Oldal kiválasztása

Ingyenes komolyzenei koncertek

Szerző: | 2024-07-11.

Július 12. és 30. között tizedik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! Fesztivált. Ingyenes, nyáresti, formabontó koncertekkel szeretnék lehetővé tenni mindenki számára, hogy kedve szerint csatlakozzon a klasszikus zenei programokhoz. Idén összesen kilenc település ad otthont a fesztiválnak, Balatonfüreden két koncertet rendeznek.

A fesztivált 2015-ben alapította Érdi Tamás, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki emberi és művészi példát mutat a fiataloknak. Ezúttal Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonföldvár, Balatonkenese, Balatonszárszó, Balatonszemes, Szigliget, Tihany és Tata lesz a koncertek helyszíne.

Balatonfüreden július 29-30. között lesznek hallhatók a fesztivál ingyenes koncertjei a Kisfaludy Színpadon.

Július 29-én, 19.30-kor Megyimórecz Ildikó operaénekes, Bánfi-Nemes Réka fuvolaművész, Dolfin Balázs gordonkaművész és Kovács Gergely zongoraművész lép fel.

Megyimórecz Ildikó Lilla a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus ének tanszakán végzett kitüntetéses operaénekművészként. A Wagner társaság állami ösztöndíját egyedüli magyarként nyerte el és képviselte hazánkat Bayreuthban 2018-ban. A Junior Príma díjas énekesnő még a diploma megszerzése előtt debütált a Magyar Állami Operaház színpadán. Rendszeresen láthatjuk az Operaház színpadán, illetve számos nemzetközi és hazai produkcióban is.
Bánfi-Nemes Réka fuvolaművész a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatójaként diplomázott 2016-ban. Számos hazai és nemzetközi mesterkurzuson vett részt. 2017-ben megszerezte a művész-tanári diplomát. 2019-2022-ig a Győri Filharmonikus Zenekar szólamvezetője volt. Jelenleg a tatai Menner Bernát Zeneiskola tanára. A Klassz a pARTon! Fesztiválon nyolc alkalommal szervezte meg azokat a kamarakoncerteket, amelyen a MOL-ösztöndíjas társaival szerepelt.
Dolfin Balázs zenészcsaládban született, tizenkét évesen felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem “Különleges Tehetségek Osztályába”, majd Münchenben folytatta tanulmányait, mesterdiplomáját is a Müncheni Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg. Jelenleg is Münchenben él. A Junior-Príma-díjas művész fellépett már a legjelentősebb magyar koncerttermekben és számos hangversenyt adott Európa-szerte, az utóbbi években a Dolfin-Lin Duóval, amit zongorista kamarapartnerével, Tony Chen Linnel alapított. A 2022-es évadban a müncheni Bajor Rádió Szimfonikus Zenekar csellószekciója tagjává választotta, ahol világhírű karmesterekkel és szólistákkal dolgozhatott együtt.
Kovács Gergely zongoratanár nagymamája ösztönzésére kezdett zenét tanulni négyévesen. 2007-ben a nyíregyházi Országos Zongoraverseny nagydíjasa lett, majd a Zeneakadémián, a Különleges Tehetségek Osztályában folytatta tanulmányait. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett, jelenleg a doktori iskola hallgatója, az egyetem kezdő tanára. Számos nemzetközi versenyen nyert díjat, koncertezett Európa több országában, valamint Indonéziában, Izraelben, Szingapúrban, Kínában és az Egyesült Államokban. Többször is fellépett a New Yorki Carnegie Hallban, a Stern Auditoriumban Liszt Esz-dúr zongoraversenyét játszotta. Világszerte tart mesterkurzusokat. 2018-ban Junior Príma díjjal, 2020-ban pedig Cziffra Tehetség díjjal jutalmazták.

Az est műsora:
Liszt: Csárdás macabre, XIV. Magyar rapszódia
Hüe: Fuvolafantázia,
Sztravinszkij: Olasz Fantázia – tételek,
J.Strauss: A Denevér – Adél kacagó áriája,
Puccini: A fecske – Magda áriája,
Gounod Faust: Margit ékszerária,
Sztravinszkij: Olasz szvit – tételek.

Július 30-án, 19.30-kor Érdi Tamás zongoraművész és vendége: Bácsy-Schwartz Zoltán hegedűművész ad koncertet.

Érdi Tamás zenei világában kitüntetett helyet foglal el Chopin. Amikor már hatodszor játszott a varsói Chopin koncertsorozaton, megirigyelte a hangulatot, a Klassz a pARTon! Fesztivál ötlete ennek az élménynek köszönhető. Nemcsak Kocsis Zoltán figyelt fel különleges játékára, amikor azt nyilatkozta, hogy „Tamás olyat hall, amit mi nem, érzékenységét Chopin-i mértékkel lehetne mérni”, hanem Antoni Grudziński, zenetudós, a Fryderyk Chopin Társaság elnöke is. Ezen a nyáron a fesztivál művészeti vezetőjének programjából nem maradnak ki a lengyel zeneszerző kortársának és barátjának, Liszt Ferencnek a művei sem. Tizedik, ünnepi fesztivál főszereplői a fiatalok, így Érdi Tamás koncertjén is bemutatkozik egy ifjú hegedűművész, akivel egy Mozart szonátát adnak elő.

Bácsy-Schwartz Zoltán tizenkét évesen költözött családjával Hollandiából Budapestre, hogy Ácsné Szily Éva tanítványa lehessen. Felvették a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába, 2023-ban kapta meg diplomáját. Több alkalommal nyert díjakat nemzetközi versenyeken, szólistaként fellépett neves magyar zenekarokkal, de európai és kanadai nagyvárosokban is koncertezett, gyakran szerepel fesztiválokon is.

Műsor:
Chopin: Esőcsepp Prelude, Négy mazurka, Fantaisie-Impromptu,
Liszt: Spozalizio, Mefisztó keringő,
Ysaÿe: Szólószonáta,  „Ballade”,
Mozart: e-moll hegedű-zongora szonáta.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart