Oldal kiválasztása

Mednyánszkytól Barcsayig

Szerző: | 2011-06-18.

A hazai festészet aranykorát, jelentős alkotók főműveit öleli fel a tárlat. Mivel nem a szemünkkel, hanem az agyunkkal látunk, ezért a kiállításokon újra és újra születnek a festmények. Ezért vagyunk most itt, hogy ez megtörténjen. A magyar festészet klasszikusaiból nyílt tárlat a Vaszary Villában.

 

E szavakkal nyitotta meg ifj. Gyergyádesz László, a Kecskeméti Képtár igazgatója, a kiállítás rendezője, a magyar festészet klasszikusait bemutató tárlatot a Vaszary Villában. A kiállításon látható mintegy hetven festmény az ország második legnagyobb közgyűjteményének, a Kecskeméti Képtárnak az anyagából származik. Gulácsy Lajos, Rippl-Rónai József, Iványi-Grünwald Béla, Márffy Ödön, Vaszary János és a külön teremben látható Mednyánszky László – csak néhány alkotó a tárlaton szereplő festőművészek közül.

– Két korszakos magángyűjteményből láthatók itt festmények kiegészülve a 20. századi magyar festészet egyik legegyetemesebb alkotója, Tóth Menyhért életműanyagának egy kis szeletével. Ez itt valóban a magyar festészet aranykora – mondta Gyergyádesz László.

– Számos kiemelkedő remeket hoztunk el a Kecskeméti Képtárból, hogy megmutassuk, azt az értéket, amit elődeink hagytak ránk. Remélem úgy érzik majd, igazi kincseket látnak – fogalmazott megnyitó beszédében Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, aki végül Klebelsberg Kunó egykori minisztert idézte: tessék tudomásul venni, hogy vidéken is van kultúra és művészet.

Dr. Bóka István polgármester beszédében hangsúlyozta: büszke a város a három új kulturális intézményére, a Vaszary Villára, a Jókai Emlékházra és a Városi Múzeumra, amelyek nagyobb városok hasonló intézményeihez képest is több látogatót vonzanak. – Gratulálok a kiállítás rendezőinek. Meggyőződésem, hogy olyan rangos kiállításokat kell szervezni a Vaszary Villában, amelyek erősítik Balatonfüred egyediségét.

A megnyitón a kecskeméti Kodály Iskola művésztanárai adtak koncertet.

A kiállításról bővebben itt.

A tárlat szeptember 11-éig látogatható a Vaszary Villában.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2023 >
Szeptember

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004