra nyitó komposztáló üzembe. Nagyobb gyümölcsöskertek, szőlők, parkok zöldhulladékának elhelyezését ez a rendszer nem tudja.
      A közeli, előkészitett tervek között szerepel egy biomassza fűtőmű létrehozása, aminek megvalósulása esetén már a jövő évben megoldódhat a fásszárú hulladék akár teljesebb gyűjtése is.
      Ez a helyzet most nyilvánvalóan kényelmetlenséget okoz,több munkát, gondot jelent, de bizom benne, hogy a fürediek továbbra is felelősen, kultúráltan válnak meg a hulladékuktól.

      Válasz
    • Roast Pork-nak: az utolsó mondata majdnem mindenre választ ad, ez ma Ma.o. Csak egy példa: mindenhol állnak a balatonfelvidéki falvakban az egy kaptafára épült, EU-s (?) finanszírozású játszóterek, amiket aztán sorsára hagytak. Miért lenne ez a lépcső kivétel? 3 hete kaptunk el egy nénit botlás-zuhanás közben, szerencséje volt. Tegnapelőtt ugyanott egy 50-60 éves férfi megbillent, őt egy kisportolt fiatal férfi rántotta vissza, neki is szerencséje volt. Ez van.

      Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2024 >
Március
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004