Oldal kiválasztása

Kiállítótér létrehozása az Európa Kulturális Fővárosa program keretében

Szerző: | 2024-01-11.

Négy évszakos kulturális és rendezvényhelyszín fejlesztése Balatonfüreden – Kiállítótér

Projekt azonosítószáma: OC-INF/1-2021-5487

Támogatás összege: 658 745 020 Ft
Támogató szervezet: Veszprém-Balaton 2023 Zrt.

Cél: Új, európai színvonalú kulturális és közösségi tér- KIÁLLÍTÓHELY- létrehozása, a település Balaton-parthoz közel fekvő közterületén, egy parkolóhelyen épülő, négy szezonos kulturális és konferencia központ épületéhez rendelt kiállítótér kialakításával.

Az Európa Kulturális Fővárosa program infrastruktúra-fejlesztés támogatásának középpontjában és jelen projektünk középpontjában is a kulturális és közösségi programokat kiszolgáló fejlesztés áll. Az értékes épületállomány a város és a régió identitását hordozza, a programsorozat eseményei által történő újjáélesztésük kapcsolatot teremt múlt és jelen között, megnyitva hosszútávú hasznosításuk jövőjét.

Alapvető célunk egy kulturális, közösségi tevékenységet magában foglaló épület építése és az alapműködéshez szükséges tárgyi eszközbeszerzés. A projekt sikeres megvalósítása után egy multifunkcionális közösségi teret hozunk létre.

Balatonfüreden számos kulturális és közösségi használatú intézmény működik. A 2010-ben megújult reformkori városnegyed kulturális intézményei mind a helyi lakosok, mind a régióból és az ország számos településéről érkezők számára kedvelt és látogatott kulturális színterek. A kiállítóterek és a közösségi terek betöltötték mára az igényeknek megfelelő funkciójukat, kialakultak az intézmények egyéni karakterei. Hosszú ideje időről-időre azonban felvetődött egy nagyobb, klasszikus értelemben vett kulturális intézmény létrehozásának igénye, mivel sok alkalommal a helyi közösségek közös rendezvényeinek, kiállításainak rendezése során a most meglévő helyszínek befogadóképességükkel szűkösnek bizonyultak. Szükségessé vált Városunkban egy legalább 500 fős nézőtérrel rendelkező kulturális és konferenciaközpont létesítése, mivel az említett, már létező terek befogadási képessége 80-250 fő. 2020-ban elindult a tervezési folyamat, amely lefektette az igények alapján a kulturális központ működési elvét és céljait. A helyi kulturális palettán azonban még egy helyszín igényelt: egy nagyobb térrel rendelkező kiállítóhely, amely az év közben megvalósuló időszaki kiállítások helyszíne. A városban több kiállítóhely is működik, állandó vagy időszakos tárlatokkal. Az említett módon mindegyik intézménynek megvan a kialakult karaktere, missziója. Az időszaki kiállításokat fogadó és rendező két kiállítóhely a Vaszary Galéria és a Kisfaludy Galéria. A Vaszary Galéria nemében más jellegű kiállításokkal funkcionál, mint a Kisfaludy Galéria, amely elsősorban a helyi közösségek és a kulturális partnervárosok színtere. A Kisfaludy Galéria befogadóképessége, tereinek mérete és kettős funkciója (közművelődési színtér, rendezvényhelyszín és galéria) korlátok közé szorítja az időszaki kiállítások megrendezésének lehetőségét. Az említett intézmény befogadóképessége 120-150 fő. Ilyen módon merült fel egy közösségi központú, nagyobb térrel kooperáló kiállítótér létrehozásának igénye. A kulturális és konferenciaközpont mellett létrehozandó kiállítótér ilyen módon egy hiánypótló helyszín lenne, amely végleges megoldást nyújtana a város időszaki kiállításaink jelentős szegmensének tekintetében.

A projekt fő tevékenységei:

– Új épület építése: kiállítótér, képtár kialakítása. Akadálymentesítés.

– A kiállítótér kialakításához kapcsolódó eszközbeszerzés.

– Kiállítótér megépítéséhez kapcsolódó szolgáltatások ellátása.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

Test/esetek

2024-04-27. 10.00 Modern Műtár

Fotókiállítás.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • hálás lakótelepiek2024-04-26 10.34AgoraMielött teljesen elkedvetlenednének azok, akik azért még jót is építenek Füreden, nagyon örülünk az ugyan sokáig készült, de nemrégen átadott
  • Somogyi László, Probio ZRT2024-04-26 07.23AgoraTisztelt Nyugdijas, a padokat a felújitás után visszaraktuk, köszönöm a jelzését.
  • Lakótelepi lakos2024-04-24 17.19AgoraTársasház épül. 2 000 000 / m2 áron. 😞

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004