Oldal kiválasztása

Tiszta Európa Program

Szerző: | 2011-03-16.

Félidejéhez érkezett a Tiszta Európa Program rekultivációs projektjének első fordulója

 

2010. január 22-én került sor a Környezet és Energia Operatív Program keretében a Balatonfüredet is érintő „Az Észak-Balatoni Térség Települési Szilárdhulladék-kezelési Rendszer működési területén lévő 34 db. települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációjának megvalósítása”című projekt 2009. évi beszámolójára Veszprémben. A tájékoztatón a 34 Önkormányzat képviseletében a Polgármesterek és a Jegyzők voltak jelen.

Czaun János a Társulás elnöke a projekt jelenlegi állásáról, és a jövő feladatairól tartott rövid ismertetést. Beszámoló hangzott el a projekt műszaki előrehaladásáról, és a pénzügyi teljesítésről, mely szerint a projekt megvalósítása a Támogatási Szerződésben meghatározott ütemezés és kifizetési terv szerint történik.

A kivitelezés megkezdéséig azonban még sok feladata van az Önkormányzatoknak és a Társulásnak is, hangzott el a tájékoztatón.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság tárgyalójában került sor 2009. február 3-án a „Az Észak-Balatoni Térség Települési Szilárdhulladék-kezelési Rendszer működési területén lévő 34 db. települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációjának megvalósítása” elnevezésű projekt támogatásának aláírására. A pályázat első fordulóban 145 millió forint támogatással valósulhat meg az előkészítés, melynek záró időpontja 2011.május.

A projekt cselekvési és közbeszerzési tervében foglaltak szerint a környezetvédelmi felülvizsgálatok elkészültek, jelenleg a meglévő tervek felülvizsgálata, és egy Részletes Megvalósíthatósági tanulmány készítése van folyamatban. A kivitelezésre a pályázatot 2010. novemberben tervezi benyújtani a Társulás.

A pályázat második fordulójában a megvalósításra elnyerhető 4,37 milliárd forintos állami támogatás megszerzése fontos célja a Társulás szakembereinek. Ezzel egy olyan beruházás sorozat veszi kezdetét, amely mintegy 100 ezer ember napi életét érinti, és amelynek eredményeképpen közel 400 ezer m2 lerakó terület környezetszennyezése szűnik meg, és kerülhet vissza eredeti természeti állapotába a 600 ezer m2 rekultiválandó területből.

A megvalósítási szakasz tervezett kezdete 2011. január, a projektzárás tervezett időpontja pedig 2013. december.

A kivitelezés megkezdéséig azonban az Önkormányzatoknak, és a Társulásnak is van feladata. A Pályázati Felhívás és Útmutató vonatkozó rendelkezéseinek, elsősorban a rekultiválandó terület tulajdonviszonyának rendezettnek, művelési ága megfelelőnek, per-, teher- és igénymentesnek kell lennie. A rekultiválandó területek teljes egészében a pályázó önkormányzat 100%-os tulajdonában vagy állami tulajdonban kell, hogy legyenek.

Valamennyi, a projektben érintett lerakó bezárása meg kellett, hogy történjen. A projektben szereplő lerakó művelési ágból kivett területen kell, hogy elhelyezkedjen.

A lerakók utógondozási kötelezettsége, és költségeinek vállalása is szükséges az Önkormányzatok részéről.

A tulajdonviszonyok (terület és ingatlanszerzés), művelési ág, per-, teher-, és igénymentesség pályázati előírásoknak megfelelő rendezettségét az Önkormányzatok legkésőbb a második fordulóra történő pályázat (kivitelezés) benyújtásáig biztosítani kell, a projektben ezek a költségek nem elszámolható költségek.

Az Önkormányzatnak kötelezettséget kell vállalnia, hogy amennyiben a hulladéktest nemcsak önkormányzati, vagy állami tulajdonú területet érint (hulladék átnyúlás), akkor erről a másodlagosan érintett területről a hulladék áthalmozást saját költségén elvégzi. Állami tulajdon érintettség esetén a kezelői hozzájárulást is meg kell szerzi.

A pályázónak (Társulásnak) vállalni kell, hogy a támogatott beruházással létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat a projekt befejezését követő 5 évig fenntartja.

A beszámolót követően konzultációra is lehetősége volt a rekultivációban résztvevő Önkormányzatoknak.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Balatonfured.hu2024-04-06 12.40AgoraKedves Virág, mindkét oldalon április 10. a jelentkezés dátuma. Reggel 7.30-tól lehet jelentkezni. Üdv A szerk
  • Virág2024-04-05 16.21AgoraÉrdeklődnek vki illetékestől hogy a támogatott virágvásárlási lehetőségre mikortól lehet jelentkezni? Ui. a hírben ápr. 10-e, a jelentkezési oldalon pedig
  • játszótér2024-04-04 13.47AgoraItt akartak csinálni sportpályát, de a környék lakói ellenezték, nem egyeztek bele. Volt erről szó, amikor csinálták a játszóteret. Így

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004