Oldal kiválasztása

Balaton-part ékköve: a reformkori városközpont felvirágoztatása Balatonfüreden projekt – Sajtóközlemény

Szerző: | 2011-03-16.

Balatonfüred Város Önkormányzatának az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „A Balaton-part ékköve: a reformkori városközpont felvirágoztatása Balatonfüreden II” című, KDOP-2.1.1/A-2008-0001 jelű pályázatát a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője támogatásra érdemesnek ítélte, így az önkormányzat 1.500.000.000,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Balatonfüred Város Önkormányzata 2007. májusában benyújtott kiemelt projektjavaslatát a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács támogatási javaslatát követően  a Kormány 2007. július 25-i döntésével nevesítette a Közép-Dunántúli Operatív Program 2007-2008. éves akciótervében a 2. prioritás (Regionális turizmusfejlesztés) alatt, 1.500.000.000,- Ft tervezett támogatási összeggel. Az eltelt időszakban megtörtént a projektjavaslat részletes kidolgozása. Az önkormányzat valamennyi projektelemre jogerős építési engedéllyel rendelkezik és elkészültek a projekt részletes kiviteli tervei is. A támogatási szerződés megkötésére július elején kerülhet sor.

A kiemelt projekt tervezett költségvetése 1.770.000.000,- Ft. Az önkormányzat 15,2 % önrész, 270.000.000,- Ft vállalásával finanszírozza a projektet. A megvalósítását 2008. májusa és 2010. márciusa között tervezett.  A projekt eredményeként megújul 3 épület 2480 m2 nagyságon, kialakul 2 új tematikus út, létrejön 22 új munkahely.

A Balaton-part ékköve II. projekt a sikeres ROP 1.1. pályázat folytatása. Célja a reformkori városrészben lévő műemlék illetve helyi védelem alatt álló villaépületek felújítása új kulturális turisztikai funkciókkal. A fejlesztés Műemléki Jelentőségű Területen történik. A projekt keretében 3 épület (a Jókai Mór Emlékmúzeum, a Blaha u.3. szám alatti volt fürdőigazgatói villa és a Vaszary kastély) felújítása, a régió kulturális történelmi emlékeihez kapcsolódó turisztikai témapark kialakítása,  továbbá a városrészre rávezető  önkormányzati utak felújítása történik meg modern utcabútorokkal és új közvilágítással.

 1. A műemlék Jókai Mór Emlékmúzeum épületében a korhű felújítást követően új koncepciójú Jókai kiállítás kerül bemutatásra, amely az „Arany emberhez” kötődik.

 2. A műemlék Vaszary kastélyban (volt hercegprímási üdülő) a rekonstrukció után európai színvonalú kiállításoknak helyet adó képtár, galéria létesül.

 3. Megtörténik a volt orosz üdülő bontása és helyén közpark kialakítása.

 4. A helyi védettség alatt álló Blaha utca 3. szám alatti épületben Városi Helytörténeti Gyűjtemény és Látogató Központ kap helyet.
 5. A város történelmi hagyományaira építve két turisztikai tematikus utat alakítunk ki. A reformkor személyiségei és hatásuk Balatonfüreden valamint az „Írók, költők Balatonfüreden – Gyógyító Irodalom Balatonfüreden címmel. A tematikus utakhoz kapcsolódóan felújításra kerül a Gyógy-tér, a Széchenyi park, az Indiai liget és Nobel díjasok ligete, a Vitorlás tér és a Rózsa-kert is.

 6. A projekt része a Honvéd u., a Csokonai u., a Táncsics M. u. alsó része, valamint a Fészek köz és a Tátra lépcső felújítása is.

A projekt egyik fő célja, hogy a széles partneri együttműködés segítségével a Balaton északi részén ne csak lokálisan, hanem régiós szinten is erősödjön a turisztikai ágazat.

dr. Bóka István
polgármester

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hírek, Agora

Hírek

Rendőrségi bemutató

Nyárindító megnyitó ünnepség Balatonfüreden, a Vitorlás téren május 22-én.

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004