Oldal kiválasztása

Majális keretében adják át a Helytörténeti Gyűjteményt

Szerző: | 2024-04-26.

Ünnepélyes keretek között, május 1-jén nyílik meg az Óvárosban az új Helytörténeti Gyűjtemény, amely a város múltját őrzi és mutatja be. A korszerű intézményben a helytörténeti kutatószolgálat mellett látványtár-kiállítás és zeneműterem is helyet kapott. Az avatás napján a Kossuth utcán koncert és gyerekprogramok várják az érdeklődőket.

– Készülünk a nyitásra. Nagy öröm, hogy végre egy helyen tudjuk tárolni és részben bemutatni a város helytörténeti gyűjteményének anyagát. Hetenként három napon biztosítjuk majd a kutatószolgálatot, lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások is, ahol helyi diákok megismerkedhetnek a város történetével. Az épület emeletén látványtár-kiállítás lesz látható, amely Balatonfüred régmúltjának mindennapjait igyekszik bemutatni. A kiállítás persze csak egy ízelítő a rendelkezésünkre álló hatalmas anyagból – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Tóth Györgyi, a Lipták Gábor Városi Könyvtár igazgatója.

A könyvtárhoz tartozó Helytörténeti Gyűjtemény tulajdonképpen a város teljes múltját tartalmazza. Iratok, régi dokumentumok, néprajzi tárgyak, gazdag könyvtár, képzőművészeti alkotások, archív fotográfiák, képeslapok gyűjteménye, amelyeket végre szakszerűen lehet majd tárolni.

Az épületben egy zenetermet is kialakítottak, itt próbál majd a Balatonfüred Koncert Fúvószenekara és a város Vegyeskara.

Az intézmény átadó ünnepségét május 1-jén tartják, lesznek kitelepülők, koncert és tánc a gyerekeknek pedig futóversenyt rendez a Balatonfüredi Atlétikai Club. A részletes program itt.

– Elfoglaljuk a Kossuth utca egy részét, felállítunk egy színpadot, ahol gyerekprogramok és koncert lesz. Több helyi művészeti csoport is fellép majd. Várjuk az érdeklődőket, meg lehet nézni az új épületben kialakított kiállítást. Szeretnénk méltón megünnepelni, hogy a Városi Helytörténeti Gyűjtemény egy ilyen korszerű épületben találta meg végső helyét – mondta Tóth Györgyi.

A Kossuth utca lezárásáról térkép és információ itt.

Hgy

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Agora

  • minden jó, ha van szünet2024-04-28 11.52AgoraRégóta szerettünk volna egy színdarabot az új Központban megnézni, tegnap, 27.-én ott voltunk, sajnos. Az indító hangszóró-hangerő borzalmas volt, azt
  • Éva2024-04-27 17.35AgoraNagyon szépen felújították a Huray villákat, de a Tourinform irodájába idős ,mozgássérült ember nem tud felmenni a magas lépcsőkön,nincs korlát.Kérem,hogy
  • hálás lakótelepiek2024-04-26 10.34AgoraMielött teljesen elkedvetlenednének azok, akik azért még jót is építenek Füreden, nagyon örülünk az ugyan sokáig készült, de nemrégen átadott

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004