Vers a peronon – Adyék a füredi állomáson

Mától versek hallhatók a balatonfüredi vasútállomáson is. A MÁV június 4-étől szeptember 6-áig Vers a peronon címmel programot hirdetett. A magyar klasszikusok és kortársak verseit színészek mondják el.

A MÁV is csatlakozott a tavaly indult Vers a parton kulturális kezdeményezéshez. Idén Vers a peronon címmel már 13 Balaton-parti vasútállomáson is hallhatók magyar költők versei.

A tavaly nyáron Balatonalmádiban, az Aranyhíd Polgári Egyesület szervezésében megrendezett, népszerű Vers a parton irodalmi eseménysorozathoz idén a vasúttársaság is csatlakozott; Vers a peronon címmel bővül a program június 4-étől szeptember 6-áig.
Ebben az évben is a nemzeti összetartozás napján indul a verselés, a szomorú 100. évforduló miatt Juhász Gyula Trianon című versével.

A 95 nyári napon összesen 38 verset hallgathatunk a balatonalmádi, a balatonfűzfői és az alsóörsi strandokon, valamint 13 vasútállomáson. Balatonfüred mellett Alsóörsön, Balatonalmádiban, Balatonbogláron, Balatonföldváron, Balatonfűzfőn, Balatonszárszón, Balatonszemesen, Fonyódon, Keszthelyen, Révfülöpön, Siófokon és Zamárdiban költöznek költők a peronokra.

Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Illyés Gyula, Áprily Lajos, Radnóti Miklós, Zelk Zoltán, Csukás István, Kosztolányi Dezső és Reményik Sándor versei többek között több kiváló színész: Für Anikó, Tóth Ildikó, Csuja Imre és Gáspár Sándor előadásában lesznek hallhatók.

A fiatalabb színészgeneráció képviseletében a kitűnő előadók között Halas Adelaida, Holecskó Orsolya, Mihály Péter és Nagy Péter színművészek tűnnek fel. Varró Dani, Kemény István, Szabó T. Anna, Géczi János és Szálinger Balázs saját műveiket adják elő; egy korábbi felvételnek köszönhetően pedig a Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Pitti Katalin is hallható lesz; de a Heaven Street Seven és a Budapest Bár zenésze, Szűcs Krisztián, valamint Likó Marcell, a Vad Fruttikból is közreműködik a versfolyamban.

 

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.