Oldal kiválasztása

„Épületenergetikai fejlesztések a balatonfüredi általános iskolákban” projekt

Szerző: | 2011-03-16.

Balatonfüred Város Önkormányzata 2009. augusztus 13-án pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energetika Operatív Programja keretében meghirdetett KEOP-2009-5.3.0/A kódszámú felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések a balatonfüredi általános iskolákban”címmel.

2010. március 16-án kelt támogató levélben az „Energia Központ” Energiahatékonysági, Környezetvédelmi és Energia Információs Ügynökség Nonprofit Kft. mint Közreműködő Szervezet (továbbiakban Energia Központ) arról értesítette Balatonfüred Város Önkormányzatát, hogy a benyújtott pályázatot 96.099.873 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte. A pályázat így az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulhat meg. A projekt teljes költségvetése 159.319.020 Ft, amelyből a támogatás mértéke 60,32%, Balatonfüred Város Önkormányzata 63.219.147 Ft önrész biztosítását vállalta. A támogatási szerződést a felek 2010. május 14-án írták alá.

A projekt tárgya a Balatonfüreden található 2 iskola, a Radnóti Miklós Általános Iskola (Balatonfüred, Nádor utca 17.), valamint az Eötvös Loránd Általános Iskola (Balatonfüred, Noszlopy Gáspár utca 2.) energetikai korszerűsítése.

Az alapvető problémát a kiválasztott épületek magas energiaköltségei, rendkívül rossz energiahatékonysága jelenti. Az épületek túlzott működtetési, elsősorban fűtési költsége jelentős mértékben a fenntartó, ill. a fenntartáshoz hozzájáruló Önkormányzatot terheli, így ennek csökkentése az elsődleges feladat. Az épületek energetikai felújításával ugyanakkor a gazdasági mellett más szempontból is megújulhatnak az épületek – az épületbiztonsági, egészségügyi, higiéniai, ergonómiai szempontok sem elhanyagolhatók.

Különösen jelentős probléma a kiválasztott épületeknél a fűtési rendszer szabályozhatatlansága, ugyanis jelenleg nem megoldható, hogy az egyes helyiségekben azonos szobahőmérséklet legyen biztosítva, ahhoz, hogy a legtávolabbi tantermekben is kellő hőmérséklet legyen, a közelebbi termeket jelentősen túl kell fűteni, amit pedig túlszellőztetéssel lehet ellensúlyozni. Ez nem csak üzemeltetési és fenntartási költség problémát okoz, hanem jelentős energiapazarlást is jelent, melynek kiküszöbölése így fontos önkormányzati és környezeti érdek egyben.

A 2502 m2 nettó beépített területű Radnóti Miklós Általános Iskola nyílászáróit 2006-ban cserélték korszerű elemekre, így ezek cseréje nem volt indokolt.
A homlokzati réteg viszont nem felelt meg a kor követelményeinek, így a korszerűsítés során energia megtakarítási szempontból utólagos hőszigeteléssel látták el a homlokzatot. Emellett szükséges volt a kazánpark (elhasználódott, korszerűtlen, hiányzó hőszigetelés, többletköltséggel járó működtetés, stb.) teljes cseréje, felújítása, melynek indokoltságát részletesen az épületgépészeti műszaki leírás tartalmazza.

A 2411 m2 nettó beépített területű Eötvös Lóránd Általános Iskola régi típusú nyílászáróit korszerű, újakra cserélték az energetikai korszerűsítés során, és felújították az energia megtakarítás miatt az iskola homlokzatát is.

A két iskolában a technológiai fejlesztésekkel nőtt az épületszerkezetek hőszigetelése, amely a jelentős költségkímélő üzemeltetés mellett komfortosabbá tette a környezetet is. Az iskolákban a komplex beruházással hosszú évekig biztosított a költséghatékony működés és a megfelelő környezet a diákok számára.

A számítások szerint az energetikai korszerűsítéssel, fejlesztéssel évente 1635 GJ energiahordozó x 97,44 ezer Ft takarítható meg, az üvegházhatású gázok mennyisége pedig évente 93 tonnával csökken, amely 1713 ezer Ft/CO2eq/év költség csökkenést jelent.

Balatonfüred Város Önkormányzata a projekt keretében közösségi eljárásrendben nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le, amelynek nyertese a Mech-Vill System Kft. lett, aki a kivitelezést végzi.
A munkaterület átadására 2010. szeptember 09-én került sor, amely egyben a projekt megkezdését is jelentette. A munkálatok várhatóan még ebben az évben befejeződnek.
A projekt támogatási szerződés szerinti befejezése 2011. január 31.

A fejlesztés annak a céltudatos tervezésnek a részét képezi, amely a város adottságaira és lehetőségeire épülő, versenyképes és folyamatosságot biztosító önkormányzati munkát segíti. Balatonfüred Város Önkormányzatának fő feladata a közoktatási szolgáltatás jó színvonalának megőrzése, ill. a színvonal lehetőség szerinti emelkedésének elősegítése, mely feladat a város Gazdasági Programjában (2007-2010) is fontos szerepet kap. Emellett nemcsak az oktatási szolgáltatás, hanem fizikai környezetének megteremtése is fontos feladat.

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Április
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk
  • Mándoki2024-04-17 13.32AgoraA wc legyen nyitva egyetértünk. Bár olykor szoktunk sétálni Akaliban, én azért nem cserélném el Füreddel, határozottan nem, jó itt

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004