Balaton-part ékköve: a reformkori városközpont felvirágoztatása Balatonfüreden projekt – Részátadás

„A Balaton-part ékköve II.” projekt rész-átadási ünnepség

2009. augusztus 19.

Az átadásról készült tudósítás megtekinthető itt .

A felújítások folyamatát bemutató kisfilm megtekinthető itt.

Balatonfüred Város Önkormányzata 2007. májusában nyújtott be kiemelt projektjavaslatot „A Balaton-part ékköve: a reformkori városközpont felvirágoztatása Balatonfüreden II” címmel. Balatonfüred a Közép-Dunántúli Régióban és a Balaton turisztikai térségben is kiemelkedő szerepet játszik: első helyet foglal el a Közép-Dunántúli régióban a kereskedelmi szálláshelyek és az összes vendégéjszakák tekintetében.

A Balaton-part ékköve II. projekt megvalósítása hozzájárul a Közép-Dunántúli Régió Operatív Program társadalmi-gazdasági céljaihoz: biztosítja a régió turisztikai kínálati portfoliójának komplex és integrált fejlesztését. Célja: a Balaton-térség kiemelt vonzerejének minőségi fejlesztése a kulturális turizmus fellendítése érdekében, az idegenforgalmi szezon meghosszabbítása és a térség jövedelemszerző képességének növelése.

A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács támogató javaslatát követően az Ékkő II. kiemelt projekt az elsők között,  a 2007. július 25-i kormány-döntéssel került nevesítésre a Közép-Dunántúli Operatív Program 2007-2008. éves akciótervében a 2. prioritás alatt, 1.500.000.000,- Ft támogatási összeggel.

Az eltelt időszakban bizonyítottuk, hogy a kiemelt projekt megfelelően előkészített volt és gyors megvalósításának feltételei biztosítottak. A támogatási szerződés 2008. júliusi megkötését követően a projekt kivitelezési munkái 2008. októberében kezdődtek és a 2009-es idegenforgalmi szezon kezdetére nagy részben el is készültek.

A regionális jelentőségű kulturális turisztikai fejlesztés eredményeként Balatonfüred műemlék jelentőségű reformkori városrésze tovább fejlődött, gazdagodott, új arculatot kapott:

         -A város történelmi hagyományaihoz kapcsolódó kétújturisztikai tematikus út kialakítása érdekében felújítottuk a Gyógy-teret, a Széchenyi parkot, a Vitorlás teret és a Rózsa-kertet összesen több mint 600 M Ft bekerülési költséggel.

         –Elkészült a Jókai Mór Emlékmúzeum épülete és kertje valamint a Városi Helytörténeti Gyűjtemény és Látogató Központ épülete a Blaha u. 3. szám alatt, több mint 275 M Ft-os beruházási értékkel. Jelenleg az épületek berendezése van folyamatban, megnyitásuk jövő tavasszal várható.

         -Elbontásra került a volt szovjet üdülő épülete, a helyén parkot tervezünk. Folyamatban van az egyik legjelentősebb projektelem, a több mint 600 millió Ft bekerülési költségű Vaszary kastély felújítása, ahol európai színtű kiállításoknak helyet adó galéria és képtár létesül.

         –A városrészre rávezető utak közül szezonra elkészült a Honvéd utca, a Csokonai u. és a Fészek köz közel 140 M Ft-os beruházással.

A kiemelt projekt tervezettköltségvetése 1.770.000.000,- Ft. Az 1,5 Mrd Ft támogatás mellett azönkormányzat15,2 %-osönrész, 270.000.000,- Ft vállalásával finanszírozza a programot. Jelenleg a projekt 75 %-os készültségű. A támogatás lehívása folyamatosan történik, a projekt befejezése 2010. márciusában várható.

Balatonfüred, 2009. augusztus 18.

dr. Bóka István
polgármester

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.