Oldal kiválasztása

Szépségverseny veteránokkal

Szerző: | 2024-05-11.

Hazai és külföldi gyűjtők jóvoltából mintegy ötven különleges, egyedi összeszerelésű autó és egy tucatnyi motorkerékpár látható a Concours d’Elegance-on. Az autógyártás egykori remekei ismét a Tagore sétányon. Kiállítás és szépségverseny, a korelnök ezúttal egy Renault Skiff Labourdette 1914-ből.

Az évek óta tömegeket megmozgató veterán autó kiállítás és szépségverseny, a Balatonfüred Concours d’Elegance, idei mezőnye ezúttal is felvonultat jónéhány érdekességet.

A legidősebb autó a versenycsónakokra emlékeztető külsejű Renault Skiff Labourdette 1914-ből. Az autó a maga korában a luxus és a minőség szinonimája volt. Elég csak annyit megemlíteni, hogy a kőrisfa vázhoz rézszegecsekkel rögzített mahagóni deszkák alkotják a karcsú karosszériát.

Felvonul egy példány az 1920-as évek sikeres túra- és sportkocsijai közül. A Steyr VI 1923-ban készült, hasonló kocsival utazott Almási László gróf is Szudánba. Az itt kiállított autó a világháborút egy laktanyában vészelte át. Később aknagyűjtő teherautót fabrikáltak belőle a tűzszerészek. A kocsi húsz évig állt egy udvaron a sárba süllyedve, most eredeti fényében lesz látható.

KÉPGALÉRIA:

Biztos megakad a látogatók tekintete az 1929-es Bugattin, vagy a negyvenes évekből származó Jaguáron, de az 1955-ös Bentley S1 limuzint is érdemes tüzetesebben megnézni, a brit luxusautóra a korszak legjelentősebb karosszériaépítő vállalkozásai szabták rá az elegáns felépítményeket.

Persze látható több Mercedes és Ferrari, illetve egy 1987-es Daimler Limousine, amelyet II. Erzsébet angol királynő is használt néhányszor, de főleg a családtagok utaztak vele. Később Skóciában, a Balmoral kastélyban teljesített szolgálatot a királyi család nyaralásai alatt.
Teljes pompájában kint van a sétányon egy Volkswagen T2 Westfalia, ami egy teljes felszereltségű kempingautó, van benne hűtő, gázfőző, mosogató, WC, zuhany, hat ülő- és öt fekvőhely, székek, szekrények, asztal és tetősátor is. A hetvenes évek közepének német életérzése testközelből.
Szerkesztőségünk kedvence viszont a több mint nyolcvan éves Fiat 500 Topolino, ami nemcsak rendkívül kicsi autó, de a maga 12 lóerejével tökéletesen működik is, a mechanikus indexe pedig igazán szeretni való.

A rendezvényen napközben nemcsak nézelődni lehet, hiszen bemutatják az autókat és tulajdonosaikat, a beszélgetéseket Bazsó Gábor Karotta vezeti, ami garancia a szellemes, érdemi párbeszédre. A rendezvény a szokásokhoz híven autós felvonulással ér véget.

Részletes program itt.

 

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Albina

2024-05-19. 18.00 Zsidó Kiválóságok Háza

Színházi előadás.

Hírek, Agora

Hírek

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004