Oldal kiválasztása

Balaton-part ékköve: a reformkori városközpont felvirágoztatása Balatonfüreden II.

Szerző: | 2011-03-16.

Sikeresen megvalósult a Balaton-part ékköve II. kiemelt projekt

Sajtótájékoztató és záró átadási ünnepség

Balatonfüred, Vaszary kastély,

2010. május 7.

Balatonfüred Város Önkormányzata 3 éve, 2007. májusában nyújtott be kiemelt projektjavaslatot A Balaton-part ékköve: a reformkori városközpont felvirágoztatása Balatonfüreden II. címmel. A projekt célja a kulturális turizmus fellendítése, az idegenforgalmi szezon meghosszabbítása, a térség vonzerejének, jövedelemszerző képességének növelése. 

A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács javaslatát követően az Ékkő II. kiemelt projektet másfél milliárd forint vissza nem térítendő támogatással az elsők között nevesítették a Közép-Dunántúli Operatív Program akciótervében.  

A kiemelt projekt méltó folytatása volt az Ékkő I. projektnek. A regionális jelentőségű kulturális turisztikai fejlesztés eredményeként Balatonfüred műemlék jelentőségű, reformkori városrésze továbbfejlődött és új arculatot kapott.  

2009 nyarára a város történelmi hagyományaihoz kapcsolódó kétújturisztikai tematikus út kialakítása érdekében az önkormányzat 600 millió forintos költséggel felújította a Gyógy teret, a Széchenyi parkot, a Vitorlás teret és a Rózsakertet.  

A Balaton partján, a Városi Múzeumból kiindulva két tematikus sétaút várja a vendégeket. Az egyik A reformkor személyiségei és hatásuk Balatonfüreden című, a másik az Írók, költők Balatonfüreden; gyógyító irodalom, amelynek során a reformkori városrészben; a Jókai utca, Vitorlás tér, Tagore sétány, Szívkórház, Gyógy tér és Blaha Lujza utca által határolt területen 54 emléktábla, 46 táblával jelölt emlékfa, 12 köztéri szobor és 5 emlékmű található. A tematikus utakon az érdeklődők nemcsak Balatonfüred, hanem az ország múltjával is megismerkedhetnek.  

A felújított Rózsakertben Balatonfüred jelképe, a Halász és révész szobor megújult környezetbe került. Felújított rózsaágyások, térvilágítás, új padok, napozók, ivókút létesült. 

A Vitorlás térnek a tihanyi panorámát nyújtó, ücsörgésre, napozásra is lehetőséget adó fából készült stég, az úgynevezett Gyönyörde, illetve a süllyesztett medencés, kővel burkolt, sajátos szökőkút ad új hangulatot.  

2010 májusában nyitja meg kapuit az országos jelentőségű műemlék, a Jókai Mór Emlékmúzeum, valamint a helyi védettségű Blaha utca 3. szám alatt a Városi Múzeum és Látogatóközpont több mint 275 millió Ft értékű beruházás eredményeként.   

A pályázat részeként az önkormányzat elbontatta a volt szovjet üdülő épületét, amelynek a helyén parkot alakított ki. Több mint 600 millió Ft költséggel felújította a Vaszary kastélyt, ahol európai szintű kiállításoknak helyet adó galéria és képtár létesült. Az elkészült új létesítmények működtetése érdekében az önkormányzat megalapította a Balatonfüred Kulturális Közgyűjtemény Fenntartó Nonprofit Kft-t. Az új galéria a Vaszary kiállítással és a Szomolányi Gyűjteménnyel 2010. május 29-én nyílik meg.

A beruházás során elkészültek a városrészre vezető utak: Csokonai u., Fészek köz, Honvéd u., Tátra lépcső és a Táncsics u. alsó szakasza. 

A regionális jelentőségű turisztikai vonzerőfejlesztés eredményeként 58 636 m² fejlesztett területen 2 480 m² épület újult meg és 22 új főállású munkahely jött létre. A kiemelt projekt tervezettköltségvetése 1 770 000 000 Ft volt. A beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A másfél milliárd Ft támogatás mellett az önkormányzat több mint 400 millió Ft önerőt biztosított a projekt teljes megvalósításához.   

Sikerült bebizonyítanunk, hogy a kiemelt projekt megfelelően előkészített volt: az önkormányzat a projektet a tervezett ütemezés szerint megvalósította és 2010. május 15-én zárja. A hat kifizetési kérelem eredményeként a megítélt teljes támogatást az önkormányzat megkapta.  

A Vaszary kastély és a Jókai villa terveit a budapesti székhelyű UVATERV Zrt., a Városi Múzeumét  a Fako-Terv Kft. készítette. A kivitelezést a közbeszerzési eljárás nyertese, a Vemév-szer Építő és Szerelőipari Kft. végezte. A közbeszerzési eljárások lebonyolításában a VeszpérmBer Zrt. és a Hubai Ügyvédi Iroda, a műszaki ellenőrzésben  a VeszpérmBer Zrt. működött közre. Az épületek berendezését a Jupiter- Center Kft. szállította. A projektet részletesen a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. és a HBF Hungaricum Kft. konzorciuma dolgozta ki, akik a projektmenedzsment szolgáltatást is biztosították. A kiemelt projekt megvalósítását a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kft., valamint a Váti Nonprofit Kft. munkatársai segítették. 

A Balaton-part ékköve II. kiemelt projekt legfontosabb eredménye, hogy Balatonfüred – történelmi és kulturális értékei megújításával, színvonalas és differenciált kulturális turisztikai szolgáltatások kialakításával, a vonzó települési és gazdasági környezettel – hosszútávon biztosította, hogy régiós szinten is a kultúra és a művészetek városa legyen.

A projektről készült rövidfilm megtekinthető itt.

A projekt keretében készült kiadványt elolvashatja itt.

Tekintse meg a projekttel kapcsolatos filmet:

* Befejeződött az Ékkő II. uniós fejlesztés

Balatonfüred, 2010. május 7. 

 

dr. Bóka István
polgármester

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • aggódó lakótelepiek2024-04-22 11.58AgoraA Köztársaság utcai lakótelep lakói közül nagyon sokan, és nagyon aggódva figyeljük, ami az utolsó ház és a Kéki patak
  • Öreghegyi nyugdijas2024-04-21 19.22AgoraTisztelt Somogyi úr, az öreghegyiek nevében köszönöm a gyors intézkedést!
  • elkeseredett nyugdíjasok2024-04-21 14.46AgoraT. Probio (?) nem tudom, ki a pontos címzett. A Közt. úti lakótelep északi vonulatában, ahol az iskola, óvoda és

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004