Oldal kiválasztása

Chopin lovagja Füreden

Szerző: | 2012-01-04.

Jubileumi emlékhangversenyt rendeznek a felújított zeneiskola dísztermében. A városközpont rehabilitációja program keretében megvalósuló koncerten az ország egyik legelismertebb zongoraművésze, a Liszt-, Kossuth-, és Prima Primissima díjas Bogányi Gergely lép fel.

 

Ferencsik János születésének 105. évfordulója valamint a híres karmester nevét viselő zeneiskola alapításának harmincéves jubileuma alkalmából rendezett koncerten Chopin és Liszt műveit szólaltatja meg a megyei kötődésű zongoraművész.

– Azt szeretnénk, hogy a szépen felújított zeneiskolát ne csak a diákok használják, a tanítási órákon kívül is élettel teljen meg az épület. Új, kiváló minőségű zongorája van az iskolának ezért bátran hívtuk meg Bogányi Gergelyt a jubileumi koncertünkre, amire ezúttal díjtalan lesz a belépés. Terveink szerint ezen kívül is rendszeresen szervezünk majd a 140 fő befogadására alkalmas dísztermünkbe kamarakoncerteket, de a zenei rendezvények mellett könyvbemutatóknak, kiállításoknak is helyet adunk – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére a Ferencsik János Zeneiskola igazgatója.
– Bogányi Gergely hazánk egyik legelismertebb zongoraművésze, nagy öröm, hogy nálunk lép fel. Kötődik is a megyéhez, sőt tavaly nyáron egy versenyre készülve több napon át gyakorolt itt nálunk a zeneiskolában – tette hozzá Csincsi Ferenc.

A január 7-én, 18 órakor kezdődő koncert részletei itt.

A füredi esten a Chopin lovagjának is nevezett zongoraművész Liszt darabjai mellett a lengyel zeneszerző műveit szólaltatja meg. (Bogányi Gergely 2002-ben egy finn koncertsorozat alkalmából eljátszotta Chopin összes művét. A nagy feltűnést keltő turné után a Finn Köztársaság elnöke Fehér Rózsa Lovagrend Érdemkeresztjével jutalmazta a zongoraművészt. )

– Számomra teljesen egyértelmű és természetes volt, hogy eljátszom a teljes Chopin-életművet. Ha az ember zongorázni tanul, előbb-utóbb találkozik Chopinnel. Mondhatnám, hogy megkerülhetetlen, de nem is akarjuk megkerülni, mert szeretjük. Mi is, a hallgatóság is. Talán 19 éves korom körül csodálkoztam rá igazán, hogy milyen gyönyörű alkotásokat írt, akkor döntöttem el, hogy az összes művét eljátszom. Tízévesen már zongoráztam kisebb Chopin-műveket, sőt az F-dúr balladát is, a kamaszok érzelemvilágának teljes komolyságával. …Ezek az opusok egymást támogatják, annak ellenére, hogy ebből a 205 zongoraműből mindegyik teljesen más. Minél több Chopint játszik az ember, annál inkább képes átélni ennek a rendkívüli érzékenységgel megáldott, vagy éppen megvert embernek a lelki gazdagságát – olvasható a művész honlapján.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2021 >
Október
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004