A kultúra, ami összeköt

A Magyar Kultúra Napján a város együttműködési megállapodást írt alá Kecskeméttel és Paloznakkal. A települések a programok kialakításában, irodalmi és turisztikai kiadványok készítésében működnek együtt, közösen pályáznak, és együtt jelennek meg az idegenforgalmi vásárokon is.

A következő évtizednek a kultúráról kell szólnia Európában, nemcsak a szavak szintjén, de ennek meg kell jelennie a költségvetésben is. Kecskemét városa is a kulturális befektetést tartja a jövőben megtérülő legjobb befektetésnek, ez köti össze Balatonfüreddel – emelte ki az ünnepségen dr. Bóka István polgármester.

Mindkét városnak pozitív a jövőképe és elől jár az értékmegőrzésben. Katona József és Kodály Zoltán szülővárosában nagy kultusza van Jókai Mórnak, aki mint joghallgató több évig tanult Kecskeméten, ahol később házat is vásárolt. Ez is összeköti a két várost, csatlakozott a gondolatmenethez dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, aki elismeréssel szólt Balatonfüred gyors fejlődéséről is. Kecskemét életében a következő lépés a turizmus fejlesztése lesz, míg a város eddig a gazdaság megerősítésén fáradozott, tette hozzá dr. Zombor Gábor.

A Balatonfüreddel eddig is közös programokat szervező közeli Paloznak polgármestere, Czeglédy Ákos szerint Balatonfüred mindig egyenrangú partnerként tekintett a környező településekre. A város és a falu jól kiegészítve egymást méltóképpen képviseli a magyar kultúrát. A két település eddig is együtt szervezett programokat, a paloznakiak részt vettek a Jókai Napok, a Hal- és Borünnep rendezvényein, mindkét település Hild-díjas és kategóriájában első helyezettje a Virágos Magyarországért versenynek is. Paloznakot és Füredet összeköti a táj és a közös kultúrtörténet, aki Füredre látogat, remélhetően az együttműködésnek is köszönhetően, felkeresi a csendesebb Paloznakot is – vélekedett Czeglédy Ákos.
A polgármesterek kecskeméti barack pálinkával koccintottak az együttműködési megállapodásra. Ezzel Füred Tihany, Pécs és Debrecen után újabb két településsel erősítette meg kapcsolatát.

Az ünnepségen adták át a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést, amelyet Molnár Sándor a Lóczy Lajos Gimnázium tanára vehetett át, aki 1996-óta vezeti az iskola diákszínpadát. A Lóczy Diákszínpad eddig több, mint negyven művet mutatott be és mintegy húsz megyei valamint országos helyezést ért el versenyeken.

Az Anna Grand Hotel dísztermében tartott ünnepségen bemutatkozott Kecskemét Kodály Zoltán Ének-Zenei Iskolájának világhírű Aurin leánykara, amely Kodály, Bartók és Karai kórusműveket énekelt és kecskeméti táncokat adott elő, Paloznak kórusa pedig zenei kísérettel a Harmonia Caelestist énekelte.

balatonfured.hu

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.