Oldal kiválasztása

Szerző: | 2015-07-23.

Elkészült a Balaton élővilágát bemutató ökoturisztikai látogatóközpont Balatonfüred legfrekventáltabb helyén, a Tagore sétányon. A tájba illő, teraszos épületben egyebek mellett több látványos akvárium és foglalkoztató terem várja az érdeklődőket. A projekt keretében a Széchenyi sétány és az Aranyhíd sétány egy-egy szakaszát is felújították. Balatonfüred Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott KDOP-2.1.1/D-12-2012-0016 azonosító számú projektre 450 000 000 Ft összegű támogatást kapott.


A projekt összköltsége 514 657 655 Ft, ebből elszámolható költség 450 000 000 Ft, melynek a 100 százalékát fedezi a támogatás. A látogatóközpont kialakításával az önkormányzati tulajdonban lévő Gótika Kft.-t, míg a parti sétányok felújításával a székesfehérvári Fehérép Kft.-t bízta meg a város. A projekt keretében felújították a Széchenyi sétány (283 fm hosszon) és az Aranyhíd sétány (315 fm hosszon) egy részét. A parti sétányok felújítása segíti a Balaton-part egészén végighúzódó közcélú és vállalkozási célú attrakciók és szolgáltatások elérhetőségét. A desztináció jellegéhez illeszkedő sétányok felújítása során olyan aktív eszközök is elhelyezésre kerültek, amelyek önmagukban is újabb pozitív élményekkel gazdagítják az eltöltött időt. A sétányok új létesítményei a gyephullám, a hullámos padsor, az esőbeálló padokkal és ivókúttal, kerékpártárolóval, wifi-vel és információs táblákkal, párakapuval és növényfuttatókkal nem csak felfrissülést, de kikapcsolódást is nyújt a sétálóknak. A fejlesztés gyermekbarát és kerékpár barát elemeket is tartalmaz.

A Tagore sétány északi oldalára épülő látogatóközpont a Balaton jellegzetes pavilon építészetét idézi, melynek a nyugati részén játszótér is létesült. A terveknél külön szempont volt a tájba illő építkezés illetve a balatoni panoráma védelme. Az új turisztikai látványosság egy komplex környezetismereti bemutatóhely összesen 17 db akváriummal a kiállítási térben. Az akváriumok mellett elhelyezett információs pontok részletes leírást adnak az akvárium lakóiról, 36 –féle balatoni halról. A kiállító tér középső sávjában belső átrium kültéri bemutatóval továbbá multifunkcionális oktató- és vetítőterem is található.

A térségben egyedülállónak számító látogatóközpont a szezonon kívül is tartalmas programot nyújt majd a turisták számára.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Mácsai24

2024-07-20. 16.00 Vaszary Galéria

Kiállításmegnyitó.

DumaFüred

2024-07-19-28. Balaton Szabadidő Központ

Humoristák estjei.

Hírek, Agora

Hírek

Udvarmozi

Szabadtéri vetítések az Arácsi Tájházban Tímár Péter filmjeiből.

Moszkító

2024.07.15.

Megtörtént a legutóbbi szúnyoggyérítés? Ismerősi körben senki sem látta a járművet, és érzésre sem lett kevesebb szúnyog.

pénz

2024.07.15.

Iszonyú drága a Balaton! A covid óta háromszorosára emelkedtek az árak a fizetések meg alig változtak. Füred megfizethetetlen. Úgy látom,…

zene nyugdíjasoknak

2024.07.09.

Minden évben ugyanaz a téma. Miért csak olyan koncertek vannak a városban, amelyek a nyugdíjas korosztályhoz szólnak? Fenyő, Neoton, Kovács…

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Monis Banner
2
Bahart