Oldal kiválasztása

Quasimodo költőverseny – Háromszáz vers született az irodalmi programra

Szerző: | 2024-09-01.

Mintegy 160 pályázó, több mint háromszáz verse érkezett az idei, 33. alkalommal kiírt Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre. A fődíjat Beck Tamás Önarckép című költeményével érdemelte ki. A szeptember 6-7. között zajló irodalmi fesztiválon átadják a Térey-díjat és két különdíjat is kiosztanak.

A költőverseny zsűrijének döntése értelmében a nagydíjas Beck Tamás mellett különdíjat vehet át Horváth Florencia: Sivatag lettél című verséért, a Térey János díjat pedig Molnár Illés: Mesélek inkább című alkotása érdemelte ki.
A költőverseny történetében először az Országút című folyóirat különdíjat ad át, amelyet Simon Adri: Senki zöldje című verséért vehet át.
A nagydíjas és a különdíjasok ösztöndíjat kapnak, nyolcan pedig oklevelet és herendi ajándékot vehetnek majd át.

A Nobel-díjas Salvatore Quasimodo 1961-es, balatonfüredi tartózkodása emlékére 1992-ben indított költőverseny ezúttal is a hagyományoknak megfelelően a Tagore sétányon álló Quasimodo emlékfájánál tartandó ünnepséggel kezdődik, majd este hét órakor az Anna Grand Hotel dísztermében adják át a költőverseny díjait.

– Ebben az évben is sok vers érkezett, Romániából, Szlovákiából, Svájcból, Szerbiából, de még az USA-ból is küldtek verset. A nagydíjas versek ezúttal is elhangzanak majd magyarul és olaszul a gálaesten, amelyen az Unconventional Singers olasz énekegyüttes koncertje igazi kuriózumnak ígérkezik. Szombaton az irodalmi matiné keretében a 2025. Jókai bicentenáriumra való készülődés jegyében Szörényi László professzor tart előadást Jókai és a latin nyelv kapcsolatáról egy kevésbé ismert regényének fényében. A latin nyelv az európai kultúránk hordozója, a program erre is igyekszik felhívni a figyelmet– fogalmazott Cserép László, a Quasimodo Költőverseny alapítója.

A szeptember 6-7. között zajló balatonfüredi irodalmi fesztivál keretében a díjazott költők és az oklevéllel kitüntetett szerzők egyaránt felolvassák a verseiket, majd zárásként a Vaszary Galériában látható Mácsai István: Festmény, fotó, film című kiállításán tart rendhagyó tárlatvezetést a festőművész fia, Mácsai János.


A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a vá-roshoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt, amelyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Faludy György, Határ Győző, Or-bán Ottó, Czigány György, Gergely Ágnes, Gömöri György, Zalán Tibor, Szálinger Balázs, Marno János, Tóth Krisztina csak néhányan a teljesség igénye nélkül, azok közül, akik díjat kaptak a költőverseny harminc éve alatt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Borbemutatók a sétányon

A Borheteken kitelepülő borászok minden délután borbemutatókat tartanak a Tagore sétányon.

Borhetek borász listája

Íme a Borhetekre kitelepülő borászok sorrendje. A gasztronómiai fesztivált augusztus 9-től rendezik meg.

Molnár

2024.08.29.

Hát ezt a sületlenséget kár volt átengedni. Ennek semmi köze a valósághoz, a sajtószabadsághoz sem, ez csak beszéd a semmibe.…

szegény Füred, mi lesz veled

2024.08.28.

Nem csak a bicikliutat kéne elterelni, hanem a 71-es utat is. Borzalmasan megnőtt a forgalom mindenhol, és ezzel kapcsolatban már…

az őszinteség rabja

2024.08.26.

Válasz. 1. nincs ilyen hely, mert aug. 25. után már a lélegzés sem lesz Füreden díjmentes, adót is kell majd…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bmw
Monis Banner
2
Bahart