Oldal kiválasztása

Megújult a városközpont

Szerző: | 2012-06-21.

Elkészült a városközpont teljes felújítása. Épületek, köztük az országos műemléki védettségű Pálóczi kastély, parkok és utcák újultak meg. Átszabták a Szent István teret – átalakult a hangulata, megváltozott a funkciója, a korábbinál lényegesen markánsabb megjelenésű városrészi központtá vált.

 

A Füredet a fürediekért városfejlesztési program keretében öt épület újult meg. Az országos műemléki védettségű, továbbra is zeneiskolaként működő Pálóczi kastély, a katolikus egyház tulajdonában lévő, helyi védettségű Piros iskola, a Vásárcsarnok, valamint a polgármesteri hivatal épületei. Megújult a Kovászna park és benne a játszótér, valamint az Ady-Kossuth-Arácsi úti kereszteződés, ahol körforgalmat építettek ki, a kettőt pedig egy új sétány köti össze. Kisfilm a városközpont felújításáról.

{photogallery}1262{/photogallery} Az átalakult városközpont képekben. Katt a fotóra.

Az igazi központ kialakítása mellett lényeges szempont volt, hogy a beruházás révén megoldódjanak a környék parkolási gondjai. Mintegy nyolcvan férőhelyes mélygarázs húzódik meg a Szent István téren újonnan épített három tömbből álló épületegyüttes alatt. Az épületek földszinti részében üzletek és irodahelyiségek, az emeleteken pedig lakások kaptak helyet. Az épületeket kisebb, védett terek, parkok választják el egymástól. A terveket Major György Ybl-díjas építész készítette, külön ügyelve arra, hogy az új épületek illeszkedjenek a környék műemléki védettségű házaihoz és ne takarják ki a Piros templomot.

A Füredet a fürediekért városközpont rehabilitációs programhoz 630 millió forintos uniós támogatást kapott a város, ehhez tette hozzá a 200 milliós önrészt az önkormányzat. A pályázatban nem támogatott tevékenységekre, mint például a zeneiskola teljes belső felújítása illetve a mélygarázs építése, további 376 millió Ft-ot költött a város. Az uniós programhoz a Füredi Római Katolikus Egyházközösség mintegy húsz millió forinttal járult hozzá. A három tömbből álló új épületegyüttes jelentős magánberuházásból valósult meg. A felső városrész megújítása így összesen több mint két milliárd forintba került.

Az önkormányzat még 2008-ban dolgozta ki azt a városfejlesztési stratégiát, amely összegezte a korábbi, településre vonatkozó dokumentumok tartalmát illetve ösztönözte a magánforrások felhasználását.
A Füredet a fürediekért rehabilitációs program legfontosabb szempontja az volt, hogy a helyiek által lakott és használt városrész, megőrizve sajátosságait, megújuljon.

Az utóbbi években a városfejlesztés a gazdasági növekedés érdekében elsősorban az Üdülőtelepen megvalósuló turisztikai célú fejlesztésekre irányult, és kevesebb erőforrás jutott a város többi, a helyi lakosság által jellemzően használt területére. A most elkészült beruházás célja az volt, hogy a helyi természeti és építészeti értékekre építve, az érintetteket, a lakosságot és a civil szervezeteket is bevonva, a fürediek számára teremtsen élhető és szerethető környezetet, minőségi kereskedelmi és közszolgáltatásokkal a központi városrészben. A fejlesztés eredményeként a megszépülő, funkciójában is megerősödő, megújuló városközpontban adott a lehetőség a minőségi kereskedelemre és közszolgáltatásra, biztonságosabbá vált a közlekedés, új közösségi terek létesültek, mindeközben új munkahelyek jöttek létre.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Hamvas Napok

2024-03-22-23. Irodalmi Szalon

Irodalom és filozófia Hamvas Béla jegyében.

< 2018 >
Március 27
  • 27
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Teljes útzár

Március 11-14. között ívóvíz hálózati munkálatok miatt teljes útlezárás lesz a Táncsics utcában.

Agora

  • Mária2024-03-17 14.24AgoraSokan voltak a koncerten, teltház volt. Többször hallottam zenélni, de ez volt eddig a legjobb műsora.
  • cinikus2024-03-17 09.05AgoraSzép volt az ünnepi beszéd. Még szebb lett volna, ha a nagyobbik részét nem a központban írták volna.
  • morze2024-03-17 08.51AgoraSzép gondolattal zárja a polgármester a beszédét. Valóban jó és érdemes itt élni. De az lenne a kérésem, hogy a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004